Scheurbuik door Annette de Vries

Beoordeling 4
Foto van een scholier
Boekcover Scheurbuik
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1331 woorden
  • 2 april 2015
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 4
2 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2002
Geschikt voor
havo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Scheurbuik
Shadow
Scheurbuik door Annette de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

1 Titelbeschrijving

Auteur:  Annette de Vries

Titel: Scheurbuik

Uitgeverij: Atlas, Amsterdam/Antwerpenn

Jaar van uitgave:2002

Gelezen druk: 2e

ISBN: 90 450 1161 1

2 Achtergrondinformatie  auteur

Andere boeken van Anette zijn:

Drijfhout

Passie voor schilderijen

Ingelijst werk

De afstand tot de maan,amateurspelers en de basisvaardigheden van het acteren

Wie is Anette?

Annette werd geboren uit een Surinaamse vader en Nederlandse moeder. Op tweejarige leeftijd verhuisde ze naar Suriname met haar ouders. In de jaren zeventig was ze een theaterdocent en schreef later artikelen over toneelspelen. Sinds 1995 werkt ze  in de kunstensector als adviseur culturele diversiteit in de kunsten. Behalve als adviseur werkt zij ook als coach en begeleidt ze binnen het traject van Van Talent Naar Beroep van kunstenaars en co aankomende schrijvers. Hetzelfde werk doet ze voor het Fonds voor de Letteren.

3 Leeservaring

Het boek was toch spannend om te lezen. In het verhaal zijn er bepaalde momenten die ik voor me kon uitbeelden. In vind het een mooi boek, het is niet moeilijk geschreven en je begrijpt het. Ik ben veel te weten gekomen over hoe het vroeger was bij bepaalde mensen. En ik ben ook te weten gekomen wat leukemie is. Voor ik het boek las wist ik  nix erover. Bij het lezen ben ik het gaan opzoeken. Ik heb ook gezien dat het verschrikkelijke symptomen heeft.

4 Herkenning

Ik herkende in het boek de tienerserie Paramaribo College. In die serie zie je hoe vrienden voor elkaar vechten en elkaar helpen. Ik zag ook hoe Lucia problemen had om te leven met twee culturen. Was ze zou een surinamer of een nederlander. Dat wist ze niet. Ik herken mezelf erin, leven met twee culturen. Het leven als een Christenen en je familie tevreden stellen met hun culturele dingen. Uiteindelijke moet je toch voor iets kiezen.

5 Analyse

Inhoud

Lucia Mac Nack is een Surinaamse vrouw, die vanaf haar elfde jaar in Nederland woont. Ze is inmiddels 33 jaar oud en werkt als actrice. Op een gegeven moment ontvangt ze een brief van haar oude homoseksuele jeugdvriend en buurjongen Miquel del Prado. Deze verzoekt haar naar Suriname te komen, omdat hij ernstig ziek is en niet al te lang meer te leven heeft. Ze neemt afscheid van Nederland en besluit voor ongeveer drie maanden naar Suriname te gaan om Miquel bij te staan. Miquel heeft zelf ook in Nederland gewoond en gewerkt als danser. Als ze daar aangekomen is, wordt ze opgevangen door Pedro, de broer van Miquel. Lucia herinnert hem als een pesterige jongen. Hij is nu dokter en is net gescheiden en heeft twee kinderen. Pedro laat haar eerst even tot rust komen voordat ze naar de familie gaan.
Nadat ze een beetje tot rust is gekomen ziet ze iedereen weer: Sophia en Hector, de ouders van Miquel, Carmen, de zus van Miquel, Ferdinand, de oom van Miquel, waar Miquel bij in huis woont en Miquel zelf. Aanvankelijk schrikt ze een beetje van Miquel.
Lucia verblijft bij Carmen, een opzichzelfstaande vrouw wiens man verongelukt is. Lucia heeft moeite zich weer aan het land en cultuur aan te passen en ze komt als het ware in conflict met het ‘kind’ in zichzelf. Het ‘kind’ verwijt haar dat ze haar land zomaar is vergeten en zo wordt ze geconfronteerd met haar geschiedenis.
Tijdens haar verblijf, brengt Lucia regelmatig een bezoek aan de boerderij van Oom Ferdinand, waar Miquel verblijft. Het verloopt echter een beetje stroef, Lucia kan Miquel niet precies geven wat hij ervan had verwacht. Ook gaat Lucia meer en meer om met de rokkenjager Pedro, tot wie zij zich eigenlijk onmiddellijk al aangetrokken voelde. In die tijd hoort ze ook verhalen over de zelfmoord van Tante Helen, de vrouw van Ferdinand en over de vermoorde buurman. Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Oom Ferdinand wordt er een feest georganiseerd. Tijdens dit feest bloeit de liefde echt op tussen Lucia en Pedro en iedereen is hier aanvankelijk niet zo gelukkig mee. Zijn vrouw, die inmiddels een relatie met een vrouw heeft, en de rest van de familie, inclusief Pedro zijn er eigenlijk op tegen, maar dat gevoel gaat al snel weer weg. Ook Carmen bedrijft al een tijdje de liefde met haar tuinman Prem. Als het feest bijna ten einde is, gaat Ferdinand een stukje lopen en ziet dan een vrouw, een soort schim, die hij al vaker had gezien, die hem ‘de duisternis’ inleidt. Hij krijgt een hartinfarct en sterft. De familie, maar vooral Miquel is erg ontdaan en trekt zich vanaf dan helemaal terug. Hij heeft uiteindelijk vrede met het idee dat hij doodgaat. 
Daarentegen is Lucia gelukkig met Prem. Ze voelt zich eindelijk weer thuis in het land en heeft het gevoel dat ze zich kan ‘ontpoppen.’ 
Na de dood van Ferdinand gaat Lucia met Carmen en Miquel in de boerderij van Ferdinand wonen, omdat Ferdinand daar is opgegroeid en zich daar het prettigst voelt.
Maar de tijd dat Lucia naar huis gaat nadert. Ze moet zich voorbereiden op haar terugkeer naar Nederland en dus is het tijd om afscheid te nemen van Miquel. Ze krijgt dan eindelijk het gevoel weer goed met Miquel te kunnen praten. Ook blijkt dat Carmen zwanger is van Prem, die inmiddels ontslag heeft genomen en weg is. 
Als ze weer thuis is, ontvangt ze na verloop van tijd een brief van Carmen, waarin zij vertelt dat het met Miquel snel bergafwaarts ging, nadat Lucia wegging. Hij is gestorven, maar in Carmen bloeit weer een nieuw leven op, omdat ze over drie maanden een kind verwacht.

