ADVERTENTIE
Is jouw geschiedenisleraar de allerbeste?

Geef hem of haar dan op voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar van het Rijksmuseum. De deadline voor aanmeldingen is 31 maart 2020.

Geef je leraar op!

Boekverslag

Algemene Gegevens:
1. Titel:
Siegfried

2. Auteur:
Harry Mulisch

3. Genre:
Literaire roman

Inhoud:
Samenvatting:
4. Als een beroemde Nederlandse schrijver, ‘Rudolf Herter’ naar Wenen in Oostenrijk gaat om lezingen te geven over zijn nieuwe boek “De Uitvinding van de Liefde”, vertelt hij na zijn lezing, voor de Oostenrijkse televisie dat het boek dat hij van plan is te schrijven, zal gaan over Adolf Hitler.
Een dag later, op zijn volgende lezing, komen na afloop twee oudere mensen op hem afgelopen. De twee stellen zich voor als Julia en Ullrich Falk. Zij vertellen hem dat zij informatie over Hitler hebben die hem waarschijnlijk wel goed van pas kan komen bij zijn volgende boek. Maar Herter is door zijn prille gezondheid vermoeid en vraagt daarom of zij morgen op een rustige plek kunnen afspreken.

Als hij de volgende dag in de armoedige bejaardenflat van de Falks aankomt, wordt hij hartelijk welkom geheten. En zo beginnen meneer en mevrouw Falk hun verhaal. De twee hebben namelijk meer dan 60 jaar geleden Hitler en Eva Braun wel van heel dichtbij meegemaakt. Ze waren namelijk hun persoonlijke hulp in Hitlers buitenverblijf “de Berghof”.
In het begin hadden ze alleen contact met Eva Braun. Totdat ze op een dag bij Hitler op kantoor werden verwacht. Toen ze daar aankwamen viel Hitler meteen met de deur in huis met de woorden.
‘Meneer Falk, mevrouw,’ zei Hitler vormelijk, ‘ik zal u een staatsgeheim verraden: juffrouw Braun verwacht een kind .’
Hitler zegt dat als dit naar buiten zou komen dit schadelijk zou zijn voor zijn leiderschap als Führer.
Dan vraagt Hitler hen of zij daarom het kind willen opvoeden, en of Julia tot die tijd wil doen of ze zwanger is.
Als het kind geboren wordt blijkt het een jongetje, na overeenstemming met Eva en Adolf noemen ze hem Siegfried wat betekent ‘overwinnend vrede’.
Siegfried groeide op bij Julia en Ullrich. Maar hij had ook een goede relatie met Eva en Adolf, met Adolf deed hij af en toe zelfs wel eens spelletjes.

Totdat op een begeven moment Siegfried ongeveer 6 jaar was en Adolf en Eva op reis waren. Toen kreeg Ullrich namelijk opeens een direct bevel van Hitler om Siegfried te doden. Dat vond Ullrich heel raar, zeker omdat Adolf en Siegfried zo een goede band hadden.
In eerste instantie durft Ullrich het helemaal niet aan Julia te vertellen. Hij probeerde alles om er voor te zorgen dat hij Sigi (zoals ze hem noemde) niet hoefde te vermoorden. Uiteindelijk ziet hij geen uitweg, gaat met Sigi de bergen in en schiet hem op een oefenschietbaan dood.

Herter kan het bijna niet geloven en is erg geschrokken van het verhaal. Hij moet de Falks beloven dat hij hun verhaal niet openbaar zal maken voor zij gestorven zijn.
In het Hotel vertelt Herter aan zijn vrouw Maria de gelijkenis tussen Hitler en Frederik Nietsche, het hele verhaal neemt hij ook op op een bandje. Als Maria weg gaat en even later terug komt, treft zij Rudolf even later dood aan. Overleden aan alle opwinding over Hitler. Als Maria het bandje terugbeluisterd hoort zij voordat het bandje stopt Herter schreeuwen. ‘…hij…hij…hij is hier…’ .
Dit zijn dezelfde woorden als Hitler na een nachtmerrie uitschreeuwde, zoals meneer en mevrouw Falk hadden beschreven.


Thema:
5. Wat is het thema van het boek?
Het boek gaat er eigenlijk over dat Hitler een geheime zoon had, Siegfried.
Adolf Hitler is het centrale thema in het boek.
Daarnaast spelen ook nog een rol de thema’s; de 2e wereldoorlog, het leven in de berghof, en de dood.

Personen:
6. Wie zijn de hoofdpersonen?
De belangrijkste hoofdpersonen zijn;
- Rudolf Herter.
- Ullrich Falk.
- Julia Falk.

7. Wie zijn de belangrijkste bijpersonen?
De belangrijkste bijpersonen zijn;
- Maria.
- Adolf Hitler.
- Eva Braun.

8. Geef een Karakter beschrijving van de hoofdpersonen.
- Rudolf Herter:
Rudolf Herter is een intelligente man en dit wilt hij ook wel graag laten merken. Tijdens het gesprek met de Falks is hij in het begin erg ongeduldig. Vanwege deze eigenschappen is hij ook gescheiden van zijn eerste vrouw Olga.

- Ullrich Falk:
Ullrich is een oude man die altijd in beige kleren loopt. Hij is net als zijn vrouw Julia gespannen omdat Rudolf Herter “de grote schrijver” op bezoek komt.

- Julia Falk
Over de karaktereigenschappen van Julia is net als over Ullrich niet veel te zeggen, hoewel zij ook gespannen is om de komst van Herter.9. Geef een uiterlijkbeschrijving van de hoofdpersonen.
- Rudolf Herter:
Rudolf is een goed verzorgde man van 72 jaar. Hij is niet helemaal meer gezond, want hij heeft 2 operaties vanwege kanker ondergaan en hij heeft een slecht gehoor.

- Ullrich Falk:
Meneer Falk is een man geboren in 1910. Hij is klein, mager en heeft altijd beige kleren aan. Ullrich is arm maar ziet er altijd goed verzorgd uit.

- Julia Falk:
Mevrouw Falk is geboren in 1914. Zij is net als Ullrich klein, maar in tegenstelling tot hem dik. Julia heeft grijs krullend haar.

10. Zijn er ook Types? Wie zijn het? Welk type stellen ze voor?
Ja, Siegfried is een type. Hij is in het verhaal de zoon van Adolf Hitler en Eva Braun.
Siegfried heeft zwart haar en is op zijn 6e vermoord op bevel van Hitler door Ullrich Falk.

Perspectief:
11. Vanuit welk perspectief is het boek geschreven?
Het verhaal is voor het grootse gedeelte geschreven vanuit het ik-perspectief. De ik is dan Rudolf Herter. Bij hem kijk je ook in het hoofd en krijg je mee wat hij denkt. Tijdens het verhaal wat Julia en Ullrich Falk vertellen is er sprake van het hij/zij perspectief.

Plaats:
12. Beschrijf waar het verhaal zich afspeelt.
Het verhaal begint als het landingsgestel de grond raakt op de luchthaven in Wenen, waarna zij naar hun verblijfplaats “Hotel Sacher” in Wenen rijden.
Het verhaal speelt zich dus af in Wenen en blijft ook het hele verhaal in Wenen.
Behalve tijdens de flashbacks bij de Falks gaat het verhaal naar de Berghof, ook in Oostenrijk.

13. Wat kom je te weten over het land waar het verhaal zich afspeelt.
Als ze ’s avonds teruglopen naar het hotel giet het met bakken uit de hemel en stormt het vreselijk. Hier kan je misschien uit afleiden dat het in het najaar vaker dit soort weer is in Oostenrijk. Voor de rest krijg je nog het prachtige landschap mee dat in de omgeving van de Berghof te zien is.

14. Wanneer speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in de herfst van 1999.


15. Hoe weet je dat?
In het boek wordt gezegd: “Over twee jaar is hij even lang dood als hij heeft geleefd.”(Hij slaat terug op Hitler.) Hitler is geboren op 20 april 1889 en gestorven op 30 april 1945. Daar mee is hij dus 56 jaar oud geworden. 1945+56=2001.
2001-2=1999.
Dat het verhaal zich afspeelt in het najaar dat wordt verteld.
Dus daarom speelt het boek zich af in het najaar van 1999.

16. Wordt alles verteld in chronologische volgorde of wordt er gewerkt met flashbacks.
Het hele verhaal speelt zich in chronologische volgorde af. Behalve als Ullrich en Julia Falk terug vertellen over hun leven in de Berghof. Want dan speelt het verhaal zich af in de periode (ongeveer) 1935 t/m 1944.

17. Hoelang is de periode die wordt verteld?
De periode die in Wenen wordt verteld in de Herfst van 1999 duurt 3 dagen. Maar de terugblik die de Falks op de 3e dag vertellen duurt ongeveer 11 jaar (van 1935 t/m 1944).

Begin:
18. Hoe begint het verhaal?
Het verhaal begint bij het begin van de eigenlijke gebeurtenissen. Het verhaal begint namelijk met dat ze in Wenen landen met hun vliegtuig. De volgende dag ontmoet Herter de twee mensen wie hem het verhaal gaan vertellen.

