Respect door Karin Hilterman

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 528 woorden
  • 31 juli 2007
  • 99 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 99 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
176
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Respect
Shadow
Respect door Karin Hilterman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting:
Elif is een meisje uit een traditioneel Turks gezin. Ze woont in Nederland. Ze wordt sterk in de gaten gehouden door haar gezin. Het enige wat ze mag doen is naar school, om cijfers te halen. Elif wil later arts worden. Haar angst is alleen dat ze van school moet, en daarom doet ze erg haar best. Als ze niet hoger dan een 7.5 heeft, dan moet ze van school en wordt ze uitgehuwelijkt. Als ze een keer iets aan de leukste jongen van de klas, Charles, vraagt over wiskunde, wat absoluut niet mag, komt haar broer erachter. Hij bedreigt Charles; als hij nog een keer met zijn zus praat, zal hij ervan langs krijgen. Dan ontmoet Charles Willem, het buitenbeentje van de school, en hij wordt vrienden met hem. Ze praten veel over verschillende geloven, en ook over de islam. Hij krijgt een boekje van Willem, waar van alles over de islam instaat. Als ze op school een opstel over verschillende geloven moeten maken, hoort Elif over dat boekje, en ze vraagt Charles via een briefje of ze hem ook mag lezen. Dan hoort Charles over Elifs oom en tante, die zich hebben aangepast in Nederland, en vinden dat het beter moet gaan tussen die twee culturen. Van het een komt het andere, en ze spreken af bij Elifs oom en tante. Daar praten ze over dingen die ze kunnen doen om Nederlanders en moslims elkaar te waarderen. Op een dag valt Elif flauw in de klas. Charles helpt haar naar de receptie te dragen, maar Elifs broer komt erachter, en bedreigt Charles opnieuw. Elif komt in het ziekenhuis terecht, oververmoeid, omdat haar broer haar forceert om zijn huiswerk te maken, ze moet koken en ook moet leren. Na een tijdje houdt Charles het niet meer, en hij spijbelt om naar Elif te kunnen. Ze praten over Elif en haar gezin, haar broer en haar ouders. Ze spreken af dat Elif bij haar oom en tante gaat wonen, en daar zal het praatgroepje nog een keer bij komen. Dat gebeurt uiteindelijk, maar als ze net zijn begonnen, komen Elifs vader een broer. Haar broer wordt heel kwaad op Elif, en probeert hij mee naar huis te slepen. Daarop wordt Elifs vader weer bood, en Elifs broer rent het huis uit, en loopt weg. Elif moet weer mee terug naar huis, en er is een hele grote ruzie. Haar ouders denken eraan om Elif uit te huwelijken. Elifs broer gaat bij een vriend wonen, en hij heeft beloofd aan zichzelf dat hij naar Turkije gaat om Amerikanen die daar zijn, te vermoorden. Een zelfmoordactie dus. Op een gegeven moment komt Elifs broer thuis, en eist geld voor een ticket. Elif moet het gaan halen. Maar ze gaat naar haar oom en tante. Uiteindelijk wordt Elifs broer opgepakt door de politie, en belandt in de gevangenis. Elifs ouders en haar oom en tante besluiten om Elif bij haar oom en tante te laten wonen, om bij te komen. Dan zijn Charles en Elif alleen met elkaar. Ze zijn in de loop van het verhaal verliefd geworden. Elif heeft nog veel problemen, maar ze zal blijven doorgaan met respect werven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

Ik had het boek gelzen,ikvonda wel erg zne .. ikben ook moslim maar zo doen mijn familie niet tegen mij
ikhad het hele boek uit in een dag en dat was nog NOOIET bij mj gebeurt dus bedankt Karin

11 jaar geleden

A.

A.

ik heb medelijden met dit meisje, ik ben zelf ook moslima maar mijn ouders zijn niet streng, ik ben zelfs nog nooit in een moskee geweest, het enige waar ik aan doe is geen varkensvlees eten, en ik draag niet eens een hoofddoek. Gelukkig heb je nog 'normale' moslimse familie's :D

GR.

11 jaar geleden

H.

H.

het einde staat niet in deze samenvatting

11 jaar geleden

A.

A.

De samenvatting is een beetje fout

9 jaar geleden

Andere verslagen van "Respect door Karin Hilterman"