ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
A Zakelijke Gegevens
Titel De titel van het boek is Schijndood.
Auteur Simone van der Vlugt heeft het boek geschreven.
Jaar van uitgave Het boek is uitgegeven in 2002.
Serie Het boek is geen deel van een serie
Illustrator Er staan geen illustraties in het boek.
Genre Het boek is een historische jeugdroman.

B Titelverklaring
Het boek heet schijndood, omdat Kris denkt dat dit zijn eerste leven is, maar hij heeft eerder geleefd in de 17e eeuw.

C Kern
Kris keert onder hypnose terug naar zijn vorige leven als Olivier in de zeventiende eeuw.
Hoofdpersoon: Kris Blanken is de hoofdpersoon in het verhaal. Hij is student economie en heeft ook in de zeventiende eeuw geleefd als Olivier Moeriaans. Kris is rond de twintig jaar en hij is een doorzetter. Hij houdt erg van tekenen en schilderen.
Plaats: Het verhaal speelt in Amsterdam en in Alkmaar.
Tijd Het verhaal speelt in deze tijd. En in de zeventiende eeuw.
Doel van de schrijver De schrijver heeft geen bepaald doel met het boek.

D Samenvatting van de inhoud
Hij was er weer. Die enge droom, waarin hij opgesloten zat in een ruimte waar hij niet uit kan ontsnappen. Kris sprong uit bed en sleepte zich door de colleges van die dag heen. Dominique had hem aangeraden om naar haar tante te gaan. Heleen van Walraven is een reïncarnatie-the-ra-peute had ze gezegd. Misschien was dit wel zijn tweede leven. Al fietsende besluit Kris om naar Heleen toe te gaan.
Een week later staat hij voor de deur bij Heleen. Onder hypnose wordt hij teruggevoerd naar het Alkmaar van 1656. Hij heet nu Olivier en artsen bekijken de uitslag op zijn arm die mogelijk duidt op melaatsheid. Hij wordt melaats beschouwd en verbannen uit Alkmaar. Olivier komt terecht in de leprozerie bij allemaal andere melaatsen. Hij houdt het daar niet lang uit en hij ontmoet Jeroom(een rijzende kwakzalver). Hij sluit zich aan bij Jeroom en Isa(Jeroom's vrouw).
Kris keert weer terug naar de 21e eeuw. Thuisgekomen beluistert hij samen met Dominique naar het gesprek tussen hem en Heleen.
De volgende dag gaan Dominique en Kris naar Alkmaar. Ze vinden Olivier's naam in het doopregister van 1637. Een tijd later heeft Kris weer een afspraak bij Heleen. Onder hypnose keert hij weer terug naar de zeventiende eeuw. De pest is uitgebroken en Olivier komt in dorpen waar iedereen is gestorven aan de ''Haestige Sieckte'' Als hij met Jeroom en Isa in Gouda is, hoort hij van een marktkoopman dat de pest ook in Alkmaar is uitgebroken. Olivier gaat weg bij Jeroom en Isa en hij gaat terug naar Alkmaar. Daar aangekomen verpleegt hij zijn vader tot die dood gaat. Olivier zelf krijgt ook pestbuilen en overlijdt in het gasthuis aan de pest.
Olivier keert weer terug naar de 21e eeuw. Die nacht slaapt Kris goed en hij heeft geen last meer van de dromen. De volgende dag gaat hij weer naar Alkmaar naar de grote kerk. Hij komt bij het graf van de ouders van Olivier. Als Kris de kerk uit loopt denkt hij eraan dat Olivier dood is en dat het Alkmaar van de zeventiende eeuw niet meer bestaat.
Kris gaat terug naar huis en besluit om naar de academie voor beeldende kunsten te gaan, omdat hij dat echt leuk vindt.

E Eigen Mening
1. Ik vind schijndood een heel goed boek, omdat het spannend is en het is vlot verteld.
Het verhaal is interessant, omdat het de hele tijd verandert van de tijd waarin het speelt, (Kris die teruggaat in de tijd) en omdat het woordgebruik niet te moeilijk of te makkelijk is.
2. Het fragment waarin Olivier's vader doodgaat raakt mij het meest, omdat het heel emotioneel is verteld en het heel veel invloed heeft op Olivier.
3. Schijndood krijgt van mij een 8,3, omdat het erg spannend is en het is vlot verteld.

F Over Simone van der Vlugt
Pieter Platteel
Straat 12
1234 AB MAASTRICHT

Kris van Aerd-Pap
Straat 12
1234 AB Amstelveel

Maastricht 15 november 2003

Beste Kris,

Afgelopen week heb ik het boek ''Schijndood'' van Simone van der Vlught gelezen.
Ik vind het een zeer goed boek, want het is erg spannend en vlot verteld.

Ik vind het heel verstandig van jou om weg te lopen uit het melaatsenhuis. Je hebt nu niet zo lang tussen al die melaatsen geleefd en dat is fijn. Je bent nu zelf niet ziek geworden door besmetting.
Jij besloot weg te lopen bij Jeroom en Isa en dat vind ik minder verstandig. Je hebt grote kans gelopen om besmet te raken met de ''Zwarte Dood'', en het werd uiteindelijk je dood. Aan de andere kant vind ik het wel begrijpelijk dat je terug bent gegaan naar Alkmaar om afscheid te nemen van je familie. Het is nu duidelijk dat er veel tekenen van het verre verleden zichtbaar zijn. Ook is het heel moeilijk om je in te leven in mensen die het tegenwoordig net zo moeilijk hebben als melaatsen vroeger.

Ik hoop dat ik je snel weer zie en dat je terugschrijft of mailt.

Groetjes,

Pieter

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

Goed, bedankt

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast