ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
1. Waarom heb je dit boek gekozen?
Ik heb dit boek gekozen omdat de andere boeken die ik van Simone van der Vlugt heb gelezen mij heel erg aanspraken. Ik heb boeken gelezen zoals: De amulet en De guillotine. Haar manier van schrijven spreekt mij aan, net als de onderwerpen.

2. Geef een titelverklaring.
De titel van het boek is: Schijndood. Ik denk dat het boek deze titel heeft, omdat Kris in het begin van het verhaal angstdromen heeft waarin hij doodgaat. Hij gaat niet echt dood, maar in zijn droom lijkt het alsof hij doodgaat.

3. Tot welke genre behoort het boek?
Het genre behoort tot een historisch verhaal en een eigentijds verhaal.

4. Wat is het onderwerp / thema van het boek?
Het onderwerp van het boek is reïncarnatie.

5. Vond je het een interessant boek?
Ja, ik vond het een heel interessant boek, want de onderwerpen waar ze over schreef spreken mij erg aan, namelijk de geschiedenis en reïncarnatie.
Het is een erg leerzaam boek, je kunt lezen over de situaties die zich voordoen rond 1655, bijvoorbeeld het stuk waarin de pest uitbrak en hoe de artsen bij Olivier melaats constateerden.

6. Welke bedoeling heeft de schrijver met het boek?
Om te amuseren en om te informeren, want je kon veel leren over de tijd waarin Olivier Moeriaans leefde.
De manier waarop er werd gehandeld nadat de artsen een ziekte constateerden, hoe iemand verbannen werd uit de stad. En natuurlijk de pest epidemie.

7. Wie was de hoofdpersoon in het boek? Beschrijf zijn of haar karakter en zeg iets over het uiterlijk.
* Kris Blanken: Over het uiterlijk van Kris wordt niets vermeld.
Hij is de hoofdpersoon in eerste instantie.
Kris Blanken is een jongen die in Amsterdam leeft en economie studeert, maar het liefst tekent en schildert hij.
Kris is een slimme jongen want hij studeert, hij houdt van het nachtleven, want hij gaat vaak naar een café, hij vindt het niet erg om af en toe een klas over te slaan.
Kris staat open voor nieuwe dingen, zoals reïncarnatie waar hij eerst niet in geloofde. Kris is ook een doorzetter, hij gaat door waar hij aan begonnen was.
In tweede instantie is Olivier Moeriaans de hoofdpersoon. Olivier is een jongen die geboren is in april 1637. Dit is Kris zijn vorige leven. Het moment dat Kris terug gaat naar dit leven is in 1655. Olivier is de zoon van een apotheker, die in opleiding is bij een schilder.

8. Geef een korte samenvatting van het verhaal in hooguit vijf regels.
Kris Blanken krijgt steeds dezelfde droom, hij beleeft zijn eigen dood. Onder begeleiding van een reïncarnatietherapeute gaat hij terug naar 1655 in Alkmaar. Hij heet dan Olivier Moeriaans.
Artsen constateerden dat hij melaats is en Olivier wordt uit de stad verbannen. Hij zwerft met een kwakzalver rond, toen brak de pest uit. Ook in Alkmaar, waar zijn familie woonde…

9. Geef je beargumenteerde mening over het boek.
Mijn beargumenteerde mening van het boek is dat het een heel goed boek is, omdat het spannend is en vlot is verteld. Maar ik vond het ook een heel leuk een leerzaam boek. Ik las er makkelijk doorheen en er zaten maar een paar moeilijke woorden in, maar met behulp van de woordenlijst achterin was dat geen probleem. Het mooiste aan dit verhaal is dat er eigenlijk twee verhalen zijn. Het verhaal van Kris Blanken en het verhaal van Olivier Moeriaans.

10.Kies twee verwerkingsopdrachten.
E. Zoek een recensie van het boek. Voeg de recensie toe en schrijf een kort commentaar en beantwoordt de volgende vragen:
*Wat vindt de recensent van het boek?
*Waarom vindt de recensent dat?
*Wat is jouw mening in vergelijking met die van de recensent?


Recensie Schijndood, Simone van der Vlugt

De inhoud van het boek
Kris is een student economie en woont in Amsterdam. Hij tekent en schildert erg graag. Al zijn hele leven heeft hij last van angstdromen, waarin hij zijn eigen dood meemaakt. Om daar van af te komen maakt hij uiteindelijk een afspraak met de tante van een vriendin, die reïncarnatietherapeute is. Als Kris even met haar gepraat heeft over zijn dromen, zegt ze hem dat hij best eens eerder geleefd kan hebben. Aanvankelijk vind Kris dit onzin, maar als hij gaat liggen, krijgt hij een soort heldere droom. Hij is niet langer Kris, maar Olivier Moeriaans en woont in Alkmaar. Alles gaat hem voor de wind, Olivier heeft een tekentalent en is in de leer bij een kunstschilder. Maar dan besluiten de artsen dat de uitslag, die hij al een tijdje op zijn arm heeft, betekent dat hij melaats is (dat hij lepra heeft), en hij moet naar het leprozenhuis. Daar ziet Olivier andere melaatsen bij wie de ziekte al in een veel verder stadium is. Hij vindt het vreselijk deze mensen te zien, omdat hij weet dat hij later ook zo zal worden. Daarom ontvlucht hij het tehuis om zo veel mogelijk om buiten te gaan schilderen. Op een dag komt de wonderdokter Jeroom Couttenier langsrijden met zijn woonwagen. Hij ziet een paar tekeningen van Olivier en merkt op dat hij talent heeft. Daarom mag Olivier mee om de woonwagen te schilderen. Langzaam groeit de hoop dat hij toch niet melaats is, dat de dokters zich vergist hebben. Plotseling komt het bericht dat in Leiden de pest is uitgebroken. De pest verspreidt zich snel over het land. Olivier en dokter Couttenier doen goede zaken met het 'levenselixer'. Maar dan horen ze dat er ook pest is in Alkmaar, daar woont Oliviers familie.
Ik denk dat het verhaal echt gebeurd is, omdat ik niet in reïncarnatie geloof, maar het was wel zo dat er vroeger speciale tehuizen waren voor melaatsen. Die mensen mochten dan ook niet meer de stad in. Soms werd er zelfs iemand door dokters naar zo’n leprozerie gestuurd, die alleen een onschuldige uitslag had! Ze waren dan verbannen uit de stad en mochten alleen terug komen als ze helemaal gezond waren.
Het boek in het algemeen
Ik vond het verhaal makkelijk te lezen, leuk, mooi, spannend, zielig en ik zou het boek aanraden aan mijn klasgenoten, omdat ik het heel knap vind van Simone van der Vlugt hoe ze de levens van Kris en Olivier door elkaar heen laat lopen. En het is zo geschreven dat je het boek in één keer uit leest.
Tot slot
Dit boek krijgt van mij een 10, want ik vond het het beste boek dat ik gelezen heb!

*…Ik vond het verhaal makkelijk te lezen, leuk, mooi, spannend, zielig en ik zou het boek aanraden aan mijn klasgenoten, omdat ik het heel knap vind van Simone van der Vlugt hoe ze de levens van Kris en Olivier door elkaar heen laat lopen. En het is zo geschreven dat je het boek in één keer uit leest.
Dit boek krijgt van mij een 10, want ik vond het het beste boek
dat ik gelezen heb…
*De recensent zou het boek aanraden aan haar klasgenoten, omdat ze het heel knap vindt van Simone van der Vlugt hoe ze de levens van Kris en Olivier door elkaar heen laat lopen.
Verder geeft ze het boek een 10, omdat ze het boek Schijndood het beste boek vindt dat ze ooit gelezen heeft.
De recensent schrijft niet in haar recensie waarom ze het boek
makkelijk te lezen, leuk, mooi, spannend en zielig vond.
*Ik vind het boek heel leerzaam en het is een boeiend onderwerp om over te lezen. Ik vind het jammer dat de recensent dat niet heeft geschreven in haar recensie. Ik las er makkelijk doorheen, maar soms zaten er een paar moeilijke woorden in het verhaal, met behulp van de woordenlijst achter in het boek was het lezen van Schijndood geen probleem. Ik zou Schijndood geen 10 geven, omdat ik denk dat in dit boek onderwerpen worden behandeld die niet voor iedereen interessant is.

F. Zoek twee gedichten die bij het verhaal passen. Voeg deze toe en motiveer je keuze.

Schijndood

Als ooit de dag komt
die door jou weggaan eindeloos wordt
dan vergrendel ik de tijd

haal de stekker van de wekker
uit het stopcontact
de batterijen uit de keukenklok
en de koekkoek laat ik vrij

ik zal geen krant meer lezen
geen journaal bekijken
geen weet hebben van wassende maan
de zon niet meer zien ondergaan

ik graag me als een schildpad in
tot jij me op een dag bevrijdt
knoop ik het einde aan het begin
ontgrendel ik opnieuw de tijd

maar als de dag eindeloos wordt
maak ik die dag met schijndood kort

Sim van Brecht

Angstdroom
maak mij wakker uit deze angstdroom
zeg het woord dat mij wakker schudt
de stilte van de nacht
het zwijgen maakt mij bang
zo eenzaam en alleen
je hoort de regen tegen het raam
ik blijf de maan aanstaren
je zou er toch voor mij zijn
hoe vaak ik je naam ook roep
je antwoordt mij niet
je zou me toch steunen
maar je blijft stil
ik kijk naar de sterren
het donker maakt mij niet bang
het zwijgen van de nacht
is angstaanjagend
je laat mij alleen
alleen in deze angstdroom

Schrijver: melanie, 23-02-2006

Ik heb deze twee gedichten gekozen omdat beide gedichten iets zeggen over de angstdromen die Kris heeft, in die angstdroom droomt hij dat hij doodgaat. Dat heet schijndood.
eindeloos wordt
dan vergrendel ik de tijd

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Heb je die gedichten uit een bundel of van het internet? Ik moet zelf ook een gedicht vinden, maar het moet uit een bundel komen.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast