Schoolstrijd door Theo Engelen

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1167 woorden
  • 22 augustus 2006
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 14 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
127
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Schoolstrijd
Shadow
Schoolstrijd door Theo Engelen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Schoolstrijd
Schrijver: Theo Engelen

Korte samenvatting van het boek:
Het gaat over Joost, die al sinds hij in de eerste klas zit gepest wordt. Hij zit nu in de derde klas en hij wordt nog steeds gepest door dezelfde personen: Oscar en zijn aanhangers Anniek, Daniel en Anton. Joost is bang voor ze, maar hij kan het niet laten om toch zijn eigen mening te geven. Elke keer als hij zijn mening geeft volgt er wraak. Er komt een nieuw meisje in de klas, Anke heet ze. Met haar kan Joost het meteen goed vinden. Als Anke aan zijn zus Desi vertelt dat Joost heel erg gepest wordt neemt Desi tijdens het schoolfeest wraak op Oscar. Dat had ze eigenlijk niet moeten doen want daarna neemt Oscar weer wraak op Joost tijdens de gymles:
Als Joost naar de kleedkamer toe gaat omdat hij een bloedneus heeft, besluit hij zich alvast te douchen. Als de anderen dan in de kleedkamer komen kleden Daniel en Anton hem uit en zetten hem onder de koude douche. Daarna gooien ze hem op de gang zodat Anke het kan zien. Joost is helemaal onderkoelt en duizelig maar wil zich niet laten kennen. Hij gaat de rest van de dag gewoon naar en school als hij dan naar huis fietst wordt alles ineens zwart en rijdt hij voor een vrachtwagen.


Nadat dit ongeluk is gebeurd heeft Joost genoeg van al het gepest en neemt wraak. Hij doet het zo dat de hele school, inclusief de rector het te horen krijgen en dat Oscar naar een andere school moet. Iedereen heeft respect voor hem gekregen.

Hoofdpersonen:
-Joost
Joost wordt gepest en is daardoor een bang jongetje. Maar hij durft wel zijn mening te geven en dat doet hij dus ook. Oscar en zijn aanhangers vinden hem een beetje apart en ze vinden hem dan ook een perfect doelwit om te pesten.

-Anke
Anke is nieuw op school. Ze komt voor Joost op. Haar broer heeft zelfmoord gepleegd om dat hij zo gepest werd en er niet meer tegen kon. Anke schaamde zich altijd een beetje voor haar broer en voelt nu alles terug komen als ze ziet hoe Joost gepest wordt.

Bijpersonen:
-Desi
Desi is de zus van Joost en is het tegenovergestelde van Joost: knap, zeker van haar zaak, en populair. Ze komt wel altijd voor haar broertje op.

-Oscar

Oscar is de baas van de klas. Hij hoeft maar te kuchen en de klas is al stil. Hij is ook de oorzaak van het gepest, hij heeft de leiding.

-Anniek, Anton, Daniel
Zij doen alles wat Oscar zegt. Zelf durven ze eigenlijk niet goed te pesten, maar al Oscar iets doet doen zij graag mee.

-De rest van de klas
Zij houden zich een beetje op de achtergrond, maar doen niets tegen de pesterijen. Ze durven Oscar niet tegen te spreken.

Plaats:
Het boek speelt zich af in een school. Het is niet duidelijk in welke plaats.

Tijd:
Het verhaal is niet zo makkelijk in de tijd te plaatsen. Het speelt zich niet heel vroeger af want er komen auto’s en vrachtwagens in voor. Het verhaal zou zich net zo goed 10 jaar geleden afgespeeld kunnen hebben.
Van het begin tot het eind van het boek verlopen ongeveer drie maanden. Het verhaal begint op de eerste dag van een nieuw schooljaar, zo ongeveer september dus. En aan de vakanties die Joost en Anke hebben en het weer (eerst heerlijk weer en daarna regenachtig) merk je dat het eind van het verhaal zich zo rond november afspeelt.
Het verhaal is niet helemaal in tijdsvolgorde, chronologisch dus.
In hoofdstuk 11 zit een terugblik. Op dat moment ligt Joost in het ziekenhuis en denkt terug aan de gebeurtenissen tijdens de gymles en daarna. Ook vraagt hij zich af hoe hij nou onder een vrachtwagen kon komen. Dit heeft de schrijver waarschijnlijk gedaan om de lezer te laten denken dat Joost zelfmoord wilde plegen.
Verder zitten er nog wat kleine terugblikken in. De meeste gaan over de gebeurtenissen rond Anke’s broer Rob.

