Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Robinson door Doeschka Meijsing

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover Robinson
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1386 woorden
  • 17 april 2007
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
18 keer beoordeeld

Boekcover Robinson
Shadow

Het boek Robinson gaat over een zeventienjarige scholiere. De verhuizing van haar moeder, een kapiteinsvrouw, doet Robinson op een nieuwe school belanden. Tussen de personen om Robinson heen: haar grillige vriend Daniël, neef van de rector, haar alomtegenwoordige moeder, haar zorgeloze vader, de rector en een lerares van wie voor Robinson een grote fascinatie uit…

Het boek Robinson gaat over een zeventienjarige scholiere. De verhuizing van haar moeder, een kapiteinsvrouw, doet Robinson op een nieuwe school belanden. Tussen de personen om Rob…

Het boek Robinson gaat over een zeventienjarige scholiere. De verhuizing van haar moeder, een kapiteinsvrouw, doet Robinson op een nieuwe school belanden. Tussen de personen om Robinson heen: haar grillige vriend Daniël, neef van de rector, haar alomtegenwoordige moeder, haar zorgeloze vader, de rector en een lerares van wie voor Robinson een grote fascinatie uitgaat, ontwikkelt zich een intrige waar Robinson part noch deel aan heeft. Aan het eind van het boek blijkt Robinson geïsoleerd te staan. De neerslag van dit proces van isolering: het groeiend verdriet en de uitkristallisering daarvan in het gevoel van absolute eenzaamheid, vormt het hoofdbestanddeel van dit boek.

