Respect door Karin Hilterman

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1854 woorden
  • 31 juli 2007
  • 129 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 129 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
176
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Respect
Shadow
Respect door Karin Hilterman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Bibliografie
RESPECT (Druk niet bekend)
Hilterman, Karin
Houten : Van Holkema & Warendorf, 2006
174 bladzijdes

Samenvatting
Charles is een teruggetrokken jongen zonder echte vrienden. Maar op een dag ziet hij een ene jongen Willem staan. Hij ziet hem altijd lezen en toevallig houdt hij ook van lezen. Toen hij naar zijn fiets wou gaan zag hij Willem zijn fiets pakken en toen spraken ze af om een keer iets te gaan drinken. De volgende dag heeft Charles een proefwerk. Een klasgenote, Elif, snapte daar niet veel van en Charles legde haar het uit.

Toen Elif ’s avonds moest eten kwam haar oom op bezoek. Haar oom en haar vader waren constant in discussie over wat wel mag in de islam en wat niet. Haar oom Umut geeft de voorkeur aan de moderne samenleving en vindt dat vrouwen evenveel rechten hebben als mannen. Elif’s vader daarentegen vindt dat niet en hij is er ook niet mee eens dat Elif zo’n hoog niveau doet op school.


Charles ging bij Willem langs. Daar leert hij Willem’s moeder en vader kennen. Het zijn beide heel aardige personen. Willem heeft een hele kast vol met boeken en de allernieuwste computer. Charles mag van Willem een boek lenen genaamd ‘de terroristenjaagster’ die over een islamitische vrouw gaat die wordt gediscrimineerd.
Hij had het de volgende dag al uit en vertelde tegen Willem dat hij het een erg fascinerend boek vond.

Opeens werd er een mes tegen Charles rug aan gedrukt. Het was Arif, de orthodoxe broer van Elif. Hij had Charles gezien toen hij uitleg zat te geven aan Elif. Charles mocht niet meer met haar omgaan of anders gebeurden er slechte dingen met hem...

Die dag nog liet hij het boek zien aan zijn leraar levensbeschouwing. De leraar had het gelezen en vond het boek ook erg interessant. Hij las ook een stukje voor aan de klas. Na de les gaf Elif hem een briefje waarop stond dat ze ook dat boek wou lezen.
In bed schreef ze ook een briefje dat ze graag eens met hem wou afspreken op een veilige plek.

Toen Elif het boek gekregen en gelezen had belde ze meteen haar oom Umut en tante Songül. Ze wou dat hun ook dat boek zouden lezen en dat zij samen met Charles en Willem daar konden afspreken. Ze vonden dat goed en ook Charles en Willem vonden het een leuk idee

Toen ze daar waren en zagen ze voor het eerst Elif zonder hoofddoek. Charles vond haar er knap uit zien. Elif, Charles, Willem, Songül en Umut gingen het hebben over wat moslims van de Nederlanders vinden. Ze waren allemaal erg gespannen omdat de vader of de broer van Elif zomaar aan de deur zouden kunnen staan.

Charles was geïnteresseerd geraakt in de islam. Daarom wou hij samen met Willem naar een moskee gaan en daar informatie vragen aan de imam. De imam wou echter niets van Willem en Charles hebben. De imam woonde al heel lang in Nederland maar kon niet Nederlands praten. De jongens waren teleurgesteld


Tijdens een les viel ineens Elif flauw. Charles en de leraar hadden haar naar een kamertje gebracht waar ze de dokter zouden bellen. Ondertussen kwamen ze Arif tegen die dacht dat zij zijn zus iets hadden aangedaan. Hij werd zo boos dat de conciërges moesten ingrijpen. Hij werd naar het politiebureau gebracht waar hij een straf zou krijgen. Daarna bleek dat Arif degene was die Elif had geslagen waardoor ze was flauw gevallen.

Een sociaal werkster zou Elif helpen van haar problemen af te komen. Elif moest veel werk doen thuis en had weinig slaap. Elif had de ziekte van Pfeiffer opgelopen en de vrouw zou haar daarmee helpen om daarmee om te gaan.

