See you in Timboektoe door Carry Slee

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2100 woorden
  • 27 augustus 2006
  • 40 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 40 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
181
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover See you in Timboektoe
Shadow
See you in Timboektoe door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Gegevens van het boek
o Titel:See You In Timboektoe
o Schrijver:Carry Slee
o Uitgever:Burger(Waddinxveen-Moordrecht)
o ISBN-nummer:90-6494-124-6


Persoonlijke reactie

Ik vond het een interessant boek, omdat het ging over mensen van mijn leeftijd en het een heel realistisch boek is.
Wat er in dit boek gebeurt, kan ook een van mijn klasgenoten gebeuren of met mij gebeuren.

Het was wel een makkelijk boek, omdat je er zo snel doorheen bent, in twee uur heb je het boek wel uit.

Ik vind het ook een mooi boek omdat er ook stukjes liefde in zitten, en dat vind ik altijd leuk om te lezen, ik herken dan sommige dingen wel van mezelf.Samenvatting
o Isa is de hoofdpersoon
o Het meeste speelt zich af in Frankrijk(Dordogne)
o Het verhaal speelt zich af in de tijd van nu.

De ouders van Isa en Kars hebben een camping in Frankrijk gekocht. Isa en Kars balen daar behoorlijk van, nu moeten ze naar Frankrijk verhuizen! Hoe moet het met hun vrienden en met Justin, op wie Isa smoorverliefd is? Als ze de foto’s van de camping op de website bekijken, schrikken ze zich rot. Gaan ze in dat gat wonen? Uit protest noemen ze het Timboektoe.
Met hun vrienden verzinnen ze superplannen om daar te kunnen overleven. Als hun ouders terug komen uit Frankrijk leggen ze de plannen voor en tot hun grote verbazing vinden ze de plannen goed!

Isa moet afscheid nemen van haar vrienden maar ze hebben afgesproken dat ze van de zomer naar haar camping gaan en dat vind Isa geweldig! Ook Justin komt van de zomer naar de camping.

Als ze vertrekken, vertrekt er nog een ander gezin naar de camping.Nona heeft er geen zin meer in omdat haar ouders constant ruzie maken, maar aan de andere kant heeft ze toch ook wel weer zin want dan ziet ze Brian en Jules weer.
Brian is een goede vriend van Nona en op Jules is ze verliefd. Jules woont in het dorp vlakbij de camping en is dus een fransman.Als Isa op de camping aankomt, wordt ze meteen goede vrienden met Nona en Brian. Er moet flink geklust worden aan de disco en daar helpen ze allemaal aan mee.
Isa probeert Jules en Nona te koppelen, maar dat loopt niet zo goed. Jules heeft hele andere dingen aan zijn hoofd.
Zijn vader drinkt de hele dag en ligt hele dagen op de bank.
De deur zit telkens op slot als Jules naar binnen wil.
Daarom slaapt hij in een grot,samen met zijn hond Frodo.
De grot heeft hij samen met Nona en Brian ontdekt en niemand weet er vanaf.

Nona en Isa zijn zulke goede vriendinnen dat Nona de grot aan Isa laat zien. Isa komt op het idee om verder de grot in te gaan en dan komen ze de slaapplek van Jules tegen.Ze denken dat er een zwerver slaapt, en gaan weer terug.

Kars en Edgar (een vriend van Kars op de camping) komen op een dag met een verhaal dat ze een vreemde man bij een ravijn naar beneden zagen kijken, Jules vindt dit niet kloppen en rent meteen naar huis. Zijn vader hangt zoals gewoonlijk op de bank, en Jules vraagt waar Frodo is.Zijn vader weet het niet en zegt hem niet te hebben meegenomen naar zijn werk. Maar hij vertelt wel dat hij onderweg tegen een berg is opgereden en dat zijn hele lading uit zijn auto is gevallen in het ravijn.
Jules weet niet wat hij hoort en gaat Frodo zoeken.
Dan vraagt hij aan Kars en Edgar waar ze die man hebben gezien, ze leggen het uit maar vertrouwen het niet en gaan hem achterna.
Jules ziet dat Frodo beneden in het ravijn ligt en Kars en Edgar helpen mee om Frodo uit het ravijn te halen. Jules brengt hem naar de dierenarts. Hij is van plan, als Frodo weer beter is naar Pierre te gaan. De oude eigenaar van de camping.

Als Frodo weer beter is gaat hij weg. Hij gaat liften en dan komen net Isa, Nona, Kars, Edgar en hun oma langsrijden. Ze stoppen en als hij wil instappen, ziet hij pas wie het zijn.
Hij rent de weg over en komt onder een auto.Daardoor komt hij in het ziekenhuis te liggen.Gelukkig komt alles goed en wil hij wel blijven. Omdat ze erachter zijn gekomen dat zijn vader drinkt mag hij op de camping slapen, en als de disco af is geven ze een groot feest.Ze delen folders uit en er komen veel mensen. Ondertussen zijn Annabel en Sharon, twee vriendinnen van Isa, ook naar de camping gekomen. Als Isa het bericht krijgt dat Justin niet op tijd kan komen voor de disco zorgen zij ervoor dat het toch lukt.Het wordt een heel groot feest! Nona en Jules krijgen verkering en Isa word verrast als er ineens een heel groot cadeau voor haar naar binnen word gebracht. Als Justin eruit springt, kan haar vakantie niet meer stuk.

leeservaring

Onderwerp:

Spreekt het boek je aan?
Heb je er iets van geleerd?
Ben je het eens met de mening over het onderwerp die uit het boek blijkt?

Het boek spreekt me wel aan, gewoon hoe het leven is als je op een camping woont en de liefde in het boek vind ik altijd heel boeiend om te lezen.
Ik weet eigenlijk niet wat je van dit boek zou moeten leren, misschien dat je wat Jules meemaakt veel eerder door had moeten hebben.
Er is niet echt een mening in het boek waarvan de schrijver in het boek zegt wat ze van iets vindt.

Gebeurtenissen:

Zijn er genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeiend?
Hebben ze je aan het denken gezet?

Er zit veel afwisseling in het boek, ik dacht niet toen ik op de helft was:”moet ik dit nu uitlezen of zal ik een ander boek pakken?”.
Ik had eigenlijk niet door hoe ver ik nou was in het boek, want ik zat helemaal in het boek, voordat ik wist had ik het boek al uit.

Ik vind het een geloofwaardig boek, gewoon alles wat in dit boek gebeurd kan waar zijn.
Bijvoorbeeld van Jules waarvan de vader telkens dronken is, en dat hij het aan niemand durft te vertellen omdat hij zich ervoor schaamt.Dat komt echt heel vaak voor.
Ook met de verliefdheid van Isa voor Justin,in het begin van het boek hebben ze ruzie omdat Isa,volgens Justin “vreemd gaat” en als Isa het goed uitlegt heeft Justin toch het verkeerde gedacht.
Personages:

Is de hoofdpersoon iemand op wie je zou willen lijken?

Ik wil best wel op Isa lijken het lijkt me wel leuk om op een camping te wonen.Maar niet voor het hele jaar want als het geen zomer is, is het geen zak aan denk ik.En als Justin knap is dan zou ik helemaal wel Isa willen zijn.

Ik bewonder Isa wel, gewoon op de manier hoe ze vrienden maakt en hoe ze er mee omgaat.

Bouw:

Hangt alles goed met elkaar samen? Zitten er terugblikken in?

Het verhaal is wel begrijpelijk, je hoeft er niet steeds bij na te denken wat er nu eigenlijk gebeurt.
Er zitten geen terugblikken in het boek.
Je hebt geen vragen aan het eind van het boek alles is duidelijk en loopt goed af.

Taalgebruik:

Is het lastig?
Pas de taal bij de personages?

Het taalgebruik is niet moeilijk , dat komt ook omdat er jonge personages inzitten en het nog een aardig nieuw boek is.
Ik vind het goed te volgen, en geen moeilijke woorden.

Het taalgebruik past ook bij de personages, niet grof uit de mond, en bij jongens is het echt taalgebruik die jongens hebben en bij meisjes precies hetzelfde.


Verwerkingsopdracht

Bespreek de personen.
De personen reageren soms anders dan jij gedaan zou hebben,leg uit in minstens 2 zinnen hoe jij het had gedaan.

-Isa:
Isa is een rustig meisje die verliefd is op Justin, een jongen uit haar klas. Ze heeft een broer die Kars heet. Isa is erg behulpzaam. Isa gaat dit jaar naar de brugklas.
Ze heeft veel over voor haar vrienden en doet veel voor ze

Wat zou ik doen:
Nou,ik denk dat ik wel een beetje op Isa lijk,want ik kan me in veel dingen herkennen dus ik zou denk ik hetzelfde doen.

