Schoolstrijd door Theo Engelen

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 995 woorden
  • 19 augustus 2006
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.8
  • 5 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
127
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Schoolstrijd
Shadow
Schoolstrijd door Theo Engelen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Schrijver: Theo Engelen
Uitgeverij: Sjaloom
Jaar van uitgeven: 1997

Hoofdpersonen:
Joost (een aardige jongen die zich afsluit van de andere jongens en meisjes. Hij wordt vaak gepest maar hij trekt zich er niet zoveel van aan.)
Anke (is nieuw op de school en komt bij Joost in de klas. Haar broer heeft zelfmoord gepleegd omdat hij zoveel gepest werd. Anke trekt veel met Joost op. Ze krijgt verkering met Joost.)

Probleem hoofdpersonen: Joost wordt gepest en hij wil weten waarom iedereen hem pest. Anke gaat naar een nieuwe school, en trekt op met Joost en help hem te ontdekken waarom de iedereen hem pest. Doordat ze Joost helpt pesten de anderen haar ook.


Bijpersonen:
- Oscar een van de pestende jongens. Hij haat Joost.
- ook een van de pestende kinderen is Anton. Hij is een “hondje” van Oscar.
- Desi is de zus van Joost.
- de vader van Joost probeert er voor te zorgen dat Joost meer van zich afbijt.
- Cremer is de mentor en de wiskunde leraar van Joost. Hij trekt de populaire kinderen altijd voor.
- Anniek is ook een van de pestende kinderen.
- Beckers is de leraar Nederlands.

De verhoudingen tussen de personen:
Joost en Anke: in het begin gewoon 2 leerlingen die bij elkaar in de klas zitten later krijgen ze een liefdesverhouding.
Joost en Oscar: haat verhouding. Dit verandert niet.

Joost en Desi: familieverhouding. Dit verandert niet.
Joost en vader: familieverhouding. Dit verandert niet.

Samenvatting:
De zomervakantie is afgelopen. Joost vindt dat heel jammer want veel zin om naar school te gaan heeft hij niet: hij wordt namelijk gepest.
Er komt een nieuw meisje in de klas. Ze heet Anke. Anke zat al in de klas en allen naast haar is nog een plekje vrij, dus komen Joost en Anke naast elkaar te zitten. Anke wordt door het “populaire” groepje (wat overigens ook het pest groepje is) uitgenodigd om te komen zwemmen met hun, maar ze slaat het voorstel af als ze merkt dat het groepje de ventielen van Joost zijn fiets eraf hebben gedraaid. Daardoor zorgt ze ervoor dat het groepje haar ook gaan pesten want zo’n voorstel van hun krijgt niet iedereen. Een paar dagen later zorgt Joost er zogenaamd voor dat ze een opstel moeten schrijven, en dus komt er weer een misselijke grap achter aan. Het groepje weet dat hij niet tegen dode dieren kan dus vin Joost een dode muis tussen zijn brood. Dan is er een schoolfeest Joost wil niet gaan maar Anke haalt hem over om wel te gaan. Joost en Anke zijn aan het dansen als opeens wat horen. Desi heeft Oscar terug gepakt: ze ging met hem dansen en deed net alsof hij zijn handjes niet kon thuis houden. De dag na het feest hadden Joost en Anke afgesproken om te gaan picknicken in het bos. De weerman had regen voorspeld maar daar klopte niets van. Ze fietsten naar een plek in het bos en aten daar. Daar zoenden ze ook. Toen ze terug reden begon het toch te regenen. Ze gingen schuilen in een klein cafeetje. Toen de regen voorbij was gingen ze weer naar huis.
De volgende dag hadden ze gymles. Na de gym ging iedereen altijd douchen. De pesters kleedde Joost uit en zette hem onder de koude douche. Daarna duwden ze hem in zijn blootje de gang op. De school wou niet geloven dat Joost met opzet op de gang was gezet. Ze dachten dat Joost zelf daar was gaan staan. Tot overmaat van ramp riepen de jongens ook nog de meisjes. Als Anke Joost ziet moet ze denken aan haar broer en ze vlucht weg. Na school, als Joost naar huis fietst is hij duizelig en wordt hij aan gereden door een auto.
Nu wil Joost weten waarom de pesters eigenlijk pesten en zorgt ervoor dat hij in een lokaal met oscar alleen komt. Hij laat Anke de deur op slot doen. En dan gaat hij met Oscar praten over waarom hij hem zo pest. De volgende dag zegt Joost tegen Anke dat ze alvast naar de les moet gaan en dat hij iets later komt. Dan horen ze uit de luidspreker Oscars stem. Joost had alles van de vorige dag opgenomen! Oscar wordt eruit gestuurd en de school leiding ziet eindelijk dat Joost het gepest niet zelf uitlokte.

Het verhaal speelt zich vooral op school plaats, maar ook bij Joost thuis, bij Anke thuis en in het bos.

Manier waarop je de personen leert kennen:
Bij Joost en Anke leer je hun gevoelens en gedachten kennen, dit zijn dus de hoofdpersonen. Bij de rest leer je hun gedachten en gevoelens niet kennen, het zijn dus bijpersonen.

Ik denk dat het verhaal zich gewoon nu af speelt want het zijn kinderen van ongeveer 13 jaar en dat zijn wij ook en wij leven nu.

Er verloopt ongeveer een half jaar tussen het begin van het verhaal en het einde.

De volgorde van de gebeurtenissen is logisch. Er is ook een terugblik: als Anke vertelt wat er met haar broer is gebeurt.

De bedoeling van de schrijver is om je te amuseren maar ik denk dat hij ook wil zeggen dat je nooit moet pesten omdat als je het teveel en/of te erg doet er dan erge dingen kunnen gebeuren.

Ik vond dit een erg interessant boek want ik ben zelf ook veel gepest en ik weet hoe naar het is om gepest te worden. Ook denk ik dat het goed is dat pestende kinderen dit boek lezen zodat ze weten wat ze kunnen aanrichten als ze te erg doorgaan in het pesten.

De situatie in het boek die ik bijzonder vond is de situatie waarin Joost Oscar naar een lokaal weet te lokken om daar met hem opgesloten te worden zodat Joost kan uitzoeken waarom Oscar hem zo pest.

Informatie over de schrijver:
Heb ik niet want ik had geen tijd om naar de bibliotheek te gaan want we hadden super veel huiswerk.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schoolstrijd door Theo Engelen"