Schuif mij niet terzijde door Nelleke Wander

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1305 woorden
  • 20 juli 2006
  • 18 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 18 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1982
Pagina's
188
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Schuif mij niet terzijde
Shadow
Schuif mij niet terzijde door Nelleke Wander
Shadow
A Algemeen

1. dinsdag 24 januari 2006
2. Schuif mij niet terzijde
3. Nelleke Wander
4. uitgeverij Gebr. Koster, Barneveld, 2000
5. Liefde
6. ja, de hoofdpersoon van dit boek is heel benauwd dat zijn vriendin hem niet meer wil als hij zijn geheim vertelt

B Opbouw

1. 16 hoofdstukken
2. Ja, het stuk totdat hij Marianne ontmoet, dan het stuk dat hij samen met Marianne is totdat hij haar zijn geheim verteld, en als laatste het stuk dat ze allebei verdriet hebben en ze weer bij elkaar komen
3. Er zijn geen illustraties, maar zonder illustraties is het boek goed te begrijpen


C Inhoud

1. De tijd waarin het verhaal zich afspeelt kun je niet goed weten maar ik denk dat het gewoon in deze tijd is
2. Er zit ongeveer een jaar tussen
3. de woonplaats van John (word niet met naam genoemd), Cocksdorp (het vakantieplaatsje), de nieuwe woonplaats van John (word ook niet met naam genoemd)
4. John Woudenberg, hij is 30 jaar, hij heet donker krullend haar, hij heeft het erg moeilijk omdat hij net uit de gevangenis komt en de meeste mensen hem heel schuldig behandelen.
5. Marianne Tichelaar, zijn vriendin; vader Woudenberg; Suzan, zijn zus; Ben, de echtgenoot van Suzan; Pieter en Machiel, Suzans kinderen; van Bemmel, zijn nieuwe werkgever; vader en moeder Tichelaar; Antonnete en Hatischa, een paar van zijn collega’s; dominee Luiting
6. Het verhaal gaat helemaal over John. De andere personen komen ook regelmatig voor in het verhaal maar meer op de achtergrond.

7. John moet Marianne vertellen dat hij in de gevangenis gezeten heeft. Het is voor hem heel moeilijk.
8. Als ze op vakantie zijn op Texel, komen ze Vincent tegen. Hij zat tegelijk met John in de gevangenis. Hij gaat praten over die tijd en zo komt Marianne erachter.
9. Als Marianne erachter komt dat John in de gevangenis gezeten heeft
10. Een verhalende tekst, geschreven in de hij/zij vorm met af en toe een stukje in de ik vorm
11. Ja, het is een christelijk verhaal want John en Marianne zijn allebei gelovig, en John vraagt heel vaak om vergeving van zijn grote zonde.
12. de sfeer van het verhaal is in het begin somber omdat John er heel erg aan moet wennen dat hij weer thuis en dat de mensen hem altijd dief blijven zien. Later in het verhaal word de sfeer wel gezelliger want dan ontmoet hij Marianne en kan hij zijn fout een beetje vergeten

D Mening

Mijn mening over dit boek:
Ik vond dit boek in het begin een beetje saai maar later in het verhaal word het wel boeiend. Het was een makkelijk boek om te lezen en ook leerzaam, omdat wij iemand die een fout heeft gemaakt ook vaak zijn/haar hele leven daarover veroordelen. We denken er vaak niet bij na dat diegene er zelf heel veel spijt van kan hebben.

E Auteur en Boek

1. Leren om iemand die een fout heeft gemaakt in zijn/haar leven niet zijn hele leven daarop aan blijven kijken

2. Ook jij bent niet vergeten
Kan Renske ook nog blij zijn?
Ik kies voor jou, Renske
Ondanks een verborgen toekomst
In vrede thuisgekomen
Ook kronkelwegen leiden tot een doel
Gevonden maar niet gezocht
Begrijpen komt vaak later
Afscheid van het verleden
Wietske eigenwijs
Gelouterd talent
Gelouterde opdracht
Overgave

3. Nelleke Wander is geboren op 4 mei 1962. Ze woont in Dordrecht en is werkzaam op een schippersinternaat. Haar hobby’s zijn lezen, handwerken, knutselen en schrijven. Haar eerste boek kwam uit in 1981.

Samenvatting

John Woudenberg komt net uit de gevangenis. Hij moest 9 maanden zitten waarvan 3 voorwaardelijk. Hij had op zijn werk geld achterover gedrukt en daar waren ze achter gekomen. Hij heeft er erg veel spijt van. De mensen uit het dorp doen bijna allemaal of ze hem niet zien. De eerste dag dat hij thuis is belt zijn zus Suzan. Als hij oppakt en zijn naam zegt, gooit ze hem er snel op. Na een poosje komen Suzan met haar man en kinderen naar vader om de koffie. John gaat dan maar vissen, want het contact met zijn zus en zwager is erg slecht. Suzan gaat nadien even naar het dorp om pleisters te kopen. Daar ontmoet ze John en hun contact is daarna weer helemaal goed. Maar Suzan’s man wil helemaal niet s van John weten.
Al na een paar maanden krijgt hij een andere baan, schoonmaakster bij van Bemmelen. Hij rijdt op een busje en moet verschillende mensen afzetten en weer ophalen. Als hij op een woensdagmiddag ergens in een flat aan het portaal aan het schoonmaken is ontmoet hij Marianne. Daarna maken ze elke woensdag een praatje. Ze voelen steeds meer voor elkaar. Als Marianne op een keer thuiskomt met een typemachine vertelt ze dat haar computer kapot is. John bied aan om hem te komen maken. Diezelfde avond gaat hij naar haar toe. Ze spreken af om op een zaterdag als het mooi weer is een boswandeling te maken. Ze houden van elkaar en zien elkaar daarna niet alleen maar meer op woensdag.
Antonnete, John’s collega, is erachter gekomen dat John in de gevangenis heeft gekomen. Ze vertelt het aan haar collega’s en daardoor zeggen ze allemaal niet zoveel meer tegen John. Hij begrijpt er eerst niets van maar dan wordt hij bang dat ze het te weten zijn gekomen. Van Bemmel, zijn werkgever, krijgt te horen dat ze John negeren en hij roept Antonnete bij zich. Ze belooft om aardiger tegen John te doen.
In de zomervakantie gaan John en Marianne een weekje naar pa en ma Tichelaar op Texel. Eerst heeft John niet zo veel zin, want hij herinnert zich dat Vincent, die hij kent van de gevangenis daar woont en hij is bang hij hem tegenkomt. Hij heeft nog steeds niets tegen Marianne vertelt omdat hij heel bang is dat haar liefde dan over is. Toch gaan ze naar Texel.
Als ze op een marktje zijn ziet hij daar ineens Vincent. Hij gaat snel met zijn rug naar hem toe staan. Voor de rest van de week ziet hij hem niet meer. Als ze naar huis gaan en op de boot zijn, hoort hij ineens de overbekende stem van Vincent. Hij begint een heel verhaal over de gevangenis en hoe het nu met hem gaat. Marianne begrijpt er eerst helemaal niets van maar dan begint het tot haar door te dringen dat John ook in de gevangenis heeft gezeten. Als ze van de boot zijn moet John haar alles uitleggen. Ze is zo teleurgesteld dat ze terug naar haar ouders gaat.
John is erg verdrietig hierover want hij houd van Marianne.
Na een poosje krijgt hij een brief van haar dat ze niet naar hem terug komt. Hij vindt dit heel erg.
Omdat hij nog steeds bij zijn vader woont gaat hij op zoek naar andere woonruimte. Zijn zus Suzan vind een huisje bij hun in de buurt. Hij gaat kijken en diezelfde avond al heeft hij besloten om het huisje te huren.
Als hij op een avond bezig is komt Ben, zijn zwager, naar hem toe. Hij heeft er heel veel spijt van dat hij zo minachtend over John gedaan heeft en bied zijn oprechte excuses aan. John is hier erg blij mee en ook Suzan.
Marianne kan John maar niet vergeten en ze houd nog steeds van hem. Op een avond vertelt ze alles aan haar buurvrouw, mevrouw Rijksen, en die vertelt een verhaal van haar zelf over vroeger en dan ziet Marianne in dat ze John zijn fout moet vergeten. Ze belt naar John thuis, maar zijn vader zegt dat John verhuist is en hij vraagt of ze zijn adres wil hebben. Dat wil ze en diezelfde avond gaat ze naar hem toe om te zeggen dat ze spijt heeft dat ze hem in de steek gelaten heeft en dat ze nog steeds van hem houd. Hij zegt haar dat hij ook nog steeds van haar houd en dan is alles weer goed.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.