Sonny Boy door Annejet van der Zijl

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Sonny Boy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1568 woorden
  • 3 juni 2012
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
20 keer beoordeeld

Boekcover Sonny Boy
Shadow

In de herfst van 1928 zien Waldmar Nods en Rika van der Lans elkaar voor de eerste maal. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, zij al bijna veertig; hij is een student uit het exotische Suriname, zij is oer-Hollands, getrouwd en moeder van vier kinderen. Als blijkt dat zij zwanger is van haar zwarte kostganger is he…

In de herfst van 1928 zien Waldmar Nods en Rika van der Lans elkaar voor de eerste maal. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, …

In de herfst van 1928 zien Waldmar Nods en Rika van der Lans elkaar voor de eerste maal. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, zij al bijna veertig; hij is een student uit het exotische Suriname, zij is oer-Hollands, getrouwd en moeder van vier kinderen. Als blijkt dat zij zwanger is van haar zwarte kostganger is het schandaal niet te overzien. De prijs is hoog: Rika verliest haar kinderen, Waldemar zijn geliefde vaderland. Toch weten ze midden in crisistijd een voorspoedig bestaan op te bouwen met elkaar en hun zoon Waldy, hun eigen 'Sonny Boy'. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Terwijl zijn grootmoeder zich ooit ontworstelde aan haar joodse slavenhouder, wagen Waldemar en Rika nu hun leven om joden te redden - met alle consequenties van dien. 

Sonny Boy door Annejet van der Zijl
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Sonny Boy.

Titelverklaring.
Sonny Boy is de naam van het kind van Waldemar en Rika en tevens de naam van het lied in het motto. 

Het motto
Het lied Sonny Boy uit de film The singing fool staat op de eerste pagina afgedrukt.
When there are grey skies
I don’t mind the grey skies
You make them blue, Sonny Boy

Rika en Waldemar gaven Waldy de bijnaam Sonny Boy, n.a.v. dit lied.

Tweede motto
“Wie iets van een bepaalde tijd wil begrijpen, moet biografieën lezen, en dan niet die van staatslieden, maar de in aantal veel te schaarse biografieën van onbekende burgers.
Sebastian Haffner, Het verhaal van een Duitser, 1914-1933.
Het is duidelijk dat Annejet van der Zijl met Sonny Boy een dergelijke poging waagt.

Autobiografische elementen: het verhaal bevat geen autobiografische elementen, maar wel biografische elementen. Het verhaal gaat over Rika, Waldemar en Waldy en deze mensen hebben echt bestaan en hun leven is echt zo verlopen.

Chronologie: het verhaal is chronologisch verteld.

Fabel en Sujet: omdat het verhaal chronologisch is verteld, zijn fabel en sujet hetzelfde.

Verteltijd: 220 bladzijden. 15 uur om te lezen.

Vertelde tijd: Er worden veel jaartallen genoemd (“de rivier, 1923” naam v. proloog/inleiding, pg. 9; “De zee, 1945” naam v. epiloog, pg. 215). Het verhaal speelt zich af tijdens de WOII, rond 1940 dus. Het verhaal begint in 1923, wanneer Waldemar 15 jaar is en zijn leven eindigt in 1945. Ook lees je een klein stuk over een 50-jarige Waldy, maar niet met specifieke jaartallen maar gezien zijn geboorte jaar (1929) moet het boek eindigen in ongeveer 1980. Het speelt zich dus grofweg af tussen 1923 en 1980.

De vertelde tijd is zo’n 57 jaar. De verteltijd is 235 blz. (zo’n 6 uur). Een echte sprong in de tijd (tijdversnelling) is er na de dood van Waldemar, dan veranderd Waldy van een jongen van 18 in een man van tegen de 50. Grote tijdvertraging zit er niet in. Het verhaal is niet-chronologisch. Waldy kan er niet achter komen hoe zijn vader is omgekomen en je leest dat hij op zijn 50e nog steeds moeite heeft met het verwerken (rond 1980), en daarna lees je hoe Waldemar is overleden (1945). Dit is dus ook een flashback. 

Wanneer speelt het verhaal: het verhaal begint in 1923 wanneer de slavernij net is afgeschaft in Suriname. Waldemar en Rika vinden elkaar nog voor de oorlog. Wanneer zij een pension hebben in Scheveningen komen daar ook Duitsers die door moeten verblijven in tijd van de oorlog. Er wordt ook beschreven hoe de regering naar Engeland vlucht. Het verhaal eindigt vlak voor de bevrijding. Waldemar moet weg uit het kamp, want de bevrijders komen eraan. Na de oorlog zoeken familieleden en Sonny Boy nog naar Rika en Waldemar en krijgen na de oorlog pas bevestiging. Dus van 1923- 1950

Spanningstechnieken:

- Vertraging: wanneer Waldemar wordt doodgeschoten wordt dit heel langzaam omschreven, terug gekeken naar het verleden (Suriname rivier).

- Op een andere verhaallijn overschakelen: Eerst Waldemar omschreven, dan overgeschakeld naar het Hollandse leven van Rika.

- Wekken van vermoedens. Rika wordt omschreven als een sterke vrouw en na de oorlog ga je ervan uit dat ze het wel overleefd heeft. De familie ziet haar ook als een sterke vrouw. Waldemar heeft een goede positie gekregen in zijn kamp. Je denkt dat hij makkelijk de oorlog overleefd.

Korte spanningsboog: wanneer Sonny Boy ook wordt opgepakt en de vraag of hij ook in een kamp moet of dat hij vrij uit gaat.

Lange spanningsboog: blijven Rika en Waldemar bij elkaar.

Belangrijke openplek: overleven Rika en Waldemar de oorlog.

Verhaallijnen:   vier verhaallijnen. De verhaallijnen zijn: de geschiedenis van Waldemar Nods; het verhaal van Rika van der Lans; het verhaal van Waldemar en Rika in de vooroorlogse jaren;  verhaal over de oorlogsjaren.

Genre: non-fictionele roman, want het is op ware gebeurtenissen gebaseerd. Toch is de grens tussen werkelijkheid en verbeelding niet altijd duidelijk

Literair-historische motieven: oorlog, verboden liefde.

Leidmotief:

Brieven: Rika schrijft iedere week brieven naar haar kinderen die bij Willem wonen, hoe arm zij en Waldemar het ook hebben, of brieven wordt nooit bezuinigd. Wanneer Rika op de trein gezet wordt, gooit ze een briefje naar buiten en wanneer Waldemar en Rika in de concentratiekampen zitten, schrijven ze brieven naar huis en naar Waldy, omdat zij allebei een goede positie hebben bemachtigd in hun kampen, lukt het hen altijd om de brieven te versturen.

Zwemmen: Waldemar is een zeer goede zwemmer, van jongs af aan zwemt hij al, hij is een ocean-swimmer en kan de grillige Suriname-rivier aan. Als hij in Nederland is zwemt hij ook veel, vooral wanneer hij in Scheveningen woont. Hij leert zijn zoontje ook zwemmen en Waldy is net als zijn vader dol op zwemmen. Waldemar zwemt na de aanval op de Cap Arcona naar de kust en even later, wanneer hij is doodgeschoten, ‘zwemt’ hij naar huis (naar Suriname).

Betekenislaag: in slechte tijden moet je bij elkaar blijven en het samen aangaan.

Perspectief: Het wordt geschreven in de alwetende vorm. Soms laat ze ook citaten van brieven of dagboeken in het verhaal voorkomen, en die staan wel in de ikvorm. Er wordt al schrijvend informatie gegeven.

Verhaalopbouw
Het boek telt 9 echte hoofdstukken die allen een titel hebben. Daarvoor staat een korte episode (proloog) die “De rivier, 1923” heet en na de negen hoofdstukken volgt nog een episode die “De Zee 1945” is getiteld. Na deze epiloog geeft Annejet van Zijl een nawoord en sluit vervolgens het boek af met een verantwoording van 9 bladzijden van de geraadpleegde bronnen voor de biografie.

Personages.

Rika Hagenaar-van der Lans: Rika is een karakter. In 1928 is ze 40 jaar oud en net weggegaan bij haar man Willem. Ze start een pension en Waldemar Nods is haar eerste gast. Ze krijgen een relatie met elkaar. Ze overlijdt in kamp Ravensbrück.
Ze is een sterke vrouw. Zorgzaam en moedig. Ze is een beetje gezet en heeft donker haar.  Zij is de hoofdpersoon
Waldemar Nods: Waldemar is een karakter. In 1928 is hij 20 jaar oud en komt als Surinamer in Nederland aan. Hij trekt bij Rika in en ze krijgen een relatie met elkaar. Samen krijgen ze een zoon die ze Waldy noemen. Waldemar overlijdt op 3 mei 1945, twee dagen voor de bevrijding.  Hij is trouw en slim. Het is een donkere jongen en hij is lang. Hij is de hoofdpersoon.

Waldy (Sonny Boy): Waldy is een type. Hij is de zoon van Rika en Waldemar. Hij wordt geboren in 1929. Zijn ouders geven hem de bijnaam Sonny Boy, naar een populair liedje van Al Jolson in die tijd. Tijdens de gevangenschap van zijn ouders verblijft hij op verschillende plaatsen. Eerst bij zijn grootouders, later bij een oom en tante en weer later in verschillende pleeggezinnen. Eigenlijk wil niemand hem hebben, omdat hij gekleurd is. Hij is de enige van het gezin die de oorlog overleeft. 

Willem Hagenaar: Willem Hagenaar is een type. Hij is protestants opgevoed en Rika katholiek, maar toch krijgen ze toestemming om met elkaar te trouwen. Na bijna 17 jaar huwelijk gaan ze bij elkaar vandaan. Willem zorgt ervoor dat hij de kinderen krijgt en dat Rika ze bijna nooit meer mag zien. 

