Schrijver
Carry Slee werd is 1949 geboren in Amsterdam. Al sinds dat ze klein is, is ze veel met verhalen en boeken bezig. Ze schreef haar eigen verhalen. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Woord en Gebaar in Utrecht en is dramadocent in op de hogere scholen geworden.
Ze heeft twee dochters, Nadja (1979) en Masja (1981) die haar grootste inspiratiebron zijn. Toen haar dochters nog jong waren, schreef Carry Slee verhalen voor hen waarin ‘Keetje Karnemelk’ de hoofdrol speelde. Nadja en Masja vonden de verhalen zo leuk dat Carry Slee besloot ze naar het tijdschrift Bobo te sturen. Daarin werden ze in geplaatst. Door het succes van ‘Keetje Karnemelk’ stortte Carry Slee zich op een boek over de belevenissen van de tweeling Rik en Roosje. Ze gaf het verhaal aan de uitgeverij Van Holkema & Warendorf, waar het in 1989 tot boek gemaakt is. Hiermee begon een succesvolle carrière.
Carry Slee schrijft voor kinderen van alle leeftijden. De situaties die ze beschrijft, zijn heel herkenbaar. De personages zijn zo goed uitgewerkt, dat de kinderen zich zelf kunnen herkennen in het boek. Carry Slee is niet bang om moeilijke onderwerpen als homoseksualiteit, pesten en scheiden te gebruiken. Carry Slee is één van de populairste Nederlandse kinderboekenschrijfsters. Ieder jaar doet zij weer mee met de Jonge Jury en de Kinderjury, die haar boeken zelfs negen keer bekroonden. Meester Paardenpoep werd bekroond door de Kinderjury 1999 (categorie 6-9 jaar), Afblijven (categorie 10-12 jaar) ook. De Jonge Jury koos het boek Spijt! tot beste boek van het jaar in 1998, een jaar later was Pijnstillers aan de beurt.

Titel
De titel is Razend. Ik denk dat die is gekozen omdat Razend ook kwaad betekent: Sven is kwaad (Razend) op zijn vader, omdat hij Lennart, zijn broer, voortrekt en omdat hij hem mishandelt. De vader van Sven is kwaad op Sven omdat hij met zwemmen is gestopt tegen zijn wil in en daarom mishandelt hij Sven vaak.

Thema
Het hoofdthema van het boek is mishandeling, Sven wordt bijna dagelijks door zijn vader in elkaar geslagen. Ook heeft het boek nog andere thema’s, iets minder belangrijk, maar toch de moeite waard om te vertellen. Liefde is er een van. De liefde tussen Sven en Roosmarijn. Beiden zijn verliefd, ze weten het alleen niet van elkaar. Op het einde pas komen ze daarachter. Een ander is vriendschap. Sven is goed bevriend met Bart, al weet deze niet van de mishandelingen. Andere vrienden van Sven zijn Arnout en Hakim. En Roosmarijn’s beste vriendin is Halima. Ook spelen seksuele intimiteiten een rol. Roosmarijn wordt aangeraakt door de populairste leraar van de school.


Hoofdpersonen
De hoofdpersonen van het boek zijn Sven en Roosmarijn.
Sven is een normale jongen van 14 jaar. Hij is erg betrouwbaar en een beetje verlegen. Sven raakt vrij snel in paniek doordat zijn vader zo snel boos wordt. Verder is hij erg fantasierijk en een beetje gesloten. Hij vertelt namelijk zijn vrienden niets over de problemen met zijn vader. Sven houdt van lol en vindt dat ouders hun kinderen allemaal gelijk moeten behandelen. Het uiterlijk van Sven komt in het boek niet naar voren. Sven is verliefd op Roosmarijn, maar durft dit niet aan haar te vertellen.
Roosmarijn is ook 14. Zij is erg spontaan en apart. Ze houdt van toneelspelen. Roosmarijn had veel vertrouwen in iedereen. Na het voorval met haar leraar wiskunde is dat vertrouwen wat minder geworden. Roosmarijn is eerlijk tegen iedereen. Ze is verliefd op Sven, maar ook zij durft dit niet te zeggen. Haar uiterlijk komt niet goed naar voren in het boek.

Bijfiguren
Bart is een hele vrolijke jongen en de beste vriend van Sven. Hij is spontaan, durft veel en is erg nuchter. Bart is zelfverzekerd en houdt van veel lol maken. Hij vindt het alleen niet erg leuk als hij in de steek gelaten wordt.
Lennart is een gemene en onvriendelijke jongen, de broer van Sven. Hij denkt alleen aan zichzelf en vindt het leuk om voorgetrokken te worden. Uiteindelijk, aan het einde van het boek blijkt dat dit niet helemaal waar blijkt te zijn. Lennart is, net als Sven, bang voor zijn vader en doet alles wat die maar wil om het gelukkig te houden.
De vader van Sven is erg gemeen. Hij reageert al zijn frustraties op Sven af en trekt zijn andere zoon voor.
De moeder van Sven is onderdanig, ze durft niks te zeggen, terwijl ze het verschrikkelijk vind dat haar man haar kind mishandelt. Aan de ene kant vindt ze dat de vader van Sven gelijk heeft, maar aan de andere kant vindt ze het ook heel zielig voor Sven.
Halima is de hele lieve beste vriendin van Roosmarijn. Aan het begin van het boek gelooft ze nog niet dat Bob, de wiskundeleraar, Roosmarijn betast heeft, maar later neemt ze het toch voor Roosmarijn op. Halima steunt Roosmarijn bij alles.
Bob is een erg geliefde wiskundeleraar. Iedereen mag hem. Ondertussen is Bob een heel stiekem bezig. Hij zit aan Roosmarijn en zegt vreemde dingen. Niemand verwacht dit van hem. Niemand komt dan ook voor Roosmarijn op als zij dit aan de klas vertelt, behalve Halima.

Samenvatting verhaal
Sven heeft bijna zijn hele leven gezwommen maar is er een tijdje geleden mee gestopt. Zo wil hij meer tijd overhouden voor het filmen, zijn grootste hobby. Zijn vader is het er niet mee eens. Daarom scheldt hij zijn zoon uit en slaat hij hem. Sven’s moeder doet niks.
De broer van Sven, Lennart, zwemt nog wel en heeft er veel plezier in. Lennart mag aan allerlei belangrijke wedstrijden meedoen. Omdat Svens vader erg trots op Lennart is, trekt hij hem voor.
Sven is verliefd op Roosmarijn, een meisje uit zijn klas. Roosmarijn wil actrice worden. Sven vraagt haar of zij in zijn nieuwe film wil spelen. Zo ziet hij haar vaker en krijgen ze misschien iets met elkaar.
Als Roosmarijn bij Sven thuis is, ontmoet zij Lennart. Lennart wordt verliefd op Roosmarijn en vertelt leugens over zijn broer, bijvoorbeeld dat Sven een vriendin heeft, wat niet zo is. Dit doet Lennart omdat hij in de gaten heeft dat Roosmarijn Sven wel ziet zitten en hij haar wil hebben. Hierdoor neemt Roosmarijn’s vertrouwen in Sven af.
Roosmarijn heeft ook een ander probleem. Haar leraar wiskunde, Bob, die bij alle leerlingen erg geliefd is, kan niet van haar afblijven. Hij raakt haar aan zonder dat zij dit wil. Als haar vriendin Halima dit hoort vertelt zij het aan de klas. Helaas wil niemand hen geloven. Sven begrijpt het wel, en wil actie ondernemen. Tijdens een wiskundeles roept hij naar zijn leraar dat hij van Roosmarijn af moet blijven. Als de directeur dit hoort wordt Sven geschorst. Sven wil namelijk niet vertellen dat Roosmarijn het slachtoffer is.
Ondertussen komt Sven thuis en is zijn vader razend. Hij heeft gehoord wat Sven geroepen heeft en slaat hem in elkaar. Ook zegt zijn vader dat hij Sven niet meer als zoon wil hebben. Sven heeft pijn, is kwaad en erg verdrietig. Daarom besluit hij weg te lopen. Onderweg koopt Sven een mes en gaat toch terug naar huis. Hij gaat voor zijn vader staan en roept dat zijn vader hem neer mag steken, omdat hij toch niet van hem houdt. Dan laat zijn vader het mes vallen en loopt weg.
Later betrapt de directeur Bob terwijl hij aan Roosmarijn zit. Roosmarijn vertelt alles en gaat direct daarna naar Sven.
De dagen erna moeten Sven en zijn vader met een maatschappelijk werkster praten. Nu komt naar boven dat de vader van Sven vroeger ook werd geslagen en zich daarom zo gedraagt.
Aan het einde van het boek krijgt Sven toch nog verkering met Roosmarijn en is alles weer opgelost.

Plaats
Het verhaal speelt zich voornamelijk af bij Sven en Roosmarijn thuis en op school. Maar af en toe komen er ander plaatsen aan te pas, zoals het zwembad, of het strand waar Sven heen gaat als hij eens goed moet nadenken.

Tijd
Het verhaal is modern, het speelt zich in deze tijd af. In de 20e eeuw dus. Het boek beschrijft ongeveer een maand.


Genre
Dit boek zou waargebeurd kunnen zijn. Het heeft meerdere genres, beiden komen voor in onze samenleving.
De ene is mishandeling: Sven wordt mishandeld door zijn vader.
Het ander genre is aanranding: Roosmarijn wordt aangeraakt door haar leraar. En zij is niet de enige op school die wordt aangeraakt, ook een ander meisje bekent dit probleem. Door dezelfde leraar.

Mening
Ik vind dit een heel erg goed boek. Het is echt op waarheden gebaseerd, je kan hiervan zoveel leren. Er zijn mensen die zichzelf in dit soort verhalen herkenen, dan kan het een steun zijn om te weten dat er anderen die dat soort dingen óók meemaken. En om te lezen is het ook gewoon een mooi verhaal. Goed verteld, mooi einde en intressant om te lezen. Een boek waarbij je jezelf als lezer helemaal in het boek verliest. Het is zo makkelijk om mee te leven met de hoofdpersoon, angsten, verdriet en meerdere gevoelens voel je met ze mee. Een prachtig boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.