Razend door Carry Slee

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Razend
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo/havo | 1369 woorden
  • 6 april 2014
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
4 keer beoordeeld

Boekcover Razend
Shadow

Sven (15) wil regisseur worden en is al volop bezig met filmen. Hij filmt vooral zijn vrienden die aan free running doen en zet de filmpjes dan op YouTube. Hij vraagt Roosmarijn om mee te werken aan zijn eerste speelfilm. Zij mag echter niet te weten komen dat hij thuis regelmatig een park rammel krijgt. Het lukt hem zijn blauwe plekken voor iedereen verborgen te houd…

Sven (15) wil regisseur worden en is al volop bezig met filmen. Hij filmt vooral zijn vrienden die aan free running doen en zet de filmpjes dan op YouTube. Hij vraagt Roosmarijn om…

Sven (15) wil regisseur worden en is al volop bezig met filmen. Hij filmt vooral zijn vrienden die aan free running doen en zet de filmpjes dan op YouTube. Hij vraagt Roosmarijn om mee te werken aan zijn eerste speelfilm. Zij mag echter niet te weten komen dat hij thuis regelmatig een park rammel krijgt. Het lukt hem zijn blauwe plekken voor iedereen verborgen te houden totdat hij er op een dag zo slecht aan toe is dat hij bij zijn oma onderduikt. Daardoor mist hij zijn verjaardag. Roosmarijn denkt dat hij haar niet meer leuk vindt en ook zijn vrienden zijn boos op hem. Hij besluit om voor eens en voor altijd met zijn vader af te rekenen, totdat hij ontdekt waarom zijn vader hem slaat.

Razend door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Waarom heb ik voor dit boek gekozen?

Ik hou wel van verhalen die in deze tijd afspelen. Ook vind ik het leuk dat het gaat over onze leeftijdsgenoten die dingen meemaken die wij ook kunnen meemaken of hebben meegemaakt.

Ook vind ik dat deze schrijfster ervoor kan zorgen dat je aandachtig blijft lezen door het er veel spannende dingen er in terug te laten komen. Verder vond ik het makkelijk te lezen en daarom heb ik voor dit boek gekozen.

VERHAALANALYSE.

Waarom heeft de schrijfster het boek zo genoemd? Ben je het er mee eens of zou jij een andere titel bedacht hebben? Leg dit uit.

Er gebeuren een aantal dingen in dit verhaal waarbij in sommige situaties de spelers in het boek ergens heel erg boos over kunnen worden. Een aantal voorbeelden zijn: Dat Sven (hoofdrolspeler) eerst zwemmen deed, en daarna niet meer en wilde hij graag gaan filmen, daar was zijn vader het niet mee eens en ging hij zijn eigen zoon slaan, waardoor Sven wegliep. Hij was zo boos dat hij thuis kwam met een mes en dat hij tegen zijn vader zei: ‘Steek me dan, je mag me toch niet’! Zo gebeuren er nog veel meer dingen. Dus daarom ben ik het ermee eens dat deze titel voor dit boek is gebruikt.

Door wiens ogen wordt dit verhaal verteld? ( is het een ik-verhaal, een hij/zij-verhaal of een verhaal van een alleswetende verteller? ) Leg dit goed uit! Gebruik een voorbeeld als het nodig is.

Ik denk dat het een alleswetende verteller is, omdat de broer van Sven ‘Lennart’ Roosmarijn leerde kennen, en de broer verteld terwijl Sven wegwas allerlei leugens over Sven omdat hij wist dat Sven haar leuk vond, maar Lennart vond haar ook leuk.

Op welke plaats(en) of in welke omgeving speelt dit verhaal af?

De meeste tijd speelt dit verhaal af bij Sven thuis, en ook op de school waar Sven op zit.

Er worden niet echt details gezegd over deze plaatsen.

Wanneer speelt het verhaal zich af? ( In welke tijd, eeuw, jaar of periode )

Het verhaal speelt zich af in deze tijd.

Hoeveel tijd speelt er tussen het begin en het einde van het verhaal?

Ongeveer 3 tot 4 weken over alle 144 bladzijdes.

Noem de hoofdpersoon of hoofdpersonen en beschrijf het uiterlijk, het karakter, het gedrag, de leeftijd, de eventuele veranderingen in de loop van het verhaal e.d. Geef met een voorbeeld hoe je hier aan komt.

