Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Robinson door Doeschka Meijsing

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Robinson
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1154 woorden
  • 13 november 2014
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
2 keer beoordeeld

Boekcover Robinson
Shadow

Het boek Robinson gaat over een zeventienjarige scholiere. De verhuizing van haar moeder, een kapiteinsvrouw, doet Robinson op een nieuwe school belanden. Tussen de personen om Robinson heen: haar grillige vriend Daniël, neef van de rector, haar alomtegenwoordige moeder, haar zorgeloze vader, de rector en een lerares van wie voor Robinson een grote fascinatie uit…

Het boek Robinson gaat over een zeventienjarige scholiere. De verhuizing van haar moeder, een kapiteinsvrouw, doet Robinson op een nieuwe school belanden. Tussen de personen om Rob…

Het boek Robinson gaat over een zeventienjarige scholiere. De verhuizing van haar moeder, een kapiteinsvrouw, doet Robinson op een nieuwe school belanden. Tussen de personen om Robinson heen: haar grillige vriend Daniël, neef van de rector, haar alomtegenwoordige moeder, haar zorgeloze vader, de rector en een lerares van wie voor Robinson een grote fascinatie uitgaat, ontwikkelt zich een intrige waar Robinson part noch deel aan heeft. Aan het eind van het boek blijkt Robinson geïsoleerd te staan. De neerslag van dit proces van isolering: het groeiend verdriet en de uitkristallisering daarvan in het gevoel van absolute eenzaamheid, vormt het hoofdbestanddeel van dit boek.

Robinson door Doeschka Meijsing
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Hallo, ik moest voor Nederlands een apart verslag maken en als ik jullie erbij kan helpen, graag. Voor een samenvatting, moet je even bij een andere verslag zijn.

Karakter- en persoonsbeschrijving Robinson

Maak een nauwkeurige karakter- en persoonsbeschrijving van Robinson. Doe het overzichtelijk met subkopjes en noteer concrete voorbeelden en paginanummers.

  1. Leeftijd+ adolescentiekenmerken/ uiterlijk / milieu/ relaties etc.

Leeftijd/adolescentie kenmerken

Robinson is 17 jaar.

‘’Uit de twee mensen was, zeventien jaar gelede, een eeuwigheid geleden, een kind geboren dat de naam Robinson had gekregen.’’ Blz. 20

 

Robinson is een slim kind en kan steeds meer leren en haalt goede cijfers. Daarom kijkt Daniël vaak bij haar af.

´´Het meeste schreef hij van Robinson over.´´ blz. 77

 

Ze voelt zich schuldig aan haar ouders, omdat ze liever een jongentje wouden. Daarom kreeg ze een jongensnaam.

´´Luchtig en niet zonder humor had ze het verhaal verteld van haar onstuimige man die, toen het toch een dochter bleek te zijn, geen afstand had willen doen van de naam waar hij zijn zinnen op gezet had.´´ blz. 9/10

 

Robinson heeft veel fantasie, dus veel dromen.
´´Robinson droomde over vuur. Er was een huis dat haar bekend voorkwam, dat stond op een veelsprong van wegen en in dat huis liep zij.´´ blz. 86

 

  1. Drie karaktereigenschappen; gebruik het kwadrantenschema!

Robinson is zelfstandig, waardoor ze heel eenzaam is en zo wordt ze afhankelijk van mensen. Ze is ook voorzichtig, waardoor ze afwachtend is. Ze is ook geduldig, waardoor haar valkuil passief is.

 

 

GGGG-model

  1. Welke belangrijke Gebeurtenis maakt de hoofdpersoon feitelijk mee?

Ik denk dat Robinson’s belangrijkste gebeurtenis Daniël leren kennen is, want als ze hem leert kennen, vindt ze het wel leuk op school en ze vindt hem stiekem een beetje leuk maar geeft het aan niemand toe. Ze wordt ook erg jaloers als Daniël veel met Johanna omgaat.  En ze wordt al helemaal jaloers als Johanna verliefd word op de vader van Robinson, Henk.

  1. Wat zijn/haar belangrijkste Gedachten hierover? Leg relaties met het karakter.

Ze vindt het erg dat haar vader erin trapt en ze vindt het ook lullig voor haar moeder dat er een andere vrouw achter haar vader aan zit. Robinson denkt wel vaak aan Daniël en aan het begin mist ze haar vader erg en denkt ze vaak aan hem en droomt over allerlei scheepsoorlogen en nadat hij is geweest wou ze niet meer zo graag dat hij er zo was, want ze denkt dat hij narigheid met zich mee brengt. Aan het eind denkt ze dat als Daniël weggaat, zij haar zal vergeten en het haar niet meer gunt om in haar dromen te komen. Maar ze weet best dat dat niet zal lukken en haar heel erg gaat missen.

 

  1. Welke Gevoelens veroorzaken die gedachten bij hem/haar?

Verdriet, blijdschap, angst, jaloezie, eenzaamheid en ook verraad. Ze is verdrietig wanneer Daniël te veel met Johanna omgaat en ze wordt daardoor ook heel erg jaloers. Ze is angstig als ze met Daniël naar bed is geweest en dan opeens gaat huilen. En als hij dan naar beneden gaat, en hoort dat haar moeder thuis is, is ze heel erg bang dat Daniël wat tegen haar moeder vertelt, want Robinson weet dat ze op haar donder krijgt als haar moeder weet dat ze naar bed is geweest met iemand. Ze is heel erg eenzaam als ze verhuist is naar het nieuwe provinciestad, omdat ze nog niemand kent en haar vader ook weg is. En aan het eind als haar vader weer weg is, Daniël naar Zweden gaat en Johanna gaat verhuizen, voelt ze zich weer heel erg eenzaam.

  1. Tot welk Gedrag leidt dit en helpt dit gedrag hem/haar om het gestelde doel te bereiken?

Ze stelt zich zelfstandig en behoedzaam op, ze durft niet veel. Ze doet haar best op school totdat ze vrienden wordt met Daniël, want dan past ze zich een beetje aan hem en doet ze ook niet meer haar best als ze zich eenzaam voelt.

 

Thema en thematische laag

Thema is eenzaamheid. Doordat ze vaak eenzaam is, heeft ze veel gedachtes over alles en nog wat. Daardoor denk ik dat het thema eenzaamheid is. De thematische laag is: Dat je je niet moet laten beïnvloeden door andere mensen, anders verpest je het alleen maar voor jezelf. Ik denk dat dat de schrijver probeert te vertellen, want Robinson is iemand die zich laat beïnvloeden en het allemaal niet erg vind.

 

Motieven en leidmotief

Er zijn veel motieven: liefde, angst, verraad en haat.

De leidmotief is de ijsmuts van Johanna. Robinson vindt de muts en houdt hem. En later als ze haar vertrouwt gaat ze naar haar toe om hem terug te brengen en daardoor is hun eerste contact.

 

Perspectief

Het boek is geschreven uit een personaal perspectief, dus alles wordt verteld vanuit de ogen van de schrijver. De schrijver kijkt specifiek naar Robinson en kan de gevoelens en gedachten van haar zien.

 

Opbouw verhaal

Ik vind dat de opbouw van het verhaal goed past. Een goede inleiding op goed niveau, dus niet waar de hoofdpersoon zich zo voorstelt maar je zelf moet achterhalen wie ze is en waar ze is. Het middenstuk is gewoon normaal, alleen ik vind het iets te langdradig.

 

Tijdverloop en historische tijd

Het is een best oud boek, want er zitten ouderwetse woorden in bijvoorbeeld: Neen in plaats van nee. En komt geen enkele modern ding in het verhaal voor, bijvoorbeeld: mobieltjes, auto’s, televisies enz.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Het is een best oud boek, want er zitten ouderwetse woorden in bijvoorbeeld: Neen in plaats van nee. En komt geen enkele modern ding in het verhaal voor, bijvoorbeeld: mobieltjes, auto’s, televisies enz.

 

Ruimte

Robinson verhuist naar een andere provinciestad, dus is er een nieuwe ruimte voor Robinson. Ze voelt zich daar eenzaam totdat ze Daniël ontmoette. Maar ze vindt de stad wel mooi en gezellig, vooral door de muziek op het pleintje. ‘’Verderop kwamen alle straten uit op een groot plein waar muziek gemaakt werd, zomerse muziek, met veel zonnen die zich in het koper spiegelden.’’ Blz. 7.  

De school speelt ook een belangrijke rol, want ze vindt de school niet leuk en de rector vindt ze heel erg streng.

 

Realiteit /werkelijkheidsgehalte

Het boek is best realistisch. Het kan zo waargebeurd zijn. Ik vind alleen sommige dingen een beetje raar, want ze heeft bij alles wat ze heeft ontzettend veel gedachten bij alles wat ze ziet of hoort. En dat zou ik niet zo gauw hebben. Maar voor de rest vind ik het best realistisch.

 

Persoonlijke mening

Ik vind het boek niet echt leuk, want ik hou niet zo van langdradige boeken en ik vind dat er niet echt iets spannends gebeurd in het boek, zodat het dan wat makkelijker leest. En dat is in dit boek niet dus ik vind het niet makkelijk lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Robinson door Doeschka Meijsing"