Probleem en afloop:
19. Wat is het belangrijkste probleem?
Herter wilde een manier vinden om erachter te komen wie Hitler echt was, daarom heeft hij dit voor de televisie bekend gemaakt en kwamen de volgende dag de Falks naar hem toe. Zij zouden een manier weten om hem hier mee te kunnen helpen.

20. Welke afloop heeft het boek?
Ik vind dat het boek een hele slecht afloop heeft. Meneer en mevrouw Falk hebben dan weliswaar het verhaal niet mee hun graf in genomen, maar Herter heeft het ook niet meer na kunnen vertellen. Waardoor als het echt gebeurd zou zijn tot nu toe nog niet openbaar zou kunnen worden gemaakt. Omdat Herter is overleden, direct na het verhaal te hebben gehoord.

21. Leg uit waarom je dit vindt?
Waar het hele boek eigenlijk om draaide heeft geen zin gehad. Herter heeft het allemaal gehoord maar heeft er geen verhaal van kunnen maken.

22. Wat voor een einde heeft het boek?
Het boek heeft een gesloten einde! Herter komt te overlijden en kan het verhaal nooit meer verder vertellen. Hiermee is het hoofdthema afgesloten.

Titel:
23. Wat betekent de titel?
Siegfried is het geheime kind van Hitler en Eva Braun.Beoordeling:
24. Beschrijf wat je zelf vond.
Het was een prachtig boek, ondanks de moeilijke woorden las ik Siegfried zo weg. Toen ik er eenmaal in was begonnen heb ik het in twee dagen helemaal uitgelezen. Ook vond ik het boek op sommige momenten wel spannend, wat ik normaal met boeken nooit heb!
Bijvoorbeeld toen ik las dat Hitler aan Ullrich Falk de opdracht gaf om Siegfried om te brengen. Ik stond er echt versteld van, Hitler had eindelijk iemand waarvan hij hield en dan laat hij hem vermoorden. Dit maakte hem in het verhaal alleen maar nog raadselachtig.
Het verhaal boeide ook erg, zo kon ik ook helemaal meeleven met wat Ullrich voelde wat ik normaal ook nooit met boeken heb.
Maar ook zeker onbegrip speelde bij mij, want Harry Mulisch wilde een manier vinden om Hitler op zijn zwakste punt te raken. Het volgende begrijp ik dan niet, want als ik Mulisch zou zijn geweest zou ik Herter het verhaal hebben navertellen en hem niet aan een hartaanval laten overlijden. Waardoor niemand er nog achter zou kunnen komen.

25. Welke persoon sprak jou het meeste aan?
De persoon die mij het meeste aansprak was Ullrich Falk, de ‘vader’ van Siegfried.
De man die onder welke omstandigheid dan ook altijd maar door bleef knokken. Zoals toen hij de opdracht kreeg Siegfried om te brengen. Hij had het kind, dat niet eens van hem was, niet om kunnen brengen. Maar dan had Hitler de opdracht gegeven aan iemand anders om Siegfried te vermoorden en daarbij had Hitler hem en zijn vrouw Julia waarschijnlijk ook nog laten executeren. Ook is hij in alle armoede waarin hij en Julia leefde altijd blij en opgewekt gebleven.

26. Welk fragment is jou het meeste bijgebleven?
Het fragment dat mij het meeste is bijgebleven, is het fragment waarin Ullrich Siegfried doodschiet. “Voor de grap richt hij de loop van vlakbij op Siggi’s voorhoofd. Als hij begint te lachen, haalt hij de trekker over.”

27. Was er iets herkenbaars?
Over deze vraag, heb ik nog heel lang door het boek zitten te bladeren. Maar ik herkende er niets herkenbaars in. Ook bedacht ik dat dat waarschijnlijk ook maar goed is want, het boek gaat alleen maar over; dood, verdriet, moord en oorlog. Dit hoop ik allemaal de komende jaren niet mee te maken.

28. Waarom heb je het boek gekozen?
Harry Mulisch is natuurlijk een hele bekende schrijver. Ik had nog nooit een boek van hem gelezen en vond dat dan ook wel een leuk idee om dat dan nu te doen. In de boekenkast bij ons thuis stonden meerdere boeken van Mulisch. Na van een paar de achterkant te hebben gelezen sprak Siegfried mij het meeste aan. Dus vandaar Siegfried. Na dit boek ben ik ook zeker van plan meer van Mulisch te gaan lezen.

29. Vond je alles voorspelbaar of was het origineel?
Ik vond Siegfried een zeer onvoorspelbaar boek. Zeker omdat Siegfried wordt omgebracht en Herter overlijdt.
Ondanks alles was het een prachtig geschreven boek. Ik heb het met veel plezier gelezen.REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.