Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1596 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.3
  • 14 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1999
Pagina's
125
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Rotzooi in mijn hoofd
Shadow
Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
BIOGRAFIE VAN DE SCHRIJVER:

Arno Bohlmeijer is in 1956 in Wilnis geboren. Het gezin verhuist en Arno gaat in Zutphen naar de middelbare school. Als hij in 4 havo zit, ontmoet hij Marjan. Met haar zal hij later trouwen. Na zijn examen gaat Bohlmeijer naar de lerarenopleiding in Nijmegen. Hij studeert er Engels en Frans. Als hij klaar is, zoekt hij direct een baan. Hij wordt leraar aan het Christelijk Lyceum in Apeldoorn. Ondertussen studeert hij verder. Hij haalt zijn doctoraal Engels aan de universiteit van Nijmegen.

Bohlmeijer en zijn vrouw krijgen twee dochters. Als hij vijfentwintig is, begint hij te schrijven. Zijn eerste boek is voor volwassenen en het heet Op het punt van breken. Het verschijnt in 1987. Later wordt het herdrukt onder de titel Breekpunt. In 1993 komen er twee jeugdboeken van zijn hand uit: Eerlijk verraad en Mogen we nu een konijn.


Op 13 december 1992 verandert het leven van Arno Bohlmeijer en zijn gezin voorgoed. Arno, zijn vrouw Marjan en hun dochters krijgen een auto-ongeluk. Ze raken allevier ernstig gewond en ze worden in verschillende ziekenhuizen opgenomen. Twaalf dagen na het ongeluk overlijdt Marjan aan haar verwondingen.

Deze gebeurtenis krijgt ook in het werk van Bohlmeijer een centrale plaats. Hij schrijft er een boek voor volwassenen over: Aan een engel die nieuw is (1994). Direct daarna schrijf hij een kinderboek over hetzelfde onderwerp: Ik moet je iets heel jammers vertellen (1994). In dit boek kruipt de schrijver in de huid van zijn oudste dochter. Zij is de enige die direct na het ongeluk bij bewustzijn is. Bohlmeijer heeft dus precies moeten reconstrueren hoe het ongeluk heeft plaats gevonden en wat er daarna gebeurd is. Allebei de boeken eindigen op het moment dat Bohlmeijer en zijn twee dochters na drieeneenhalve week thuiskomen. Bohlmeijer zegt achteraf, dat het schrijven van de boeken een goede manier was om het gebeurde te verwerken. Al is het niet om die reden, dat hij ze schreef. De boeken verschijnen ook in Amerika, Duitsland en Engeland. Bohlmeijer vertaalt ze zelf in het Engels. Hij voegt in de Amerikaanse versie zelfs weer alinea’s toe.

SAMENVATTING:

Abi is 13 jaar en erg onzeker. Ze heeft 4 jaar geleden haar moeder verloren. En sindsdien gaat het niet meer zo goed met haar. Op school haalt ze erg slechte cijfers. Op een gegeven moment denken ze er op school zelfs over om haar van school af te sturen. Maar haar vader zet alles op alles om dat niet te laten gebeuren. Na een aantal testjes komen ze erachter dat Abi dyslectisch is. Ze durft dit aan niemand te vertellen en is bang dat andere erachter komen, en haar dan gaan uitlachen. Op school heeft ze één vriendin, en dat is Sil. Zij helpt Abi altijd. Abi zit namelijk nog vaak te duimen, en elke keer als Abi dat doet, wijst Sil haar erop. Dat vind Abi erg fijn. Ze schrikt daarom ook ontzettend als ze hoort dat Sil naar een andere school gaat. Nu heeft ze helemaal geen vrienden meer. Ze heeft altijd een verhaal in haar hoofd. Dat tussen het gewone verhaal wordt doorverteld. Het is haar gedachte, en die gaat erover dat ze bij een beroemde strandwacht woont. Die komt ook steeds op televisie. Die gedachtes gaan het hele boek door.
Abi heeft vaak ruzie met haar vader, dat vind ze erg vervelend. Want hij zegt altijd wel een wijze opmerking waar Abi dan niet tegen kan, omdat ze weet dat haar vader gelijk heeft. Thuis wordt er bijna nooit over haar moeder gepraat. Op een gegeven moment vertelt haar vader dat hij eigenlijk homo is. En May wist daar al die tijd al van. Abi weet niet wat ze hoort, en moet er ontzettend aan wennen. Als er een vriend van haar vader langskomt, is ze dan ook helemaal in de war. En ze weet niet wat ze moet doen, allerlei gedachten schieten door haar hoofd. Hoe zal haar klas reageren? Zouden ze haar nu helemaal raar vinden? Haar vader heeft bijna een nieuwe vriend; Lars. Abi’s zusje vind het wel spannend allemaal. Op een dag gaan ze met zijn allen naar de dierentuin. Ze vinden het alle 4 erg leuk. En hebben een leuke tijd. Maar een paar dagen later krijgen ze een brief thuis, van Lars. Dat hij geen relatie met Abi’ vader wil. Maar wel vrienden wil blijven. Haar vader schrikt hier erg van en is gelijk een paar dagen erg chagrijnig.