- Met welke beslissingen ben van de verhaalfiguren ben jij het mee eens? En met welke oneens? Wat zou jij anders hebben gedaan? Leg uit

- Wat vind je van de manier waarop de hoofdpersoon zijn/haar probleem probeert op te lossen? Zou jij het anders doen? Beschrijf hoe.

Noem de belangrijkste bijpersonen.

Hoofdrollen:
Sven is een normale jongen van 14 jaar. Hij is erg betrouwbaar en een beetje verlegen. Sven raakt vrij snel in paniek doordat zijn vader zo snel boos wordt. 
Verder is Sven fantasierijk en een beetje gesloten. Hij vertelt namelijk zijn vrienden niets over zijn problemen.

Verder vind ik dat hij zijn problemen op een verkeerde manier oplost maar ook niet altijd. Want in sommige situaties kan ik me voorstellen dat je zo boos bent dat je verkeerde dingen gaat doen en dat is soms niet zijn schuld.
Sven houdt van lol en vindt dat ouders hun kinderen allemaal gelijk moeten behandelen. Het uiterlijk van Sven komt in het boek niet naar voren.

Roosmarijn is ook 14. Zij is erg spontaan en apart. Ze houdt van toneelspelen. Roosmarijn had veel vertrouwen in iedereen. Na het voorval met haar leraar wiskunde is dat vertrouwen wat minder geworden.
Roosmarijn is eerlijk tegen iedereen. Haar uiterlijk, normen en waarden komen niet goed naar voren in het boek.

Bijrollen:

Bart is een hele vrolijke jongen. Hij is spontaan, durft veel en is erg nuchter. Bart is zelfverzekerd en houdt van veel lol maken.

Lennart is een gemene en onvriendelijke jongen. Hij denkt alleen aan zichzelf en vindt het leuk om voorgetrokken te worden.

De vader van Sven is erg gemeen. Hij reageert al zijn frustraties op Sven af en trekt zijn andere zoon voor.

De moeder van Sven is neutraal, ze durft niks over het doen en laten van haar man te zeggen. Aan de ene kant vindt ze dat de vader van Sven gelijk heeft, maar aan de andere kant vindt ze het ook heel zielig voor Sven.

Halima is een hele lieve vriendin. Aan het begin gelooft ze nog niet dat Bob, de wiskundeleraar, Roosmarijn betast heeft, maar later neemt ze het toch voor Roosmarijn op.

Bob is een erg geliefde wiskundeleraar. Iedereen mag hem. Ondertussen is Bob een vies mannetje. Hij zit aan Roosmarijn en zegt vreemde dingen. Niemand verwacht dit van hem.

Kan het verhaal echt gebeurd zijn? Waar maak je dit uit op?

Ja, dit verhaal kan zeker echt gebeurd zijn. Aangezien het gaat over leugens, geweld, seksuele intimiteiten. Want dit kan in het echt ook gebeuren, en dit gebeurd vooral veel bij pubers die onze leeftijd hebben omdat die makkelijk over te halen zijn, natuurlijk niet allemaal.

Wat is het belangrijkste onderwerp van het boek?

Het belangrijkste onderwerp is toch wel om te laten zien hoe het gevoel is om heel erg boos te zijn door leugens en dergelijke, en wat de oorzaken en de gevolgen ervan kunnen zijn.

Geef een samenvatting van het boek van minstens één A4-kantje waarin de belangrijkste gebeurtenissen in grote lijnen voorkomen. Gebruik je eigen worden.