Robinson door Doeschka Meijsing
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Gegevens Titel: Robinson
Auteur: Doeschka Meijsing
Eerste druk: 1976
Uitgeverij: Querido’s Uitgeverij bv, Amsterdam Titelbeschrijving: Doeschka Meijsing, Robinson, Querido, Amsterdam, 1984 (1e druk 1976) Titelverklaring De titel “Robinson” slaat terug op de voornaam van het meisje dat de hoofdpersoon is in dit verhaal. Het is eigenlijk een jongensnaam, maar omdat haar vader, voor haar geboorte, dacht dat zij een jongen zou worden, en die wilde hij dan Robinson noemen. Toen het toch een meisje werd, had hij zijn zinnen al gezet op die naam en zo heet het meisje nu Robinson. Motivatie van je boekkeuze Ik heb het boek gekozen omdat ik nog een boek uit deze periode moest lezen en toen heb ik deze gevonden. Toen ik de achterkant had gelezen leek me het wel een leuk boek.
Korte samenvatting Robinson is een zeventienjarige middelbare scholier die onlangs verhuisd is van de hoofdstad naar een kleinere stad. Haar vader is kapitein op een schip, zodat zij hem weinig ziet. Op haar nieuwe school komt Robinson in contact met Daniël Bierwolf, het neefje van de rector. Daniël schijnt nogal een onruststoker te zijn en daarom hebben zowel de rector als Robinsons moeder problemen met de vriendschap tussen Robinson en Daniël. Veel vrienden heeft Robinson niet, wel bewondert zij haar lerares Duits: Johanna Freida. Freida heeft zo haar eigen pedagogische methode en dat botst nogal met de rector. Robinson bewondert ook haar vader, maar als deze thuiskomst merkt zij dat het huwelijk tussen haar ouders niets meer voorstelt. Wanneer Daniël Robinson vertelt, nadat hij met haar naar bed is gegaan, dat haar vader en Johanna Freida een verhouding hebben, weet Robinson dat ze van haar vader en Freida niet veel meer hoeft te verwachten. Op school gaat het steeds slechter met Robinson: ze voelt zich overal buitengesloten en ze kan zich nergens meer toe zetten. In de zomervakantie moet ze studeren in de bibliotheek, maar veel vrolijker wordt ze daar niet van. De relatie tussen haar vader en Freida is inmiddels bij iedereen bekend en Robinson weet dat niets meer hetzelfde zal zijn zoals het was. Tegen het einde van de middag in de bibliotheek hoort Robinson muziek. De muziek verwijdert zich van haar ‘in een richting die ook zij zo graag was gegaan. Eerste persoonlijke reactie Toen ik de titel zag leek me het een saai boek wat over overleven ging of iets dergelijke. Maar toen ik de achterkant las leek me het al iets aantrekkelijker. Romanalyse - noem de belangrijkste open plekken -bespreek de personages Robinson: Het belangrijkste personage in het boek is Robinson. Ze is een zeventienjarig meisje dat zich om alles druk maakt. Zo denkt ze dat haar ouders liever een zoon hadden gehad, ze voelt zich schuldig vanwege haar bemoeizuchtige moeder en ze denkt dat ze schuld heeft aan de relatie tussen haar vader en de lerares Duits. Ook haar vriendschap met Daniël komt niet echt van de grond en Robinson voelt zich ook daaraan schuldig. Door al deze schuldgevoelens voelt Robinson zich niet gelukkig. Zij is een rond karakter. Robinsons moeder: De moeder van Robinson is een knappe vrouw. Ze houdt niet meer van haar man, maar ze blijft toch bij hem. Het lukt haar niet om een goed contact te leggen met haar dochter. Zij is een vlak karakter. Robinsons vader:Robinsons vader is haar grote held: hij vaart als kapitein op een schip en Robinson stelt hem
zich voor als een piraat. Haar vader, eigenlijk een rustige man, beleeft in de fantasie van Robinson allerlei avonturen. Hij is een vlak karakter. Daniël Bierwolf: Daniël is Robinsons vriend, maar tegelijk is het een lastige jongen die over dingen wil praten waar Robinson totaal niet in geïnteresseerd is. Daniël vindt zichzelf heel wat: hij is een groot filosoof en hij denkt dat hij andere mensen heel snel doorheeft. Robinson begint een steeds grotere hekel aan hem te krijgen en hoopt op het laatst dat ze hem nooit meer zal zien. Hij is een rond karakter. Johanna Freida: Freida is lerares Duits en aanvankelijk de favoriete leraar van Robinson. Deze favorietenrol verspeelt zij door een verhouding met Robinsons vader te beginnen. Deze verhouding is er overigens ook de oorzaak van dat zij haar baan kwijtraakt. Zij is een rond karakter. Onderlinge relaties: Daniël Bierwolf: Het vriendje van Robinson en neefje van de rector. Johanna Freida: Lerares Duits van Robinson en minnares van haar vader. - bepreek de verhouding fabel en sujet, de functie ervan en het effect ervan op jou als lezer. Het verhaal werd in chronologische volgorde verteld. Het boek is dus fabel. Het begint aan het begin van het schooljaar wanneer Robinson naar school gaat. Het eindigt wanneer het schooljaar is afgelopen. - bespreek het perspectief en de betrouwbaarheid. Het hele verhaal en alle gebeurtenissen volg je als lezer door de ogen van Robinson. Je weet haar gedachten, gevoelens en ideeën. De manier van denken die in de tekst wordt gebruikt past ook bij haar persoon, een meisje dat nieuw op een middelbare school is, er wordt dus niet gekeken vanuit de ogen van een volwassene. Dit is dus redelijk betrouwbaar, zij laat haar gedachtes zien zoals ze zijn.
- bespreek de thematiek Eenzaamheid: Het belangrijkste thema van Robinson is eenzaamheid. Ze voelt zich vaak eenzaam, haar naam Robinson verwijst naar Robinson Crusoë en ze voelt zich ook alsof ze op een onbewoond eiland zit. Robinson hoopt dat iemand haar van haar eiland komt verlossen. Haar vader bijvoorbeeld. Door hem te idealiseren, krijgt ze een verkeerd beeld van hem, zodat hij tegenvalt als hij thuiskomt. Ook van Johanna Freida heeft Robinson hooggespannen verwachtingen: deze lerares Duits heeft zo haar eigen ideeën en dat vindt Robinson heel spannend. Freida lost de verwachtingen niet in en moet zelfs de school, en daarmee het leven, van Robinson verlaten. Daniël Bierwolf leek Robinson een interessante jongen, maar hij heeft alleen maar praatjes en stelt eigenlijk niets voor. Daniël kan Robinson niet verlossen van de eenzaamheid. Motto: ‘ah the world! Oh, the World’ Herman Melville De auteur: Doeschka Meijsing, geboren te Eindhoven op 21 oktober 1947, is de zus van schrijver Geerten Meijsing (die ook publiceerde onder het pseudoniem Joyce & Co.). Ze heeft in Amsterdam Nederlands en literatuurwetenschappen gestudeerd en is onder meer redactrice van de boekenbijlage van Vrij Nederland geweest. Tegenwoordig geniet ze toch vooral bekendheid als schrijfster. Ander werk: Sinds 1974 (het jaar van haar debuut De hanen en andere verhalen) heeft ze onder andere geschreven: De kat achterna (1977), Beer en Jager (1987), Beste vriend (1994) en De weg naar Caviano (1996). Literaire stroming: Moderne Nederlandse literatuur: Meijsing behoort tot de zogeheten Revisor-auteurs. Deze schrijvers besteden een grote aandacht aan de vorm van een verhaal: het moet heel helder en goed gestructureerd zijn. Deze stroming wordt ook wel het academisme genoemd. Recensies Bron: De Standaard
Publicatiedatum: 29-10-1976
Recensent: Herman Leys
Recensietitel: Jong en eenzaam
De Roman die ik u vandaag voorstel, is wellicht symptomatisch voor wat schrijvers en lezers vandaag in Nederland willen. Gewoon een verhaal over een innerlijke revolutie. Meer een novelle dan een roman. De verhaalde tijd omspant wel een heel jaar, maar de beschreven evolutie vormt een beperkt geheel. Het is fijn, in vloeiend, niet opzichtig proza en handig opgebouwd. HET psychologisch verhaal, al zo vaak voor onrecht, burgerlijk en doodziek uitgekreten, tiert weer welig. Bron: NRC Handelsblad
Publicatiedatum: 16-4-1976

Recensent: Reinjan Mulder
Recensietitel: De verwarring van de jonge Robinson
Een prachtig boek, spannend en toch ook een beetje zielig. Dat is Robinson, het tweede boek van Doeschka Meijsing, wanneer je het snel en heel oppervlakkig doorleest. Achter het verbluffend goed geschreven verhaal over het leven van een scholier gaat heel wat meer schuil. Het maakt Robinson tot een evenwichtig opgebouwde roman, over problemen die je niet anders kunt omschrijven dan met de woorden zoals vrijheid, liefde, macht. Kortom: een boek over het menselijk bestaan. De twee recensenten zijn het over het algemeen wel met elkaar eens dat het een goed en mooi geschreven verhaal is waar je toch wel voor moet gaan zitten. Ik ben het met dat laatste wel eens want als je er maar een beetje oppervlakkig doorheen leest heb je geen idee meer waarover het verhaal gaat. Dat komt denk ik mede doordat het erg moeilijk geschreven is en korte kleine gebeurtenissen worden vaak een beetje langdradig beschreven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Robinson door Doeschka Meijsing"