Rika’s ouders: Rika’s ouders vinden het maar niks dat Rika met een protestantse willen trouwen. Toch moeten ze op een gegeven moment wel toegeven. Wanneer Rika wil scheiden verpest ze het in de ogen van haar ouders. Ze kan nog beter met een protestant samenwonen dan scheiden. Als ze dan ook nog eens een kind bij een neger krijgt, terwijl ze nog getrouwd is met Willem, heeft ze het helemaal verpest. 

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Rika Hagenaar-van der Lans: Rika is een karakter. In 1928 is ze 40 jaar oud en net weggegaan bij haar man Willem. Ze start een pension en Waldemar Nods is haar eerste gast. Ze krijgen een relatie met elkaar. Ze overlijdt in kamp Ravensbrück.
Ze is een sterke vrouw. Zorgzaam en moedig. Ze is een beetje gezet en heeft donker haar.  Zij is de hoofdpersoon
Waldemar Nods: Waldemar is een karakter. In 1928 is hij 20 jaar oud en komt als Surinamer in Nederland aan. Hij trekt bij Rika in en ze krijgen een relatie met elkaar. Samen krijgen ze een zoon die ze Waldy noemen. Waldemar overlijdt op 3 mei 1945, twee dagen voor de bevrijding.  Hij is trouw en slim. Het is een donkere jongen en hij is lang. Hij is de hoofdpersoon.

Waldy (Sonny Boy): Waldy is een type. Hij is de zoon van Rika en Waldemar. Hij wordt geboren in 1929. Zijn ouders geven hem de bijnaam Sonny Boy, naar een populair liedje van Al Jolson in die tijd. Tijdens de gevangenschap van zijn ouders verblijft hij op verschillende plaatsen. Eerst bij zijn grootouders, later bij een oom en tante en weer later in verschillende pleeggezinnen. Eigenlijk wil niemand hem hebben, omdat hij gekleurd is. Hij is de enige van het gezin die de oorlog overleeft. 

Willem Hagenaar: Willem Hagenaar is een type. Hij is protestants opgevoed en Rika katholiek, maar toch krijgen ze toestemming om met elkaar te trouwen. Na bijna 17 jaar huwelijk gaan ze bij elkaar vandaan. Willem zorgt ervoor dat hij de kinderen krijgt en dat Rika ze bijna nooit meer mag zien. 

Rika’s ouders: Rika’s ouders vinden het maar niks dat Rika met een protestantse willen trouwen. Toch moeten ze op een gegeven moment wel toegeven. Wanneer Rika wil scheiden verpest ze het in de ogen van haar ouders. Ze kan nog beter met een protestant samenwonen dan scheiden. Als ze dan ook nog eens een kind bij een neger krijgt, terwijl ze nog getrouwd is met Willem, heeft ze het helemaal verpest. 

Belangrijkste gebeurtenis: wanneer Waldemar bij Rika in de kost gaat. Zo komen zij bij elkaar en wordt Sonny Boy verwekt.

Begin: De intro van het boek speelt zich af in 1923, in Suriname. De slavernij is er net afgeschaft, maar de gevolgen zijn er nog altijd zichtbaar. De meest blanke mensen hebben er de meeste macht. Ook kijkt iedereen nog op naar Hollanders. Hierin wordt Waldemar geïntroduceerd.

Einde: het boek heeft een gesloten einde. Het laatste gedeelte van het boek speelt zich verschillende concentratiekampen in Duitsland en op de Cap Arcona, op de Oostzee. Rika en Waldemar zijn overleden en Sonny Boy overleeft de oorlog.

Plaats: Het verhaal speelt zich af in verschillende plaatsen in Nederland. Den Haag, Den Bosch, Goeree, Scheveningen en Vught. Later in het boek belanden Waldemar en Rika in Duitsland, respectievelijk in Neuengamme en op de Cap Arcona en in Ravensbrück. Ook de Surinaamse plaats Paramaribo en het schip waarmee Waldemar naar Nederland vertrekt worden beschreven.

Functie: de beschrijving van Suriname geeft weer hoe Rika en Waldemar van twee verschillende werelden komen. Het platteland drukt de eenzaamheid uit en de stad de drukte, waar Rika van houdt.

Schrijfstijl/taalgebruik
Het boek is eenvoudig te lezen en worden weinig moeilijke woorden gebruikt. Vanaf het begin van het boek kan je merken dat Van der Zijl grote talenten heeft als schrijfster. Ze schrijft erg vloeiend en op een manier dat je graag verder wilt lezen.

Overigens komen er ook veel brieven in het verhaal voor, die slechts zijn herschreven uit echtbestaande brieven.

Eigen mening.

Ik vind het boek goed verteld. Ik vind het knap dat je iemand zijn levensloop zo spannend kan vertellen. Ik vind het een mooi verhaal, omdat het echt gebeurd is. Je kunt het haast niet geloven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sonny Boy door Annejet van der Zijl"