Spiegels door Alma Post

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1880 woorden
  • 27 augustus 2006
  • 16 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.4
  • 16 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
190
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Spiegels
Shadow
Spiegels door Alma Post
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1.Primaire gegevens.

Titel: Spiegels
Schrijfster: Alma Post
Eventueel vertaler:--
Uitgever: uitgeverij Sjaloom
Jaar van uitgave: 2003
Soort boek/verhaal: jongerenverhaal,tienerproblemen

2.Personages.

De hoofdpersoon.
Wie is de hoofdpersoon: Ariana en June
Welke eigenschappen heeft de hoofdpersoon:
Ariana: jaloers, onzeker, een dromer, verliefd op Fabian, bruin haar, bruine ogen, zit een beetje met de scheiding van haar ouders, ze denkt dat haar vader haar in de steek laat en ze kan goed tekenen.
June: onverschillig, nonchalant, knap, populair, netjes, plichtsgetrouw, ijverig, kalm, rood haar, groene ogen.

Wat is het probleem/doel van de hoofdpersoon:
Ariana: haar ouders gaan scheiden en dat vindt ze vreselijk, maar er is ook een schoolfeest en ze is verliefd op Fabian, maar te onzeker om hem aan te spreken.
Ze is daar bovenop ook nog jaloers op June, bij wie alles vanzelf lijkt te gaan. Tot het ongeluk gebeurt, daarna weet Ariana niet goed wat ze moet zeggen of doen, maar uiteindelijk komt het wel goed.
June: ze mag eerst niet naar het schoolfeest omdat Ariana niet mag, maar ze weten het zo te regelen dat alles toch door kan gaan. Ze krijgt ruzie met Ariana en krijgt ook een ongeluk met de brommer. Daardoor komt ze met veel dingen achter te lopen en/ of moet ze zo goed als opnieuw beginnen. En dat terwijl ze altijd de beste was op school.
Hoe wordt het probleem opgelost:
Ze gaan toch naar het schoolfeest, omdat ze beiden bij iemand kunnen gaan slapen.
Dan krijgt June het ongeluk en ze moet veel dingen opnieuw leren.
Aan het einde van het verhaal biecht Ariana op dat ze jaloers was en leggen hun ruzie bij. Ze praten met elkaar en worden toch weer vriendinnen. Met Fabian is het nooit wat geworden. Ariana’ s ouders gaan toch scheiden, maar ze leert het te accepteren.


Hoe loopt het af met de hoofdpersoon:

De hoofdpersonen worden weer vriendinnen. June moet blijven zitten, want ze heeft door het ongeluk een te grote achterstand opgelopen, maar alles komt toch wel weer redelijk ‘op zijn pootjes terecht’.
Verandert de hoofdpersoon in de loop van het verhaal:
Ja, door het ongeluk van June wordt Ariana zelfbewuster, sterker en meer zelfzeker. Opeens is zijn degene die wordt aangesproken en die de slimste en de sterkste is. Dat is totaal nieuw voor haar, want voorheen was dat June. June raakt haar onverschilligheid kwijt, omdat ze gefrustreerd raakt van de vele dingen die ze niet meer goed kan na het ongeluk.
In welke relatie staat de hoofdpersoon met de andere personen in het boek: De ouders van June en Ariana komen voor, ook Ariana’ s broertjeà Roel en de broer en zus van June àPamela en Peter.
Renée is een klasgenoot en vriendin van Ariana, Dolly is een klasgenoot en vriendin van June. Fabian: Ariana woont bij hem in de buurt en is verliefd op hem. June krijgt met hem het ongeluk op de brommer. De andere personen zijn personen van school of uit de omgeving.

De helpers.
Wie zijn de helper(s): Eigenlijk zijn er geen duidelijke helpers in dit verhaal. June en Ariana helpen uiteindelijk elkaar. Natuurlijk geven de andere personen wel steun en interesse na het ongeluk.
Welke relatie hebben de helpers met de hoofdpersoon:zie boven.
Hoe wordt de hoofdpersoon geholpen: Ariana en June helpen elkaar met huiswerk, jongens en na het ongeluk helpt Ariana June om er weer bovenop te komen. De vrienden van Ariana en June steunen hen als ze het moeilijk hebben.
Welke eigenschappen hebben de helper(s):
Hulpvaardig, aardig en voor de eigenschappen van June en Ariana zie boven.


