ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Titel: Schijndood
Schrijver: Simone van der Vlucht
Datum verslag: 27 november
Genre: historische roman

Samenvatting
Kris Blanken is een jongen die studeert en heel goed in tekenen en schilderen is. Sinds hij een kind is heeft hij last van angstdromen waarin hij mismaakt is en dood gaat. Op een ochtend wordt hij zwetend wakker, hij heeft weer die droom gehad en gaat naar beneden. Hij praat er over met Dominique, een huisgenote, en zij zegt dat hij een keer met haar tante moet gaan praten. Haar tante Heleen is reïncarnatietherapeute. Al snel gaat Kris naar Heleen. Hij moet een paar vragen beantwoorden en dan zegt Heleen dat het een goed idee is om Kris met behulp van hypnose terug naar zijn vorige leven te sturen om te weten te komen wat zijn dromen betekenen en ze te stoppen. Tijdens die hypnose komt Kris terecht in 1655 als Olivier Moeriaans in het stadje Alkmaar. De doktoren hebben net vastgesteld dat hij melaats is en hij mag niet meer in de stad komen. Hij ontmoet een kwakzalver waar hij een tijdje mee reist, tot de pest uitbreekt. Ook in Alkmaar vallen veel doden. Hij gaat terug naar zijn familie en hoopt dat ze nog leven. Als hij thuis komt is iedereen dood behalve zijn vader. Hij verzorgt zijn vader, maar ook hij is snel dood. Olivier krijgt ook de pest. En na een tijdje sterft hij ook. Als hij weer ontwaakt is, wilt hij meer weten en gaat naar Alkmaar om meer informatie te zoeken. Hij komt terecht in een kerk en staat boven op het graf van zijn familie en zijn dromen zijn weg.

Personen
- Kris Blanken: hij is eigenlijk de hoofdpersoon van dit boek. Hij studeert Economie en heeft een groot talent voor tekenen en schilderen. Van jongs af aan heeft hij angstdromen waarin hij melaats is en zijn eigen dood beleeft. Hij gaat naar een reïncarnatietherapeute die hem helpt zijn verleden te verwerken. Hij gaat terug in de tijd door middel van hypnose. Hij is ineens een heel ander persoon en leeft ook in een andere stad en tijd. Kris heeft 2 keer geleefd.
- Olivier Moeriaans: is ook eigenlijk een hoofdpersoon. Hij leefde in de zeventiende eeuw (het vorige leven van Kris). Hij had huiduitslag en moest onderzocht worden. Olivier wist dat het mis was, en dat was inderdaad het geval. Er werd eerst vastgesteld dat hij melaats is en later bleek hij ook de pest te hebben. Hij mocht niet meer in de stad komen en moest naar een leprozerie. Olivier is iemand die zijn eigen mening heeft en alleen maar doet wat hij zelf wil. Hij loopt weg en reist met een kwakzalver mee. Tot de pest uitbreekt. Hij heeft net als Kris ook een schilder- en tekentalent.
- Dominique: zij is een huisgenote van Kris. Ze heeft kort bruin haar en een kleine rechte neus. Zij vertelt aan Kris dat zijn dromen misschien met reïncarnatie te maken kunnen hebben en geeft hem het nummer van haar tante die reïncarnatietherapeute is. Ook gaat ze met Kris mee naar Alkmaar om meer informatie over Olivier en de rest van zijn familie te weten te komen.
Bijpersonen:
- Heleen Walraven. Een vrouw van rond de 40 jaar. Ze is de tante van Dominique en werkt als reïncarnatietherapeute. Zij stuurt Kris met behulp van hypnose terug naar zijn vorig leven, en helpt hem van zijn angstdromen af te komen.

- Jeroom Couttenier. Hij is een kwakzalver in de zeventiende eeuw en zegt dat Olivier helemaal niet melaats is( wat later ook waar is ). Hij neemt Olivier mee op zijn reis.
- Isa. Reist ook met Jeroom en Olivier mee.
- Boudewijn Moeriaans. Hij is de vader van Olivier en apotheker.
- Kathelijne Moeriaans. De moeder van Olivier.
- Hester Moeriaans en Jan Moeriaans. Het broertje en zusje van Olivier.
- Lidewij. Oliviers vriendin.
- Jelmer. Een vriend van Kris.

Plaats
Het gedeelte van Kris de hoofdrol speelt, speelt zich af in Amsterdam, Alkmaar, op school of bij hem thuis. Het speelt zich af in deze tijd. Olivier’s verhaal begint in Alkmaar, in 1655.

