Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Russisch blauw door Rascha Peper

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Russisch blauw
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 915 woorden
  • 1 maart 2013
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
5 keer beoordeeld

Boekcover Russisch blauw
Shadow

Fascinatie voor de laatste Russische tsarenfamilie, de Romanovs, houdt een jonge historicus jarenlang in de greep, tot die fascinatie zo beklemmend wordt dat hij rigoureus alle boeken over het onderwerp de deur uit doet. Wanneer hem een paar jaar later wordt gevraagd een stuk over de Romanovs te schrijven, doet hij een adembenemende ontdekking die zijn lang gekoesterd…

Fascinatie voor de laatste Russische tsarenfamilie, de Romanovs, houdt een jonge historicus jarenlang in de greep, tot die fascinatie zo beklemmend wordt dat hij rigoureus alle boe…

Fascinatie voor de laatste Russische tsarenfamilie, de Romanovs, houdt een jonge historicus jarenlang in de greep, tot die fascinatie zo beklemmend wordt dat hij rigoureus alle boeken over het onderwerp de deur uit doet. Wanneer hem een paar jaar later wordt gevraagd een stuk over de Romanovs te schrijven, doet hij een adembenemende ontdekking die zijn lang gekoesterde gevoel van verwantschap met de tsarenfamilie niet alleen nieuw leven in laast, maar opstuwt tot euforische hoogte. 'Een gave, zeer overtuigende roman waarin fantasie en werkelijkheid geraffineerd zijn vervlochten met elkaar.' OPZIJ

 

(E-book) Een jonge historicus raakt gefascineerd door de laatste Russische tsarenfamilie, de Romanovs, tot die fascinatie zo beklemmend wordt dat hij rigoureus alle boeken over het onderwerp de deur uit doet. Wanneer hem een paar jaar later wordt gevraagd een stuk over de Romanovs te schrijven, doet hij een adembenemende ontdekking.

Russisch blauw door Rascha Peper
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Zakelijke gegevens

Schrijver: Rascha Peper

Titel: Russisch blauw

Uitgever, plaats en jaar van uitgave, druk: Uitgeverij L.J. Veen, Amsterdam 1995, 1e druk

Aantal bladzijden: 260

Datum leesverslag: 4-11-2012

 

Motivatie boekkeuze

 

Toen ik een boek ging zoeken in het CIS, viel de titel ‘Russisch blauw’ mij op. Ik zag dat het geschreven was door Rascha Peper, van deze schrijfster hebben we in de 5e klas ooit een verhaal gelezen, dus ik wist dat haar boeken wel leuk waren om te lezen. Toen ik op de achterkant las dat het over de laatste Tsaar van Rusland ging was ik helemaal overtuigd dat dit een leuk boek zou zijn. Er stond op de achterkant ook iets van een ‘ontdekking’, dit maakte me nog nieuwsgieriger.

 

Eerste reactie

 

Na het lezen van het boek was ik eigenlijk best teleurgesteld, vooral over de ‘ontdekking’ die wordt gedaan. Het boek bevat fragmenten uit verschillende tijdslijnen, dit was op het begin zeer verwarrend. Het duurde een tijdje voordat ik doorhad dat het om verschillende tijden en personen ging. Hierdoor voelde ik me gedwongen om een aantal fragmenten uit het boek te herlezen. Aan de ene kant is het wel interessant dat er meer dan een ‘echte’ verhaallijn in zit, maar aan de andere kant irriteerde het feit dat ik veel opnieuw moest lezen me wel.

 

De fabel

 

1. Lex Grol wordt gebeld door zijn oud-leraar.

2. Lex ziet een vreemd meisje in het zwembad.

3. Lex leest het boek ‘The Last Tsar’

4. Lex betrapt het vreemde meisje

5. Lex onderzoekt zijn afkomst.

6. Lex koopt ‘Russisch blauw’

7. Lex komt achter de waarheid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persoonsbeschrijving met behulp van de navertelling

 

Beginsituatie

 

Lex Grol is een man van ongeveer 30 jaar oud. Hij was ooit een leraar, maar nu is hij een werkloze historicus. Hij woont in het huis van zijn vriend Sweder, als een soort van oppas. Hij heeft  een moeder die is geadopteerd uit Rusland. Zijn vader is omgekomen in een ongeluk. Hij herinnert zich niet meer veel van hem. Hij was geobsedeerd door de laatste Tsaar van Rusland, maar die obsessie werd hem te veel, dus heeft hij al zijn boeken bij zijn ouders laten liggen. Sweder is zijn (enige) vriend, en hij lijdt aan hemofilie.

 

Ontwikkeling

Het leven van Lex veranderd vanaf het moment dat hij gebeld wordt door zijn oud-leraar Schürkenbrett. Zijn oud-leraar vraagt Lex om hulp. Hij wil namelijk, vanwege recente ontdekkingen, een boek schrijven over de laatste Tsaar van Rusland. Lex is hier pessimistisch over. Hij denkt dat hij slechts een vermelding in het boek krijgt, terwijl hij liever medeauteur genoemd wil worden. Toch besluit hij naar zijn huis te gaan om zijn boeken op te halen. Na een periode van werkloosheid wil hij toch wel iets doen met zijn leven.

Tijdens zijn onderzoek ontdekt Lex dat er een meisje in ‘zijn’ zwembad (eigenlijk het zwembad van Sweder) zit. Lex wordt hier boos om, hij ziet het als zijn plicht om het zwembad te ‘verdedigen’ tegen indringers. Hij wilt haar aanspreken, maar hij zal zich daarvoor eerst om moeten kleden. Als hij zich omkleedt, zal het meisje allang weg zijn, dus hij zit in een dilemma. Hij besluit terug te gaan naar het huis, maar het meisje is dan allang weg.

Lex gaat door met zijn onderzoek. Hij leest het boek ‘The Last Tsar’, waarin gespeculeerd wordt over het feit dat niet de hele Tsarenfamilie is uitgemoord, maar dat er nog overlevenden zijn. Vooral de zoon van de Tsaar, Aleksej, krijgt veel aandacht in het boek. Volgens het boek is de zoon jarenlang ondergedoken onder de naam Semjonov, dezelfde achternaam als zijn moeder. Hierdoor krijgt hij argwaan, en hij wordt (opnieuw) nieuwsgierig.

Een tijdje later ziet Lex opnieuw het meisje in het zwembad. Dit keer betrapt hij haar, en het meisje stelt zich voor. Lex blijkt een zwak te hebben voor meisjes, want hij kan niet echt boos worden op het meisje. Het meisje stelt zichzelf voor als Loti Swart, een vriendin van de zus van Sweder. Hij biedt haar koffie aan, maar ze weigert dit, omdat ze haast heeft. Ze beloofd een andere keer te komen. Lex hoopt haar vaker te zien.

Na de verjaardag van zijn moeder besluit hij zijn oma te bezoeken, en stelt haar vragen over de afkomst van zijn moeder. Zijn oma vertelt hem dat zijn moeder iets voor hem verbergt, en hierdoor krijgt Lex het gevoel dat hij echt familie is van de laatste Tsaar. Dit veranderd zijn hele kijk op het leven.

Lex concludeert dat hij familie is van de laatste Tsaar. Hij voelt zich gelukkig. Wanneer hij een jasje ziet dat ‘Russisch blauw’ heet, koopt hij het impulsief. Hij praat makkelijker met vreemden, hij koopt duur eten en drinken en hij voelt zich eigenlijk als ‘herboren’. Hij heeft zelfs geen moeite meer om Loti Swart uit te nodigen om te komen zwemmen. Zijn vriend Sweder reageert nogal nuchter op hem. Dit maakt hem heel erg boos, woedend zelfs. Hij heeft het gevoel dat zijn enige vriend hem niet serieus neemt.

Wat Lex denkt, blijkt niet te kloppen. Zijn moeder vertelt hem dat ze nooit kinderen heeft kunnen krijgen. Dat hij eigenlijk uit een andere moeder komt. Het leven van Lex stort hierdoor in elkaar. Al zijn positieve gedachtes worden in een klap negatief. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Russisch blauw door Rascha Peper"