Die avond gooide Arif een baksteen tegen de ruit van het huis van Charles. Er stond op dat hij nooit meer bij Elif mocht zijn. Toch ging Charles de volgende dag tijdens gym naar Elif toe. Elif was heel erg blij Charles te zien. Maar allebei wisten ze dat Charles erg gevaarlijk bezig was, omdat Arif elk moment zou kunnen binnenstappen.

Er was weer een bijeenkomst met Elif, Charles, Willem en haar oom en tante. Maar opeens kwamen de vader van Elif en Arif binnen. Eerst wilden Charles en Willem zich verstoppen maar ze bedachten zich. Toen ze binnenkwamen werd Arif meteen boos. Oom Umut vroeg of ze erbij wilden zitten. Ze wilden graag met Arif praten. Arif wou dit echter niet en rende er vandoor.

Arif was naar een bijeenkomst gegaan van jonge moslims. De imam probeerde mensen over te halen om bij de jihad, het heilige leger, te komen vechten. Ze zouden ongelovigen vermoorden en Arif zou een held worden. Hij zag dit wel zitten maar had niet genoeg geld voor de vliegticket naar Irak.

Arif wou het geld gaan stelen van mensen. Maar hij werd aangehouden door de politie met behulp van Charles. Toen Arif weer vrij was ging hij terug naar huis om Elif het geld van de rekening van vader te halen. Elif deed net alsof ze dat ging doen maar vertrok naar Willem toe.

Nadat Elif weg was wou har vader Arif slaan. Maar Arif had een mes en haalde vader daarmee open. Toen kwam de politie aan de deur omdat ze dachten dat er iets mis was. Arif wou ook hun aanvallen maar de politie was sneller. Arif werd opgepakt en Elif ging weer terug naar huis.

Door Matthijs

Verhaalanalyse

Titelverklaring

Dit boek heet respect omdat het wilt laten zien dat er nog (bijna) geen respect is voor andere geloven.

Genre
Net als bij mijn vorige boek is het genre ook onderdrukking

Personages
Hoofdpersonage: Charles.
Er wordt niets over zijn leeftijd vertelt maar aangezien dat Elif 14 jaar oud is en bij hem in de klas zit zou hij dat ook wel zijn. Het is een rustige jongen die niet zo veel vrienden nodig heeft. Hij beschouwt graag mensen. Charles heeft blond haar, groene ogen en is niet dik. Hij gedraagt zich als een gewone tiener die soms wel eens een conflict heeft met zijn ouders alhoewel dit niet vaak voorkomt. Hij is verliefd op Elif maar Elif’s broer, Arif, wilt Elif ervan weerhouden om met een Nederlandse jongen verkering te nemen. Daarom hebben Charles en Arif geen goede relatie. Hij verandert niet veel in de loop van het verhaal. Het enige is dat hij anders over de islam gaat nadenken. Hij leeft in een Nederlandse familie en zijn ouders zijn christenen.

Hoofdpersonage: Elif.
Elif is 14 jaar oud en bijna 15. Ze is een erg ijverig en lief meisje. Ook zij is rustig en wilt niet graag opvallen. Ze draagt vaak een zwarte hoofddoek en heeft diepgroene ogen. Ze gedraagt zich zeer teruggetrokken en durft niet haar mening te geven. Zij is verliefd op Charles en in het begin van het verhaal vindt ze haar moeder ook erg aardig. Haar vader en broer Arif vindt ze minder leuk. In de loop van het verhaal wordt ze steeds losser en durft ze steeds meer te zeggen. Haar familie is van Turkse komaf en hun geloof is de islam. Ze leven ouderwets en vooral Arif vindt dat heel erg belangrijk.

Bijpersoon: Willem
Willem is de vriend van Charles. Hij is ook heel rustig en heeft ook niet veel vrienden. Hij helpt Charles en Elif zodat ze samen kunnen praten. Ook hij vindt Arif niet aardig.

Bijpersoon: Arif
Arif is de broer van Elif. Hij is erg opvliegend en kan er niet tegen als hij zijn zin niet krijgt. In een hoofdstuk als hij de ik-persoon is lees je dat hij bij de jihad wilt. Hij kan het alleen goed vinden met zijn vrienden en aan het begin van het verhaal met zijn vader.

Bijpersoon: Elif’s vader
Ook de vader van Elif is erg orthodox. Hij wil Elif uithuwelijken. Hij kan het aan het begin van het verhaal goed vinden met Arif maar met Elif niet. Hij vindt het niet echt goed dat ze een hoog niveau doet op school.

Tijd
Het verhaal speelt zich nu af want je hoort nu erg veel in het nieuws over de islam.
Het verhaal duurde ongeveer een maandag
Het verhaal werd chronologisch verteld
Er zijn geen flash-backs die een belangrijke betekenis weergeeft
Ook zijn er geen sprongen in de tijd

Vertelsituatie
1 hoofdstuk bekijk je door Arif’s ogen en de rest door die van Elif of Charles
Er werd gebruik gemaakt van meerdere ik-personen

Ruimte
Het verhaal speelt zich af in een dorp of stad
Er zijn geen ruimtes echt belangrijk. Wel krijg je te zien hoe een islamitisch huis eruit ziet.

Opbouw
Het verhaal begint midden in de handeling wanneer Charles naar Elif kijkt
Charles en Elif vinden elkaar leuk maar mogen geen verkering nemen. Ze lossen dit zelf niet op maar ze gaan elkaar wel stiekem bezoeken waardoor het probleem automatisch werd opgelost.

De belangrijkste gebeurtenissen waren toen Charles en Elif erachter kwamen dat ze elkaar leuk vinden en toen Arif bij de jihad wou door geld van zijn vader te stelen.

Het hoogtepunt ligt wanneer Arif zijn vader te lijf gaat.
Het eindigt als een open einde waarbij je niet weet wat er gaat gebeuren met Arif en of Charles en Elif verkering krijgen.

Thema en motieven
Het thema is onderdrukking en godsdienst
Motieven zijn liefde en discriminatie

Bedoeling
De schrijver wil laten zien hoe erg het kan zijn om een moslima te zijn. Ook wil hij aangeven dat er nog veel conflicten zijn tussen sommige moslims en Nederlanders.

Tekstbeleving
Ik vind dit boek leuker dan mijn vorige boek, Stille Getuigen. Dit boek is veel actueler wat het ook interessanter voor mij maakt. Wel jammer is dat de dingen die in het boek gebeuren zo eentonig zijn. Het gaat er altijd over wat er verbetert kan worden. Ook is het jammer dat de schrijfster zo duidelijk haar eigen mening wil laten horen. Je kunt duidelijk zien dat ze de voorkeur geeft aan de moderne moslim terwijl er volgens mij ook wel enkele goede kanten zitten aan de orthodoxe en slechte aan de moderne. Het verhaal komt eigenlijk helemaal niet op gang en pas aan het einde wordt het pas spannend. Aan het taalgebruik heb ik me niet zoveel gestoord alhoewel er wel sites zijn die aangeven dat er flinke fouten zijn gemaakt over het gebruik van ‘die personen’ (het was soms een beetje onduidelijk wie ze bedoelden). Eigenlijk is dit boek dus net zo goed als Stille Getuigen. Alleen het onderwerp van Respect spreekt me veel meer aan dan dat van Stille Getuigen.

(http://www.linc-vzw.be/pluizer/pluizerData.php?boekenID=1545&idn=70&idni=95&form2=1&actData=5)

Informatie over de auteur
Geboortedatum: 1949
Geboorteplaats: Santpoort, Nederland
Contactadres:
Karin Hilterman
p/a Van Holkema & Warendorf
Postbus 97
3990 DB Houten
tel: (030) 637 76 60
fax: (030) 637 76 00
e-mail: unieboek at wxs.nl
Nederland
Biografie:
Profiel:
Boeken:
1993 Concert voor Paultje (Christofoor)
2000 Blauwe kralen (Van Holkema & Warendorf)
2001 Eerwraak (Van Holkema & Warendorf)
2002 Meryem (Van Holkema & Warendorf)
2004 Zwarte bergen (Van Holkema & Warenforf)
2005 Respect (Van Holkema & Warendorf)
Links:
Karin Hilterman op het Leesplein
Karin Hilterman bij Van Holkema & Warendorf
Karin Hilterman bij Wereldkids

(http://home.wanadoo.nl/richard.thiel/auteurs/khilterm.htm)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

Erg goed, alleen had je ook Umut en Song├╝l kunnen vermelden.

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Respect door Karin Hilterman"