Russisch blauw door Rascha Peper

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1668 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 6 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1995
Pagina's
264
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Russisch blauw
Shadow

Fascinatie voor de laatste Russische tsarenfamilie, de Romanovs, houdt een jonge historicus jarenlang in de greep, tot die fascinatie zo beklemmend wordt dat hij rigoureus alle boeken over het onderwerp de deur uit doet. Wanneer hem een paar jaar later wordt gevraagd een stuk over de Romanovs te schrijven, doet hij een adembenemende ontdekking die zijn lang gekoesterd…

Fascinatie voor de laatste Russische tsarenfamilie, de Romanovs, houdt een jonge historicus jarenlang in de greep, tot die fascinatie zo beklemmend wordt dat hij rigoureus alle boe…

Fascinatie voor de laatste Russische tsarenfamilie, de Romanovs, houdt een jonge historicus jarenlang in de greep, tot die fascinatie zo beklemmend wordt dat hij rigoureus alle boeken over het onderwerp de deur uit doet. Wanneer hem een paar jaar later wordt gevraagd een stuk over de Romanovs te schrijven, doet hij een adembenemende ontdekking die zijn lang gekoesterde gevoel van verwantschap met de tsarenfamilie niet alleen nieuw leven in laast, maar opstuwt tot euforische hoogte. 'Een gave, zeer overtuigende roman waarin fantasie en werkelijkheid geraffineerd zijn vervlochten met elkaar.' OPZIJ

 

(E-book) Een jonge historicus raakt gefascineerd door de laatste Russische tsarenfamilie, de Romanovs, tot die fascinatie zo beklemmend wordt dat hij rigoureus alle boeken over het onderwerp de deur uit doet. Wanneer hem een paar jaar later wordt gevraagd een stuk over de Romanovs te schrijven, doet hij een adembenemende ontdekking.

Russisch blauw door Rascha Peper
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens.

Titel: Russisch Blauw.
Schrijfster: Rascha Peper. (Haar echte naam is Jenneke Strijland.)
Geboren: 1949
Debuut: De waterdame (1990, verhalen)
Genres: Roman, novelle, kort verhaal
Bijzonderheid: Verzon haar pseudoniem toen ze een manuscript wilde opsturen naar een uitgeverij waarvan haar buurman directeur was. Als het manuscript afgekeurd werd, zou het minder gênant zijn om hem in de Albert Heijn tegen te komen.
Recent werk: Russisch blauw (1995, roman), Alle verhalen (1997), Een Spaans hondje (1998, roman), Dooi (1999, roman)


Druk: 2002, Den Bosch
1e druk: 1995, Amsterdam en Antwerpen
Uitgeverij: Veen Uitgevers Groep.
Omslagontwerp: Annet van de Moosdijk en Patrick Fransen.
Fotoredactie: Jakob Breimer.
Foto cover: Stone: Will & Deni McIntyre.
Foto acteur: Sjaak Ramakers, Utrecht.

A. Verwachtingen en eerste reactie.

Ik heb dit boek gekozen omdat het op een speciale plank in de mediatheek lag en de kaft meteen mijn aandacht trok. Toen ik de titel las werd ik nog meer geïnteresseerd. Toen ik de achterkant van het boek las, zag ik dat het over de laatste tsaar van Rusland ging, en dat was ook wat ik hoopte toen ik de titel las. Ik vind het laatste Tsaar van Rusland en de moord op hun eigenlijk wel interessant, en helemaal omdat ze misschien niet allemaal zijn vermoord. Ik begon me te interesseren toen ik nog op de basisschool zat, en een tekenfilm over Anastacia kreeg. Ik heb er ook een werkstuk over gemaakt.
Ik kwam al vrij snel in het boek. Meestal duurt het wel even met de boeken die ik voor Nederlands moet lezen. Ik heb ook meteen de hele middag gelezen.


B. Beknopte samenvatting en Analyse

1. Het boek gaat over Lex Grol, een werkeloze historicus. Hij pas op de villa van de ouders van een vriend als hij wordt opgebeld door een professor van de universiteit die een boek wil gaan schrijven: of Lex een stukje over de laatste Tsaar van Rusland en zijn familie wil en de moord op hun wilt schrijven. Hij raakt er helemaal geobsedeerd door. Tussendoor wordt er dan ook over de moord en de gevangenschap van de Tsaar en zijn familie verteld. Lex komt erachter dat hij wel eens de achterkleinzoon van de Tsaar kan zijn. Maar dan blijkt dat zijn moeder, 'de kleindochter van de tsaar', niet zijn echte moeder is en dat hij dus niet de achterkleinzoon kan zijn.

