ADVERTENTIE
Wil jij exposeren in het Rijks?

Heb jij een goed oog voor mooie beelden? Het Rijksmuseum zoekt jonge fotografen die hun talent durven laten zien. De prijzen: een tentoonstelling in het Rijksmuseum en je eerste betaalde foto-opdracht! Klik voor meer info over het thema en de wedstrijd.

Meer info

Inleiding

 

Ik houd mijn boekverslag over Schuld. De schrijfster van het boek is Mel Wallis de Vries. Het boek heeft 226 bladzijden met een dagboek aan het einde van tien bladzijden. Intotaal heeft het boek dus 236 bladzijden. De uitgeverij is de Fontein Jeugd. Het boek is uitgegeven in 2015 en de eerste druk.

 

Ik heb het boek gekozen omdat:

  • Ik spannende boeken leuk vind.
  • Ik had gehoord dat schuld één van de leukste en spannendste boeken van Mel Wallis de Vries was.
  •  Het me een leuk en spannend boek leek.
  • De voorkant er erg creapy uitzag.
  • De samenvatting op de achterkant mij nieuwsgierig maakte.

 

Ik wens u veel plezier met het lezen van dit boekverslag!

 

Daniëlle Wiersema

 

 

1

Mel Wallis de Vries

 

Mel Wallis de Vries is geboren op acht februari 1973 in Leiden. Ze heeft in Groningen biologie en journalistiek gestudeerd. In 1997 studeerde Mel af. Na haar studie werkte ze bij de Telegraaf als freelancejournalist. In 2005 stopte ze met werken voor haar pasgeboren dochter. Vanaf dat moment combineerde ze het moederschap en freelancewerk (zonder vast werkverband) samen. In 2008 kreeg ze een tweede kind (een zoon) en in 2014 haar derde kind. Mel woont in Weesp.

 

Mel heeft al veel boeken geschreven. Ze is erg populair bij de jeugd. Je kan zien dat haar werk gewaardeerd wordt door de prijzen die ze heeft gewonnen. Dit zijn haar boeken:

-Uitgespeeld (2005)

-Verblind (2006)

-Buiten zinnen (2007)

-Fout (2008)

-Waanzin (2009)

-Vals (2010)

-Verstrikt (2011)

-Klem (2012)

-Wreed (2013)

-Shock (2014)

-Kil (2015)

-Schuld (2015)

-Haat (2016)

 

Prijzen

'Vals' is in 2012 in april verkozen tot beste jeugdboek. Ook is het een musical geworden.

 

'Klem' is in 2014 tot beste jeugdboek verkozen.

 

'Wreed' is Winnaar van de Hebban Award voor beste YA-thriller van het jaar geworden. Wreed heeft ook in 2015 de prijs van de jonge jury gewonnen.

 

2

Hoofdpersonen en Bijpersonen

 

Hoofdpersonen:

Kate: Kate is een erg aardig, lief en naïef meisje. Ze is zestien jaar oud en zat in de klas met Leila.Gedurende het verhaal wordt Kate een angstig meisje en raakt ze snel in paniek.Ze vraagt niemand om hulp en het wordt uiteindelijk haar dood. Ze heeft schouderlang blond haar en blauwe ogen.

 

Yara: Yara is een stoer, zelfstandig en nieuwsgierig meisje. Ze is zestien jaar oud. Yara zit in vier havo. Gedurende het verhaal sluit ze zich steeds meer af van haar familie en vrienden. Als ze ver van huis fietst wordt het haar dood. Ook Yara heeft schouderlang blond haar en blauwe ogen.

 

Tess: Tess is een slim, lief en aardig meisje. Ze is zestien jaar oud en ze zit in vier vwo. Ze is nieuw op haar school en heeft niet zoveel vrienden. Als zij ook bedreigd wordt gaat ze op onderzoek uit. Ze probeert connecties te vinden en ze gaat langs de nabestaanden van de meisjes. Tess heeft ook schouderlang blond haar en blauwe ogen.

