Siegfried door Harry Mulisch

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Siegfried
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2306 woorden
  • 3 april 2002
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
19 keer beoordeeld

Boekcover Siegfried
Shadow

Rudolf Herter, hoofdpersoon in Siegfried, is een alter ego van Harry Mulisch die de gelegenheid heeft aangegrepen om zichzelf opnieuw met de nodige zelfspot ten tonele te voeren.
Samen met Maria, de moeder van zijn zoontje Marnix, brengt de schrijver Herter een bezoek aan Wenen, de stad van zijn Oostenrijkse vader en van Hitler. Bij uitstek de plek om, zoals he…

Rudolf Herter, hoofdpersoon in Siegfried, is een alter ego van Harry Mulisch die de gelegenheid heeft aangegrepen om zichzelf opnieuw met de nodige zelfspot ten tonele te voeren.

Rudolf Herter, hoofdpersoon in Siegfried, is een alter ego van Harry Mulisch die de gelegenheid heeft aangegrepen om zichzelf opnieuw met de nodige zelfspot ten tonele te voeren.
Samen met Maria, de moeder van zijn zoontje Marnix, brengt de schrijver Herter een bezoek aan Wenen, de stad van zijn Oostenrijkse vader en van Hitler. Bij uitstek de plek om, zoals het in de roman wordt genoemd, de Endlösung der Hitlerfrage te ondernemen.
Tijdens een televisie-interview komt Herter bij toeval op het idee hoe hij dat in een roman zou moeten uitwerken. Wat hij wil is Hitler postuum een 'gefingeerde spiegel' voorhouden, "waarin we zijn gezicht alsnog te zien krijgen". Maar als hij na afloop van zijn lezing in de Wiener Nationalbibliothek kennismaakt met het bejaarde echtpaar Ullrich en Julia Falk, van wie hij de volgende dag iets over Hitler verneemt wat niemand weet, blijkt de werkelijkheid absurder dan de auteur kon bedenken.

Siegfried door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Voorwerk
Harry Mulisch schreef ‘Siegfried, een zwarte idylle’ in 2001. Het werd uitgegeven door uitgeverij de Bezige Bij in Amsterdam. Het is een oorlogsroman.
Zijn debuut verscheen in 1952 en was getiteld Tussen hamer en aambeeld
Volgens eigen zeggen is hij schrijver geworden omdat hij in juli jarig is. Dan is iedereen met vakantie en kun je nooit trakteren op school. Uit frustratie trakteert hij nu op boeken.

Harry Kurt Victor Mulisch is geboren op 29 juli 1927 in Haarlem. Mulisch is de enige zoon van Karl Victor Kurt Mulisch en Alice Schwarz. Zijn vader komt uit het toenmalige Oostenrijk-Hongarije (nu: Jablonec in Tsjechië). Na de Eerste Wereldoorlog emigreerde hij naar Nederland. Zijn moeder is joods en geboren in Antwerpen. Hoewel er thuis Duits wordt gesproken, wordt hij opgevoed met Nederlands. In 1936 scheiden zijn ouders waarna zijn moeder verhuist naar Amsterdam en Mulisch vooral wordt opgevoed door de huishoudster Frieda Falk.


Hij gaat na de lagere school naar het Christelijk Lyceum in Haarlem. Tijdens de oorlog werkt zijn vader bij de collaborerende bank Lippmann-Rosenthal & Co en door die positie kan hij zijn zoon en ex-vrouw beschermen tegen deportatie. In zijn middelbare schooljaren raakt Mulisch in de ban van de wetenschap. Hij richt een laboratorium in voor zijn experimenten, geïnspireerd door het jeugdboek De avonturen van Bram Vingerling van Leonard Roggeveen. Deze hobby gaat ten koste van zijn schoolprestaties: hij zakt voor zijn overgangstentamen in 1944 en gaat van school. Na de oorlog wordt vader Mulisch tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege zijn baan bij Lippmann-Rosenthal & Co. Zijn moeder emigreert naar Amerika.
Mulisch' belangstelling verschuift meer en meer van de wetenschap naar de kunst. Hij tekent veel en schrijft in 1946 het verhaal Mijn kamer, dat in 1947 gepubliceerd wordt in het tijdschrift Elsevier. Daarnaast begint hij met het lezen van grote schrijvers als Multatuli en Dostojevski, gaat toneelspelen en treedt op in een operette. Vanaf 1949 richt hij zich volledig op het schrijven. In 1957 overlijdt zijn vader.
In 1958 verhuist Mulisch naar Amsterdam. In dat jaar wordt ook hij lid van de redactie van het tijdschrift Podium. Hij is ook redacteur van Randstad en tot 1990 van het bekende literaire tijdschrift De Gids. In de zestiger jaren toont hij zich sterk betrokken bij de nieuwe maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Hij voelt zich aangetrokken tot een communistische staat als het Cuba van Fidel Castro.
In 1971 trouwt Mulisch met Sjoerdje Woudenberg. Samen hebben ze 2 kinderen. In 1992 wordt er nog een zoon geboren uit een verhouding met een nieuwe partner. Op zijn vijftigste verjaardag wordt Mulisch benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 1992, bij het uitreiken van het eerste exemplaar van De Ontdekking van de Hemel, volgt een bevordering tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Van de gemeente Amsterdam ontvangt Mulisch de zilveren eremedaille.

