Reize door het Aapenland door J.A. Schasz

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Reize door het Aapenland
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 545 woorden
  • 12 april 2017
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
11 keer beoordeeld

Boekcover Reize door het Aapenland
Shadow

In 1788 publiceert een zekere medisch doctor J.A. Schasz een satirisch reisverslag waarin hij zijn lezers meesleept op een hilarische vlucht naar het apenland. De apen leggen alle bekende menselijke ondeugden aan de dag. Misschien omdat ze verlangen mensen te worden? Na talloze vergadersessies besluiten de apen tot een algeheel afhakken van hun staarten, een zelfvermi…

In 1788 publiceert een zekere medisch doctor J.A. Schasz een satirisch reisverslag waarin hij zijn lezers meesleept op een hilarische vlucht naar het apenland. De apen leggen alle …

In 1788 publiceert een zekere medisch doctor J.A. Schasz een satirisch reisverslag waarin hij zijn lezers meesleept op een hilarische vlucht naar het apenland. De apen leggen alle bekende menselijke ondeugden aan de dag. Misschien omdat ze verlangen mensen te worden? Na talloze vergadersessies besluiten de apen tot een algeheel afhakken van hun staarten, een zelfverminking die Schasz met wrede humor beschrijft.

 

Reize door het Aapenland door J.A. Schasz
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

Reize door het aapenland: Het verhaal begint op het moment dat zijn vrouw, dienstmeisje, hond en paard plots in het watervallen. Hoe het tot deze situatie is gekomen weet hij niet, hij weet wel dat het zijn taak is om hun te redden. Hij gaat afwegen wie van de 4 hij gaat redden. “het is natuurlijk wel zijn vrouw. Maar er zijn nog zo veel meer vrouwen”, “het dienstmeisje en de paard kan je opnieuw kopen maar mijn hond. Die altijd trouw is geweest en inbrekers en moordenaars van mij af heeft gehaald...”. Na een uur loopt hij terug en besluit hij om de gene te redden die als eerst zijn hand naar hem uitreikt. Ze blijken echter al allemaal verdronken te zijn. Een groep mensen begint om hem heen te staan en door onlogisch nadenken wordt hij voor moord beschuldigd. Hij slaat op de vlucht maar overal waar hij komt is het verhaal over de verdrinkingen al bekend. Het hele land is naar hem opzoek en hij vlucht daarom de grens over. Hij blijft lopen totdat hij in het Apenland is aangekomen. Hij valt hier in slaap.

Hij wordt wakker door een vrouwtjesaap die in zijn oor staat te schreeuwen. Zij denkt dat dit haar man is. Hij is bang dat zijn vrouw uit de dood is gestaan, vlucht wel en valt weer in slaap. Als hij wakker wordt staat er een horde apen om hem heen die allemaal vragen aan het stellen “hoe ben je mens geworden” waarbij ze beweren dat hij vroeger aap was geweest. Aap nummer één trekt hem uit de menigte en verklaard hem wat er aan de hand is, al verklaart hij niet hoe hij mens is geworden. Hij vertelt dat alle apen van plan zijn om mens te gaan worden.

Om operatie ‘mens’ uit te voeren komen alle apen samen om te overleggen. Alle apen in de raad krijgen het woord en het plan om ‘de staart af te hakken’ is het enige grote verschil tussen aap en mens. Aap nummer 1 vind het een walgelijk idee, aap nummer 5 blijft bij zijn standpunt en de apen splitsen op. Eenianen en vijfianen. Aap nummer 5 weet iedereen op het verkeerde spoor te zetten door te zeggen dat eenianen niet willen dat apen mens worden. Iedereen gelooft aap nummer 5. Iedereen lacht aap nummer 1 uit en vijfianen zeggen dat met 1 simpel ‘pikpleister’ je al een mens kan worden.

De grote dag breekt aan en alle apen verzamelen op een veld, in een cirkel, achter elkaar met een hakmes, houtblokje en pikpleister. Het eerste schot wordt gelost en alle apen leggen het houtblokje voor de staart van hun voorstaande aap neer. 2de zijn en de alle bijlen gaan de lucht in. Het derde signaal werd gegeven en ook al heb ik, net zoals de hoofdpersoon, geen staart kregen we toch echt een erg nare rilling bij mijn staakbodje. Voordat de meeste staarten er überhaupt af waren schreeuwden de apen het al uit van de pijn. De hoofdpersoon trekt het niet en valt weer in een diepe slaap alleen om dan weer wakker te worden in zijn bed -> alles bleek een droom te zijn.

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Reize door het Aapenland door J.A. Schasz"