Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Soldaten huilen niet door Rindert Kromhout

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Soldaten huilen niet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1175 woorden
  • 16 januari 2013
  • 447 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
447 keer beoordeeld

Boekcover Soldaten huilen niet
Shadow

In de zomer van 1937 meldt Julian Bell, 21 jaar oud, zich aan bij de Internationale Brigades, om te gaan meevechten in de Spaanse Burgeroorlog. Julian is communist. Zijn jongere broer Quentin wil schrijver worden en heeft de beste leermeesteres die hij zich kan voorstellen: zijn tante, de schrijfster Virginia Woolf.

In Soldaten huilen niet vertelt Quentin over de t…

In de zomer van 1937 meldt Julian Bell, 21 jaar oud, zich aan bij de Internationale Brigades, om te gaan meevechten in de Spaanse Burgeroorlog. Julian is communist. Zijn jongere br…

In de zomer van 1937 meldt Julian Bell, 21 jaar oud, zich aan bij de Internationale Brigades, om te gaan meevechten in de Spaanse Burgeroorlog. Julian is communist. Zijn jongere broer Quentin wil schrijver worden en heeft de beste leermeesteres die hij zich kan voorstellen: zijn tante, de schrijfster Virginia Woolf.

In Soldaten huilen niet vertelt Quentin over de twaalf jaren die aan Julians vertrek voorafgaan. Hij vertelt over Charleston, het fantastische huis op het Engelse platteland waar ze in 1925 zijn gaan wonen, en over de kleurrijke bewoners en bezoekers van dat huis.

Het is een rijke, inspirerende wereld van schrijvers en schilders waar de kinderen in opgroeien – allemaal mensen die hun geheel eigen weg gaan, zonder zich iets aan te trekken van hoe het zogenaamd hoort of wat de buitenwereld vindt.

Maar dan ineens is er de leugen die aan het licht komt, die ene onwaarheid van lang geleden – een leugen die enorme gevolgen zal hebben …

Soldaten huilen niet door Rindert Kromhout
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: Soldaten huilen niet

Auteur: Rindert Kromhout

Uitgeverij: Leopold, Amsterdam

Jaar: 2010

 

Titel

"Als jij eerder doodgaat," zei ik, "zal ik een boek over je

schrijven."

"Als jij eerder doodgaat," zei Julian, "heb ik geen broer meer."

 

Dit was een stukje van het laatste gesprek die werd uitgevoerd tussen de hoofdpersoon, Quentin,  en zijn broer Julian. Wanneer Julian aan boord ging zei Quentin tegen hem : “Soldaten huilen niet” en Julian zei dat het een mooie titel voor een boek was. En zo na de dood van Julian besloot Quentin om zijn geschreven boek ‘Soldaten huilen niet te noemen’.

 

Inhoud

Samenvatting

Julian Bell, 21 jaar oud, vertelt zijn twee jaar jongere broer en soulmate Quentin dat hij met zijn communistische kameraden naar de Spaanse burgeroorlog vertrekt. Waarop Quentin belooft: ‘Als jij eerder doodgaat, zal ik een boek over je schrijven.’ Zijn boek is een flashback op hun leven, die start in 1925, wanneer Julian en hij respectievelijk  9 en 6 jaar oud zijn. Ze zijn net aangekomen in hun nieuwe huis ‘Charleston’, samen met hun zusje Angelica, hun moeder de schilderes Vanessa en haar homoseksuele vriend de schilder Duncan Grant. Julian, Quentin en Angelica groeien op in een rijke en inspirerende wereld van schrijvers en schilders, allemaal mensen die hun geheel eigen weg gaan, zonder zich iets aan te trekken van hoe het zogenaamd hoort of wat de buitenwereld vindt. Ze spelen vaak toneel, stukken die door hun tante Virginia Woolf zijn bedacht en waar alle familieleden een rol in krijgen. Hun vader Clive, komt regelmatig over uit Londen en doet ook graag mee aan deze vrolijke verkleed- en acteersessies. Clive is ook degene die met zijn kinderen in gesprek gaat over maatschappelijke en politieke onderwerpen als feminisme, pacifisme en vrijdenkendheid. Daarbij houdt hij hen steeds voor dat ze altijd zelf moeten blijven nadenken en niet kritiekloos achter anderen aan moeten lopen. De twee broers kunnen goed met elkaar overweg en trekken vaak met elkaar op, maar tijdens hun puberteit worden de verschillen in hun karakters steeds duidelijker. Quentin is de meest zachtaardige van de twee. Hij wil graag schrijver worden en heeft de beste leermeesteres die hij zich voor kan stellen: zijn tante, de schrijfster Virginia Woolf. Hij geniet van de wijze waarop het gezin leeft, voelt niet de behoefte om zich af te zetten. Julian is geïnteresseerd in politiek en bekijkt zijn familieleden met een kritische blik. Regelmatig voert hij met zijn ouders en hun vrienden gesprekken over de wijze waarop er op het snel om zich heen grijpend fascisme in Europa moet worden gereageerd. Het beeld dat Julian van zijn ouders heeft, stort in als hij ontdekt dat niet Clive maar Duncan de vader van Angelica blijkt te zijn. Julian is enorm teleurgesteld, vraagt zich af wat zijn ouders nog meer voor geheimen met zich mee dragen, en dat het zelfs voor zijn ouders soms moeilijk is zich aan hun eigen principes te houden. Julian keert zich lange tijd van zijn familie af en ook zijn vertrouwelijke band met Quentin verandert. Uiteindelijk worden de problemen uitgepraat. Julian besluit als zelfverklaard communist naar Spanje te vertrekken om mee te gaan vechten in de burgeroorlog. Net voor zijn vertrek herinnert Julian Quentin aan zijn belofte om een boek over hun jeugd te schrijven als Julian komt te overlijden. Moeder Vanessa kan geen vrede hebben met het vertrek van haar oudste zoon en blijft in verwarring achter.

 

Hoofdpersoon

Quentin is een jongen met de grote passie om schrijver te worden. Als kleine jongen had hij altijd het beeld dat de wereld helemaal goed was, er nauwelijks kwaad zou zijn. Quentins kijk op de wereld verandert echter wanneer Julian hem over de dood verteld. Vanaf dat moment gaat Quentin veel meer nadenken.

 

Bijfiguren

Julian denkt veel na. In de loop van het verhaal gaat Julian naar de middelbare school. Daarvoor kregen hij en Quentin thuis privéles. Dit is een grote stap. Door wat Julian op school meekrijgt gaat Julian zich steeds meer in politiek interesseren. Op een gegeven moment praat hij nergens anders meer over. 

 

Angelica: Het zusje van Quentin en Julian.

 

Vanessa Bell: De moeder van Quentin en Julian.

Clive: De vader van Quentin en Julian, woont in Londen.

 

Duncan: Woont bij Vanessa, Quentin,

Julian, Angelica en is de vriend van David.

David: De vriend van Duncan.

 

Virginia Woolf: Zus van Vanessa

Leonard: De man van Virginia

Grace: De huishoudster.

Lady Ottoline: Een vriendin van Vanessa en Clive

 

Ruimte

Het verhaal speelt zich af in Charleston, het huis waar Quentin met z’n familie leeft. Verder speelt het ook af in Londen en Monk’s House waar tante Virgina met haar man woont en werkt. Charleston is belangrijk, want daar speelt het verhaal zich voornamelijk af en Monk’s House is ook belangrijk, want daar leert Quentin  van zijn tante om een verhaal te schrijven.

 

Tijd

Het verhaal begint in 1937 daarna loopt hij van 1925 tot weer bij 1937. Het is belangrijk, want in het begin, in 1937, praat Julian me Quentin dat hij naar Spanje om met het burgeroorlog te helpen. Van 1925 t/m 1937 vertelt Quentin hoe hij die twaalf jaren met zijn broer heeft meegemaakt.

 

Werkwijze

Het verhaal is meer chronologisch dan het is niet-chronologisch, want het begint in 1937 en springt terug in 1925. Maar verder loopt het in een chronologische wijze. De auteur heeft volgens mij het terugsprong van 1937 tot 1925 gedaan om het interesse van de lezer te pakken en ook om zijn verhaal beter te vertellen. Het boek heeft een ik-perspectief. De auteur heeft spanning in het verhaal gebracht door een schokkend geheim naar voren te brengen, namelijk dat Clive niet de vader van Angelica is en ook door de manier die de hoofdpersoon  groeit tijdens z’n puberteit. Je leert de personen te kennen door dat Quentin het verhaal vertel en verder ook door de handelingen van de personen kom je te weten wat voor karakter zij hebben en hun manier van denken. Bovendien is het auteur geslaagd om sfeer in’t verhaal te brengen, doordat het verhaal over helemaal over het hoofdpersoon gaat, kom je,op een manier, “dichter” bij Quentin en je kunt een beetje voelen wat hij voelt. Daarbij is het pakkend te lezen hoe de personen bij de jaren verandert en/of groeit en  ook verandering van het milieu. Wisseling van seizoen en inbrengen van technologie.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Het verhaal is meer chronologisch dan het is niet-chronologisch, want het begint in 1937 en springt terug in 1925. Maar verder loopt het in een chronologische wijze. De auteur heeft volgens mij het terugsprong van 1937 tot 1925 gedaan om het interesse van de lezer te pakken en ook om zijn verhaal beter te vertellen. Het boek heeft een ik-perspectief. De auteur heeft spanning in het verhaal gebracht door een schokkend geheim naar voren te brengen, namelijk dat Clive niet de vader van Angelica is en ook door de manier die de hoofdpersoon  groeit tijdens z’n puberteit. Je leert de personen te kennen door dat Quentin het verhaal vertel en verder ook door de handelingen van de personen kom je te weten wat voor karakter zij hebben en hun manier van denken. Bovendien is het auteur geslaagd om sfeer in’t verhaal te brengen, doordat het verhaal over helemaal over het hoofdpersoon gaat, kom je,op een manier, “dichter” bij Quentin en je kunt een beetje voelen wat hij voelt. Daarbij is het pakkend te lezen hoe de personen bij de jaren verandert en/of groeit en  ook verandering van het milieu. Wisseling van seizoen en inbrengen van technologie.

 

Thema + mening

Volgens mij is het centrale thema hierin opgroeien en familierelatie. Daarbij krijg je kleinere thema’s, zoals afscheid,politiek, geschiedenis Europa en puberteit. Ik vond het een fantastich boek, echt aan te bevelen. De manier waarop de schrijver Quentins verhaal schrijft gaat zo vloeiend dat het makkelijk leesbaar is. En bij het stukje dat je te weten komt dat Duncan de echte vader van Angelica is, is zo schokkend dat ikzelf ademloos bleef. Een mooie en ook leuke boek.

REACTIES

A.

A.

het is een beetje gekopieert en geplakt

7 jaar geleden

S.

S.

De bijfiguren klopten niet helemaal.
Angelica is het *half* zusje van Quentin en Julian.
Vanessa Bell is inderdaad de moeder van Quentin en Julian, maar ook de moeder van Angelica.
Clive is inderdaad de vader van Quentin en Julian en woont in Londen. Maar hij ook is wettelijk nog steeds getrouwd met Vanessa Bell. En ook belangrijk is dat hij steeds andere vriendinnen heeft.
Duncan woont inderdaad bij Vanessa, Quentin, Julian, Angelica en hij is de vriend van David. Maar vergeet niet dat hij ook de vader van Angelica is.

6 jaar geleden

S.

S.

SLECHT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Soldaten huilen niet door Rindert Kromhout"