2. Motieven: Er zijn verschillende motieven in het boek te herkennen: Obsessies, Problemen met ziekten, liefde, moederliefde, vriendschap en eenzaamheid.

3. Personages: Lex Grol: Hij is de hoofdpersoon uit het boek en is dus een karakter. Hij is een werkeloze historicus die op het huis van de ouders van een vriend past. Hij verdiept zich helemaal in de Romanovfamilie voor een boek. De tsaar en zijn familie zijn op brute wijze vermoord maar er is altijd gespeculeerd dat de troonopvolger Aleksej en zijn zus Anastacia de moordpartij hebben overleefd. Omdat hij aan hemofilie lijdt, net als Aleksej deed, voelt hij zich erg aangetrokken tot Aleksej. En hij gaat dan, mede door andere ‘aanwijzingen’, ook denken dat hij de kleinzoon van Aleksej is.
Hij is een dromerig type en hij is erg gesloten. Hij heeft een slechte relatie met zijn moeder, omdat die ook zo gesloten is. Lex zijn vader is overleden toen Lex nog erg jong was.
Over zijn uiterlijk kom je niet veel te weten. Alleen dat hij 'minder knap' is dan zijn vriend Sweder. Hij zwemt veel in het Dolfijnenbassin in de achtertuin van het huis, waardoor hij waarschijnlijk wel een goed lichaam heeft.
Anja Grol: Anja is de moeder van Lex. Zij is een karakter. Als meisje komt ze uit Rusland met een lid van de CPN mee naar Nederland, om daar te worden behandeld aan een zeldzame oogafwijking. Tijdens haar verblijf in Nederland verliest men het contact met haar ouders omdat de oorlog uitbreekt. Ze komt terecht in een pleeggezin: de familie Kokernoot.
Ze was een mollig meisje en dat bleef ze ook. Ze was nooit echt mooi geweest. Ze wordt verliefd op Johan Grol maar er komen maar geen kinderen. Deze Johan raakt snel op zijn vrouw uitgekeken en ontmoet meerdere vrouwen. Dan maakt hij een 18-jarig meisje zwanger. Maar die kan niet voor het kind zorgen dus doet Anja net of zij de moeder van Lex is en voedt hem op. Ze is net als Lex erg gesloten, en daar heeft Lex het in zijn jeugd ook wel moeilijk mee.
Wat ik uit het verhaal opmaak is dat Anja een vrij simpel figuur is.
Loti: Loti is een meisje die af en toe stiekem in het dolfijnenbassin zwemt. Als Lex daar achter komt, wil hij haar gaan betrappen, en dat gebeurd dan ook. De twee raken dan bevriend.
Loti studeert Amerikanistiek in Nijmegen. Ze vindt Lex erg interessant dus als Lex vraagt of ze nog een keer, maar dan gezellig met hem, komt zwemmen, doet ze dat graag. Lex wordt verliefd op haar, omdat zij hem een beetje terug trekt naar de werkelijkheid. Ook Loti is een karakter.
Sweder Veere: Sweder Veere is de beste, en enige, vriend van Lex. Lex past op het huis van zijn ouders. Lex en Sweder ontmoeten elkaar op de middelbare school. Lex die nooit echt vriendjes heeft gehad, wordt door de stoere Sweder bij de groep gehaald. Ook naar de middelbare school blijven de 2 bevriend ondanks hun verschillende karakters. Sweder maakt carrière en woont in een mooi appartement in Rotterdam, en Lex blijft in het dorpje wonen. Sweder begrijpt niets van de obsessie van Lex, en haalt hem af en toe ook even terug naar de werkelijkheid. Ook Sweder is een karakter.
Wendela Veere: Zij is de oudste zus van Sweder. Dat Lex jong was, eigenlijk nog steeds, was hij hopeloos verliefd op haar. Ze was erg mooi en erg onbereikbaar. Nu nog steeds fantaseert Lex over haar en hij gaat ook vaak naar haar oude slaapkamer. Zij is een type.

4. Perspectief: Het perspectief is een ik-perspectief. Het wordt allemaal vanuit Lex zijn gezichtspunt verteld. Als hij aan de Tsarenfamilie denkt, lees je ook precies wat hij denkt. De verhalen over de Tsarenfamilie die worden verteld kent hij dus ook helemaal.