-Kars:
Kars is de broer van Isa, hij treitert Isa graag met haar relatie met Justin. Hij is ouder als Isa en zit op de middelbare school.Hij is ook brutaal

Wat zou ik doen:
Ik zou als ik een jongen was Isa ook een beetje pesten,dat doen alle broers wel en ik zou daar niet anders van zijn.

-Nona:
Nona is de vriendin van Isa. Nona is erg verlegen en durft niet veel tegen Isa te zeggen,maar later worden ze beste vriendinnen.
Nona is heel erg verliefd op Jules.

Wat zou ik doen:
Tjah..ik ben geen verlegen persoon dus ik zou in ieder geval niet verlegen zijn en als ik verliefd zou zijn op Jules dan zou ik dat wel laten merken.

-Jules:
Hij is verliefd op Nona en werkt op de camping. Hij is altijd aardig tegen iedereen. Zijn moeder is overleden, daardoor heeft zijn vader een drankprobleem.

Wat zou ik doen:
Ik vind het erg zielig voor Jules,maar ik zou hulp gaan zoeken en het wel vertellen aan me beste vriend bijvoorbeeld.

-Brian:
Brian is een vriend van Nona, ze kennen elkaar een aantal jaar. Brian probeert Nona en Jules te koppelen. Brian is een aardige jongen met humor. Hij helpt veel met de camping.

Wat zou ik doen:
Ik ben ook zo’n koppelaar van verliefde mensen,ik kan me merk ik veel in deze mensen vinden.Ook nu bij Brian

-Edgar:
Hij is een van de vrienden van Kars. Hij gedraagt zich het zelfde als Kars.

Wat zou ik doen:
Ik ben geen vervelende etterbak in de puberteit,tenminste dat denk ik.En dat is Edgar wel

-Oma:
Oma is heel behulpzaam en aardig. Ze betekent veel voor de andere personen in het verhaal. Als er problemen zijn probeert zij die op te lossen.

Wat zou ik doen:
Ik ben nog nooit oma geweest dus ik weet niet hoe het is,maar ik denk wel dat ik mijn kleinkinderen graag help

Schrijfopdracht:

Stel je bent journalist en je interviewt de hoofdpersoon.
Bedenk passende vragen.De antwoorden moet je afleiden uit het verhaal.

-Interview met de hoofdpersoon ‘Isa’

1. Hoe is het om te emigreren?

Ik vond het in het begin best moeilijk. Eerst denk je dat het wel mee zal vallen maar als het steeds dichterbij komt en iedereen er mee bezig is word je toch wel bang.
Want hoe zal het zijn als je ineens elke dag in Frankrijk bent, elke dag stokbrood eet.
Nu ben ik er wel een beetje aan gewend, en ik mis iedereen natuurlijk heel erg maar ik kan er nu wel mee leven.
Ik bel iedereen elke dag en ze vertellen allemaal wat er gebeurd op school zodat ik op de hoogte blijf. We hebben ook afgesproken dat ze elke zomervakantie een paar weken langskomen zodat we elkaar wel in ieder geval een keer per jaar zien.

2. Wat was je eerste indruk toen je aankwam op de camping?

Ik had de camping al gezien op Internet en toen vond ik hem echt vreselijk. Maar in het echt vond ik hem best meevallen. Ik hou van de natuur en die heb je hier veel.
En het riviertje deed me ook wel goed,dus ik dacht:”ik red het hier wel”

3. Wat vind je van de situatie waarin Jules zich begaf?

Ja, het was zo zielig! Je had hem moeten zien! Elke keer als mijn oma hem iets te eten gaf vrat hij het super snel op. Ik kan me zelf ook wel voor m’n kop slaan dat ik er niet eerder achter ben gekomen. Het was zo overduidelijk! En Frodo zag er ook niet uit! Ik ben echt blij dat alles weer goed is gekomen. Dit maak je echt niet zo snel mee!

4. Tot slot, denk je dat je nog lang met Justin samen zal blijven?

Oh.. ja ik hoop natuurlijk van wel. Hij is zo lief en vertrouw hem volledig en als hij vreemd gaat dan krijg ik dat echt wel van mijn vriendinnen te horen en kan het me echt niet meer schelen wat hij voor excuus heeft want dan is het definitief over.Maar ik hoop natuurlijk dat dit nooit gaat gebeuren!
REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

".

".

burger waddinxsveen is niet de uitgever.

14 jaar geleden

Andere verslagen van "See you in Timboektoe door Carry Slee"