Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Russisch blauw door Rascha Peper

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Russisch blauw
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 913 woorden
  • 13 maart 2002
  • 97 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
97 keer beoordeeld

Boekcover Russisch blauw
Shadow

Fascinatie voor de laatste Russische tsarenfamilie, de Romanovs, houdt een jonge historicus jarenlang in de greep, tot die fascinatie zo beklemmend wordt dat hij rigoureus alle boeken over het onderwerp de deur uit doet. Wanneer hem een paar jaar later wordt gevraagd een stuk over de Romanovs te schrijven, doet hij een adembenemende ontdekking die zijn lang gekoesterd…

Fascinatie voor de laatste Russische tsarenfamilie, de Romanovs, houdt een jonge historicus jarenlang in de greep, tot die fascinatie zo beklemmend wordt dat hij rigoureus alle boe…

Fascinatie voor de laatste Russische tsarenfamilie, de Romanovs, houdt een jonge historicus jarenlang in de greep, tot die fascinatie zo beklemmend wordt dat hij rigoureus alle boeken over het onderwerp de deur uit doet. Wanneer hem een paar jaar later wordt gevraagd een stuk over de Romanovs te schrijven, doet hij een adembenemende ontdekking die zijn lang gekoesterde gevoel van verwantschap met de tsarenfamilie niet alleen nieuw leven in laast, maar opstuwt tot euforische hoogte. 'Een gave, zeer overtuigende roman waarin fantasie en werkelijkheid geraffineerd zijn vervlochten met elkaar.' OPZIJ

 

(E-book) Een jonge historicus raakt gefascineerd door de laatste Russische tsarenfamilie, de Romanovs, tot die fascinatie zo beklemmend wordt dat hij rigoureus alle boeken over het onderwerp de deur uit doet. Wanneer hem een paar jaar later wordt gevraagd een stuk over de Romanovs te schrijven, doet hij een adembenemende ontdekking.

