Sleuteloog door Hella S. Haasse

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Sleuteloog
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 434 woorden
  • 10 augustus 2004
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
17 keer beoordeeld

Boekcover Sleuteloog
Shadow
Een journalist benadert de kunsthistorica Herma Warner met de vraag of zij hem informatie kan verschaffen over Mila Wychinska. Hij is die naam tegengekomen in een dossier over mensenrechtenactivisme in Zuidoost-Azië.
Het verzoek dwingt Herma zich te verdiepen in het verleden dat zij dacht voorgoed achter zich te hebben gelaten. Zij kende Mila vanaf haar je…
Een journalist benadert de kunsthistorica Herma Warner met de vraag of zij hem informatie kan verschaffen over Mila Wychinska. Hij is die naam tegengekomen in een dossier over mens…
Een journalist benadert de kunsthistorica Herma Warner met de vraag of zij hem informatie kan verschaffen over Mila Wychinska. Hij is die naam tegengekomen in een dossier over mensenrechtenactivisme in Zuidoost-Azië.
Het verzoek dwingt Herma zich te verdiepen in het verleden dat zij dacht voorgoed achter zich te hebben gelaten. Zij kende Mila vanaf haar jeugd als Dee Meijers, haar schoolvriendin in die tijd.
Zij probeert de feiten omtrent het leven van Dee Meijers alias Mila Wychinska te reconstrueren, en wordt overspoeld door een golf van herinneringen aan haar jeugd in Nederlands-Indië en de jaren daarna. Ingeslapen en verdrongen emoties komen weer aan de oppervlakte. Zij wordt zich opnieuw bewust van de duistere kanten van haar vriendschap met Dee, haar bijna mystieke band met Non, Dees tante, haar fascinatie voor de oude Indo-Europese familie van landeigenaren waartoe Non en Dee behoorden, en bovenal van haar verhouding tot Taco Tadema, met wie zij sinds hun middelbare schooltijd in Batavia een paar heeft gevormd.
Er blijft veel raadselachtig. Welke omstandigheden hebben haar huwelijksleven met Taco zo diepgaand beïnvloed en beschadigd? Wat er met Dee is gebeurd, nadat zij elkaar uit het oog hadden verloren, weet zij voor een deel uit mededelingen van Non, maar die geven niet op alles antwoord. Ook over de plotselinge verdwijning van Non tast zij in het duister.
Sleuteloog door Hella S. Haasse
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
In sleuteloog gaat kunsthistorica Herma Warner in opdracht van journalist Bart Moorland op zoek achter informatie over een zekere Mila Wychinska, in wie zij haar jeugdvriendin Dee Mijers herkent. In een antieke Indische kist van ebbenhout bevinden zich de foto’s en documenten die haar geheugen zouden kunnen opfrissen, maar zij kan de kist niet openen omdat ze de sleutel niet vindt. Het hele verhaal draait om de sleutel en de kist die niet kan geopend worden. Ze probeert dan zoveel mogelijk herinneringen boven te halen. Toen ze de sleutel gevonden had moest ze hard knijpen in het ‘oog’ van de sleutel (p118). Vandaar de titel. Het boek heeft ook wel een beetje een raar einde wanneer blijkt dat de kist leeg is. Het is niet echt heel origineel. Er zijn verschillende hoofdstukken, met aan het begin telkens een brief, maar deze zijn niet genummerd. Het is een vlot leesbaar boek, met wel hier en daar enkele buitenlandse woorden erin van verschillende talen (Engels vb.: ladylike, sophisticated; Frans vb.: sur qui, non-valeur; Duits vb.: Fehlleistung, Das gibt’s nur einmal; en in ieder geval ook veel Indische woorden waarvoor er wel een woordenlijst voorzien is op het einde van het boek, maar deze bevat niet alle woorden vb.: obat, totok) maar dit is eigenlijk niet echt een probleem voor de meeste lezers denk ik. Het boek bevat zeer weinig beeldspraak. Het bevat wel enkele opsommingen (vb.p 77: Het zielvolle of behaagzieke ogenspel, de losheid van houding en gebaar, vormen een façade waarachter heel andere emoties schuilgaan, onrust, vermoeidheid, verveling.), lange zinnen ( vb.p 45: Wij begrepen niet waarom Louis, na zoveel jaren, in zijn gesprekken met mijn ouders steeds bleef hameren op de noodzaak bewijzen in handen te krijgen van iets wat die ‘schoft’ gedaan had.)(vb. p109: Mijn moeder, altijd geneigd tot optimisme, overtuigd dat met goodwill en geestdrift elke tegenstelling gladgestreken, ieder conflict voorkomen kon worden, zal eenvoudig niet geloofd hebben aan de ernst van bepaalde ontwikkelingen.) en veel leestekens. Het is wel een interessant boek als je op een leuke manier een beetje wil bijleren over Nederlands-Indië (het is wel duidelijk dat de auteur goed op de hoogte is van het leven daar), maar gewoon voor iemand die daar niet echt in geïnteresseerd is en op zoek is naar een goed boek, is dit eigenlijk een beetje een tegenvaller. Daarvoor is het misschien net een beetje te saai, het is niet echt een interessant onderwerp voor jongeren (vind ik). Maar een pluspunt is wel dat ik me goed kon inleven in het hoofdpersonage van het boek dankzij het beeldende taalgebruik.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sleuteloog door Hella S. Haasse"