Begin:
In het begin wordt Joost erg gepest en hij weet niet goed wat hij moet doen, daarna komt Anke in de klas en dan wordt alles anders en het gaat alweer een klein beetje beter.

Einde:
Het verhaal eindigt wanneer Joost een gesprek heeft met Oscar en hij neemt dat op.
Oscar zegt in dat gesprek allerlei dingen over waarom hij Joost pest en over de leraren die denken dat hij een geweldige leerling is maar wat hij in het echt helemaal niet is. Hij laat het gesprek horen op school en Oscar wordt van school afgehaald.

Perspectief:
De perspectieven die de schrijver heeft gebruikt zijn heel leuk. Je krijgt een heel andere kijk op het verhaal doordat hij ook de gedachten van Anke schreef. Soms vertelt Anke iets, dat Joost in het hoofdstuk daarvoor ook al verteld heeft. Dat is leuk. Zo kom je erachter dat Joost en Anke heel verschillend over bepaalde dingen denken en dat ze elkaar soms helemaal verkeerd begrijpen.

Mening:
Het boek deed me iets. Ik denk dat je op deze manier mensen kunt laten zien hoe erg het kan zijn als je degene bent die gepest wordt. De manier waarop Joost gepest wordt komt ook in het echt voor. Ik vind het een heel leerzaam boek en ik denk dat als je dit boek hebt gelezen je minder snel iemand zal gaan pesten want waarom pest je eigenlijk iemand? Dat is gewoon omdat diegene er bijvoorbeeld anders uitziet. Dan hoor je er niet bij. Of als mensen een mening hebben die anderen niet aanstaat. Ik vind het een heel goed boek

Schrijver:
Theo Engelen is op 19 oktober 1950 geboren in Limburg. In dit dorp groeide hij op en hij ging daar naar de basisschool. Voor de middelbare schoolopleiding (gymnasium alpha) reisde hij dagelijks op en neer naar Maastricht, al vond hij die school heel erg saai. Na het behalen van zijn diploma is hij in Nijmegen gaan wonen, waar hij aan de plaatselijke universiteit geschiedenis studeerde. Dat vond hij zo boeiend dat hij er ook na het afstuderen in 1976 mee bezig bleef, eerst als docent, later als hoofddocent. In dat beroep geeft hij tot op de dag van vandaag onderwijs aan studenten en doet hij onderzoek naar ontwikkelingen in het verleden. Zijn eerste jeugdboek schreef Theo Engelen in 1992, toen hij al veertig was. Het was een boekje, speciaal voor zijn zoon Thijs, bedoeld als verjaardagscadeau. Dit boekje is nooit uitgegeven, maar Thijs vond het prachtig en Theo ontdekte erdoor hoe geweldig het is om iets anders dan wetenschap te schrijven. Theo Engelen is getrouwd en heeft vier kinderen (geboren in 1980, 1984, 1990 en 1996). Voorlopig kan hij dus in eigen huis nog volop luisteren naar wat kinderen en jongeren van diverse leeftijden zoal bezig houdt. Hij woont sinds 1979 in Cuijk (Noord-Brabant).

Boeken die hij heeft geschreven voor 12+ (mijn leeftijd):

Droomvrouw vermist
De Indische vlieger
Marlow. Love sucks
Moordzaak
De nacht van de doorbraak
De riddergrot
Schimmen uit het verleden
Schoolstrijd

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

echt bedank, ik heb hier veel aan gehad

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Schoolstrijd door Theo Engelen"