Rosa rotmeid door Wilma Geldof

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Rosa rotmeid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1229 woorden
  • 26 januari 2014
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6
4 keer beoordeeld

Boekcover Rosa rotmeid
Shadow
Rosa rotmeid door Wilma Geldof
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting:

Rosa is de hoofdpersoon in dit boek. Rosa is een meisje wat op de middelbare school zit. Rosa heeft vanaf haar geboorte tot haar derde jaar bij oma Pien gewoond. Oma Pien was een hele lieve oma van Rosa. Haar oma noemde haar altijd haar mooie rooie meisje. Dat komt omdat Rosa rood haar had. Rosa woonde bij haar oma omdat haar moeder in die tijd in inrichting. Rosa heeft nog een broer Bram en een zus Amber. Het gezin woont in een gewoon rijtjeshuis. Toch is de situatie bij hun anders. Rosa moet altijd de klusjes doen. Rosa zit niet zoals haar broer en zus op het gymnasium. Rosa speelt ook geen muziekinstrument zoals haar broer en zus. Bram speelt klarinet en Amber speelt viool. Rosa wordt vaak geslagen door haar moeder en ze hebben heel vaak ruzie. De reden dat dit gebeurt is eigenlijk omdat haar moeder nooit zo,n goede band met Rosa heeft kunnen krijgen door wat er vroeger allemaal is gebeurd. Amber en Bram zijn eigenlijk haar lievelingskinderen. Vader is een stille man. Neemt het nooit voor Rosa op. Het interesseert hem eigenlijk niet. Amber en Bram hebben blond haar net als hun moeder. Er hangt op de trap een gezinsfoto. Als Rosa zichzelf weghaalt vindt ze dat het een perfect gezin is. Rosa vindt zichzelf mollig. Dit verhaal speelt zich in deze tijd af. Alles in het verhaal past bij deze tijd. Het probleem van Rosa is dat ze steeds alle klusjes moet doen en wordt geslagen. Rosa bestaat vaak niet. Rosa is heel ongelukkig ook op school. Totdat haar mentor Job Meijer de klas verteld dat er een nieuwe jongen in de klas komt Kai. Rosa is helemaal in de wolken. Misschien krijgt ze wel een nieuwe vriend. Rosa’s wereld stort pas echt in als John hun leraar Nask vertelt dat Kai niet komt. Rosa is zo jaloers op Natalie die net voor haar verjaardag een nieuwe camera heeft gehad. Ze pakt de camera als ze naar de wc gaat. Rosa schaamt zich gelijk ze stopt de camera in de stortbak. Als Rosa het helemaal niet meer ziet zitten loopt ze weg van huis. Uiteindelijk komt Kai toch in de klas maar is het niet de jongen die ze had verwacht. Ze biecht op dat ze de camera heeft gestolen. Haar mentor is niet boos op haar. Samen met haar zoekt hij een oplossing voor de problemen op school en voor de problemen thuis.

Tijd:

De tijd van dit boek gaat over ongeveer één jaar. In die tijd gebeuren allemaal dingen in het boek krijg je te lezen dat het op een begeven moment winter is en dat Rosa  daar heel erg van houdt.

De hoofdpersoon/bijfiguren:

Ik vind het karakter van de hoofdpersoon een beetje zorgwekkend. Rosa heeft totaal geen zelfvertrouwen. Dat is niet zo gek ook met wat er thuis allemaal gebeurt. Rosa is een stil maar wel een leuk meisje. De anderen in de klas later haar vallen maar ze is een hartstikke leuke meid om mee op te trekken. Haar moeder is zeker weten een tegenstander. Ze helpt Rosa niet maar maakt het alleen maar erger. Haar moeder moet leren omgaan met Rosa. Amber is ook een half een helper en half een tegenstander. Ze helpt Rosa weleens door stiekem drinken en eten te brengen als Rosa weer eens ruzie heeft gehad. Ze is ook een tegenstander omdat ze ook vaak mee doet. Bram is een tegenstander. Hij pest z,n zus heel vaak. Hij is helemaal niet aardig tegen haar en noemt Rosa: Boosje. Haar vader is een apart geval toch is hij een tegenstander. Hij maakt het niet erger maar hij doet er ook niets aan. Hij zorgt niet dat zijn vrouw hulp krijgt. Hij zorgt niet dat Rosa’s broer en zus niet meer zo pesten. Job Meijer Rosa’s mentor is een echte helper. Hij helpt Rosa om de situatie op te lossen. Job is altijd al aardig tegen Rosa geweest. Alle kinderen in de klas op Kai na zijn tegenstanders. Ze doen gemeen tegen Rosa en helpen haar niet. Kai is een helper hij is heel stil maar vraag Rosa wel gelijk de eerste dag mee naar huis. Zijn zusje Tara is ook een helper omdat Kai zijn kamer moet opruimen gaat Tara met Rosa optrekken. Tara zit in de brugklas en is heel leuk. Kai’s moeder is een helper. Ze weet zeker dat ze Rosa al eens eerder heeft gezien. Dan weet ze het weer dat was in de trein toen Rosa was weggelopen. Kai’s moeder helpt Rosa door te zeggen dat ze bij hun altijd welkom is. Door Kai’s moeder gaat ze het opbiechten van de camera.

Thema/onderwerp:

Het onderwerp van dit verhaal is een soort van mishandeling. Maar het laat ook zien wat een probleem wat is voorgekomen met iemand kan doen. Zoals bijv. niet van je kind kunnen houden. Ook verteld dit verhaal dat als je iets doet wat niet mag, je het gewoon maar beter kunt opbiechten daar voel je veel beter bij. Dit verhaal leert ook dat als je problemen hebt ga ermee naar iemand die je kunt vertrouwen. Diegene zal samen met jou naar een oplossing zoeken. Een motief van dit boek is de steeds terugkerende ruzies tussen het gezin. Ook dat Rosa veel fantaseert. In het boek wordt steeds herhaald wat voor lief en mooi mens oma Pien was. De boodschap van de schrijver is mij laten inzien dat als er een probleem is je het moet vertellen. De schrijver wil ook vertellen dat als jou dit overkomt je moet zorgen dat het stopt. Dit verhaal vertelt dat er ook nog een ander soort van mishandeling kan zijn. Het soort van jij bent niets waard.

Titel:

De titel van dit boek is Rosa rotmeid omdat Rosa zelf denkt dat ze een rotmeid is. Maar het wordt ook nog regelmatig tegen haar gezegd. Een gedeelte waarin het duidelijk naar voren komt is dit:

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

De titel van dit boek is Rosa rotmeid omdat Rosa zelf denkt dat ze een rotmeid is. Maar het wordt ook nog regelmatig tegen haar gezegd. Een gedeelte waarin het duidelijk naar voren komt is dit:

wat is hier aan de hand? Gilde ze, maar ze wachtte het antwoord niet af. Met haar natte hand omklemde ze Rosa’s bovenarm in een pijnlijke greep. Ze duwde Rosa voor zich uit naar de keuken. Moet ik het soms tien keer vragen? Moet ik misschien smeken of mevrouw alsjeblieft wil afdrogen?! In de keuken bleef Rosa staan waar haar moeder haar losliet. Tranen sprongen in haar ogen, maar ze wilde niet huilen. Wie denk jij wel dat je bent, snotneus! Denk je soms dat je de koningin bent?! Haal je maar niets in je hoofd , je ben niets bijzonders. Hoor je me? Rotmeid! Haar moeder draaide zich met een ruk om en liep de keuken uit.

Ik vind de titel van dit boek heel goed gekozen. Dit titel vat het hele boek samen. De titel laat in één oogopslag zien waar het boek overgaat.

Verhaalgenre:

Dit boek hoort to de verhaalgenre mishandeling, actie. Dit boek is jeugdliteratuur. Ik heb wel andere boeken over dit onderwerp gelezen maar niet precies bijv. blauwe plekken van Anke de Vries. Dat boek gaat ook over mishandeling maar dan op een andere manier. In dit boek staan geen gebeurtenissen die ik graag mee zou willen maken. Ik heb zelf niets meegemaakt wat uit dit boek naar voren komt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rosa rotmeid door Wilma Geldof"