5. Ruimte: Het speelt zich af in en om de villa van de familie Veere. Lex past op dat huis. Het huis staat in het geboortedorpje van Lex. Het is een erg mooi en groot huis. Vanaf de kuiken zie je het dolfijnenbassin in de tuin erg goed. Op het dolfijnenbassin is Lex ook helemaal gek. De tuin is mooi en groot. Er staat een boompje in de tuin dat Lex het Rembrandboompje noemt omdat hij de vormen van het boompje op een meisje lijkt uit een van Rembrand zijn schilderijen.
In de tuin staat een tuinhuisje waar Lex in wilt gaan wonen, als de familie Veere weer terug is.
In de tuin woont ook een pad die af en toe tevoorschijn komt als Lex de tuin gaat sproeien.

6. Stijl: Rascha Peper kan soms best een moeilijke stijl hebben. Dan gebruikt ze veel moeilijke woorden en lange zinnen. Dingen worden zo beschreven dat je een beetje een indruk krijgt over hoe iets of iemand eruit ziet, en verder zelf moet aanvullen.
Er wordt veel van tijd gewisseld. Zo wordt er over nu verteld, over de gevangenschap en moord van de Russische Tsarenfamilie, aan het begin van de 20e eeuw verteld, over de jeugd van Lex en zijn moeder etc.

7. Thema: Het thema van het boek is volgens mij: ´Fantasie wordt werkelijkheid´. Doordat Lex zo geobsedeerd is door de Tsaar en zijn familie, en zich zo erg identificeert met Aleksej, gelooft hij echt familie van hen te zijn. Hij slaat er helemaal in door. Zijn fantasie wordt werkelijkheid.

8.Tijd: Hij verhaal speelt zich vooral in deze tijd af. In de zomer waarin Lex 30 is en zich verdiept in de Tsarenfamilie. Het verhaal wordt afgewisseld met fragmenten die begin 20e eeuw hebben afgespeeld in Rusland met de Tsaar en zijn familie. Ook wordt er verteld over de jeugd van Lex en zijn moeder.
De tijd dat Lex op het huis van de ouders van Sweder past, is nog geen zomer lang. Maar tussendoor verteld hij over vroeger dus wordt het verhaal een stuk langer. Het boek telt 223 bladzijden.

9. Titelverklaring: De titel van het boek is Russisch Blauw.Op het moment dat Lex denkt ontdekt te hebben dat hij de achterkleinzoon van de laatste Russische tsaar van Rusland is koopt Lex een colbertje met een hele speciale kleur blauw. Lex zegt tegen de verkoper dat de kleur Russisch blauw is.
Een andere mogelijke titelverklaring is dat Lex dacht dat hij Russisch bloed in zijn aderen heeft stromen, omdat zijn moeder oorspronkelijk een Russin is. Voor zijn onderzoek dacht hij dat hij gewoon Russisch bloed had, maar hij denkt tijdens zijn onderzoek dat hij de achterkleinzoon van de laatste Russische tsaar is, en hij is dus van adel, en dan heb je blauw bloed. En Lex dus Russisch blauw bloed.

D. Eindoordeel en Evaluatie.

Ik vond het een heel goed boek. Ik vond ten eerste het onderwerp ontzettend interessant: de moord op de Tsaar en zijn familie. Dat vond ik op de basisschool al een heel interessant onderwerp, en nu nog steeds.
Wat ik ontzettend leuk vind aan het boek is dat de waarheid en fictie helemaal aan elkaar geweven zijn. Daardoor weet je op een gegeven moment ook niet meer wat nou echt gebeurd en wat niet. De grens is helemaal vervaagd.
Ook het personages Lex Grol was ontzettend interessant omdat hij een beetje vreemd is. Maar daardoor is hij wel ontzettend leuk en ga je helemaal met hem meeleven. Je hoopt, en gelooft, zelf ook helemaal dat hij de achterkleinzoon van de Tsaar is. Je wordt helemaal meegesleept met zijn fantasie.
Wat ik ook heel leuk aan het boek vind is de stijl. Rascha Peper schrijft het zo dat je een idee krijgt hoe iets eruit ziet en dat je het dan zelf moet aanvullen.
Ik vond alleen het einde van het boek wat minder. Het was zo ineens afgelopen. Het was een beetje een open einde.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Russisch blauw door Rascha Peper"