Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Siegfried door Harry Mulisch

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
Boekcover Siegfried
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 933 woorden
  • 18 juni 2001
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
39 keer beoordeeld

Boekcover Siegfried
Shadow

Rudolf Herter, hoofdpersoon in Siegfried, is een alter ego van Harry Mulisch die de gelegenheid heeft aangegrepen om zichzelf opnieuw met de nodige zelfspot ten tonele te voeren.
Samen met Maria, de moeder van zijn zoontje Marnix, brengt de schrijver Herter een bezoek aan Wenen, de stad van zijn Oostenrijkse vader en van Hitler. Bij uitstek de plek om, zoals he…

Rudolf Herter, hoofdpersoon in Siegfried, is een alter ego van Harry Mulisch die de gelegenheid heeft aangegrepen om zichzelf opnieuw met de nodige zelfspot ten tonele te voeren.

Rudolf Herter, hoofdpersoon in Siegfried, is een alter ego van Harry Mulisch die de gelegenheid heeft aangegrepen om zichzelf opnieuw met de nodige zelfspot ten tonele te voeren.
Samen met Maria, de moeder van zijn zoontje Marnix, brengt de schrijver Herter een bezoek aan Wenen, de stad van zijn Oostenrijkse vader en van Hitler. Bij uitstek de plek om, zoals het in de roman wordt genoemd, de Endlösung der Hitlerfrage te ondernemen.
Tijdens een televisie-interview komt Herter bij toeval op het idee hoe hij dat in een roman zou moeten uitwerken. Wat hij wil is Hitler postuum een 'gefingeerde spiegel' voorhouden, "waarin we zijn gezicht alsnog te zien krijgen". Maar als hij na afloop van zijn lezing in de Wiener Nationalbibliothek kennismaakt met het bejaarde echtpaar Ullrich en Julia Falk, van wie hij de volgende dag iets over Hitler verneemt wat niemand weet, blijkt de werkelijkheid absurder dan de auteur kon bedenken.

Siegfried door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Biografische gegevens Harry Mulisch is in heel veel talen vertaald. O.a. in het Afrikaans, Albanees, Bulgaars, Chinees, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Grieks, Hebreeuws, Hongaars, Ijslands, Indonesisch, Italiaans, Litouws, Noors, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Servokroatisch, Sloveens, Slowaaks, Spaans, Tsjechisch, Vietnamees, Welsh en Zweeds.Harry Mulisch heeft de volgende boeken geschreven:Archibald Strohalm (1952) Tussen hamer en aambeeld (1952) Chantage op het leven (verhalen) (1953) De diamant. Een voorbeeldige geschiedenis (1954) De sprong der paarden en de zoete zee (1955) Het mirakel. Episodes van troost en liederlijkheid uit het leven van de heer Tienoppen (1955) Het zwarte licht: kleine roman (1956) De versierde mens (verhalen) (1957) Het stenen bruidsbed (1959) Quauhquauthinchan in den vreemde (1962) Paralipomena Orphica (verhalen) (1970) De verteller of een idioticon voor zegelbewaarders (1970) Twee vrouwen (1975) De grens (bibliofiele uitgave) (1976) Vergrote raadsels (aforismen verzameld door Gerd de Ley) (1976) Oude lucht (verhalen) (1977) Verzamelde verhalen 1947-1977 (1977) De verteller, tweede editie (1978) De verhalen 1947-1977 (1981) De aanslag (1982) De gezochte spiegel (verhalen) (1983) Hoogste tijd (1985) De pupil (1987) De elementen (1988) het beeld en de klok (1989) Voorval (1989) De ontdekking van de hemel (1992) De oer-aanslag (1995) Vijf fabels (verhalen) (1995) De romans (cassette met elf romans) (1997) De procedure (1998) Het theater, de brief en de waarheid (boekenweekgeschenk 2000) De kamer (gevolgd door een beknopte drukgeshciedenis van zijn romans) (2000) Twee opgavingen. De schrijver. Een literaire estafette (met Gerrit Komrij, Adriaan van Dis, Maarten 't Hart, Remco Campert, Marga Minco, Hugo Claus, Joost Zwagerman) (2000) Siegfried - Een zwarte idylle (2001) Titel Siegfried
Jaar en plaats eerste druk Amsterdam, 200 Titelverklaring Het verhaal draait om Siegfried, de zoon van Hitler. Ondertitel + verklaring: Een zwarte idylleIk denk dat het hier gaat om idylle in de betekenis van “lieflijke, dichterlijke schildering van het landelijke, eenvoudige leven” (Van Dale). Het verhaal begint als een idylle, maar gaandeweg wordt het steeds donkerder en grauwer tot zelfs zwart aan het eind. Bovendien verwijst het woord idylle naar de “Siegfried idyll” van Wagner (voor de begrafenis van zijn zoon die ook Siegfried heette). Dat muziekstuk is eigenlijk ook een zwarte idylle. De zoon van Wagner is een beetje de inspiratiebron geweest voor dit boek. Motto (met vertaling en zo mogelijk verklaring) “Warum holt mich der Teufel nicht? Bei ihm ist es bestimmt schöner als hier.” (Eva Braun, Dagboek, 2.III.35)dit betekent zoiets als: “Waarom haalt de Duivel mij niet? Bij hem is het zeker mooier als hier”. Deze gevoelens komen duidelijk terug in het verhaal. Eva Braun wordt steeds ongelukkiger en ze spreekt ook steeds minder met Hitler. Je kunt ook de parallel trekken met de periode waarin Siegfried vermoordt wordt. Dit zou ook ongeveer rond 1935 zijn geweest. Fabel Beschrijving van de karakters: Rudolf Herter is een schrijver á la Harry Mulisch. Nu is het zo dat Mulisch zichzelf vaker in een verhaal verwerkt, maar zo duidelijk heb ik het nog nooit meegemaakt, tot aan zijn meesterwerk aan toe (het meesterwerk van Herter heet “de uitvinding van de Liefde”, een titel die meteen opvalt als parodie op “De ontdekking van de hemel”) Adolf Hitler wordt in het begin van het boek licht positief beschreven maar dit neemt af naarmate ,em verder komt in het boek. Eva Braun is de vriendin van Hitler. Ze wordt in dit boek neergezet als een lieve, zachtaardige vrouw.
Samenvatting van het verhaal (max. 150 woorden.) Rudolf Herter zit in Wenen om geïnterviewd te worden. Nadat hij op de TV een beetje brainstormt over Hitler komt een ouder paar op hem af. Ze zeggen dat ze hem graag eens zouden willen spreken. Ze maken een afspraak en daar vertelt het echtpaar (Falk) hem hun verhaal. Zij zijn ooit privéknechten bij Hitler geweest en ze vertellen dat hij een zoon heeft gekregen. Het mocht niet bekend worden dat Hitler voordat hij trouwde al een kind had dus moesten het lijken alsof het de zoon van mevrouw Falk was. Als het kind echter een jaar of drie, vier is krijgt mijnheer Valk de opdracht het te vermoorden. Pas ver na de oorlog durft hij dit aan zijn vrouw, die hij verteld heeft dat het een ongeluk was te vertellen. Herter belooft dat hij het verhaal zal uitgeven na de dood van het echtpaar maar dezelfde avond overlijdt Herter. Structuur Het boek is in de derde persoon enkelvoud. Het bestaat grofweg uit drie delen: Het begin, de vertelling van de Falks en de semi-filosofische gedachten van Herter over Hitler. De tijdsspanne is ongeveer 70 jaar. Het verhaal is chronologisch op de vertelling na, die op zich een chronologische flashback is. Aan het eind van het verhaal lijkt de tijd wel een stuk langzamer te gaan, dit heeft waarschijnlijk iets te maken met het feit dat Herter stervende is. Thema Het thema is hier de tweestrijdigheid in de persoonlijkheid, en dan vooral die van Hitler. Aan de ene kant is het een klein, zwak mannetje dat altijd zijn ogen dicht doet voor de ellende terwijl het aan de andere kant de Hitler is zoals wij die kennen, de bloeddorstige psychopaat die over lijken gaat om zijn doel te bereiken. Waardering Ik vond dit een erg boeiend boek. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat Mulisch al bijna zijn hele na-oorlogse leven onderzoek heeft gedaan naar de persoon Hitler en dat dit dus echt een onderwerp is waar Mulisch wél veel vanaf weet. Verder vind ik Hitler zelf ook een boeiend type uit de geschiedenis. Het verhaal zelf is natuurlijk volkomen fictief maar het wordt zo gebracht dat je als lezer gaat twijfelen aan de werkelijkheid (voor zover de werkelijkheid de werkelijkheid is). De semi-filosofische uitspatting in het eind mag dan wel een aantal open deuren intrappen, toch is deze alleszins origineel. Ik vond dit nou echt een boek waar ik van heb genoten.

REACTIES

J.

J.

Dit verslag zuigt !

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Siegfried door Harry Mulisch"