ADVERTENTIE
Schoolexamens

Wist je dat je de boeken Examenbundel, Examenidioom, Zeker Slagen! en Samengevat ook heel goed kunt gebruiken bij het voorbereiden voor je schoolexamens?! Ze zijn momenteel in de aanbieding bij o.a. Bol.com.

Nu bestellen

Schijndood.

Simone van der Vlugt

Rotterdam

2002

LemniscaatDe stijl van het boek:

Schijndood is een historisch en realistisch verhaal en wordt in een chronologische volgorde verteld. Je zou denken dat er heel veel flashbacks in zitten maar omdat de hoofdpersoon ze in chronologische volgorde beleefd kan je dit geen flashbacks noemen. Het verhaal is in de dagelijkse taal geschreven en staat in de hij vorm. In het boek staan veel beschrijvingen omdat de hoofdpersoon een schilder is, dan legt hij uit hoe iets er uit ziet en daardoor heb je een beeld van het boek en weet je precies wat voor sferen er zijn. In het boek is één illustratie van een schilderij wat de hoofdpersoon geschilderd heeft. Op de kaft zie je een mysterieuze man met een kap die voor een paardenkar staat, ik ben van mening dat dit de hoofdpersoon is. Er is sprake van twee verhaallijnen, één waar de hoofdpersoon ‘zichzelf’ is en economie studeert (in de 21e eeuw), en de tweede is dat de hoofdpersoon onder hypnose een ander leven beleeft en Olivier is die in opleiding is bij een schilder (reïncarnatie – rond 1650 / 1656). Het verhaal bestaat uit hoofdstukken zonder titel en achterin het boek staan vertalingen van onbekende woorden die gebruikt worden.De hoofdpersonen:

Kris Blanken. Kris is een jongen die economie studeert, maar het liefst tekent en schildert. Vanaf kinds af aan heeft Kris last van angstdromen waarin hij z’n eigen dood beleeft. Een huisgenoot: Dominique stuurt hem naar haar tante: een reïncarnatie therapeute. Al gauw gaat kris naar haar toe. Daar ontdekt hij (onder hypnose) dat hij in een vorig leven (in de 17e eeuw) Olivier Moeriaans was en dat hij op z’n 18e melaats werd, en later ook de pest kreeg. Zo ontdekt hij waar zijn droom over gaat. Dit gebeurde niet in één keer, maar in 2 keer onder hypnose. Hij bezoekt Alkmaar om te kijken of hij kan bewijzen dat hij vroeger geleefd heeft en ziet zo zijn oude huis terug. Op het laatste gaat hij nog een keer naar Alkmaar en gaat naar de kerk waarin zijn familie (uit de 17e eeuw) begraven ligt. In de kerk van Alkmaar valt hij in slaap, raakt onder hypnose en beleeft zijn dood (aan melaatsheid èn de pest).

Olivier Moeriaans. Olivier is een jongen die geboren is in april 1637. Dit is Kris zijn vorige leven. Het moment dat Kris terug gaat naar dit leven(onder hypnose) is in 1655. Olivier is de zoon van een apotheker, die in opleiding is bij een schilder. Nadat de kringen op zijn huid zijn onderzocht wordt er geconstateerd dat Olivier melaats is. Hij wordt verbannen uit de stad en opgevangen in een tehuis voor melaatsen: de leprozerie. Als Olivier op een dag een weiland staat te schilderen komt er een woonwagen langs, met voor op de bok de kwakzalver van de markt: Jeroom Couttenier. De man stopt voor Olivier en laat Olivier mee rijden op voorwaarde dat hij de woonwagen schildert. Zo loopt Olivier weg, weg van de leprozerie, weg van Alkmaar. Na een paar kilometer pikken ze nog een vrouw op: Isa. Er breekt de pest uit en als Olivier geruchten hoort dat de pest ook Alkmaar heeft bereikt, gaat hij terug. Als hij aankomt leeft alleen zijn vader nog. Hij zorgt voor zijn vader, tot die ook overlijdt. Na een paar dagen krijgt hij zelf ook de pest en overlijdt in de ziekenzaal van het pesthuis.Jelmer. Jelmer is het schoolmaatje van Kris. Ze studeren hetzelfde: economie en wonen ook nog in hetzelfde huis. Hij is een feestbeest en wil Kris steeds overhalen om nog even naar een café te gaan. Hij is een goede positieve steun voor Kris.Dominique. Dominique is een student die in hetzelfde huis woont als Kris. Als Kris weer eens slecht gedroomd heeft vraagt ze wat er aan de hand is. Hij vertelt haar van zijn droom. Dominique komt met het voorstel om eens naar een reïncarnatie therapeute te gaan, zij gelooft daar namelijk in. Kris moet daar niets van weten: hij gelooft niet in reïncarnatie. Uiteindelijk vraagt hij toch het telefoon nummer van Dominiques tante aan Dominique. Later gaat zij nog eens samen met Kris naar Alkmaar om te kijken of hij kan bewijzen dat hij vroeger geleefd heeft en zien zo zijn oude huis terug.Heleen Walraven. Heleen is de tante van Dominique en is reïncarnatie therapeute. Zij brengt Kris onder hypnose en helpt hem de betekenis van zijn droom te vinden.Boudewijn Moeriaans. Boudewijn is de vader van Olivier. Hij is een apotheker en heeft 2 zoons en één dochter: Olivier, Jan en Hester. Als Olivier melaats is komt Boudewijn nooit meer even kijken. Hij sterft samen met zijn kinderen en vrouw in 1656 aan de pest.Kathelijne Palts. Kathelijne is de moeder van Olivier. Als Olivier Melaats is komt zij af en toe even kijken, maar het verdriet wordt voor haar ondraagbaar. Zij sterft in 1656 aan de pest.Jeroom Couttenier. Hij is een rondrijzende kwakzalver die Olivier in Alkmaar oppikt. Jeroom beweert namelijk dat Olivier mogelijk niet melaats is. Olivier schildert zijn woonwagen en in ruil daarvoor mag Olivier met hem mee.

Isa. Isa is de vrouw die samen met Jeroom reist. Zij heeft een tweeling: Lyncken en Marijtje. Marijtje is vanaf haar geboorte al blind. Isa speelt soms toneel dat dankzij Jeroom’s drankje, Marijtje weer beter is (ze verwisselt de baby’s dan). Hierdoor verkopen de drankjes van Jeroom beter. Haar man is aan de pest overleden en Jeroom heeft haar beloofd dat Marijtje nooit zou moeten bedelen aan een poort.De korte samenvatting:

Kris is een jongen die economie studeert, maar het liefst tekent en schildert. Vanaf kinds af aan heeft Kris last van angstdromen waarin hij z’n eigen dood beleeft. Hij tekent ook vaak een apart gebouw: een trapgevel met kleine ruitjes en een uithangbord aan de zijkant, waar een roos op staat. Het wonderlijke is dat hij ook weet wat zich áchter die gevel bevindt: een donkere koele ruimte, een toonbank vol flessen en potten. Houten kasten met nog meer potten, waarvan de inhoud een merkwaardige sterke geur verspreidt. Hij praat er over met één van zijn huisgenoten: Dominique en die wijst hem erop dat het iets met reïncarnatie te maken kan hebben. Na een week heeft hij een afspraak met Dominique’s tante: Heleen Walraven, die reïncarnatie therapeute is. Kris moet enkele vragen beantwoorden over zijn kindertijd en de relatie met zijn ouders. Daarna wordt Kris met behulp van hypnose terug naar zijn vorige leven gestuurd om te weten te komen wat zijn steeds terugkerende droom betekent. Als hij eenmaal onder hypnose is, dan is hij Olivier Moeriaans, rond 1650 / 1656 in Alkmaar. Olivier is de zoon van een apotheker, die in opleiding is bij een schilder. Nadat de kringen op zijn huid zijn onderzocht wordt er geconstateerd dat Olivier melaats is. Hij wordt verbannen uit de stad en opgevangen in een tehuis voor melaatsen: de leprozerie. Olivier blijft zo lang mogelijk op zijn kamer want dan hoeft hij zijn lot niet onder ogen te komen: mismaaktheid en rottende lichamen. Als Olivier op een dag een weiland staat te schilderen komt er een woonwagen langs, met voor op de bok de kwakzalver van de markt: Jeroom Couttenier. De man stopt voor Olivier en biedt Olivier onderdak en eten, op voorwaarde dat hij de woonwagen beschildert. Zo loopt Olivier weg, weg van de leprozerie, weg van Alkmaar. Na een paar kilometer pikken ze nog een vrouw op: Isa, die een tweeling heeft. Zij reist ook mee en speelt soms toneelstukjes om de verkoop van Jeroom’s drankjes te doen stijgen. In Nederland breekt de pest uit. Als Olivier geruchten hoort dat de pest ook Alkmaar heeft bereikt, gaat hij terug. Als hij aankomt leeft alleen zijn vader nog. Hij zorgt voor zijn vader, tot ook die overlijdt. Na een paar dagen krijgt hij zelf ook de pest en overlijdt in de ziekenzaal van het pesthuis. Kris zijn vorige leven heeft hij niet in één keer beleefd. Hij is twee keer onder hypnose geweest. De eerste keer eindigde het dat hij Jeroom ontmoette en afsprak dat hij met hem mee kon reizen. De tweede keer eindigde het dat zijn vader overleed. Het laatste gedeelte maakt hij mee terwijl hij slaapt in de kerk in Alkmaar.Mijn mening:

Het boek Schijndood sprak mij erg aan omdat ik van historische boeken houdt. De achterkant en de kaft zijn erg mysterieus, daarom leek het mij een mooi boek. Wat mij opviel was dat je meteen in het probleem zat. Het begon dus gelijk met Kris z’n droom. Ik vind het knap van de schrijver dat ze de sferen en de beschrijvingen goed uitlegt.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

W.

W.

er staat ergens in het verhaal inplaats van olivier olieverf

12 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Goede samenvatting :)

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast