Sonny Boy door Annejet van der Zijl

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Sonny Boy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1137 woorden
  • 4 november 2011
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
13 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2004
Pagina's
304
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
NS Publieksprijs (2005 Genomineerd)

Boekcover Sonny Boy
Shadow

In de herfst van 1928 zien Waldmar Nods en Rika van der Lans elkaar voor de eerste maal. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, zij al bijna veertig; hij is een student uit het exotische Suriname, zij is oer-Hollands, getrouwd en moeder van vier kinderen. Als blijkt dat zij zwanger is van haar zwarte kostganger is he…

In de herfst van 1928 zien Waldmar Nods en Rika van der Lans elkaar voor de eerste maal. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, …

In de herfst van 1928 zien Waldmar Nods en Rika van der Lans elkaar voor de eerste maal. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, zij al bijna veertig; hij is een student uit het exotische Suriname, zij is oer-Hollands, getrouwd en moeder van vier kinderen. Als blijkt dat zij zwanger is van haar zwarte kostganger is het schandaal niet te overzien. De prijs is hoog: Rika verliest haar kinderen, Waldemar zijn geliefde vaderland. Toch weten ze midden in crisistijd een voorspoedig bestaan op te bouwen met elkaar en hun zoon Waldy, hun eigen 'Sonny Boy'. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Terwijl zijn grootmoeder zich ooit ontworstelde aan haar joodse slavenhouder, wagen Waldemar en Rika nu hun leven om joden te redden - met alle consequenties van dien. 

Sonny Boy door Annejet van der Zijl
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Zakelijke gegevens.
- Titel: Sonny Boy
- Auteur: Annejet van der Zeil
- Jaar eerste druk: 2004
- Aantal bladzijden: 235

Beschrijvingsopdracht.
a. De kaft van het boek past precies bij het boek, het laat Waldemar en Rika, in het midden de titel, en daaronder Waldy, oftewel Sonny boy. De lay-out van het boek vond ik wel redelijk.
b. Ik heb dit boek gekozen, omdat ik al wat voorstukjes van de film had gezien en omdat de film nog niet zo lang uit is.
c. Ik vond het een erg interessant boek, omdat het verhaal zich ten tijde van de oorlog afspeelt.
Verdiepingsopdracht 1.

Personages.
Rika van der Lans: Een vrouw die alles op alles zal zetten om haar doel te bereiken.
Waldemar Nods: Een Surinaamse, rustige en beleefde jongen, die vastbesloten is om het in Nederland te gaan maken.
Waldy Nods (Sonny Boy): Een opstandige jongen, die moeite heeft met de vele verhuizingen. Ook heeft hij heel veel moeite met het verlies van zijn ouders tijdens de oorlog.
Willem Hagenaar: Hij kan zich niet over het feit zetten dat Rika hem heeft verlaten en doet er ook alles aan om haar terug te krijgen. Dit verandert pas als hij hoort dat ze is omgekomen tijdens de oorlog.

Thema:
Het thema is: Krachtige liefde ten tijde van oorlog.

Tijd, ruimte en structuur:
Het verhaal speelt zich af in Den Bosch, Den Haag, Vught, Scheveningen, Goeree, Neuengamme, Ravensbrück, Paramaribo, op de Cap Arcona en op het schip waarmee Waldemar naar Nederland is gekomen. Het verhaal begint in het begine van de 20ste eeuw, en eindigt zo rond 1960. Het verhaal wordt niet chronologisch verteld, omdat er bijvoorbeeld naar de toekomst wordt geblikt, en de gebeurtenissen van Rika en Waldemar worden steeds om en om beschreven totdat ze elkaar ontmoeten.

Bijlagen.

Samenvatting.

In 1911 besluiten Rika van der Lans (rooms-katholiek) en Willem Hagenaar (protestants) samen te trouwen. Vanwege geloofsovertuigingen zijn hun families hier fel op tegen, maar wonen binnen een paar jaar toch gelukkig samen in Den Bosch samen met hun vier kinderen. Willem moet op een gegeven moment verhuizen naar Goereen. Rika verveelt zich hier kapot en gaat zich steeds opstandiger gedragen. Als Willem zich geen raad meer weet en haar begint te slaan, gaat Rika naar Den Haag en neemt ze de kinderen mee. Waldemar, een jonge jongen uit Suriname die naar Nederland is gekomen omdat hij hier graag zou willen studeren en een goed leven lijden, trekt in bij Rika in Den haag. Rika en Waldemar raken verliefd en Rika wordt al snel zwanger. Als haar kinderen dit horen, gaan twee zoons, Wim en Jan, terug naar hun vader. Willem wordt zeer jaloers als hij dit hoort van Wim en Jan. Rika stuurt uiteindelijk ook haar andere twee kinderen, Bertha en Henk, terug naar hun vader. Omdat Willem vindt dat Rika zich onverandwoordelijk heeft gedragen, verbiedt hij zijn kinderen om nog contact op te nemen met hun moeder. Rika, Waldemar en hun zoontje Waldy, verhuizen naar Scheveningen. Eind jaren dertig besluiten ze om te gaan trouwen, en Rika begint daarna weer een beetje contact te krijgen met haar andere kinderen. Wanneer de Tweede Wereldoorlog begint helpt Rika met het opvangen van ondeduikers. Als de Duitsers Scheveningen evacueren verhuizen ze weer terug naar Den Haag. In 1944 worden ze verraden door een van haar onderuikers en worden ze opgesloten in een gevangenis voor mensen uit het verzet in Scheveningen. Omdat Waldy eerder vrij is gelaten dan zijn ouders, wordt hij opgevangen door een aantal gezinnen. Waldemar wordt naar het kamp in Vught gestuurd, waar Rika naar een aantal maanden ook heen wordt gestuurd. Na een bepaalde tijd wordt Waldemar naar het concentratiekamp Neuengamme overgeplaatst, waar hij het redelijk goed maakt. Rika wordt overgeplaatst naar het kamp Ravensbrück, en overlijdt hier in februari 1945. Waldemar wordt op 3 mei 1945 neergschoten door Duitse soldaten, nadat hij zwemmend de kust had bereikt toen het schip waarop hij werd opgevangen na de bevrijding van zijn kamp werd gebombardeert.

Biografie auteur.
Annejet (Annajetske) van der Zijl is een Nederlands schrijfster en historica. Tot dusver publiceerde ze vier boeken die allemaal bestsellers werden: van de verschillende titels zijn er alleen in Nederland al dan 750.000 exemplaren verkocht. Drie van haar boeken zijn of worden verfilmd en ze zijn allevier verkrijgbaar als luisterboek, papieren boek en e-book.
Annejet groeide op in een lerarengezin in Friesland. Na het gymnasium studeerde ze eerst kunstgeschiedenis in Utrecht en later massacommunicatie in Amsterdam. Na een Masters International Journalism in Londen kwam ze in 1990 terecht bij de toenmalige Haagse Post, net voor dit blad fuseerde met De Tijd. Daar specialiseerde ze zich in portretten en reconstructies. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust, over de gelijknamige Gooise buitenplaats die in de jaren vijftig en zestig uitgroeide tot Nederlands meest roemruchte literaire en artistieke broeinest. Op dit moment werkt scenariste Maria Goos aan een scenario voor een speelfilm op basis van dit boek..
Eind 1999 nam Annejet ontslag om zich helemaal aan het schrijven van boeken te wijden en in 2002 verscheen Anna, de biografie van Annie M.G. Schmidt. Dit boek werd genomineerd voor de Gouden Uil en de AKO Literatuurprijs en bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs. Daarnaast vormde Anna de basis voor het scenario van de zevendelige televisieserie Annie M.G., die begin 2010 werd uitgezonden.
Twee jaar later volgde Sonny Boy. Deze reconstructie van een dramatisch liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de NS Publieksprijs en de M.J. Brusse-prijs en won de Littéraire Witte Prijs. Vertalingen verschenen of zullen nog verschijnen in onder andere Duitsland, Italië, Turkije en Zweden. Van Sonny Boy een door Maria Peters geregisseerde speelfilm speelfilm die in januari 2011 in première ging. De film trok ruim 400.000 bezoekers en werd onlangs verkozen tot Nederlandse inzending voor de Oscar voor de ‘beste niet-engelstalige’ film.
In het voorjaar van 2010 verscheen Bernhard, een reconstructie van de tot dan toe onbekende Duitse achtergrond van Prins Bernhard. Hiermee promoveerde Annejet als historica aan de Universiteit van Amsterdam. Dit boek werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de AKO Literatuurprijs en werd bekroond met de M.J.Brusseprijs 2011 voor het beste journalistieke boek.

Momenteel werkt Annejet aan een verhaal dat zich grotendeels zal afspelen tegen het decor van de Amerikaanse geschiedenis tussen 1875 en 1950. Daarnaast is ze dit najaar gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen en jurylid van de Brusseprijs.
Annejet woont met haar man afwisselend in Amsterdam en een buitenhuisje aan de Hollandse kust.
Bron: http://www.annejetvanderzijl.com/biografie/

Gegevens film.
Regiseur: Maria Peters
Jaar: 2011
Duur: 130 minuten
Genre: Drama
Cast: Ricky Coole, Sergio Hasselbank, Marcel Hensema, Micha Hulshof, Gaite Jansen, Martijn Lakemeier, Frits Lambrechts, Anneke Blok, Robbert Blokland, Ydwer Bosma, Katja Herbers, Jaap Spijkers, Annejet van der Zijl, Joy Wielkens, Manoushka Zeegelaar-Breeveld
Score: 6.6/10 volgens http://www.imdb.com/title/tt1138481/ (424 stemmen)
Release: Was in de bioscoop te zien vanaf 27 januari 2011
DVD: Werd uitgebracht op DVD op 10 mei 2011

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sonny Boy door Annejet van der Zijl"