Rec-play door Hans Hagen

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1933 woorden
  • 19 augustus 2006
  • 55 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 55 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
112
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Rec-play
Shadow
Rec-play door Hans Hagen
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
1. Waarom heb je dit boek gekozen?
Het boek sprak mij erg aan door de voorkant, die er wel aantrekkelijk uit ziet. Toen ik de tekst op de achterkant las leuk het me ook wel leuk.

2a. Beschrijf wat er op de voorkant van het boek staat.
Op de voorkant van het boek staat een meisje die lacht. Ze ligt op een paars pluizig kussen. Haar hand ondersteunt haar hoofd. En de achtergrond is een beetje blauw met groen.

2b. Wat heeft de illustratie op de voorkant van het boek met de inhoud van het boek te maken?
In het boek gaat het over een jongen Teye die zich na het overlijden van zijn broer. Vanaf dat moment verbergt hij zijn verdriet achter een video camera. Teye ontmoet een meisje Emma. Hij vraagt haar op een dag of hij Emma halfblood mag filmen. Ik denk dat het meisje op de voorkant dan Emma moet voorstellen.


3. Geef een titelverklaring.
Het gaat over een jongen die een meisje halfblood wil filmen. En ze stemt er mee toe, maar met moeite. Vandaar dat het boek Rec. play heet. Omdat hij daarbij zijn video recorder daarbij gebrijkt. Als je opneemt staat er rec. in de linker bovenhoek.

4. Tot welk genre behoort het boek?
Het boek hoort bij het genre: roman en drama.

5a. Wat is het onderwerp (thema) van het boek?
Het onderwerp (thema) van het boek is: liefde en verdriet.

5b. Welke bedoeling heeft de schrijver met het boek?
Ik denk dat de bedoeling van de schrijver van het boek is dat je op moet passen dat ze soms meer filmen dan je door hebt of eigenlijk wilt.

6. Is het een interessant onderwerp? Leg je antwoord uit.
Ik vind het boek wel interessant. Maar soms snapte ik het boek even niet, dan las ik het nog even over. Het is wel een interessant boek en je leert er ook wel van. Net wat ik net zei in opdracht 5b dat je soms moet oppassen wat ze filmen.

7. Wie waren de hoofdpersonen in dit boek? Beschrijf kort hun karakter en zeg iets over hun uiterlijk.
De hoofdpersonen zijn Emma, Teye en Jikke. Eerst ga ik wat vertellen over het karakter en uiterlijk van Emma. Emma is een rustig meisje die open staat voor andere dingen. Als ze wat te zeggen heeft, zegt ze dat ook duidelijk. Over haar uiterlijk staat niks over in het boek. Maar ik denk dat het meisjes op de voorkant van het boek Emma moet voorstellen. Nu ga ik wat vertellen over het karakter en uiterlijk van Teye. Teye is een jongen die niet zonder zijn video camera kan. In het begin van het boek is hij zelfverzekerd. Na de dood van zijn broer is dat minder geworden. Ook hier in dit boek staat niks over zijn uiterlijk. Als laatst ga ik nog wat vertellen over het karakter en uiterlijk van Jikke. Voor het overlijden van Jikke nam hij alles op wat hij tegen kwam. Auto’s, bruggen, tunnels enz. Het was zijn grote hobby. Ook weer hier wordt het uiterlijk niet beschreven.


8. Vertel kort waar het boek over gaat.
Op een dag is Teye zijn kat Wammes kwijt. Hij zoekt overal maar kan hem niet vinden. Hij besluit om naar een waarzegster te gaan, misschien weet die wel waar Wammes is. Teye krijgt allemaal aanwijzingen van de waarzegster. Ze zegt: "Ik zie Wammes in een polder rondzwerven, op een weiland bij een klein boerderijtje". Teye is blij dat hij dit hoort. Hij stapt op zijn fiets en rijdt naar het kleine boerderijtje. Hij belt aan. Emma doet open en hij is in een klap smoorverliefd. Hij vraagt of daar ook zijn kat Wammes is. Ze gaan samen in de schuur kijken. Maar nee, daar was Wammes niet. De band tussen Emma en Teye word steeds beter. Al snel hebben ze verkering. Ze kunnen elkaar niet meer loslaten. Maar dan wordt er gebeld. De broer van Teye heeft een ernstig ongeluk gehad waardoor hij in coma is geraakt. Thuis schrikken ze heel erg en Teye kan er niet bij. Elke dag zit hij op zijn kamer. Druk bezig met zijn schimmel dagboek, die hij maakt voor Biologie. Jikke filmde altijd onder het rijden. Hij filmde zoal: tunnels, sportauto’s, bergpassen, grensovergangen, bergen en zelfs delen van zijn reis. Daarom is de video camera nu bij de politie. Het is tien dagen na het ongeluk van Jikke toen er werd gebeld. De moeder van Teye zit met de dokters in Duitsland te praten. Teye hoopt dat het niks ernstigs is. Dus wel. De broer van Teye is overleden. Teye krijgt de video camera terug en kan het niet meer los laten. Hij filmt alles. Emma zit op het bed van Teye en kijkt wat om haar heen. Plotseling vroeg Teye of ze haar gestreepte shirt uit wil doen omdat je er onrustig beeld van krijgt. Ze wil eerst haar shirt niet uit doen maar besluit toch om het wel te doen. Teye vraagt of ze de handstand wil doen en daarnaar op het bed springen en zo onder de dekens. Dat vond ze niet zo erg dus deed ze dat maar. Teye zet de video camera neer en komt bij Emma op bed zitten. Hij begint haar in haar nek te zoenen en maakt de sluiting van haar bh los. Ze zitten wat met elkaar te rotsooien toen zijn moeder thuis kwam. Emma schrikt zich dood en kleed haar snel aan. Ze heeft niet door dat Teye dit allemaal gefilmd heeft. De dag van de Biologie spreekbeurt over schimmels. Teye verteld over hoe de schimmels zijn veranderd van wat ze eerst waren. Aan het eind van zijn spreekbeurt laat hij er nog een film van zien die hij zelf heeft gemaakt. Plots komt er een beeld dat Emma daar halfblood op het bed van Teye zit. Emma springt van haar stoel en rent naar de video camera. Ze struikelt en gaat naar huis. Die avond komt Teye haar tas brengen en bied zijn excuses aan met een bos rozen. De moeder van Emma komt binnen en zegt: "wat is het hier stil, wat zijn jullie aan het doen". Emma zegt kijken, gewoon kijken. Want ze hebben elkaar lang niet meer gezien.

9. Geef je beargumenteerde mening over het boek.
Ik vind het een erg leuk boek. Leuk en best makkelijk te lezen. Ik had eerst niet door dat er een flashback in het verhaal zat dus daar raakte ik even in de war. Ik vind het ook een best spannend boek. Er gebeuren namelijk van die dingetjes die het verhaal spannend houden. Het is ook een zielig boek. Vooral toen de broer van Teye overleed. Soms vond ik het een beetje overdreven klef. Ik kan zo geen voorbeelden daar van noemen.

Categorie 1: Eigen mening en inhoud, opdracht 9
Ik zou wel eens een dag willen ruilen met Teye. Ik zou wel eens willen weten hoe dat nou zou zijn. Hij verliest zijn kat die hij later voor zijn deur dood ingevroren ziet liggen. Hoe het zou zijn als je een dierbare van je verliest. Dat lijkt mee dus echt niet leuk vooral niet iemand uit het gezin waar je in leeft. Zijn broer was misschien wel vaak weg als vrachtwagenchauffeur, het is toch je broer waar je van houd. Of elke dag achter je videocamera. Ik vind het wel leuk om te filmen maar niet elke keer en elke dag. Dan gaat het vervelen lijkt me. Misschien ook wel niet omdat het van je overleden broer is. Misschien is het dan anders. Ik heb dat namelijk
niet meegemaakt. Ik zou ook wel een dag met Teye willen ruilen. Omdat hij een jongen is en ik een meisje. Wat daar het verschil nou eigenlijk in zit. Het lijkt me ook wel grappig om net als hem, een schimmel logboek bij te houden. Hoe dat eruit ziet die schimmels en hoe dat ruikt. Daar ben ik wel benieuwd naar. Hoe het is om andere gewoontes van iemand anders te hebben. Hoe het is om een ander karakter te hebben als iemand anders. En hoe het is om andere hobby’s te hebben dan een ander. Daar ben ik ook best nieuwsgierig naar. Het lijkt me ook best spannend om zoiets te beleven. Dat Teye zijn kat verliest zou ik eigenlijk niet mee willen maken. Ik zou dan niet meer kunnen slapen. Ik heb zelf ook een kat en als die wegloopt. Dan zou ik denk ik net zo doen als wat Teye deed. Gaan zoeken enz.. Als je je kat maar vind. Hopen dat er niks mis mee is. Bij Wammes was dat dus wel zo. Hij was ingevroren in ijs. Waarom ik ook een dag zou willen ruilen met Teye is. Er wordt aangebeld je doet open, daar ligt je kat dan bevroren in het ijs. Bah! Ik moet er niet aan denken. Verder weet ik niets meer te vertellen over waarom ik voor een dag Teye zou willen zijn.

Categorie 2: Schrijven en tekenen, opdracht 6

Dit plaatje heb ik gekozen omdat Jikke ook bij een vrachtwagen ongeluk om het leven is gekomen.

Dit plaatje heb ik gekozen omdat Teye na de dood van Jikke zich achter een videocamera verschool.

Dit plaatje heb ik gekozen omdat Teye voor biologie een schimmel dagboek had. Dit moet dan de broodschimmel van hem voorstellen.

Dit plaatje heb ik gekozen omdat de kat van Teye (Wammes) ook een zwarte kat was.

Dit plaatje heb ik gekozen omdat de kat van Teye (Wammes) was ingevroren in een ijsblok.

Dit plaatje heb ik gekozen omdat Emma in haar bh de handstand tegen de muur deed.

Dit plaatje heb ik gekozen omdat de dokters belden naar het gezin van Teye en vertelden dat Jikke was overleden.

Dit plaatje heb ik gekozen omdat wat Jikke had opgenomen op video stond.

Dit plaatje heb ik gekozen omdat Teye voor zijn Biologiespreekbeurt over schimmels ook een kiwi als proef gebruikte.

Dit plaatje heb ik gekozen omdat Teye met zijn gezin een grafsteen moesten uitzoeken voor Jikke.

Categorie 3: Zoeken en vergelijken, opdracht 4

Afscheid nemen bestaat niet
Ik ga wel weg maar verlaat je niet
Mijn lief, je moet me geloven
Al doet het pijn

Ik wil dat je me los laat
En dat je morgen weer verder gaat
Maar als je eenzaam of bang bent
Zal ik er zijn

Ik kom als de wind die je voelt en de regen
Volg wat je doet als het licht van de maan
Zoek me in alles dan kom je me tegen
Fluister mijn naam
En ik kom eraan

Zie wat onzichtbaar is
Wat je gelooft is waar
Open je ogen maar
En dan zal ik bij je zijn
Alles wat jij moet doen
Is mij op mijn woord geloven

Afscheid nemen bestaat niet

Ik kom als de wind die je voelt en de regen
Volg wat je doet als het licht van de maan
Zoek me in alles dan kom je me tegen
Fluister mijn naam
En ik kom eraan

Kijk in de lucht
Kijk naar de zee
Waar je ook zult lopen, ja, ik loop met je mee
Iedere stap en ieder moment
Waar je dan ook bent

Wat je ook doet
Waar je ook gaat
Wanneer je me nodig hebt
Fluister gewoon mijn naam
En ik kom eraan

Afscheid nemen bestaat niet

Marco Borsato met afscheid nemen bestaat niet. Deze songtekst heb ik gekozen omdat de broer van Teye is overleden. Jikke blijft altijd bij hem. Afscheid nemen bestaat niet. Net wat de titel zegt. Je hoeft geen afscheid te nemen want hij blijft altijd bij je. In je hart.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

er staat in dat emma niet weet dat er gefilmt word maar dat weet zij wel degelijk alleen vind zij het niet leuk en wil ze dat hij het direct erna verwijdert!!!!

14 jaar geleden

Andere verslagen van "Rec-play door Hans Hagen"