Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Rico's vleugels door Rascha Peper

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Rico's vleugels
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1027 woorden
  • 15 september 2002
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
44 keer beoordeeld

Boekcover Rico's vleugels
Shadow
Rico's vleugels door Rascha Peper
Shadow
Titel: Rico’s Vleugels
Auteur: Rascha Peper
Aantal bladzijden: 207
Leestijd: een dag Titelverklaring: “Rico’s Vleugels” slaat terug op het feit dat Rico verslingerd is aan brommers en dan voornamelijk aan een Harley Davidson, die vleugels als merkteken heeft. Inhoud: Wanneer Eduard en Cecile Rochèl besluiten hun schelpencollectie af te staan aan het Seba-instituut en over te komen naar Nederland, worden verschillende mensen hun leven op kop gezet. Door de gevaarlijke leefomstandigheden op de Filistijnen zij de Rochèls tot dit besluit gekomen, omdat ze het te gevaarlijk vonden voor hun waardevolle schelpencollectie. In Nederland heeft Dr. Bol voor een villa aan de Noordzee gezorgd, waar de Rochèls verblijven en hun collectie goed kunnen sorteren en hun gegevens aanvullen. Wanneer Titia, de zus van Cecile, stervende is moet Cecile naar Menton in Frankrijk overvliegen. Daarom moet Dr. Bol iemand zoeken die Eduard kan helpen met de collectie in te pakken. Op een avond krijgt de wagen van Dr. Bol een panne. Na een tijdje komt Rico met z’n brommer langs gereden die zijn wagen herstelt. Als dank biedt Bol hem de job bij de Rochèls aan. Hij verdient 100 gulden per dag. Rico en Eduard worden al gauw goede vrienden en Eduard vraagt Rico een paar keer om over te werken. Na een tijd verneemt Bol van zijn zwager dat Rochèl ooit een affaire gehad heeft met een vijftienjarige Tunesiër. Dit verontrust Bol, maar besluit er uiteindelijk niets aan te doen. Na een tijd krijgt Rico de ware intenties van Rochèls door. Hij besluit hierop in te gaan omdat hij zo goed geld kan verdienen. Op een dag wordt de brommer van Rico door de politie in beslag genomen. Rico is diep ongelukkig, Rochèl troost hem en belooft hem een nieuwe. Rico is gelukkig daarmee maar vraagt hem in de plaats van de brommer toch iets anders. Hij wil namelijk meer met de Rochèls terug naar de Filistijnen gaan en hen helpen met het verzamelen van schelpen. Zo is hij weg van zijn rot ouders. Rochèl belooft het eens aan zijn vrouw voor te leggen. Op het moment dat Rochèl en Rico willen vrijen, komt de vrouw van Rochèl onverwachts terug thuis van Frankrijk. Ze betrapt hen niet, maar ze heeft wel door dat er iets gaande was tussen hen. Ze stuurt Rico weg en vraagt hem nooit meer terug te komen. Rico wil dit niet en scheldt Cecile uit voor rotte vis. Wanneer Rochèl dit ontdekt gaat hij Rico zoeken, maar tevergeefs. ’s Nachts gaat Rico met een vriend naar de villa van de Rochèls. Hij is woedend omdat Cecile al zijn dromen onmogelijk gemaakt heeft. Hij is ook stoned. Hij steekt het de voorkamer van de villa in brand, waar meer dan de helft van de schelpencollectie staat. Hij gooit ook een steen door de achterruit, waardoor de Rochèls naar buiten komen. Daar verwondt hij Cecile en steekt hij Eduard in de maag, waarna hij vlucht. Eduard volgt Rico en op het strand struikelt Rochèl en sterft hij. Ruimte: Het verhaal speelt zich af in een Nederlands kustdorp aan de Noordzee. Er zijn ook enkele flashbacks die zich afspelen in oa. Tunesië, de Filistijnen, Mexico, ...
Tijd: Het verhaal speelt zich ergens in het nabije verleden af. Personages: -Eduard Rochèl: Hij is een Nederlandse ambassadeur op rust die zich sindsdien samen met zijn vrouw volledig op het schelpen verzamelen gestort heeft. Op zijn 24ste is hij getrouwd met Cecile, zij was 29. Kinderen hebben ze niet, vanwege hun drukke carrières. Cecile hield ook niet zo van de lichamelijke liefde. Ze vond het niet erg als Eduard dat op een ander ging zoeken. Aanvankelijk deed hij dat niet, maar op toen hij in de veertig was had hij eens een affaire met een jonge Franse celliste. Maar hij voelde toen dat hij iets mistte. Toen hij als ambassadeur in Tunesië werkte had hij een jonge Tunesiër van 14 jaar leren kennen, hij was zelfs met hem gevlucht. Hij was verliefd op hem. Cecile was hem achterna gekomen en had hem mee naar huis gekomen en had een schadevergoeding voor de jongen aan zijn vader betaald. Eduard moest de jongen vergeten. Hij had ontslag genomen en is daarna samen met zijn vrouw op Curaçao gaan wonen voor de schelpen. Sindsdien paste zijn vrouw goed op hem om er op te letten dat hij weer niet een jongen ging lastigvallen. -Cecile Rondee: Zij is de vrouw van Eduard Rochèl, samen hebben ze grootste schelpenverzameling van de wereld verzameld. Cecile leeft helemaal voor haar schelpen, maar uit schrik voor beschadiging van de collectie, besluit ze de collectie af te staan aan het Seba-instituut te Amsterdam. Ze houdt haar steeds haar man angstvallig weg van jongens uit vrees dat haar man zijn drang naar hun liefde niet kan weerstaan. Ze stamt uit een rijk bankiersgeslacht. Ze heeft een jongere zus Titia, die op sterven ligt. -Rico Gabrieli: Hij is veertien jaar oud. Zijn vader is afkomstig van Venezuela. Hij haat zijn vader omdat hij te veel drinkt en zijn moeder omdat ze er andere mannen op na houdt. Zijn brommer, een Yamakasi met Harley Davidson elementen op gemonteerd is zijn leven. Vertelperspectief: Auctoriële verteller Thema en motieven: Het thema is enerzijds pedofilie/homoseksualiteit en anderzijds de liefde voor bepaalde dingen en de verregaande gevolgen daarvan (bv. De liefde voor brommers of schelpen, maar ook voor jongetjes. Structuur: Het verhaal wordt door een verteller verteld in chronologische volgorde. Het verhaal bevat heel wat flashbacks die de achtergronden van de verschillende personages vertelt. Spanning: niet echt, alleen op het einde tijdens de het gevecht en de brand. Waardering: Het is best wel een aardig boek. Het leest vrij vlot en is goed geschreven. Het onderwerp is wal interessant, maar nogal oppervlakkig behandelt. Hierdoor is het boek niet te zwaar en te depressief om te lezen. Alhoewel ik dat toch geprefereerd had. Maar het boek is bewust zo geschreven om er een toegankelijk jeugdboek van te maken, dat het probleem aankaart, zonder te choqueren. De achtergrondinformatie van de schelpen en zo is best wel interessant.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rico's vleugels door Rascha Peper"