Slaap! door Annelies Verbeke

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Slaap!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 424 woorden
  • 25 november 2015
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 5
2 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
190
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Slaap!
Shadow

Stilistisch sterk en eigenzinnig,
inhoudelijk bizar en teder

Maya lijdt aan slapeloosheid. Ze probeert van alles om een paar uur rust te krijgen. Adviezen van vrienden en deskundigen helpen niet. Therapie via videobanden van ShopChannel of goedbedoelde cursussen werken evenmin. Als haar geliefde met Maya breekt omdat met haar geen land te bezeilen is, gaan d…

Stilistisch sterk en eigenzinnig,
inhoudelijk bizar en teder

Maya lijdt aan slapeloosheid. Ze probeert van alles om een paar uur rust te krijgen. Adviezen van vrienden en…

Stilistisch sterk en eigenzinnig,
inhoudelijk bizar en teder

Maya lijdt aan slapeloosheid. Ze probeert van alles om een paar uur rust te krijgen. Adviezen van vrienden en deskundigen helpen niet. Therapie via videobanden van ShopChannel of goedbedoelde cursussen werken evenmin. Als haar geliefde met Maya breekt omdat met haar geen land te bezeilen is, gaan de remmen los. 's Nachts haalt ze uit frustratie mensen uit hun slaap.

Een bange vrouwenstem.
Ik trachtte zo alarmerend mogelijk te zwijgen.
'Hallo? Wie is daar?'
Wat zeggen mensen toch banale dingen.

Tot ze op een van die tochten haar mannelijke evenknie, Benoit, tegenkomt. Het is het begin van een bizarre en tedere relatie die niet gemaakt lijkt om stand te houden.

Slaap! door Annelies Verbeke
Shadow

 Titel: Slaap!                                                                          

Auteur: Annelies Verbeke

Het verhaal gaat als volgt. Maya en Benoit lijden aan slaaploosheid. Maya vindt het irritant en wilt ervan af maar het gaat niet. Ze heeft een vriendje gehad, Remco, die haar hielp om uit haar probleem te komen maar het lukte niet. Ze wordt vlug gefrustreerd en Remco gaat het niet meer aankunnen en laat haar in de steek. Maya haalt mensen uit hun slaap omdat ze niet begrijpt waarom zij wel zouden mogen slapen. ‘s Nachts maakt ze veel gerucht op straat. De appartementsleden vinden dit ernstig en irritant maar eentje Benoit de Gieter begrijpt haar. Ze komen snel in contact omdat ze hetzelfde probleem hebben. Benoit is meer het fantaserende type en Maya is meer realistisch, hij is positief zij negatief, dat maakt dat ze elkaar complementeren.

Ik heb dit gelezen omdat mijn lievelingsplek mijn bed is. Daar is het warm gezellig en kan je rusten. Ik droom er nu al van. Ik weet dat anderen meer of minder slaap nodig hebben dan ik maar was ik las was verschrikkelijk erg. Maya sliep maar 3 uurtjes, het bracht frustratie op maar haar lichaam kon het nog aan. Het leven was minder prettig voor haar maar elke keer dat iemand kwam met een raad of advies ging ze die uitproberen. Dat toont veel moed en wil om te genezen. Was ik Maya zou ik niet meer thuis blijven, zou ik niet meer kunnen genieten en aardig zijn met anderen. Ik verwachte een gelukkig einde maar de toevalligheid van hun ontmoeting was dan echt ‘toevallig’. Zoiets zou nooit in het echte leven gebeuren. Het was goed geschreven maar het manier van lezen kon ik niet aanstaan. Het gaat van de ene naar de andere personage zonder het duidelijk te maken. Ik moest echt geconcentreerd zijn om het te lezen. Normaal gezien lees ik in bed maar nu was het in de woonkamer op een stoel om wakker te blijven. Voor de rest was het interessant en leerzaam, ik kon me goed inleven in de personages en dat is het belangrijkste.  

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Slaap! door Annelies Verbeke"