Op school wordt er door een leraar verteld wat er precies met Abi aan de hand is. En hoe erg pesten wel niet kan zijn. Ook wordt er later verteld dat haar vader homo is. Haar klasgenootjes reageren er heel normaal op. En beginnen later ook aardig tegen Abi te doen. Abi weet niet wat ze meemaakt. Ze denkt: mogen die kinderen mij echt? Het gaat vanaf dat moment ook een stuk beter met haar. Ze krijgt er veel vrienden bij, en sommige blijven zelfs bij Abi slapen. Ze is helemaal gelukkig.


2de kerstdag is bij hun geen feest. Dan zitten ze met allemaal familie bij elkaar, en herdenken ze May, die op dat moment precies 4 jaar dood is. Later gaan ze met zijn allen gezellig kletsen. Natuurlijk leuke verhalen over May, maar ook verdrietige verhalen.

Abi mist haar moeder nog steeds elke dag, en dat gevoel zal ook nooit overgaan. Maar het gaat al een stuk beter met haar. Op school heeft ze vrienden, ze kan weer steeds een beetje beter met haar vader opschieten.
7a+b wanneer speelt het verhaal zich af + tijd:

het boek speelt zich af rond deze tijd. Dat kun je merken aan de computeres en mobieltjes die in het verhaal voorkomen. Verder staat er geen tijd in het boek wanneer het verhaal zich precies afspeelt.

In het verhaal komen flashbacks voor, zo wordt er steeds weer terug gekeken naar de tijd toen May, de moeder van Abi, nog leefde.

PLAATS:

Het verhaal speelt zich veel thuis en op school af. Verder komt er in het verhaal geen plaats voor waar het zich precies afspeelt.

HOOFDPERSONEN:

Abi: is een meisje van 13 jaar dat goed piano kan spelen, ze heeft veel gedachtens in haar hoofd. De moeder van haar is overleden, en op school gaat het niet goed. Ze heeft ook maar één vriendin, Sil.

BIJPERSONEN:

Sil: is het meisje dat gaat verhuizen. Ze is de vriendin van Abi, ze heeft Abi ook altijd heel goed geholpen met haar problemen.

San: is het zusje van Abi, ze heeft altijd erg wijze opmerkingen waar Abi niet altijd tegen kan. Maar alles wat haar zusje zegt is wel waar.

Bob: is de vader van Abi, ze hebben vaak ruzie en haar vader heeft ook altijd gelijk met zijn opmerkingen, later verteld hij Abi dat hij homo is.

May: is de moeder van Abi, die met de 2de kerstdag 4 jaar geleden overleden is. Abi mist haar heel erg. Maar thuis wordt weinig over haar gesproken.

STRUCTUUR:

• Uitgever: Wolters Noordhoff
• Jaar van uitgave: 2001
• Aantal bladzijdes: 123

THEMA:

In het boek gaat het erom hoe het in het echte leven er aan toe kan gaan. Het verhaal is realistisch, en er komen veel gedachten van de hoofdpersoon er in voor.

VERTELPERSPECTIEF:

In het verhaal is er een ik-persoon, dat is Abi. Haar gedachtens worden daarom ook in het verhaal verteld en je kijkt tegen de problemen aan hoe Abi ze ook ziet.

GENRE:

Avontuurlijk.

Avontuurlijk, omdat er veel dingen gebeuren die Abi weer moet oplossen/verwerken. Zoals de dood van haar moeder, maar ook als ze te horen komt dat haar vader homoseksueel is, zit ze er eerst erg mee.

MENING:

Ik heb dit boek gekozen, omdat het de titel me erg aansprak. Toen ik aan dit boek begonnen was, vond ik het geen makkelijk boek, omdat het allemaal door elkaar werd verteld. Later kwam ik erachter dat de gedachten van de hoofdpersoon, steeds tussen verhalen in zat. Dus toen ik het boek steeds verder las begreep ik het ook steeds beter. Toen ik het boek uit gelezen had, begreep ik het en vond ik het toch een mooi boek.

VERWERKINGSOPDRACHT 1.

• Fantasie!: Er komen er veel gedachtens met fantasieën in dit verhaal voor, zoals de gedachtens die Abi altijd heeft.

• Negeren!: De hoofdpersoon heeft daar veel last van. Ze wordt vaak genegeerd op school. En heeft ook maar één vriendin.

• Irritatie!: Abi irriteert zich af en toe zo erg, dat het een goede titel zou kunnen zijn. Zich irriteert zich met name aan de opmerkingen die haar vader en zusje altijd maken.

• Wees jezelf!: Abi probeert altijd heel erg zichzelf te blijven. Dat is een sterk karakter van haar.

VERWERKINSOPDRACHT 2:

Lieve sil,
Hoe gaat het met je?
Ik vind het erg jammer dat je verhuist bent. En aangezien me vader me laatst vertelde dat hij homo was, wist ik niet wat me overkwam. Ik was erg bang dat de andere leerlingen uit mijn klas me zouden uitlachen en me er mee zouden pesten. Maar we zijn laatst met de vriend van mij vader uit eten geweest. Ik heb het erg gezellig gehad. Maar een paar dagen daarna kreeg me vader te horen dat de vriend geen relatie meer wou, maar wel gewoon vrienden wou blijven. Mijn vader zat er erg mee. Maar op school gaat het nu wel beter met me, sinds de leerlingen uit mijn klas weten dat mijn vader homo is. Ik had dat nooit gedacht. Ze vonden het juist heel normaal, en heb er nu zelfs vrienden bij gekregen.
Maar als je wil mag je wel een keer bij me logeren, dan maken we er een gezellige dag van.
Liefs Abi.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer"