Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Romeo en Julia door Ed Franck

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Romeo en Julia
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1415 woorden
  • 28 juni 2015
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
13 keer beoordeeld

Boekcover Romeo en Julia
Shadow
Romeo en Julia door Ed Franck
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Hallo allemaal,ik hou mijn boekpresentatie over het boek ‘Romeo en Julia’. Ik heb dit boek gekozen omdat ik wel ongeveer weet wat er gebeurt in dit verhaal, Julia doet alsof ze dood is , Romeo vindt haar, hij pleegt zelfmoord omdat hij niet wil leven zonder haar, Julia wordt wakker als Romeo net zelfmoord heeft gepleegd en dan pleegt zij ook zelfmoord omdat zij niet kan leven zonder hem. Maar ik heb nooit het precieze verhaal gekend, ik was benieuwd en toen moesten we voor Nederlands een boekpresentatie over een boek van de lijst doen en zag ik dit boek.

Ik ga jullie een samenvatting geven over het boek, ik ga vertellen over de oorsprong van het verhaal, de personen en relaties, de schrijfwijze, Ed Franck en mijn mening.

Het verhaal speelt zich af in Verona, een stad in Noord-Italië, waar twee adellijke families wonen. De Montecchi’s en de Capulets. De twee families zijn vijanden en krijgen steeds ruzies en vechtpartijen. Romeo, de zoon van de Montechhi’s, is 16 en wordt heel de tijd op verschillende meisjes verliefd. Zijn neef, Benvolio, en zijn vriend, Mercutio, proberen hem over zijn laatste liefde heen te helpen en dus gaan ze met zijn drieën stiekem naar een feest van de Capulets. Daar ziet Romeo plotseling de 14-jarige Julia staan. Hij vraagt haar te dans en ze zijn allebei op slag verliefd, maar dan blijkt dat de vader van Julia probeert om Julia met graaf Paris te laten trouwen, dat is een rijke sterke man. Romeo is daar kapot van en gaat gelijk weg bij het feest, maar blijft wachten onder Julia’s balkon. Als Julia eindelijk komt zegt ze dat ze ook van hem houdt en dat ze gelijk wil trouwen, voordat er moeilijkheden komen over hun afkomst. Romeo gaat naar het klooster toe om broeder Lorenzo te vragen of hij hen wil trouwen. Deze stemt in en de volgende ochtend trouwen Romeo en Julia in het geheim. Als Romeo later die dag samen met Benvolio en Mercutio in de stad loopt komt hij Tybalt, de neef van Julia, tegen. Tybalt beledigt Romeo en door de spanningen trekt Mercutio zijn zwaard, Romeo komt er tussenin, maar daardoor kan Tybalt Mercutio met een gemene steek doden. Romeo is woedend en vermoord Tybalt terplekke. Door deze daad wordt Romeo verbannen uit de stad. Julia hoort hiervan en is heel verdrietig, maar ze wil wel dat Romeo blijft leven dus zegt ze dat hij de stad uit moet. Ondertussen wordt Julia uitgehuwelijkt aan graaf Paris, ze wil absoluut niet met hem trouwen en vraagt weer hulp aan broeder Lorenzo, deze geeft haar een drankje waardoor ze 42 uur dood lijkt. Broeder Lorenzo zou ervoor zorgen dat Romeo klaar zou staan als ze wakker werd. Hij stuurt een boodschapper om Romeo dit te vertellen en geeft het drankje aan Julia. Julia neemt het drankje in en valt in slaap. Maar de boodschapper kan Romeo niet vinden, en Romeo krijgt alleen een briefje van de verzorgster van Julia dat Julia dood is. Romeo is kapot van verdriet en koopt een giftig drankje, hij gaat naar Julia’s graf, maar wordt daar tegengehouden door graaf Paris. Dit loopt uit op een zwaardgevecht wat Romeo wint, en zo wordt graaf Paris ook vermoord. Romeo gaat de graf tombe binnen en vindt daar Julia, hij neemt het giftige drankje in en sterft naast Julia, als Julia wakker wordt ziet ze Romeo en graaf Paris allebei dood in haar familiegraftombe liggen. Julia wil niet leven zonder Romeo en steekt zichzelf neer met een dolk. Als de familie van Romeo en Julia ze vinden verteld broeder Lorenzo het hele verhaal en sluiten de families vrede en besluiten ze dat Romeo en Julia samen een graftombe verdienen, voor hun eeuwige liefde.

Het boek dat ik gelezen heb is van Ed Franck, maar hij heeft het verhaal niet geschreven.  De meesten zeggen dat William Shakespeare het verhaal heeft geschreven, eind 1500, maar dit is ook niet waar. Hij heeft alleen het verhaal ‘Mariotto en Gianozza’ uit 1476 van Masuccio Salernitano iets anders naverteld, net als een paar andere schrijvers voor hem. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het verhaal van nu, ‘Romeo en Julia’.

Er is ook nog een soort gelijk verhaal, het verhaal is in het Grieks opgeschreven, maar komt waarschijnlijk nog uit het spijkerschrift. Dit verhaal speelt zich af in Babylon, hier heet de jongen Pyramus en het meisje Thisbe. Ze komen allebei uit een rijke familie, maar de families zijn vijanden. Ze worden verliefd en spreken af onder een moerbeiboom met witte bessen. Thisbe komt iets te vroeg op de plek en wacht daar op Pyramus, maar dan komt er een leeuwin met een bebloede bek van een pas opgegeten dier. Thisbe vlucht voor de leeuw, en laat per ongeluk haar sluier vallen. De leeuw verscheurt de sluier met zijn bebloede bek terwijl Pyramus bij de boom aankomt, Pyramus denkt dat de leeuw Thisbe heeft opgegeten, vermoordt de leeuw en steekt daarna zichzelf neer. Thisbe komt snel aangerend terwijl Pyramus doodbloed. Ook zij wil niet leven zonder haar geliefde en steekt zichzelf neer. Als de families de twee geliefden vinden sluiten ze vrede en worden ze samen in één urne geplaatst. De bessen van de moerbeiboom zijn tot de dag van vandaag diep rood, door het bloed van Pyramus en Thisbe.

De hoofdpersonen van het boek zijn overduidelijk Romeo en Julia.

-Romeo is erg gevoelig, vooral op gebied van verliefdheid, hij is kalm, want hij heeft heel veel problemen, maar probeert overal een oplossing voor te vinden.

-Julia heeft duidelijk haar eigen mening, ze gaat erg in tegen het huwelijk met graaf Paris, ze gaat er uiteindelijk alleen in mee omdat ze het drankje heeft. Ze is aardig betrouwbaar.

Bijfiguren:

-Benvolio is slim, betrouwbaar en aardig, hij probeert Romeo te helpen en krijgt de graaf van Verona zo ver dat hij Romeo niet vermoordt maar verbant. Hij is de neef en vriend van Romeo.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

-Benvolio is slim, betrouwbaar en aardig, hij probeert Romeo te helpen en krijgt de graaf van Verona zo ver dat hij Romeo niet vermoordt maar verbant. Hij is de neef en vriend van Romeo.

-Mercutio is ook aardig en betrouwbaar, hij is een trouwe vriend van Romeo en trok ook zijn zwaard toen Romeo beledigt werd, jammer genoeg liep dit niet zo goed af. Mercutio is de vriend van Romeo.

-Broeder Lorenzo is een monnik, hij is dus sowieso al aardig, betrouwbaar en kalm, maar hij helpt Romeo en Julia heel veel. Ook dit liep niet zo heel goed af, met het drankje van Julia.

-Tybalt, hij is arrogant, bazig en impulsief, iedereen van de familie Montecchi daagt hij uit voor een gevecht, alleen maar omdat ze van een andere familie zijn. Hij is de neef van Julia.

-Graaf Paris, hij is nuchter, hij gaat met Julia trouwen, maar hij is helemaal niet verliefd op haar en kent haar nauwelijks.

Het boek is in chronologische volgorde geschreven, alles staat op een rijtje, zonder terugwijzingen.

Het is geschreven in de meervoudige vertelsituatie en de personale vertelsituatie, je kijkt vooral mee met Romeo of Julia, maar soms ook met broeder Lorenzo of de verzorgster van Julia. Het thema van het boek is overduidelijk de liefde, Romeo en Julia plegen zelfs zelfmoord omdat ze niet verder willen leven zonder elkaar. De verteltijd is 84 blz en de vertelde tijd is ongeveer 5 dagen. Ed Franck heeft het boek herschreven om de taal bij ons duidelijker te maken, maar er worden nog steeds oude woorden gebruikt waarvan ik er sommige niet ken. Ik ga nu het stukje voorlezen dat ze allebei zelfmoord plegen om de schrijfstijl duidelijk te maken.      Blz. 78-80

Ed Franck is een Vlaams jeugdauteur, hij is geboren op 27 juli 1941. Hij schrijft verschillende soorten boeken, van poëzie en liederen tot her vertellingen en vertalingen. Maar in de meeste boeken zijn liefde en je eigen identiteit ontdekken een belangrijke rol. In 1985 verscheen zijn eerste jeugdboek ‘Spetters op de kermis’. In totaal heeft hij meer dan 80 boeken geschreven. Hij heeft 15 prijzen gewonnen, waaronder 3 keer de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.

Ik vind het een mooi verhaal, maar dat wist ik al voordat ik het boek ging lezen. Het is wel moeilijk om alles te begrijpen, ook al heeft Ed Franck het al herschreven. Sommige woorden moest ik opzoeken. Ik vind het ook wel een triest einde, er gaan in het verhaal heel veel mensen dood. En dan gaan op het einde ook nog de twee hoofdpersonen dood, ook al worden ze niet vermoord of zo. Het is heel romantisch en ouderwets geschreven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Romeo en Julia door Ed Franck"