Samenvatting

Rudolf Herter is een beroemd schrijver uit Amsterdam. Voor promotie van zijn nieuwste boek ‘Uitvinding van de liefde’ gaat hij met zijn vriendin Maria naar Wenen met het vliegtuig. Daar geeft hij een lezing over zijn boek en doet hij enige interviews. Dankzij een interview dat hij heeft met Sabine, wat ook op de televisie wordt uitgezonden, komt hij op het idee Hitler in een gefantaseerde proefopstelling te plaatsen. Als hij in zijn kamer in het hotel Sacher terugkomt, begint hij aantekeningen te maken over dit idee en praat hij erover met Maria. Die vindt het een nogal stom idee.

De volgende dag geeft hij de lezing. Na eerst wat over zijn boek vertelt te hebben, een stuk eruit voorgelezen te hebben en vragen over het boek beantwoord te hebben, gaat hij boeken signeren. Als hij eigenlijk wil vertrekken naar het geplande Vin d’Honneur, komt er een bejaard echtpaar op hem af. Ze vertellen hem op de televisie gezien te hebben. Dan volgt een gesprek. Dit gesprek maakt veel indruk op Herter en hij wil er graag meer over weten. Maar aangezien hij nu geen tijd meer heeft maken ze een afspraak voor de volgende dag.

Zo komt het dat hij de volgende dag op bezoek gaat bij Ullrich en Julia Falk in hun karige bejaardenwoninkje.

Ullrich Falk was is in 1933 al een nazi. Hij kwam elke avond in een café, waar hij werkte, na een opleiding gedaan te hebben aan de middelbare hotelschool, en met zijn nazievriendjes dan van alles besprak. Zelf Seyss-Inquart kwam er een keer. Hij kwam in contact met Julia, wier vader hem Mein Kampf te lezen gaf. Hij deed in 1934 mee aan een putsch in Oostenrijk. In 1936 kwam er in het café een bediende van Hitler langs om man te zoeken die goed kon bedienen en wiens vrouw in de huishouding kon werken. Ullrich werd geschikt bevonden. De opdracht was dat hij moest komen werken in de Berghof, het buitenverblijf van Hitler.

Nadat beiden een eed van totale geheimhouding van alles wat ze zouden horen afgelegd te hebben, werden Julia en Ullrich Falk in dienst genomen bij de Führer, die door zijn personeel de chef genoemd werd. Natuurlijk kwamen ze ook in contact met diens vriendin, Eva Braun, een ‘reine Ariër’, met wie Julia snel bevriend raakte.

Alles ging zijn gangetje, tot Julia en Ullrich door Borma ontboden werden, om naar de chef te komen. Ze waren meteen doodsbang, normaal belde hij even als ze nodig waren. Wat ze te horen kregen viel echter mee; Eva Braun bleek zwanger te zijn van Adolf zoals. Omdat de relatie tussen Adolf en Eva nog niet openlijk bekend was, alleen bij ingewijden, moest er gedaan worden alsof het kind een kind was van de Falks. Door te doe alsof dat juffrouw Braun naar Italië was, merkte alleen de 7 ingewijden iets van de zwangerschap van Eva. Ook na de geboorte komt het niet uit dat Siegfried, zoals het kind heet,een
zoon van Hitler is.

Tot op een dag Ullrich het bevel krijgt het kind te doden. Bormann, van wie hij het bevel krijgt vertelt niet waarom. Ullrich doet het met pijn in zijn hart. Dan wordt de familie Falk overgeplaatst naar Den Haag, waar ze in de huishouding van Seyss-Inquart moeten werken.

Uit het stuk dagboek van Eva Braun blijkt dat het was omdat Himmler stukken vervalst had, waar uit bleek, dat zij geen ariër zou zijn. Dit kon natuurlijk absoluut niet, en daarom moest het kind dood. Maar Eva bewijst dat het niet waar is en vermoed dat Himmler dit gedaan heeft om opvolger van Hitler te kunnen worden in plaats van Siegfried.

Herter vindt het een onwaarschijnlijk verhaal maar gelooft het. Hij gaat terug naar zijn hotel, waar hij op een bandje een redenering opneemt waarom Hitler niets is, de tegenhanger van een god, de nul onder de mensen en dat allemaal in een erg hoog tempo.
Als Maria terug komt op de kamer is Herter overleden in zijn slaap aan hartaanval. Hierdoor zal dit verhaal wel altijd geheim blijven aangezien hij geheimhouding had beloofd aan de Falks tot in elk geval na hun dood.

Analyse

Tijd
Het verhaal speelt zich af in 2 tijden. In November 1999 en in een periode van 1933 tot 1944.
De tijd in November bestrijkt ongeveer 2 weken en de periode in de oorlog elf jaar.
De verteltijd was voor mij 3 dagen.
Het verhaal wordt in principe chronologisch verteld. Je begint in het heden, sprint dan in een flashback en komt daarna ook weer terug in het heden.

Ruimte
Het verhaal speelt zich af in Wenen. De flashback speelt zich deels af in Oostenrijk en deels in Berlijn.

Perspectief
Het verhaal is geschreven vanuit een vertellers perspectief. Aan het eind is een stuk te vinden uit het dagboek van Eva Braun, dit dagboek is vanuit het ik-perspectief van Eva Braun geschreven.

Door dit perspectief ben je niet goed op de hoogte van de gedachten en gevoelens van de personen.

Spanning
In dit boek zit zeker een spanningselement.
Ten eerste natuurlijk omdat het oorlog is en als er dan ook nog eens een zoon komt van de Führer van zijn vriendin die dus verborgen gehouden moet worden.
Via allerlei slinkse wegen lukt dat. Maar vanwege de vermeende Joodse afkomst van Eva moet Siegfried dood geschoten worden. Dat moet gedaan worden door zijn nep vader.
Ook in het dagboek stuk van Eva zit veel spanning. Daarin lees je namelijk de laatste momenten in de schuilkelder van haar en nog wat personen.

Personen
Rudolf Herter is een beroemde Nederlandse schrijver van 72 jaar oud die naar Wenen komt om daar zijn nieuwe boek te promoten. Tijdens een tv-interview krijgt hij een nieuw idee voor een boek. Na het gesprek met de Falks gaat hij als een gek op zijn dictafoontje vergelijkingen opnemen over Hitler, Nietzsche en overlijdt uiteindelijk aan een hartaanval.

Ullrich Falk was een persoonlijke dienstbode van Hitler en speelde de vader van Hitlers zoon Siegfried. In opdracht van Hitler moet hij Siegfried vermoorden.

Julia Falk is de vrouw van Ullrich. Zij speelde de moeder van Siegfried en hield van hem alsof het haar eigen zoon was.


Adolf Hitler is de vader van Siegfried maar geeft opdracht hem te vermoorden omdat hij niet raszuiver zou zijn. Hij is ook de man achter de hele oorlog.

Siegfried was de zoon van Adolf Hitler en Eva Braun. Om een schandaal te voorkomen deed de toen nog ongetrouwde Hitler alsof het de zoon van Ullrich en Julia Falk was.

Eva Braun is de vriendin van Hitler. Van haar krijgt hij zijn zoon. Vlak voordat hij zelfmoord pleegt trouwt hij overhaast met Eva.

Maria is de vriendin van Herter. Zij steunt hem en is met hem mee op reis naar Wenen.

Hoofdhandeling
De hoofdhandeling is de ontdekking die Herter doet namelijk dat Hitler het grote niets is.

Interpretatie

Titelverklaring
De titel Siegfried is waarschijnlijk gekozen omdat hij de belangrijkste gegeven in dit verhaal is. Siegfried is namelijk de geheime zoon van Adolf Hitler en Eva Braun. Omdat ze nog niet getrouwd zijn voeden de Falks hem op. Als op een dag blijkt dat Eva niet raszuiver is moet Ullrich Siegfried doodschieten die hij als eigen zoon ziet. Tot dat moment leefden ze in een idylle maar door die opdracht verandert dat in een zwarte idylle.

Perspectief
Het verhaal is geschreven vanuit een vertellers perspectief. Aan het eind is een stuk te vinden uit het dagboek van Eva Braun, dit dagboek is vanuit het ik-perspectief van Eva Braun geschreven.

Door dit perspectief ben je niet goed op de hoogte van de gedachten en gevoelens van de personen.

Personen
Rudolf Herter is een beroemde Nederlandse schrijver van 72 jaar oud die naar Wenen komt om daar zijn nieuwe boek te promoten. Tijdens een tv-interview krijgt hij een nieuw idee voor een boek. Na het gesprek met de Falks gaat hij als een gek op zijn dictafoontje vergelijkingen opnemen over Hitler, Nietzsche en overlijdt uiteindelijk aan een hartaanval.

Ullrich Falk was een persoonlijke dienstbode van Hitler en speelde de vader van Hitlers zoon Siegfried. In opdracht van Hitler moet hij Siegfried vermoorden.

Julia Falk is de vrouw van Ullrich. Zij speelde de moeder van Siegfried en hield van hem alsof het haar eigen zoon was.

Adolf Hitler is de vader van Siegfried maar geeft opdracht hem te vermoorden omdat hij niet raszuiver zou zijn. Hij is ook de man achter de hele oorlog.

Siegfried was de zoon van Adolf Hitler en Eva Braun. Om een schandaal te voorkomen deed de toen nog ongetrouwde Hitler alsof het de zoon van Ullrich en Julia Falk was.

Eva Braun is de vriendin van Hitler. Van haar krijgt hij zijn zoon. Vlak voordat hij zelfmoord pleegt trouwt hij overhaast met Eva.

Maria is de vriendin van Herter. Zij steunt hem en is met hem mee op reis naar Wenen.

Thema
Het thema is de ontdekking dat Hitler het grote niets is.

Hoofdhandeling
De hoofdhandeling is de ontdekking die Herter doet namelijk dat Hitler het grote niets is

Waardering

Naar dit boek was ik erg benieuwd omdat ik er al veel over gehoord had. Toevallig kreeg mijn zus het voor haar verjaardag en kon ik het van haar lenen toen ik een tijdje ziek was om het rustig te lezen.


Ik had al een beetje gehoord was het over zou gaan en ik was benieuwd hoe de schrijver dat aan zou gaan pakken om daar een lopend verhaal van te gaan maken.

Eerder had ik al ‘De Aanslag’ gelezen en met literatuur hebben we het ook over Harry Mulisch gehad. Voornamelijk over zijn obsessie met de oorlog en het vernietigingsaspect daarvan.

Het leuke aan Siegfried vond ik dus het onderwerp. Het is een gewaagd onderwerp want Hitler ligt nog altijd gevoelig in Nederland en dan plots de gedachte dat hij een zoon zou hebben…
Het verhaal loopt het anders af dan je denkt als plots Himmler met papieren komt waaruit blijkt dat Siegfried niet een echte Ariër is.

Het taalgebruik en de zinsopbouw waren goed te volgen. Alleen soms dat Duitse gebrabbel er doorheen is voor mij niet echt handig aangezien ik al jaren geen Duits meer heb en er ook nooit echt goed in ben geweest.

Het perspectief is ook fijn om mee te lezen. Door het perspectief ben je constant bij de hoofdpersoon en ben je dus op de hoogte van gebeurtenissen.

De tijd, de Tweede Wereldoorlog vind ik altijd interessant om over te lezen. Waar die voorkeur vandaan komt weet ik niet maar met dit boek kijk je weer eens een hele andere richting op. Meestal gaan die boeken namelijk over de heldendaden van verzetsmensen en onderduikers. Nu zie je het dus van de anderen kant en dat is toch wel heel erg interessant.

Ik had het alleen wel leuk gevonden als het einde niet zo plots was gekomen en als het dagboekstuk van Eva Braun wat langer was geweest. Maar zo past het wel mooi in het verhaal.

Al met al is het dus een sterk boek dat je zeker een keer gelezen moet hebben. Al moet je in het begin wel heel erg wennen aan het feit dat Siegfried een heel lief zoontje had.

REACTIES

M.

M.

De laatste regel klopt niet aangezien Siegfried het zoontje van Hitler was en het niet bestaat dat Siegfried een zoon kon krijgen voor zijn dood.

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Siegfried door Harry Mulisch"