ADVERTENTIE
Is jouw geschiedenisleraar de allerbeste?

Geef hem of haar dan op voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar van het Rijksmuseum. De deadline voor aanmeldingen is 31 maart 2020.

Geef je leraar op!

I. Vooraf en jijAuteur: Harry Mulisch

Titel: Siegfried: Een zwarte idylle

Jaar van uitgave: 2001

Druk: 7e (2004)Ik had dit boek, voordat ik het voor mijn boekverslag las, al eens eerder gelezen. Ik vond het een interessant verhaal, zodat ik besloot om het nog eens te lezen voor mijn boekverslag.II. De schrijver en jijBiografie:

Harry Kurt Victor Mulisch wordt op 29 juli 1927 in Haarlem geboren als enige zoon van Karl Victor Kurt Mulisch (geboren in 1892 in Oostenrijk - Hongarije, overleden in 1957) en Alice Schwarz (geboren in 1908 in België). Wanneer zijn ouders scheiden, gaat hij bij z'n vader in Haarlem wonen. Er is een Poolse die voor de huishouding zorgt. Hij is de enige die goed Nederlands spreekt. Tijdens de bezetting werkt zijn joodse moeder bij de Joodsche Raad en is z'n vader directeur van Lippman-Rosenthal, de bank die geconfisceerde joodse bezittingen beheert. Daar voor is hij drie jaar geïnterneerd geweest.

In 1971 trouwt hij met Sjoerdje Woudenberg. Er worden twee dochters geboren: Anna en Frieda. In 1977 wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje- Nassau. Hij heeft ook een aantal literaire prijzen gewonnen, waaronder de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooftprijs.Een citaat van hem is "Ik ben de Tweede Wereldoorlog".Literaire stroming: Moderne Nederlandse literatuurIII. Het verhaal en jijSamenvatting:

Het alterego van Harry Mulisch, de zeer filosofisch ingestelde Rudolf Herter, is een beroemd schrijver die probeert Hitler te doorgronden. Als hij voor de promotie van zijn nieuwste boek in Wenen is, ontmoet het echtpaar, Falk, dat een belangrijk geheim met zich meedraagt. Zij waren de persoonlijke bedienden van Adolf Hitler en Eva Braun. Rudolf Herter maakt een afspraak met deze mensen en komt dan tot de ontdekking dat Hitler en Eva Braun een kind hebben gehad, Siegfried. Om zichzelf voor een schande te behoeden, gaf Hitler het echtpaar Falk opdracht om te doen alsof Siegfried hun zoon was.Als het einde van de oorlog nadert geeft Hitler Meneer Falk de opdracht om Siegfried te doden.

Het echtpaar geeft veel geheimen prijs over Hitler en het lukt Herter om hem te doorgronden. Op het moment, dat hij Hitler begrijpt, sterft hij, zonder een woord op papier te hebben gezet.Thema: Niets is wat het lijkt.

De schrijver Rudolf Herter is niet bezig met Die Endlösung der Judenfrage (de oplossing van het Joden vraagstuk), maar met Die Endlösung der Hitlerfrage.

Rudolf Herter probeert Hitler te vangen in de fictieve wereld; die van het boek. Hij probeert er achter te komen wie Hitler was en waarom hij zo was.Stijl: Het verhaal is over het algemeen goed te begrijpen. In het laatste gedeelte van het boek gebruikt Mulisch echter veel ingewikkelde termen en ingewikkelde zinsconstructies, waardoor het verhaal niet overal even goed te begrijpen is. Sommige stukken moest ik meerdere keren lezen om ze te begrijpen. Ook komen er af en toe stukjes in het Duits voor die ik ook niet helemaal begrijp. Maar als ik kijk naar het hele boek en niet naar kleine stukjes is het verhaal goed te lezen.Tijd: Het verhaal speelt zich af in 1999. Er verstrijkt een periode van drie dagen. In het verhaal zit één flashback, waarin een periode van elf jaar wordt bsproken.

Alles wordt in chronologische volgorde verteld. De flashback is het belangrijkste deel van het boek. Tijdens de flashback wordt er een aantal keer een sprong naar het heden gemaakt, waarin Herter een vraag stelt of een reactie geeft op wat het echtpaar Falk vertelt.Verteller: De verteller in dit verhaal is een alwetende verteller. Door dit perspectief ben je niet goed op de hoogte van de gedachten en gevoelens van de personages.

Aan het einde van het verhaal is een stuk te vinden uit het dagboek van Eva Braun, dit dagboek is vanuit het ik-perspectief van Eva Braun geschreven.Hoofdpersonen:

Rudolf Herter is een bekende en gewaardeerde Nederlandse schrijver van rond de 70 jaar oud. Veel elementen uit Herter’s leven, zijn dezelfde als die uit Mulisch’ leven. Het boek van Herter, “De uitvinding van de liefde”, is eigenlijk een soort parodie op Mulisch’ “De ontdekking van de hemel”.

Maria is de vriendin van Herter, die met hem mee gaat naar Wenen. Zij is een zachte vrouw. Soms begrijpt zij niets van Herter.

Ullrich en Julia Falk zijn met elkaar getrouwd en lopen al tegen de 90 jaar. Zij hebben voor Hitler persoonlijk gewerkt en vertellen dit aan Herter. Zij hebben voor Siggi gezorgd.

