Sneeuw door J. Bernlef

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Sneeuw
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 618 woorden
  • 21 augustus 1998
  • 63 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
63 keer beoordeeld

Boekcover Sneeuw
Shadow
Sneeuw door J. Bernlef
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Sneeuw Auteur J. Bernlef Titel verklaring De sneeuw wist niet alleen de sporen uit van het ongeluk, maar er kunnen ook nieuwe sporen in gemaakt worden, de gedachten van Razelius die steeds weer aan zijn vrouw denkt. Jaartal: eerste druk 1973 Opbouw Het boek bevat geen genummerde hoofdstukken, maar bestaat uit scenes, gescheiden door witte regels. Samenvatting Deze roman speelt zich af op een eiland in de winter. Jan Rezelius, de hoofdpersoon probeert zich te herinneren hoe het ongeluk, waarbij zijn vrouw Kerstin is omgekomen, is gebeurd. De herinneringen worden hoe langer hoe vager. De politieman die het ongeluk rapporteert, denkt dat het een black-out was. Razelius bezoekt de plaats van het ongeluk en het autokerkhof waar het wrak van zijn blauwe Volvo staat. Hij ziet het beeld van zijn verminkte vrouw in de auto tot leven komen. In de tijd dat zijn herinneringen steeds vager worden, heeft hij seksueel contact met de verpleegster Margaretha. In die tijd heeft hij ook een verhouding met zijn dochter An. Uit eenzaamheid gaat hij met haar naar bed. Razelius en An willen dit voorval zo snel mogelijk vergeten. An krijgt een verhouding met een student die meewerkt aan een restauratieonderzoek in de dorpskerk en gaat met hem naar bed. Deze gang van zaken kan hij niet meer verdragen. Met de blauwe Volvo van de student rijdt hij zich precies op dezelfde plaats dood. Dezelfde politie-agent denkt nu dat het aan de alcohol lag. Hij denkt aan het eerste ongeluk als zou dat opzettelijk gebeurd zijn. Maar dit past niet in de sluitende oplossing die hij in het rapport heeft gegeven. Tijd Het verhaal speelt zich af in ongeveer vier maanden. Dit is niet exact te zeggen, want dit wordt niet in het verhaal aangegeven. Het verhaal is niet chronologisch, er komen veel flash-backs in voor, voornamelijk de gedachten aan het ongeluk waarbij zijn vrouw is omgekomen.
Ruimte Het verhaal speelt zich af op en eiland. Razelius heeft nauwelijks met andere mensen contact. ÂÂHet ongeluk, waarbij de vrouw van Razelius omkomt en de zelfmoord van de hoofdpersoon lopen parallel. Het gebeurt op dezelfde plaats en met eenzelfde auto. Een contrast is het vrijkomen van de muurschildering en het steeds groter wordende "gat" in zijn herinnering. Personen *Jan Razelius - een eenzame figuur. - heeft schuldgevoelens omtrent de dood van zijn vrouw Kerstin. - uit zich niet veel. - Ontwikkelingskarakter. Op het laatst kan hij er niet meer tegen en pleegt zelfmoord *An - de dochter van Jan -ze lijkt op haar moeder. Perspectief Er is sprake van een objectief perspectief met een alwetende verteller. Je ziet het verhaal door de ogen van de schrijver. Motieven * schuldgevoel - omtrent de dood van zijn vrouw. *isolement - hij raakt in een isolement omdat hij zich vrijwel steeds met de dood van zijn vrouw bezighoudt. *dood - de dood van zijn vrouw evenals de zelfmoord. *herinnering - Jan kan zich steeds minder van de dood van zijn vrouw herinneren. Thema Door de dood van zijn vrouw komt iemand in een isolement door schuldgevoelens. Hij krijgt steeds vagere herinneringen, wat uiteindelijk tot zelfmoord leidt. Stijl De schrijver maakt gebruik van korte, eenvoudige zinnen met over het algemeen een gemakkelijke woordkeus.
Genre psychologische roman Mening Nadat ik het boek "Sneeuw" had gelezen, heb ik definitief Bernlef als mijn thema gekozen. Op "Hersenschimmen" na, vind ik "Sneeuw" het mooiste boek dat ik van deze schrijver heb gelezen. Dit komt mede door de detaillistisch beschreven handelingen en denkbeelden in het boek. De gedachten van Razelius komen door deze realistische beschrijving levensecht voor. Net als in "Hersenschimmen" speelt het vergeten (dementie) een grote rolin dit boek. Misschien komt het daardoor dat ik deze twee boeken van Bernlef de beste vind.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sneeuw door J. Bernlef"