De tegenstanders.
Wie zijn de tegenstanders: Op een gegeven moment zijn de hoofdrolspelers elkaars tegenstanders, wanneer ze ruzie hebben. Ook Dolly doet vervelend tegen Ariana.
Welke relaties hebben de tegenstanders met de hoofdpersoon: Zie boven
Hoe wordt de hoofdpersoon tegengewerkt:June en Ariana hebben ruzie en Dolly (June’s vriendin)treitert Ariana soms.
Welke eigenschappen hebben de tegenstanders:June en Ariana zijn eerder beschreven. Dolly: blond, felle make-up, koppig, redelijk arrogant en brutaal.

3.Samenvatting van het verhaal.
Wat is de inleiding van het verhaal:
Er is een schoolfeest, maar Ariana mag niet, dus June ook niet. Dan regelt June dat ze bij Dolly gaat slapen om toch te kunnen gaan, maar ze zegt daarover niks tegen Ariana. Zo begint het verhaal en tevens de ruzie tussen June en Ariana.
Wat is de belangrijkste gebeurtenis in het verhaal: Het ongeluk van June.

Noem nog een paar belangrijke gebeurtenissen: Het schoolfeest, wanneer Ariana erachter komt dat June bij Dolly gaat slapen, het ‘welkom thuis’ feestje van June.
Wat is het slot van het verhaal: June komt thuis uit het ziekenhuis en Ariana organiseert een feestje. Al haar vrienden komen en het wordt een topmiddag. Als ze weggaan kijkt Ariana hen na en er komt even iets onzekers in haar naar boven, maar dat zet ze snel van zich af. Ze is nu sterker en zelfverzekerder. Het is een heel open einde, maar je weet wel dat het tussen June en Ariana weer goed is.


4.Onderwerp, thema en motieven.
Wat is volgens jou het onderwerp van het verhaal:
Wat is volgens jou het thema van het verhaal: verliefdheid, jaloezie, schuldgevoel, ongeval
Wijs 5 motieven aan:
- ‘Moest ze er nu over beginnen, gewoon zeggen: June, vind jij dat ik jaloers op je was?’
-‘Ariana snapte niet hoe ze zo onbewogen kon zijn met Fabian vlak naast zich, zijzelf had het warm en koud tegelijk..’
-‘Vijf meter achter de brommer, naast geparkeerde auto’s, lag June. Ze bewoog niet…’
-‘Het leek wel of ze de stem van Marge hoorde: Jij was er bij, waarom heb je niet op June gepast??..’
-‘Zag June dan niet hoe knap Fabian was? En hoe stoer, en wat vond ze van zijn stem?..’

5.Tijd.
In welke tijd speelt het boek: nu, in het heden.
Waaruit maak je dat op:er staan geen historische dingen in, het komt me ‘bekend’ voor(o.a.het taalgebruik), het verhaal is voor deze tijd herkenbaar geschreven. Je kan je er goed in inleven.

6.Opbouw.
tijdverloop
hoeveel tijd verloopt er tussen het begin en het einde van het boek: dat is niet precies duidelijk, maar ik denk ongeveer een jaar.
Chronologisch of niet-chronologisch
Is jouw boek chronologisch of niet-chronologisch geschreven:chronologisch.

Verhaalverloop
Heeft jouw boek een open of gesloten einde:open
Leg je antwoord uit: het is eigenlijk niet helemaal open, want je weet dat het weer goed is tussen Ariana en June, maar aan de andere kant weet je niet hoe het zal aflopen met June, zal ze ooit nog zo goed zijn op school als vroeger en wel meer van dat soort dingen. Ook weet je niet goed hoe het afloopt met Ariana’s verliefdheid. Je moet er dus voor jezelf een einde bij bedenken.


Verhaallijnen
Heeft jouw boek één of meer verhaallijnen:één.
Welke verhalen: het verhaal van Ariana en June.


7.Vertelsituatie/perspectief.
Door de ogen van welke perso(o)nen maak je het verhaal mee:door de ogen van een “derde”. Deze persoon wordt niet genoemd.


8.Ruimte.
Waar speelt het verhaal zich vooral af: Op de school van June en Ariana, maar ook bij hen thuis en in het ziekenhuis, kortom: in de omgeving waar ze wonen.