Sven heeft het zwaar thuis: hij wordt mishandeld door zijn vader. Niemand weet dit van hem, behalve zijn moeder. Daarentegen doet ze er niets aan om het geweld te stoppen. Ze sust de vader wel eens en probeert Sven wel te troosten, maar er komen geen veranderingen. Zeker nu Sven net is gestopt met zwemmen, krijgt hij extra klappen van zijn vader. Iets waar ook bijna niemand weet, is dat Sven stiekem smoorverliefd is op Roosmarijn. Ook heeft Sven een beste vriend, Bart, maar deze verliest hij op een gegeven moment, omdat hij nooit komt opdagen als ze afspreken. Dit komt door de pijn en schaamte voor zijn blauwe plekken. Als Bart hem nog een laatste kans geeft om het goed te maken, loopt het alweer in de soep. Zijn vader heeft weer lossen handjes. De vader vindt de broer van Sven, Lennart, daarentegen helemaal geweldig. Hij is apetrots op welke prestatie dan ook van Lennart. Omdat Sven later regisseur wil worden en Roosmarijn actrice, wil Sven een film maken over een meisje die van huis wegloopt, met in de hoofdrol Roosmarijn. Hij vraagt aan haar of ze mee wil doen en dit wil ze. Door allerlei tegenslagen lukt het Sven niet om op de afgesproken tijdstippen te filmen met Roosmarijn. Door de smerige trucjes van Lennart, krijgt hij Roosmarijn voor zichzelf. Niet per sé omdat hij haar zo leuk vindt, maar om Sven te treiteren. Tegen het eind van het boek besluit Sven weg te lopen van huis, maar nadat hij beseft dat er nergens een plek is waar zijn vader hem niet kan vinden, koopt hij een mes om zijn vader neer te steken en gaat naar huis, met het mes. Hij komt via de keukendeur het huis in en slaat de deuren van de woonkamer open. Lennart en zijn vader schrikken op. Als Sven beseft dat het ontzettend dom is wat hij doet, bedenkt hij zich. Hij geeft het mes aan zijn vader en zegt tegen heb dat hij Sven neer moet steken, hij beveelt hem bijna. Zijn vader kan het niet en laat het mes los. Uiteindelijk gaat het gezin in therapie en Sven krijgt met Roosmarijn. Met zijn vrienden gaat het ook weer beter.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Sven heeft het zwaar thuis: hij wordt mishandeld door zijn vader. Niemand weet dit van hem, behalve zijn moeder. Daarentegen doet ze er niets aan om het geweld te stoppen. Ze sust de vader wel eens en probeert Sven wel te troosten, maar er komen geen veranderingen. Zeker nu Sven net is gestopt met zwemmen, krijgt hij extra klappen van zijn vader. Iets waar ook bijna niemand weet, is dat Sven stiekem smoorverliefd is op Roosmarijn. Ook heeft Sven een beste vriend, Bart, maar deze verliest hij op een gegeven moment, omdat hij nooit komt opdagen als ze afspreken. Dit komt door de pijn en schaamte voor zijn blauwe plekken. Als Bart hem nog een laatste kans geeft om het goed te maken, loopt het alweer in de soep. Zijn vader heeft weer lossen handjes. De vader vindt de broer van Sven, Lennart, daarentegen helemaal geweldig. Hij is apetrots op welke prestatie dan ook van Lennart. Omdat Sven later regisseur wil worden en Roosmarijn actrice, wil Sven een film maken over een meisje die van huis wegloopt, met in de hoofdrol Roosmarijn. Hij vraagt aan haar of ze mee wil doen en dit wil ze. Door allerlei tegenslagen lukt het Sven niet om op de afgesproken tijdstippen te filmen met Roosmarijn. Door de smerige trucjes van Lennart, krijgt hij Roosmarijn voor zichzelf. Niet per sé omdat hij haar zo leuk vindt, maar om Sven te treiteren. Tegen het eind van het boek besluit Sven weg te lopen van huis, maar nadat hij beseft dat er nergens een plek is waar zijn vader hem niet kan vinden, koopt hij een mes om zijn vader neer te steken en gaat naar huis, met het mes. Hij komt via de keukendeur het huis in en slaat de deuren van de woonkamer open. Lennart en zijn vader schrikken op. Als Sven beseft dat het ontzettend dom is wat hij doet, bedenkt hij zich. Hij geeft het mes aan zijn vader en zegt tegen heb dat hij Sven neer moet steken, hij beveelt hem bijna. Zijn vader kan het niet en laat het mes los. Uiteindelijk gaat het gezin in therapie en Sven krijgt met Roosmarijn. Met zijn vrienden gaat het ook weer beter.

EIGEN MENING

Ik vond het een erg leuk boek! Het onderwerp vond ik super interessant omdat het gaat over het dagelijks leven.

Er zijn heel veel dingen waar ik mezelf ook wel in kan vinden, zoals Sven die soms de verkeerde keuzes maakt omdat hij zo boos is.

Verder is het eens spannend boek, er komen veel situaties waar je gedachten allerlei dingen gaat bedenken van ‘wat gaat er nu gebeuren’ & ‘gaat dit wel goed aflopen’.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Razend door Carry Slee"