Tijd
Het verhaal van Kris speelt zich af in de 21e eeuw in Amsterdam, waar hij woont en studeert. Het verhaal van Olivier begint in Alkmaar en hij komt daar later ook terug maar tussendoor reist hij rond samen met Jeroom en Isa en haar twee kinderen. Het verhaal van Olivier speelt zich af in de zeventiende eeuw 1655/1656 in de middeleeuwen in Alkmaar. In de tijd dat Kris onder narcose ligt komt hij dingen te weten over Olivier en in totaal is dat een verhaal van één jaar. Het is allemaal in één jaar gebeurd.
Ik heb het boek in het weekend gelezen en had het binnen een avond en een ochtend uit. )

Begin
Het boek begint midden in een droom van Kris Blanken. Hij heeft weer die zelfde enge droom. Hij zit opgesloten in een kamer. Hij weet dat hij er uit kan, maar hij durft het niet. Hij wordt zwetend wakker en gaat naar beneden. Hij vertelt even later zijn droom aan Dominique. Zij zegt dat hij misschien met zijn tante moet gaan praten. Al snel volgt de afspraak. Heleen stelt voor om hem onder hypnose te brengen om antwoorden te zoeken op de vragen die Kris heeft en om de droom te stoppen.

Probleem
Kris heeft steeds dezelfde droom. Al sinds hij klein is droomt hij hetzelfde. Ook tekent hij steeds het zelfde huis maar weet niet waarom. Hij heeft het huis nog nooit gezien. Ook van de dromen weet hij niet wat ze betekenen. Er komen steeds meer vragen in hem op zonder antwoorden. Dit is het probleem van het boek en Kris wil het probleem weg krijgen door naar een reïncarnatietherapeute te gaan.

Afloop
Kris wordt opnieuw wakker uit zijn hypnose en besluit om naar Alkmaar te gaan. Hij gaat daar de kerk in en zoekt naar de graven van Olivier en zijn gezin. Hij vindt ze niet. Totdat hij met een vrouw aan de praat raakt en even naar beneden kijkt en ziet dat hij boven op de graven van Olivier zijn gezin staat. Hij gaat ergens in de kerk zitten en valt flauw. Hij raakt nu zelf onder hypnose en maakt zijn eigen dood mee. Hij wordt weer wakker en hij heeft het gevoel alsof alles van hem is afgevallen. Hij voelt zich een stuk lichter een heeft het idee dat zijn dromen voorbij zijn. Hij heeft zijn vorige leven rust gegeven. Hij heeft het goed verwerkt.

Perspectief
Ik bekijk het verhaal in het begin door de ogen van Kris, maar zodra het stuk over Olivier begint, leef ik me helemaal in Olivier in.

Titel
Het boek heet schijndood omdat Olivier niet echt dood is maar hij leeft in Kris.

Beoordeling
Ingewikkeld:
Ik vond het boek in het begin best wel een beetje ingewikkeld. Het begint midden in een droom en toen hij wakker werd uit die droom snapte ik het pas. Ook als hij naar Heleen gaat en onder hypnose wordt gebracht komt hij ineens in een ander tijdperk terecht en met andere mensen en toen kwam hij ineen weer terug uit zijn hypnose. Toen was alles gewoon weer normaal. Hij ging ook weer naar colleges. Dat was voor mij ook best wel ingewikkeld. Ik moest ook vaak de betekenis van woorden aan mijn ouders vragen of opzoeken in een woordenboek. Dat vond ik ook niet echt leuk lezen.
Mooi:
Ik vond het boek heel mooi geschreven. Heel precies. Dat maakt het makkelijker uit te leggen wat er gebeurt. Het lijkt net alsof het echt is, alsof je het zelf met je eigen ogen beleeft.
Langdradig:
Ik vond het langdradig omdat er veel details worden gegeven, misschien wel een beetje te veel. De details die er in staan worden ook heel vaak herhaald, dat begint te irriteren. Zo krijg je geen zin meer om het boek verder te lezen. Simone van der Vlugt verteld alles heel erg uitgebreid. Ze vertelt echt alles wat er gebeurt. Zelfs dat als hij onder de douche vandaan komt, hij zijn handdoek pakt en wat hij dan allemaal doet en dat de vloer koud is. Dat heeft helemaal niks met het verhaal te maken. Ik weet dat het erg is als er bijvoorbeeld iemand verbannen wordt uit zijn eigen stad maar dan hoeven ze daar niet zo’n drama van te maken. Eén keer is normaal maar niet tien keer hetzelfde drama. Dan is het verhaal niet meer leuk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

een deel klopt helemaal niet

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

dankje heb er veel aan gehad :)

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

precies wat ik nodig had

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Kort verslag! Jammer.. Maar goed gemaakt hoor! Ik hoop dat ik er wat van opsteek voor de aanstaande boektoets :p

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Perfect :D

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

-.

-.

olivier en kris zijn de zelfde hoor

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Korte samenvatting hoor

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Laurette

Laurette

heey!
Weet je nog wat voor punt je voor dit verslag had?
xxlaurette
(ps. goed veslag!)

11 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast