Sil de strandjutter door Cor Bruijn

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1538 woorden
  • 30 november 2006
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 6 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1940
Pagina's
336
Geschikt voor
vmbo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Sil de strandjutter
Shadow
Sil de strandjutter door Cor Bruijn
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
A. Algemeen

Cor Bruijn, Sil de Strandjutter, 17e druk, Nijkerk, oorspronkelijke druk 1940.

De schrijver van dit boek is Cor Bruijn. Hij is geboren op 17 mei 1883, in Wormerveer. Hij heeft tot zijn 17e jaar in de Zaan gewoond. Hierover schrijft hij ook veel in zijn boeken. Voordat hij schrijver werd, was hij leraar op een basisschool in Laren. Dit werk heeft hij van 1906 tot en met 1916 gedaan. Daarna werd hij hoofd van een Hilversumse schoolvereniging. Cor Bruijn is erg belangrijk geweest voor onderwijsvernieuwingen in de jaren twintig en dertig. Op 58 jarige leeftijd ging hij met vervroegd pensioen om zich alleen nog maar bezig te houden met schrijven. Hij schreef verschillende boeken, verhalen, essays en toneelstukken. Al zijn boeken zijn vanuit een christelijke levensovertuiging geschreven. Dit is in zijn boeken duidelijk merkbaar. Ook laat hij zien dat de hoofdpersonen het niet makkelijk hebben. Hij laat zien dat optimisme belangrijker is dan rijkdom, zo zijn z’n boeken niet al te prekerig, met dingen wat je niet en wel mag doen. Andere boeken die Cor Bruijn onder andere geschreven heeft zijn: Langs de waterkant (1917), Lässe Lanta (1955) en Het witte rendier (1958). Cor Bruijn is overleden op 20 november 1978.
Het boek Sil de strandjutter is zijn grootste succes geworden. Dit komt ook omdat er later door de NCRV een tv-serie van gemaakt is.


Ik heb het boek uitgelezen op 4 februari 2006.

B. Genre

Het genre van dit boek is een streekverhaal.

Ik heb voor dit genre gekozen, omdat het verhaal zich afspeelt op Terschelling. Er wordt veel gesproken in dialect en er worden dingen gedaan die kenmerkend zijn voor dit eiland.

C. Onderwerp

Een stoere strandjutter van Terschelling redt een Zweeds schipbreukelingentje, dat als zijn eigen dochter samen met zijn twee zoons wordt opgevoed.

D. Thematiek

Dingen gaan niet altijd zoals je zou willen.

E. Samenvatting van de inhoud

Als Sil een kind redt van een schip, wil hij het ontzettend graag houden. Hij heeft altijd al van een dochter gedroomd. Na veel overleg met de gemeente, mag hij het kind houden. Het is een meisje en ze komt uit Zweden. Haar moeder heeft de storm op het schip niet overleefd. Het meisje krijgt de naam Lobke en groeit op tussen haar ‘broers’ als een eigen kind. Samen met haar broers helpt ze ‘Ta’ en ‘Mim’ bij al het werk op de boerderij. Het wordt na enige jaren al snel duidelijk dat Wietse het meest geschikt is voor het werk op de boerderij. Maar hij wil naar zee. Wietse weet dat Sil dit niet goed zal vinden. Alleen Lobke weet van zijn verlangen naar zee. Als Sil en Wietse ruzie krijgen loopt Wietse weg. Voordat Sil hem achter na kan gaan, is Wietse van het eiland af. Wel schrijven ze af en toe en brief, maar Sil weigert terug te schrijven. Alleen Lobke schrijft hem een keer. Ze mist Wietse heel erg.
Ook met Jelle komen er moeilijkheden. Hij houdt zich veel bezig met meisjes en werkt onregelmatig. Hij is verliefd op Lobke en vertelt dit haar. Lobke weet echter niet goed wat ze met zijn gevoelens aanmoet. Als Sil erachter komt dat Jelle verliefd is, wil hij dit koste wat kost tegenhouden. Dan betrapt hij Jelle op een avond met Lobke en wordt woedend. Jelle wordt boos en vertrekt. Het is dan een stormachtige nacht. Diezelfde nacht sterft Jelle, als hij een schip wil redden op zee. Sil, zijn vrouw Jaakje en Lobke zijn ontzettend verdrietig.

Vier maanden later komt Wietse terug. Maam, een buurmeisje, is zwanger en zegt dat het van Jelle is. Als Wietse voorstelt om met Maam te trouwen schrikt ze en zegt dat het van Aike (een vriend van Jelle) is. Lobke en Wietse verloven zich. Sil heeft eindelijk weer vrede met zichzelf.

F. Hoofdpersoon

De hoofdpersoon van dit boek is Sil Droeviger. Het is een grote, stevige jutter die woont op Terschelling. In het begin van het boek is Sil begin 40. Aan het einde van het boek is zijn leeftijd eind 50.
Sil is een koppige man. Hij liefst zou hij willen dat alles gaat volgens zijn wil. Er ontstaan vaak ruzies en Sil is te koppig om ze weer bij te leggen. Door een ruzie met de dominee is Sil jaren niet meer in de kerk geweest.
Sil is ook erg zorgzaam. Vooral om Lobke maakt hij zich snel zorgen. Dit komt omdat hij altijd verlangd heeft naar een eigen dochter. Lobke wil hij beslist niet kwijt, zoals zijn andere zoons.
De gebeurtenissen hebben ook invloed op het karakter van Sil. Na de dood van Jelle, ziet Sil er oud uit door alle zorgen. Ook is hij stiller dan anders. De dood heeft hem erg aangegrepen. De afwezigheid van Wietse maakt het er ook niet makkelijker op.
Sil’s probleem is, dat alles niet altijd volgens zijn wil gaat. Daardoor ontstaan er ruzies met zijn kinderen. Maar door hun afwezigheid leert hij ook dat niet altijd alles kan gaan volgens zijn wil.

G. Plaats

Het verhaal speelt zich af op Terschelling. De omgeving bepaalt een hoop dingen voor het verhaal. Het strand speelt er een belangrijke rol. Zonder het strand was Sil geen strandjutter geweest. Had Sil geen ruzie gehad met Wietse over het jutten en was ook Jelle niet omgekomen. Maar het strand heeft ook positieve punten. Als er een keer een schip zijn lading verliest, spoelen er allemaal vaten met wijn aan. Sil verkoopt een paar vaten en met dit geld koopt hij wat cadeautjes voor iedereen.

H. Tijd

Het verhaal speelt zich af rond de jaren ’30. Je kunt dat merken doordat de mensen nog erg armoedig leven. Ze moeten hard werken voor hun geld. Er bestaat nog geen goede school. Als de mensen kunnen lezen en schrijven is dat voldoende. Ook slapen ze nog in een bedstee. De normale dagelijkse dingen als een gewone wc en elektriciteit bestaan nog niet. Aan hun spreektaal kun je ook merken dat het verhaal niet recent is.
Het verhaal is chronologisch opgebouwd. Er wordt verteld volgens de tijdsvolgorde.

I. Perspectief

Het verhaal wordt verteld via een personale verteller. Je ziet het meeste in het verhaal vanuit één figuur. Dat figuur is Sil. Af en toe lees je ook de gedachten en gevoelens van Lobke en Jaakje.

J. Spanning

Over het algemeen is het verhaal niet erg spannend. Er zitten maar drie à vier spannende momenten in. Ook de omgeving speelt hierbij een belangrijke rol. Het meest spannende moment is toch wel als het weer eens stormt. Sil gaat naar het strand en daar ziet hij, dat hij het schip niet kan redden. Dan komt Jelle plotseling tevoorschijn. Het lijkt allemaal goed te gaan. Totdat hij door een golf overboord geslagen wordt. Het is ook best spannend hoe Sil zal reageren. Hij is een boeiend persoon. Want voor het ongeluk beleefde hij al in een spannende tijd, door alle ruzies. Daarom grijpt de dood hem erg aan.
Er zitten geen vooruitwijzingen in het boek.

K. Opbouw

Het boek bestaat uit 18 hoofdstukken. Elk hoofdstuk heeft een naam. Aan die naam kan je zien wat er gaat gebeuren. Het laatste hoofdstuk heet: ‘epiloog’.

Het verhaal is chronologisch opgebouwd. Dus volgens de tijdvolgorde. Maar af en toe zijn er ook flashbacks. Sil denkt dan terug aan de tijd dat zijn zoons nog klein waren.

Er zit ook een climax in het verhaal. Eigenlijk zijn het er twee. De eerste climax is wanneer Wietse vertrekt. Na de zoveelste ruzie is hij het zat en vertrekt hij naar zee. De tweede climax is wanneer Jelle vertrekt en dan later ook nog overlijd.

Het boek heeft een gesloten ‘gesloten’ eind. Je weet hoe het met de twee zoons van Sil afgelopen is. Je weet dan ook dat Wietse en Jelle gaan trouwen. Alhoewel dat laatste niet meer in het boek wordt beschreven, heeft het toch een ‘gesloten’ eind.

L. Mening

Ik vind het een goed boek. Je krijgt een goed beeld van het leven op Terschelling. Je kan echt merken dat de schrijver zich hierin heeft verdiept. Dit komt ook omdat er een Terschellings dialect in verweven zit.

Het boek is somber, maar het eindigt gelukkig. De sombere stemming komt meestal door de koppigheid van Sil. Daardoor ontstaan er veel ruzies. Er hangt dan een pessimistische stemming. Maar als Sil en zijn vrouw het moeilijk hebben bidden ze tot God. Je merkt dan dat Hij hun rust geeft. Het is dus een christelijk boek. Maar gelukkig heeft het boek heeft een vrolijk einde, want Wietse en Lobke willen gaan trouwen.

Af en toe is het boek wel een beetje saai en langdradig. De gevoelens van de personen worden dan iets te uitgebreid beschreven. Maar aan de andere kant krijg je hierdoor wel een goed beeld van de verschillende personen en hun karakters.

Sil vind ik af en toe een beetje antipathiek. Hij doet dan erg onaardig tegen personen die het niet doen volgens zijn wil. Maar die koppigheid komt eigenlijk een beetje omdat hij alleen maar het beste wil voor zijn kinderen. Maar hiermee zijn Jelle, Wietse en Lobke het niet altijd eens.

Over het beroep van Sil zijn niet veel boeken geschreven en is het dus niet erg bekend. Maar daarentegen is het verhaal wel origineel en levensecht.

Verder is het boek niet informatief en humoristisch.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sil de strandjutter door Cor Bruijn"