Siegfried (Siggi) is de zoon van Hitler en Eva Braun. Meneer Falk moet Siggi doden op bevel van zijn vader, Hitler. De reden hiervoor is dat Hitler te horen heeft gekregen dat Eva (en dus Siggi) niet arisch was, maar half joods. Om deze reden moest Siggi sterven.

Eva Braun de vriendin van Hitler. Ze is een lieve, gevoelige vrouw. Eva trouwt met Hitler vlak voordat hij eerst haar vermoord en dan zelfmoord pleegt.

Hitler heeft het gevoel dat hij veel beter is dan de rest van de mensheid. Zelfs de mensen die van hem houden behandelt hij slecht. Hij realiseert zich niet dat andere mensen ook gevoelens hebben en hij daar begrip voor moet hebben.Titel:

De titel, Siegfried, slaat terug op de zoon van Hitler. Hitler wilde niet dat men van het bestaan van zijn zoon weten. Daarom werd het kind opgevoed door de persoonlijke bediendes van Hitler en Eva Braun.Ondertitel:

Een zwarte idylle. Het zwart slaat terug op Hitler zelf. In het begin van het boek wordt beschreven hoe Hitler eigenlijk was: niets. Net zoals de kleur zwart, die ook niets is. Idylle (= iets lieflijks) slaat op de liefdesrelatie tussen Hitler en Eva Braun waar Siegfried uit voort gekomen is. Dit is één manier om het op te vatten, een andere manier is: Een 'zwarte idylle' is een paradox, een schijnbare tegenstelling.

Het verhaal begint als een idylle, maar gaandeweg wordt het steeds donkerder en grauwer tot zelfs zwart aan het eind, als Herter overlijdt. Ook verwijst het woord idylle naar de “Siegfried idylle” van Wagner (voor de begrafenis van zijn zoon die ook Siegfried heette). Dat muziekstuk is eigenlijk ook een zwarte idylle.IV. Het verhaal en jouw oordeelIk vind het een mooi boek. Het verhaal rondom Siegfried vind ik het beste. Het duurde erg lang voordat je te weten kwam wie Siegfried was. Op deze manier geeft Mulisch je een reden om verder te lezen totdat je erachter bent en als je dan weet dat het het zoontje van Hitler is wil je het liefst meteen verder lezen om er achter te hoe het kind was en of het nog leeft. Het verhaal maakt je aan het twijfelen: "Had Hitler nou wel een zoon of niet?"

Uit het verhaal blijkt dat Hitler ook liefde kende. Ik kon me dit niet zo goed voorstellen, omdat ik Hitler alleen kende als de menshatende massamoordenaar, maar hij kon wel degelijk lief zijn tegen zijn honden, Eva Braun en in het boek dan tegen zijn zoontje. Maar hij was absoluut niet altijd lief tegenover die personen, hij kon van het ene op het andere moment overgaan tot haat.

Het laatste gedeelte van het verhaal, als het oude echtpaar alles aan Herter verteld heeft en hij weer terug is op zijn hotelkamer, was voor mij niet overal even goed te volgen. Het grootste gedeelte begreep ik wel en ik vond het erg grappig, zoals Mulisch met zijn theoriën verbanden weet te leggen tussen de geboorte van Hitler en de ondergang van Nietsche. Ik vind dit een van de leukste manieren waarop Mulisch zijn verhaal vertelt (ook in andere boeken). Theoretisch is alles wat het zegt mogelijk, maar als je er langer over nadenkt begin je toch te twijfelen.

Ik vind het knap hoe Mulisch Hitler heeft weten neer te zetten. Het lijkt me namelijk erg moeilijk om jezelf te verplaatsen in de meest gehate persoon uit de geschiedenis. Mulisch heeft de juiste weg weten te vinden tussen een menselijke- en onmenselijke personificatie van Hitler.

Ik zou het een ander zeker aanraden om dit boek te lezen.Van het boek is me de verbazing die ik had toen ik ontdekte dat Hitler een zoontje had het meeste bijgebleven.

Waarschijnlijk heb ik dit onthouden, omdat er nooit iemand(voor zover ik weet) gesuggereerd heeft dat Hitler kinderen kinderen had. Ik had er dus ook nooit aan gedacht dat dat best mogelijk was en daarom was de verbazing denk ik zo groot.V. VerwerkingsopdrachtDe recensies heb ik bij het verslag gedaan.De schrijver van recensie 1 (Arnold Heumakers, NRC, 02-02-2001) vindt Siegfried een fascinerende en spannende roman. Hij vindt het goed dat in de roman de werklijkheid de fantasie kan overtreffen.De schrijver van recensie 29 (Teun de Vries, De Groene Amsterdammer, 17-02-2001) vindt het een interessant verhaal. Hij vindt de ironie in het eerste gedeelte van het boek, waarin de gelijkenis tussen Mulisch en de hoofdpersoon duidelijk wordt, niet leuk. Maar volgens hem maakt Mulisch dat verder in zijn boek meer dan goed en hij zegt het een fantastisch verhaal te vinden. Ondanks dat levert hij nog het nodige commentaar, zo vindt hij de toevalligheden irritant en vindt hij het taalgebruik in sommige stukken lijken op dat uit een Duitse roman.Ik ben het het meest eens met de schrijver van recensie 1. Ik vind het namelijk grappig dat Mulisch de gelijkenis tussen hem en de hoofdpersoon zo laat doorschemeren en de toevalligheden, die in de boeken van Mulisch voorkomen, vind ik ook erg leuk. Dit in tegenstelling tot de schrijver van recensie 2


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.