Specht en zoon door Willem Jan Otten

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Specht en zoon
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1341 woorden
  • 31 maart 2009
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
42 keer beoordeeld

Boekcover Specht en zoon
Shadow

Een jonge schilder, in de mode vanwege zijn rake portretten, krijgt een opdracht die anders is dan alle voorgaande: schilder een gestorven jongen. 'Je redt er een leven mee', zegt de steenrijke vader van de jongen. De schilder weet dat hij zichzelf zal moeten overtreffen. Wie was de jongen? Waarom is hij dood? Waarom komt de vader het schilderij niet afhalen?

Een jonge schilder, in de mode vanwege zijn rake portretten, krijgt een opdracht die anders is dan alle voorgaande: schilder een gestorven jongen. 'Je redt er een leven mee', zegt …

Een jonge schilder, in de mode vanwege zijn rake portretten, krijgt een opdracht die anders is dan alle voorgaande: schilder een gestorven jongen. 'Je redt er een leven mee', zegt de steenrijke vader van de jongen. De schilder weet dat hij zichzelf zal moeten overtreffen. Wie was de jongen? Waarom is hij dood? Waarom komt de vader het schilderij niet afhalen?

Specht en zoon door Willem Jan Otten
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Specht en zoon

Titel: Specht en Zoon
Auteur: Willem Jan Otten
Uitgeverij: G.A. Van Oorschot
Jaar van uitgave: 2004
Plaats van uitgave: Amsterdam

Thema
- leven en dood
+ leven scheppen, voorbeelden: kind
schilderij
de aard van Felix zijn schilderkunst
+ dood, voorbeelden: Lidewij sterft bijna
Specht gaat dood
Singer’s zelfmoordpoging
Singer moet het schilderij zien, en keizen voor het leven in plaats van drugs e.d.

Motieven
- verleiding / ontrouw :Minke

porno
Schepper verbreekt belofte aan Specht

- godsdienst: Katholieke elementen
de naam “Schepper”
“Pasen”
“Pieta” (= maria en gestorven kind)

- vaderschap: Schepper en zijn schilderij
Stijn
Specht en “zoon”
God (de Vader)
Boek is opgedragen aan de vader van Otten

- zijn, en gezien worden Je bestaat pas als je gezien wordt.
Felix had Tijn door zijn rug toe te keren, Tijns bestaan ontkent.
Singer moest door het schilderij te zien weer weten dat hij bestaat.

Vertelwijze
Het verhaal wordt verteld met veel beschrijvingen van omgevingen en objecten, want het schilderij weet niet wat dingen precies zijn maar kan het uiterlijk van de objecten wel beschrijven zodat de lezer weet wat er mee bedoeld wordt. Deze beschrijvingen worden ook op de personages toegepast. De enige uitzondering die ik vond is die, dat het schilderij nooit de gelaatskenmerken van schepper beschrijft.
Het verhaal wordt in het grote gedeelte in de tegenwoordige tijd geschreven. Wat het verhaal ook een originele draai geeft is het vertellen vanuit het perspectief van een schilderij, wat er voor zorgt dat het schilderij niks of niemand kan beïnvloeden.

Soms staan er schuingedrukte zinnen in, deze hebben betrekking op eerder of zelfs later gemaakte uitspraken in het boek.

Titel, ondertitel, motto
Specht en zoon, Specht is de opdrachtgever en de zoon is de opdracht.
Ondertitel: schilder mijn zoon, maak hem levend en overwin de dood. Dat is de motivatie van Specht om het schilderij te laten maken.
Er is geen motto.

Opbouw
Het boek is verdeeld in drie hoofdstukken zonder titels.
Ik denk dat het boek zo verdeeld is, omdat er telkens een nieuwe fase is waarin het schilderij wordt besproken, daarin heb je ook nog verschillende delen en die worden aangegeven door na een bepaald stuk een stuk wit te laten.

Personages
Rond karakter - Felix Vincent ( hij wordt in het boek meestal ‘Schepper’ genoemd.) hij is een kunstschilder, ongeveer 30 jaar oud, hij woont samen met zijn vriendin Lidewij Langebeen, de liefde van zijn leven.
Tamelijk Rond karakter - Lidewij Langebeen woont samen met Felix Vincent, haar leeftijd word niet duidelijk, maar ze is wel jong. Ze heeft geen baan ( neem ik aan, aangezien ze ook overdag in het boek thuis is).

Vlak karakter -Minke Dupuis – werkt voor het tijdschrift ‘Palazzo’ en soms voor het tijdschrift ‘Kunst & stof’, ze is even oud als Felix Vincent, want ze heeft in de zelfde eindexamenklas gezeten als hij.
Vlak karakter -Valéry Specht , hij is erfgenaam van een bekende baggergroep, en bovendien kunstverzamelaar, zo kent hij dus de naam van Felix Vincent, waarna hij hem vraagt of hij een portret kan maken voor hem. Zijn leeftijd word niet echt duidelijk uit dit verhaal.

Historische tijd
Het verhaal speelt zich af in het heden, want ze hebben mobiele telefoons, als Lidewij in het ziekenhuis ligt zijn er allemaal moderne apparatuur om haar heen, fotocamera waarmee foto’s van schilderijen worden gemaakt en de films over Singer worden allemaal op een beamer afgespeeld.
De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is wel een beetje van belang, want Lidewij wordt geopereerd etc. en er wordt een foto van het schilderij gemaakt en die foto speelt een belangrijke rol in het verhaal.

