Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Schaduw van de wolf door Els Florijn

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Schaduw van de wolf
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 999 woorden
  • 28 december 2009
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
79 keer beoordeeld

Boekcover Schaduw van de wolf
Shadow
Schaduw van de wolf door Els Florijn
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Zakelijke gegevens
a. Auteur: Els Florijn
b. Schaduw van de Wolf, Mozaïek, Zoetermeer, 2006-2 (1e druk 2005), 189 blz.
c. Genre: Psychologische roman

2. Eerste reactie
a. Het leek me een mooi boek, en een paar vriendinnen hadden ‘m al gelezen.
b. Het is een apart boek, maar het is wel heel mooi, de afwisseling tussen het sprookje van de wolf (en Roodkapje) en de hoofdpersoon is heel knap bedacht.

3. Verdieping
a. Samenvatting
Na de dood van haar moeder (Jetta) zijn Nina en haar tweelingbroer Simon op kamers gaan wonen. Nina woont in Utrecht op kamers. Ze studeert daar Engels aan de universiteit. Ze is bevriend met Mart, die bij haar in de flat woont. Simon woont in Amsterdam en studeert daar Frans. Nina probeert contact met hem te zoeken, maar hij reageert op geen enkele oproep. Nina heeft veel herinneringen aan vroeger en ze heeft ook een angst in de vorm van een ‘wolf’. Nina wordt verliefd op Mart, maar dan staat Simon midden in de nacht voor haar deur met de mededeling dat hij het land uit moet. Hij wil graag naar Italië waar nog familie van hun vader woont. Nina besluit met hem mee te gaan. In Italië ontmoeten ze familie die ze nog niet kenden. Nina voelt zich daar een beetje verloren, omdat ze helemaal geen Italiaans kan, maar haar oma (Maria) heeft drie jaar in Engeland gewoond, dus zij kan wat Engels. Simon kan zich beter redden in het Italiaans, omdat hij al langer naar zijn familie wilde. Maria laat Nina de fotoboeken zien en ook zij kan niet vertellen waar hun vader is. Nina vraagt zich ook af, waarom Simon nu naar Italië toe wilde, ze luistert per ongeluk een telefoongesprek af en komt erachter dat de broer van Simons vriendin hem dood wilde hebben. Simon en Nina gaan samen met hun twee neven, Pietro en Felice, de bergen in. Ze ontmoeten daar een man die wat weet te vertellen over hun vader (Nic), die ze nog nooit ontmoet hebben. Maar uiteindelijk weet die ook niet veel meer dan zij al wisten, alleen is één ding nu wel zeker. Jetta verdacht Nic er altijd van dat hij de verantwoordelijkheid van het vaderschap niet aankon en daarom verdween. Maar volgens de man was Nic heel blij op de dag dat hij hem voor het laatst had gezien, dus hij is in ieder geval niet daarom weggegaan. Op een gegeven moment lijkt het of Felice in op een richel valt van een rots, met diep eronder een groot meer. Nina gaat, tegen de zin van Simon en Pietro, hem proberen te redden. Felice weet er zelf gemakkelijk uit te komen, maar Nina lukt dat niet goed. Haar angst komt recht op haar af, in de gedaante van een wolf. Ze probeert God te begrijpen, maar dat lukt haar niet. Op de richel denkt ze veel na, ze is ervan overtuigd dat haar vader verongelukt is. Ook denkt ze terug aan Maria die haar zei dat ze moest hopen en dan lijkt het wel alsof ze de ‘wolf’ kwijtraakt en ze begint weer terug te klimmen. De laatste zin is “toen kwam de jager” waarmee Nina haar angst helemaal overwonnen heeft.


b. Verhaaltechniek
Schrijfstijl: Het boek is goed te lezen door de ‘gewone’ schrijfstijl. Er worden geen heel moeilijke woorden of ingewikkelde zinnen gebruikt. Het verhaal speelt zich nu af.
Verhaalfiguren:
- Nina: hoofdpersoon, denkt veel terug aan het verleden
- Simon: tweelingbroer van Nina, heeft problemen en wil naar Italië toe
- Mart: vriend van Nina, woont in dezelfde flat
- Joyce en Conrad: vrienden van Mart
- Jetta: de overleden moeder van Nina en Simon
- Nic Ammaniti: de vader van Nina en Simon
- Jos: vriend van Jetta
- Vincenzo en Letizia: oom en tante
- Maria: oma
- Felice en Pietro: neven
Vertelwijze: De hoofdstukken wisselen steeds, eerst is er steeds een hoofdstuk over de ‘wolf’ (en daarbij is af te leiden dat het om het sprookje van Roodkapje gaat) en het hoofdstuk daarna gaat dan weer over Nina zelf.

c. Thematiek
1,2. Thema: er zijn twee thema’s:

-de angst (de stukken over de wolf)
-zoektocht naar persoon (letterlijk: op zoek naar onbekende vader, figuurlijk: op zoek naar zichzelf)
3. Nina’s angst (in de vorm van de wolf) trekt een schaduw over zichzelf, waardoor ze minder ‘vrij’ kan leven.

d. Plaats in de literatuurgeschiedenis
1. Het boek is voor het eerst gepubliceerd in 2005
2. Els Florijn is geboren in 1982, en begon al op haar tiende met schrijven. Ze won in 2002 de verhalenwedstrijd van het RD, een jaar later verscheen haar eerste boek: ‘Laatste nacht’. In 2005 verscheen haar tweede boek: ‘Schaduw van de wolf’. Met dit boek won ze een paar prijzen, en het kwam op de literatuurlijst te staan. Een jaar later verscheen haar derde boek, dit keer een kinderboek: ‘Help, een spin in de klas’. De schrijfster is zelf christelijk en geeft les op de Eben-Haëzerschool in Rhenen. Inmiddels is ze ook getrouwd.
3. Het hoort bij ‘literatuur van 1950 tot heden’, daar zijn niet echt typische kenmerken van te noemen.
4. Ze heeft nog niet zoveel geschreven, dus dat is moeilijk te zeggen.
5. zie 3

4. Beoordeling
1. De stukken over de wolf, ze zijn een beetje angstaanjagend, en je wordt er nieuwsgierig van.
2. Het laatste hoofdstuk: ‘En toen kwam de jager.’ is heel kort, maar toch begrijpt iedereen wat er mee bedoeld wordt.
3. In het begin moet je er nog helemaal inkomen, en weet je de opbouw van het verhaal nog niet en ken je de personages ook nog niet goed. Maar daar kom je wel snel achter.
4. Nee, dit is een heel aparte vergelijking, ook omdat er ook eigenlijk een versie van Roodkapje doorheen zit geweven.

5. Het thema zelf is niet origineel, maar de vertolking van het thema wel.
6. Het taalgebruik is hedendaags, en leest lekker.
7. Een heel mooi boek dat zeker de moeite waard is om te lezen. Het is een hele mooie, originele beschrijving van hoe angst iemand in beslag kan nemen. Ook de opbouw is mooi gekozen, zodat je steeds een ‘angst’verhaal hebt en een ‘live’ verhaal.
8. Ja, zie 7

REACTIES

F.

F.

Te kort toch?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schaduw van de wolf door Els Florijn"