Verhaalfiguren

Lucia Mac Nak

Ik kan me best identificeren met Lucia. Ik zou ook alles aan doen om mijn beste vriend te ondersteunen in zijn laatste dagen. Alleen denk ik niet dat ik een relatie zou aangaan met de broer van mijn beste vriend. Ik heb teveel respect voor welke dan relatie ook met iemand.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Ik kan me best identificeren met Lucia. Ik zou ook alles aan doen om mijn beste vriend te ondersteunen in zijn laatste dagen. Alleen denk ik niet dat ik een relatie zou aangaan met de broer van mijn beste vriend. Ik heb teveel respect voor welke dan relatie ook met iemand.

Andere verhaalfiguren zijn: Miquel,Pedro,Carmen en Ferdinand. Lucia, Miquel, Pedro en Carmen waren buren. Toen ze nog klein waren speelden ze vaak met elkaar. Lucia en Miquel waren altijd gehecht. Pedro die was stout en ondeugend. Als ik in die tijd leefde, zou ik Pedro wreed rammelen. En Carmen was altijd rustig.

Ik vond het jammer voor Ferdinand dat hij en z’n vrouw geen kinderen konden krijgen. Maar ook heel erg leuk dat ze die kinderen behandelden als hun eigen kinderen. Ferdinand en z’n vrouw waren altijd heel lief.

Dit wil je ook lezen:

Carmen vond ik wel apart. Ik begreep der dat ze niet blij kon zijn omdat ze haar man onverwacht heeft verloren. Ik vind dat je door moet gaan met het leven. Ze zou niet wild gaan doen. Maar gewoon heel chill en rustig. Niet te veel afwezig zijn. Ik vond dat ze die relatie met Prem eerder moest aankaarten. Ze zouden toch langer met elkaar  blijven. En samen zouden ze hun kindje opvoeden.

Meerwaarde

Dit boek ontleent zijn meerwaarde aan de manier waarop het is geschreven. Het is begrijpelijk en spannend geschreven.

De onverwachte dood van Ferdinand op z’n verjaardagsfeest geeft het ook een meerwaarde. Je bent op dit moment met een geliefde, het ander moment gaat hij dood.

De ziekte van Miquel, er wordt gesproken hoe hij zich voelde. Die pijnen die hij had.

Dat stukje over de militairen. Toen ze meneer Ernst zijn gaan vermoorden.  Ferdinand stond achter een duur te piepen. Als hij enig geluid had gemaakt was het misschien afgelopen met al die mensen die daar waren  Helen, Shanti, Satish en hijzelf.

Het einde. Ik vond het niet leuk hoe het zo is geeindigt. Ik wist dat Lucia terug zou gaan naar Nederland, maar dat verhaal zou eindigen onderweg naar Zanderij wilde ik niet. In het epiloog praat Carmen. Daar vertelde ze Lucia over de dood van Miquel en de baby in haar buik. Ik had liever dat het verhaal eindigde waar Carmen der baby heeft gehad en Pedro achter Lucia ging.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Scheurbuik door Annette de Vries"