9.Over het verhaal.
Waarom heeft de schrijven volgens jou dit boek deze titel gegeven: Omdat ze in de spiegel van Fabian’s brommer June op straat zien liggen. Maar ook omdat June en Ariana zo verschillend zijn, zijn ze als elkaars spiegelbeeld, omgedraaid, maar je ziet toch bijna hetzelfde.
Wat heeft de schrijver volgens jou met dit boek willen bereiken:het verhaal vertellen over een vriendschap en de gevoelens die daarbij kunnen komen kijken. Een vriendschap die stuk lijkt te lopen op hun verschillen en de jaloezie van Ariana, maar dat de hoofdpersonen na een ingrijpende gebeurtenis toch als het ware weer ‘bij zinnen komen’.
Zou het verhaal echt gebeurd kunnen zijn:Ja
Leg dit uit:het is herkenbaar en realistisch geschreven en er komen geen dingen in voor die niet echt gebeurt zouden kunnen zijn.


10.Eigen mening.
Hoe ben je tot de keuze van dit boek gekomen:ik heb de achterkant gelezen en die sprak me wel aan.
Vond je het verhaal moeilijk of makkelijk leesbaar:best makkelijk, het is een herkenbaar verhaal van deze tijd en het bevat weinig moeilijke woorden.
Hoe kwam dat:zie hierboven.
Staan er stukken in die je liever zou overslaan:nee.
Leg dit uit:je moet eigenlijk het hele verhaal lezen om alles goed te kunnen volgen en om je zo goed mogelijk in te leven in de hoofdpersonen.
Hoe vond je het boek:bekend, werkelijk, realistisch, zet me aan het denken, voor mijn leeftijd, interessant, verrassend, ontroerend, herkenbaar.
Leg je keuze uit:het is realistisch geschreven en het gaat over onderwerpen dat de meeste mensen van mijn leeftijd denk ik wel aanspreekt, vooral meisjes.
Wat vind je van het einde van het boek: wel leuk, omdat je zeker weet dat het goed is gekomen tussen Ariana en June, maar je weet verder niet hoe het verder gaat. Je moet er dus zelf een einde bij bedenken.
Welk cijfer zou je het boek geven:8(goed)

11.Informatie over de auteur.

Geboortedatum of leeftijd: 12-12-1948
Plaats van geboorte: Rotterdam
Opleiding: ze studeerde Nederlands en theaterwetenschappen.
Hoe is de schrijfster tot het schrijven van dit boek gekomen: Toen haar man is overleden, bleef ze alleen met haar kinderen over. Deze ingrijpende gebeurtenis heeft er voornamelijk voor gezorgd dat ze boeken ging schrijven over (psychische) problemen van jongeren/kinderen.
Voor welk publiek schrijft de schrijfster vooral: jeugd
Welk soort boeken schrijft de auteur: serieuze verhalen(meestal met een probleem erin), die toch lekker lezen. Ook houdt ze ervan als de personen in haar boeken een psychische ontwikkeling doormaken, dus bijvoorbeeld zelfstandiger worden of met bepaalde situaties leren omgaan.
Over welke onderwerpen schrijft de auteur vooral: problemen van jongeren/kinderen, zoals jaloezie, scheiden van ouders, problemen op school en meer van dat soort dingen.
Noem een aantal andere boeken van deze auteur:
1991 Dag Siem, dag Tom! (Altamira)
1994 Het wonderpark van Neef Willem (Altamira)
1997 Gewoon met z’n drieën (Sjaloom)
1999 Het verkeerde kind (Sjaloom)
2003 Spiegels (Sjaloom)


12.Verwerkingsopdracht.
Ik heb gekozen voor opdracht 18: bedenk 4 andere titels voor het boek en leg je keuze duidelijk uit.
-‘Het ongeluk’, het boek gaat over een meisje dat een ongeluk krijgt en dat verandert een hoop.
-‘Vriendinnen voor het leven??’, omdat het moeilijk is voor Ariana om June al haar geluk te gunnen, en ze krijgen ook ruzie. Vervolgens verliest June bijna haar leven bij het ongeluk.
-‘Wat nu?’, omdat Ariana na het ongeluk van June alleen staat en ze heeft geen idee wat ze moet zeggen of doen.
-‘Tegenpolen’,omdat de 2 hoofdpersonen heel verschillend zijn, maar ze hebben elkaar toch nodig en dat is heel leuk om te lezen.


13.Bronvermelding.
Welke informatie heb je gebruikt:internet, het boek zelf.
Geef je keuze precies aan:het boek “speigels” (beschreven in dit boekverslag), de internetsite: www.leesplein.nl, dan heb ik bij “auteurs”naar informatie gezocht over Alma Post.
Welke informatie heb je hier uit gehaald:uit het leesboek heb ik alle info gehaald die nodig was voor het verslag en op internet heb ik gezocht naar info over de schrijfster.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spiegels door Alma Post"