Plaats en ruimte
In de winkel waar het schilderij zich bevindt voordat het gekocht wordt -> Geboorte, leven
In het atelier waar schepper het schilderij schildert, hij moet dit schilderij afmaken en dan kan hij misschien in het huis gaan wonen -> omgeving heeft invloed op het huis -> zo wordt het atelier een plaats van leven en dood.
Het ziekenhuis is ook weer een plaats van leven en dood, maar het is vooral een plaats waar Liedewijn moet zijn zodat Felix met Minke vreemd kan gaan.

Tijdsduur
Twee jaar tot tweeënhalf jaar: Schepper koopt het doek, beschildert het ongeveer anderhalf jaar later, en het duurt daarna ongeveer nog een half jaar tot een jaar later. tot hij weer met Specht praat. Maar er verstrijkt misschien wel meer tijd, want je weet niet hoe lang het doek in de winkel heeft staan wachten op een koper.

Er zijn geen opvallende versnellingen of vertragingen.

Tijdsvolgorde
Het verhaal is niet chronologisch verteld. Eerst lees je een flash forward (hoe het doek op het punt staat verbrand te worden), dan begin je van voor af aan met het kopen van het doek, daarna het (vrij korte) leven van het doek met tussendoor de flashback van Felix enTijn, het verbranden van het doek en het opnieuw schilderen van Singer.
De flash forward maakt je nieuwsgierig naar hoe het is gekomen dat het doek verbrand zal worden. De flashback verklaart waarom Felix zo verbitterd is en wat hem heeft gedreven om Singer te schilderen.

Perspectief
Het perspectief is personaal in de ik-vorm, namelijk vanuit het doek dat Singer zal worden.
Er zijn verder geen bijzonderheden; het blijft constant in de ik-persoon verteld worden. En als er iets anders staat als ‘...zou hij later zeggen...’, dan is dat vanuit de ogen van het doek verteld.

Idee
Niet duidelijk. De schrijver wil wel duidelijk maken dat de motieven: godsdienst, trouw, ontrouwe, schuld, gezien en gezien worden, vaderschap, leven en dood een belangrijke rol spelen in ieders leven. Het zijn belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven.

Genre
Het is een psychologische roman.

Stroming
De roman hoort tot een literair godsdienstige stroming. Godsdienst is terug te vinden in het boek.

Samenvatting
Felix Vincent, een bekende portret schilder is bang om op te vallen. Dan krijgt hij de opdracht van z’n leven. Valery Specht, een steenrijke kunstverzamelaar, geeft hem opdracht om zijn overleden zoon Singer te schilderen. Specht vertelt Schepper dat ie het schilderij moet schilderen om Singer “tot leven te wekken”  Aan de hand van foto’s en een aantal videobeelden gaat ‘Schepper’ aan het werk. Felix, wordt ‘Schepper’ genoemd doordat het hele verhaal is geschreven vanuit de optiek van het schilderdoek waar Singer op komt te staan. Het is een groot doek, en heeft alle menselijke eigenschappen qua zintuigen. Hij, zo zullen we het doek voor het gemak noemen, is een Zeer Dicht Geweven Vier Maal Universeel Geprepareerd doek van twee bij honderd twintig, hij kostte een vermogen. Het duurt maanden voordat het doek beschilderd wordt en zo leren we Felix, zijn vrouw Lidewij en alle andere mensen die in het atelier van Schepper komen kennen. Tot op het moment dat Specht binnen komt lopen lijdt het doek een passief leven. Maar als dan uiteindelijk wordt besloten door Schepper dat hij het doek wordt waar Singer op wordt gemaakt en gaat hij een actief leven lijden. Door de ogen van het doek worden allerlei gegevens een stuk duidelijker. Zo kom je erachter hoe het atelier, Schepper en alle andere personen er uit zien. Het portret van Singer is geïnspireerd op een jeugdvriend van schepper. nadat het schilderij af is, komt Lidewij erachter dat ze zwanger is. Het schilderij wordt niet op de afgesproken datum opgehaald, pas zes à zeven maanden later. Als Lidewij wordt opgenomen in het ziekenhuis voor de bevalling, komt Minke langs en haalt schepper over om over het schilderij te vertellen. eerst twijfelt schepper omdat hij aan specht beloofd had het

schilderij geheim te houden. Dan vertelt Minke dat specht een pedofiel is en dat hij Singer gekocht had. Specht had volgens Minke aan schepper gevraagd Singer te schilderen, omdat specht dat bij elke kind had gedaan dat hem te oud geworden was. Schepper gelooft dat en verbrandt het schilderij uit
schaamte. Lidewij bevalt en wanneer Schepper thuis is gekomen, wordt hij bezocht door doodzieke Specht om het schilderij op te halen. Schepper vertelt wat ie weet, en daarna doet Specht zijn verhaal. Singer blijkt nog te leven, Specht ontkent het verhaal van Minke. Hij had het schilderij voor
Singer laten maken, omdat Singer depressief is. Specht vraagt alsnog een keer aan Schepper om Singer te schilderen.

REACTIES

A.

A.

Foutje: Het boek bevat 5 hoofdstukken. Geen 3!!!!

12 jaar geleden

K.

K.

Goed, duidelijk en overzichtelijk verslag

12 jaar geleden

B.

B.

Leukste boek dat ik in tijden gelezen heb!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kusjes

9 jaar geleden

O.

O.

Nice, dit is handig

8 jaar geleden

S.

S.

De samenvatting is niet helemaal volledig maar heel handige informatie, bedankt!

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Specht en zoon door Willem Jan Otten"