Russisch blauw door Rascha Peper
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur: Rascha Peper
Titel: Russisch Blauw
Uitgever: L.J. Veen Amsterdam/Antwerpen 1995
Genre: psychologische roman Samenvatting Lex Grol is een werkloze historicus die een telefoontje krijgt van zijn oud-leraar Frits Schürkenbrett tijdens zijn verblijf in het huis van de familie van zijn vriend Sweder. Frits vraagt hem te helpen bij een boek over Rusland. Lex moet helpen met het gedeelte dat gaat over de laatste tsaren familie. Met deze opdracht moet Lex zijn oude fascinatie voor deze familie hervatten, die hij jaren geleden tijdens zijn jeugd had afgesloten omdat het zo beklemmend werd. Thuis haalt hij al zijn boeken over de laatste starenfamilie op en door een grote ontdekking raakt hij weer helemaal verwikkeld in het vroegere leven van de Romanovs. Helaas bleek de ontdekking, dat hij een bloedband zou hebben met de Romanovs, niet te kloppen omdat zijn moeder niet zijn biologische moeder zou zijn en hij dus geen familie van de Russische familie kon zijn. Een paar dagen later leest hij in de krant dat alle lijken van de tsarenfamilie zijn gevonden. Personen De hoofdpersoon Lex Groll is een werkloze historicus, die in zijn jeugd erg gefascineerd werd door de laatste tsarenfamilie. Hij is een jongeman die zijn hele leven al aan de ziekte hemofilie leidt. Tijdens zijn onderzoek ontdekt hij dat er een kans bestaat dat er een bloedband is tussen hem en de tsarenfamilie. Door de bekentenis van zijn moeder dat Leida, zijn biologische moeder, de drager van hemofilie is stort zijn wereld in. In de loop van het verhaal wordt duidelijk hoe ver die fascinatie van Lex wel niet ging en waarom hij er mee ophield om zich op de rest van zijn leven te gaan richten. Tijdens het verhaal herleeft hij weer het verhaal van de tsarenfamilie. Dat alles komt weer tot een einde wanneer hij zijn moeders verhaal hoort en in de krant leest dat alle lijken van de tsarenfamilie gevonden zijn. Sweder is de beste vriend van Lex sinds de basisschool. Sweder probeert Lex zover te krijgen om in Rotterdam te gaan wonen en wat meer te gaan leven. Wendela is de zus van Sweder op wie Lex verliefd is geweest. In het verhaal wordt verteld over de ontmoeting van Lex met Wendela en zijn dromen van haar. Loti is het meisje dat stiekem in het zwembad zwemt. Op het laatst verleidt Lex Loti in het zwembad.
Plaats Het verhaal speelt zich af in het Gelderse dorpje Elsteren. Hier is de hoofdpersoon opgegroeid. Hiernaar is zijn moeder verhuisd toen ze ging trouwen. De verhalen over de tsaar vinden voornamelijk plaats in Sint Petersburg en Swerdlowsk. Verder speelt het verhaal zich nog even af in Rostow en enkele andere Russische plaatjes. Tijd Het hoofdverhaal speelt zich af in deze tijd. De verhalen over de tsaar zijn tussen 1914-1918, de tijd van hun executie. Vertelde tijd De vertelde tijd is ongeveer een maand in het hoofd verhaal en ongeveer een jaar in het verhaal over de tsaar. De tijdsvolgorde klopt natuurlijk niet. Er zijn veel gedachtes die als flashbacks kunnen worden opgevat. Begin Het begint aan het zwembad, waar Lex stapelgek op is en een beschrijving over het wembad en het huis van de familie van zijn vriend Sweder. Daar wordt hij ook opgebeld door Frits Schürkenbrett. Probleem en afloop Lex begint weer met zijn onderzoek naar het tsarenfamilie, nadat hij het in zijn jeugd had afgesloten. Na een grote ontdekking raakt hij weer helemaal verwikkeld in het leven van de tsarenfamilie. Later blijkt die ontdekking vals te zijn en stort zijn wereld in. Het verhaal loopt niet slecht af, maar ook niet goed. Het is voor Lex eerst moeilijk te accepteren dat hij geen band heeft met die familie die hem zijn hele leven al zo erg heeft gefascineerd. Maar het lijkt me juist goed dat er geen band blijkt te zijn, zo kan hij zijn eigen leven leiden in plaats die van de laatste tsarenfamilie te herleven. Het verhaal heeft een gesloten einde, Lex heeft zijn bijna obsessie achter zich gelaten en gaat door met zijn leven. Het verhaal is erg realistisch. Perspectief Het verhaal is verdeeld in verschillende stukken. In het hoofdverhaal is er sprake van een personale vertelsituatie. Het perspectief is hierbij enkelvoudig. De hij-persoon is hier Lex Grol. Verder bestaat het boek uit de gedachtes die Lex (ook wel Geert genoemd) heeft over de familie van de laatste tsaar. De vertelsituatie is het best te omschrijven als een auctoriale vertelsituatie. Uitzonderingen hierop zijn de gedachtes van Lex waarin hij zelf meedoet. In deze gedachtes is de vertelsituatie weer personaal. Lex is hier als het ware een van de personen die voor de familie werkte en droomt er zelfs over de minnaar van Olga te zijn, de oudste dochter van de tsaar.
Titel Met Russisch blauw wordt het adellijke bloed van de Russische tsarenfamilie bedoeld, waarvan Lex denkt een afstammeling te zijn. Thema Een onbereikbare droom, de gedachte dat Lex misschien echt verbonden was met de tsarenfamilie. Eigen mening Het verhaal is mooi beschreven, vooral de stukjes over de tsarenfamilie. Tijdens het stukje over de executie werd ik helemaal meegesleept! Het verhaal vond ik erg realistisch, doordat ik helemaal meeleefde in de gevoelens van Lex en zijn fascinatie voor de Romanovs. Alleen volgde ik de gedachten van Lex, als hijzelf meedeed, in het begin niet helemaal. Later werd het wel duidelijk. Een ontzettend origineel verhaal en juist leuk met al die verhalen tussendoor over de tsarenfamilie en ook makkelijk te lezen.

REACTIES

J.

J.

Heb je ook een recensie hierover geschreven?

21 jaar geleden

T.

T.

Best goed. Toch ook wat kort.

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Russisch blauw door Rascha Peper"