 

Michael: Michael is zeventien jaar oud en zit in vijf vwo.Michael is de broer van Leila.  Leila heeft zelfmoord gepleegd. Michael heeft Leila gevonden dood in haar kamer. Ook vond hij een dagboek. Leila beschreef wie haar peste. Michael besloot achter de pesters aan te gaan en te vermoorden.

 

Bijpersonen

Leila: Leila is een meisje die erg onzeker en alleen was. Ze is zestien jaar oud en zat in de klas bij Kate.Sommige mensen  maakten het erger en ze schreef erover in haar dagboek. Ze heeft zelfmoord gepleegd. Haar broer heeft haar en haar dagboek gevonden.

 

Je kan Laila zien als hoofdpersoon en als bijpersoon. Het hele boek gebeurd door haar, maar ze komt er weinig in voor. Ik vind haar meer een bijpersoon.

 

3

Samenvatting

 

Kate zat in de klas van Leila. Op school pestte een jongen uit vijf havo een brugklasser in de pauze. Kate vond het zielig en stapte erop af. Ze zette de jongen voor schut. Het ging als een lopend vuurtje door de hele school. Toen Kate naar het fietsenhok ging lag er een brief in haar krat. Ze maakte de brief open en er stond: Hallo Kate, heb je er spijt van? Ze ging naar huis. Een tijdje later kreeg ze er nog één en dit stond erop: ben je al bang? Dat zou je wel moeten zijn. Ik zie alles wat je doet. Trut! Angst en paniek voelde ze. Ze volgende dag ging ze met haar vriendinnen feesten bij een bekende. Kate ging boos weg omdat het met haar vriendin Britt uit de hand liep. Ze ging bij haar vriendje slapen. De volgende ochtend ging ze naar huis. Haar ouders waren een weekendje weg, ze was alleen. Iemand belde aan en ze deed de deur open. Dat was het laatste wat ze deed. Ze werd vermoord en de moordenaar zorgde ervoor dat het leek op een zelfmoord.

 

Yara ging naar school. Ze had gehoord dat er nog een zelfmoord was gepleegd, maar ze deed er niet wat mee. Toen ze thuis kwam lag er een brief op de mat. Ze maakte het open. Dit stond erin: Beste Yara, weet je eigenlijk zelf wel wie je bent. Eerst dacht ze dat het een grap was van haar broertje, maar dat was helemaal niet zo.

Zwetend werd Yara wakker. Ze had een droom over iemand die haar kamer binnen kwam. Het was koud, het raam stond open. Toen ze uit het raam keek zag ze vaag een schaduw wegrennen. De volgende dag kreeg ze een tweede brief  dit stond erop: Hallo Yara, je lijkt zo mooi en onschuldig als je slaapt. Maar daar trap ik niet in. Heb je vannacht over mij gedroomd? Ik wel over jou.. we zien elkaar snel. Yara ging naar het politiebureau, maar ze geloofden Yara niet. Yara sloot zich af van haar familie en vrienden. Één dag zei ze tegen haar moeder dat ze naar de 'bibliotheek' ging. Ze fietste zover als ze kon. Toen ze buiten de stad was, sloeg iemand haar op haar hoofd. Ze raakte buiten bewustzijn. De man sleepte haar helemaal naar de treinrails. Nu leek het alsof Yara voor de trein was gesprongen.

 

Tess was net verhuisd naar Amsterdam. Ze had het niet heel erg naar haar zin, want alles was nieuw. Ook toen ze een keer van school naar huis fietste was er een ongeluk gebeurd en ze zag een lijk met een wit laken eroverheen liggen. Blijkbaar was het Yara. Toen ze thuis kwam van een schooldag was er een brief voor haar. Ze maakte de brief open. Dit stond erin: Jij bent de volgende... Tess begreep het niet de volgende wat. Dagen verliepen en ze kreeg nog een brief. Deze keer was de brief langer: Hallo Tess, heb je veel aan me gedacht? Ik denk de hele tijd aan jou. Wil je weten wat ik met je ga doen? Nog heel even geduld... Tess ging met haar moeder naar het politiebureau. Ze liet de briefjes zien. De agente dacht dat het een geintje was. Voor de zekerheid zocht nog wel of er bestanden op de computer stonden die vergelijkbaar waren. Er was niets te vinden. Toen ze terug thuis kwamen zag Tess een artikel die ging over de golf zelfmoorden in Amsterdam. Ze ging op onderzoek uit. Ze zocht naar connecties tussen de zelfmoorden. Ze ging naar de plek waar Yara zichzelf had 'vermoord'. Er viel niks op. Ze ging naar een proefles van hockey. Toen de training klar was en ze terug bij haar fiets kwam lag er weer een brief. Dit stond erin:Domme trut!!! Ik hou je overal in de gaten... Aan haar handvat zat een videotape van Tess die hockeyde. Toen ze thuis kwam zocht ze op het internet naar de adressen van de nabestaanden. Ze ging naar de nabestaanden toe en zocht voor antwoorden. Toen ze bij het laatste huis aankwam had ze een raar gevoel. Het was het huis van Leila. De moeder liet haar naar Leila's kamer gaan. Ze verliet het huis en Tess was 'alleen'.Toen Tess het dagboek van Leila zag wilde ze het pakken ,maar iemand sloeg op haar hoofd. Vervolgens kreeg ze slaappillen in water toegediend. Ze kon niks meer doen behalve te luisteren naar de moordenaar, de broer van Leila, Michael. Hij vertelde wat er in het dagboek stond. Hoe ze Leila pijn hadden gedaan. Toen ging hij weg. Tess kon nog net 112 bellen. Tess werd gered!

Een jaar later was Tess vriendinnen geworden met Britt. Tess wist hoe ze Leila had pijn gedaan. Blijkbaar was Leila een internetvriend van Tess en toen Tess niet kwam opdagen bij een afspraak voelde Leila zich nog minder belangrijk. Tess hoorde niks meervan Michael , want hij was van een brug gesprongen om vrij te zijn. De politie was wel nog naar hem opzoek.

 

 

 

 

4

Titelverklaring

 

Het boek heet schuld omdat Kate, Yara en Tess allemaal schuld dragen van de zelfmoord van Leila.

 
 

Kate die begroette Leila nog wel eens, maar na een tijdje negeerde ze Leila. Yara had een lijst van losers op instagram gedaan en Leila erbij gezet. Er kwamen ook veel nare reacties. Tess was lang internetvriendinnen met Leila, maar Leila had zich voorgedaan als iemand anders. Toen Tess niet kwam opdagen bij een afspraak voelde ze zich nog meer alleen dan eerst. Michael had Leila gevonden toen ze zelfmoord had gepleegd. Ook het dagboek had hij gevonden. Daar stonden alle redenen waarom Leila zelfmoord had gepleegd. De meisjes die haar pijn hadden gedaan. Michael wilde wraak. Dus hij stuurde briefjes en vermoorde meisjes.

 

5

Het Nawoord

 

Ik vond het boek heel spannend en ook verwarrend. De spannende stukjes waren zenuwslopend. Ik heb het boek letterlijk opgeslokt omdat ik het zo leuk vond. Het laatste stuk vond ik verwarrend in het begin, maar naar mate ik erover na ging denken begreep ik het wel.

Mijn favoriete fragment was het dagboek van Leila, want toen werd alles duidelijk waarom ze zelfmoord had gepleegd en waarom haar broer de meisjes had gekweld en vermoord.

Ik zou het aanraden aan mensen die van spannende boeken houden en aan mensen die een beetje tegen griezelige, gedetaileerde, bloederige stukjes kunnen.

Ik vond het maken van dit boekverslag erg leuk. Dat kwam omdat ik dit boek ook erg leuk vind, dus daarom had ik er ook meer pezier in om het te maken.

 

Ik hoop dat u veel plezier heeft gehad met het lezen van dit boekverslag!

 

Groetjes van Daniëlle Wiersema

 

 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.