Razend door Carry Slee

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1970 woorden
  • 5 juli 2007
  • 7 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 7 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
144
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2001 Winnaar) , Jonge Jury (2002 Genomineerd)

Boekcover Razend
Shadow

Sven (15) wil regisseur worden en is al volop bezig met filmen. Hij filmt vooral zijn vrienden die aan free running doen en zet de filmpjes dan op YouTube. Hij vraagt Roosmarijn om mee te werken aan zijn eerste speelfilm. Zij mag echter niet te weten komen dat hij thuis regelmatig een park rammel krijgt. Het lukt hem zijn blauwe plekken voor iedereen verborgen te houd…

Sven (15) wil regisseur worden en is al volop bezig met filmen. Hij filmt vooral zijn vrienden die aan free running doen en zet de filmpjes dan op YouTube. Hij vraagt Roosmarijn om…

Sven (15) wil regisseur worden en is al volop bezig met filmen. Hij filmt vooral zijn vrienden die aan free running doen en zet de filmpjes dan op YouTube. Hij vraagt Roosmarijn om mee te werken aan zijn eerste speelfilm. Zij mag echter niet te weten komen dat hij thuis regelmatig een park rammel krijgt. Het lukt hem zijn blauwe plekken voor iedereen verborgen te houden totdat hij er op een dag zo slecht aan toe is dat hij bij zijn oma onderduikt. Daardoor mist hij zijn verjaardag. Roosmarijn denkt dat hij haar niet meer leuk vindt en ook zijn vrienden zijn boos op hem. Hij besluit om voor eens en voor altijd met zijn vader af te rekenen, totdat hij ontdekt waarom zijn vader hem slaat.

Razend door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting:

Sven is niet gelukkig thuis, Sven wordt mishandeld door zijn vader. Hij wordt heel vaak geslagen en zijn broer wordt erg voorgetrokken en doet er alles aan Sven in de problemen te brengen.
Sven wil stoppen met zwemmen, omdat hij vindt dat hij nergens anders meer de tijd voor heeft. Als Sven dit aan zijn vader uitlegt, wordt deze ontzettend kwaad, en slaat erop los.
Als Sven gestopt is met zwemmen wordt zijn broer Lennart heel erg voorgetrokken omdat deze wel nog op zwemmen zit en dezelfde interesses heeft als zijn vader. Lennart mag alles doen, niets wordt afgekeurd. Maar Sven kan niets meer goed doen, en wordt steeds erger geslagen door zijn vader.
Dat Sven vaker in elkaar wordt geslagen door zijn eigen vader durft hij niemand te vertellen, ook niet aan zijn (beste) vrienden. Blauwe plekken worden bedekt en als iemand achterdochtig doet, verzint hij een smoesje.

In de klas van Sven zit een meisje, Roosmarijn. Roosmarijn heeft problemen met hun wiskundeleraar, Bob is de populairste leraar van school. Maar tegen Roosmarijn is hij iets te vriendelijk. Bob pakt onder andere haar hand vast en gaat heel dicht tegen haar aanzitten terwijl hij een som uitlegt. Roosmarijn voelt zich daardoor niet meer op haar gemak onder de wiskundelessen. Als ze dit aan haar beste vriendin vertelt, Halima, praat zij het uit haar hoofd om haar gerust te stellen.

Sven is al een tijdje verliefd op Roosmarijn, maar hij durft niet op haar af te stappen. Daarom bedenkt Bart, Sven's beste vriend, een plan. Hij zegt dat Sven een film gaat maken en nog een meisje zoekt om erin te spelen.
Roosmarijn, die al heel lang de droom heeft om filmster te worden laat zich dat geen tweede keer zeggen en meldt zich meteen aan.
Omdat Sven zo snel niet kan bedenken waar de film over moet gaan, zegt hij dat het over een meisje gaat dat wegloopt. Hij is ontzettend blij dat hij nu veel samen zal zijn met Roosmarijn. Ze spreken af voor die middag.
Als Sven die middag thuis komt om zijn camera te halen is alleen zijn moeder thuis, want Lennart en zijn vader zijn naar de voorselecties van het jeugdkampioenschap zwemmen. Zijn moeder vertelt hem dat zijn vader de camera van Sven meegenomen heeft om Lennart te filmen, zodat hij zijn technieken kan verbeteren. Sven weet zeker dat Lennart het heeft gedaan om hem te treiteren.

Gelukkig hebben Sven en Roosmarijn allebei hun handen vol aan het voorbereidende werk. Ze komen die dag niet aan filmen toe.
Als Lennart en zijn vader die avond thuis komen is het feest, want Lennart is door de selecties heen. Sven neemt zich voor om niet over de camera te beginnen die avond, maar als hij hoort dat ze hem elke dag nodig hebben wordt het Sven teveel. Hij krijgt ruzie met zijn vader en word weer in elkaar geslagen.

Hij zou die avond eigenlijk naar Bart gaan, om samen met hem Arnout en Hakim te grazen te nemen. Arnout en Hakim wilden gaan chatten en zich voordoen als meisjes om zo met andere meisjes in contact te komen. Op deze manier wilden ze een afspraakje regelen. Maar omdat Sven overal blauwe plekken heeft kan hij niet naar zijn vriend, en belt hij af.
De volgende dag durft Roosmarijn de wiskundeles niet in, maar Halima haalt haar over om toch te gaan. Als Bob langsloopt, legt hij een hand op haar schouder, zoals hij dat bij iedereen doet, maar als hij zijn hand van haar schouder laat glijden voelt ze hem tegen haar borst komen. Ze zegt dit tegen Halima en die haar nu wel gelooft.
Een week later is de volgende afspraak voor het filmen, maar Sven heeft zijn camera nog steeds niet terug. Die ligt bij zijn vader in de la. Gelukkig zijn ze vroeger uit school en kan hij de camera ongemerkt gebruiken en weer op tijd terugleggen. Ze filmen bij Sven thuis en Lennart is er ook. Als Sven even weg moet vertelt Lennart aan Roosmarijn dat Sven een vriendin heeft, terwijl dat helemaal niet waar is.

Op school heeft Halima aangeboden om met Roosmarijn van plaats te wisselen zodat Bob niet meer aan haar kan komen.
Die avond komt Sven erachter dat zijn ouders en Lennart met zijn verjaardag in Duitsland zitten voor een speciale training voor Lennart. Sven kan niet mee, want de auto zit vol. Natuurlijk gaat ook de camera mee, maar wat een groter probleem is, Roosmarijn heeft niet erg veel zin meer in het filmen, omdat ze denkt dat Sven een vriendin heeft. Net terwijl zij steeds erger verliefd op hem wordt.
De volgende dag krijgt Roosmarijn het bericht dat ze in de feestcommissie zit, maar dat wijst ze af omdat Bob er ook in zit.
Lennart heeft Roosmarijn uitgenodigd te komen kijken bij het zwemmen en zorgt ervoor dat het lijkt dat Roosmarijn zijn vriendin is, terwijl Roosmarijn nog steeds verliefd is op Sven. Vervolgens zegt Lennart tegen Sven, dat Roosmarijn Sven leuk vindt en dat hij haar moet versieren.
Maar diezelfde dag verteld Lennart tegen Roosmarijn, dat Sven een echte meisjesversierder is die meisjes versieren als een sport ziet. Op deze manier probeert hij Sven en Roosmarijn uit elkaar te drijven.
Voor het eerst zit Roosmarijn weer met een veilig gevoel in de wiskunde les, want ze zit nu aan de raamkant, dus kan Bob niet meer bij haar komen. Toch krijgt Bob de kans om weer aan haar borst te zitten, namelijk als Halima haar etui laat vallen. Hij doet net of hij het raam open gaat doen en toevallig ziet dat ze iets niet begrijpt.

Na de les vertelt Roosmarijn de rest van de klas wat er gebeurd is, maar niemand gelooft haar, behalve Halima en Sven. Als Sven voor Roosmarijn op komt geloven ze hem niet omdat ze weten dat hij verliefd op haar is.
Na school zijn Roosmarijn en Halima nog even wat informatie over Sven gaan halen bij Lennart, die zegt dat hij elk weekeinde wel een andere scharrel heeft. Toen Roosmarijn dat hoorde belde ze Sven meteen af om te gaan filmen.
Sven is zo van slag dat Roosmarijn niet met hem kon filmen dat hij vergeet de banden in de camera te verwisselen, waardoor zijn vader denkt dat Sven ervoor wilde zorgen dat hij Lennart niet konden filmen. En alweer slaat zijn vader hem in elkaar, waardoor Sven zijn afspraak vergeet met Bart, en Bart boos op hem is.
Twee dagen later is Sven’s vader in een goed humeur, omdat Lennart door de selecties is. Sven besluit uit te leggen wat er gebeurd is met de camera en de banden en hij hoopt dat hij dan de camera terugkrijgt. Als hij zijn vaders kamer binnenloopt, is er niemand, maar het raam staat open en het regent in. Hij loopt de kamer in om het raam dicht te doen, maar op dat moment komt zijn vader binnen met een verlengsnoer in zijn hand. Sven wil nog uitleggen dat hij alleen het raam dicht wilde doen, maar zijn vader luistert niet. Voor Sven ook maar de kans krijgt iets te zeggen staan de wonden van het snoer al op zijn rug.

Intussen heeft Roosmarijn besloten Sven nog een kans te geven als hij net voor haar huis staat en aanbelt. Hij legt haar uit dat zijn camera gemaakt moet worden en daardoor tien dagen weg is. Roosmarijn is zo boos om deze smoes dat ze de deur voor zijn neus dicht gooit, waardoor Sven denkt dat hij Roosmarijn nu echt kwijt is.
Hij komt erachter dat hij zijn vrienden de laatste tijd behoorlijk verwaarloosd heeft, dus gaat hij naar Bart. Bart geeft hem nog een laatste kans.
Die avond ziet Sven Roosmarijn aan komen fietsen. Hij wil net naar beneden lopen, maar als hij boven aan de trap staat ziet hij hoe Lennart Roosmarijn een kus geeft. Nu heeft Lennart alles van hem afgepakt, zelfs Roosmarijn.
Roosmarijn zelf begreep het allemaal niet zo goed en werd argwanend omdat hij haar ineens een zoen gaf. Ze vertrouwde het niet.
De volgende ochtend wil Sven niet naar school, als zijn vader geïrriteerd komt informeren wat er aan de hand is ziet hij Sven's prullenbak. Het zit vol met brieven die hij aan Roosmarijn geschreven heeft. Zijn vader denkt dat hij de vriendin van Lennart af wilde pakken en hij wordt woest.
Die dag durft Roosmarijn echt niet naar wiskunde, dus gaat ze in de aula zitten. Als de rector langskomt, zegt ze dat ze niet kan vertellen waarom ze er niet is. Op hetzelfde moment is Sven middenin de klas heel erg ruzie aan het maken met Bob (Leraar wiskunde). Sven zegt hoe boos hij op Bob is, omdat hij Roosmarijn lastig valt. Dus stuurt Bob hem woedend de klas stuurt.

Als Sven het verhaal verteld aan de rector wordt deze heel kwaad, omdat Roosmarijn niets over haar problemen met Bob had verteld en daardoor denkt de rector dat Sven liegt, en schorst hij Sven.
Diezelfde avond vertelt zijn vader hem dat Sven niet meer welkom is op de benedenverdieping van het huis. Hij mag boven blijven en hij moet niet proberen naar beneden te komen, want dan zou hij helemaal in elkaar geslagen worden.
De nacht erna loopt Sven weg, maar als hij eenmaal veilig in de duinen zit bedenkt hij dat er geen enkele plaats is waar zijn vader hem niet zal vinden. Kortom zijn vader beheerst zijn leven.

De dag erna wordt Bob betrapt omdat hij Roosmarijn dwingt hem te betasten. Roosmarijn en Astrid (zij is ook lastig gevallen door Bob) hebben alles aan de rector verteld en ook is ze erachter gekomen dat Sven geschorst is omdat zij niet eerlijk was tegen de rector. Ze gaat naar zijn huis en als ze aanbelt, doet Lennart open. Die stuurt haar naar boven waar ze de afscheidsbrief van Sven vindt.
Sven heeft uiteindelijk besloten naar huis te gaan, maar eerst koopt hij een mes. Hij sluipt het huis binnen en gooit de deur naar de woonkamer open. Lennart en zijn ouders zijn aan het eten. Zijn vader springt op en Sven blijft staan. In eerste instantie denkt zijn vader dat Sven hem wil vermoorden, maar dan biedt Sven het mes aan, en zegt tegen zijn vader dat hij hem maar moet vermoorden. Sven weet toch al dat zijn vader hem liever dood wil hebben dan levend, dus waarom zou zijn vader het niet doen? Als zijn vader dit hoort, zakt hij door zijn knieën en zegt tegen zijn vrouw dat het tijd wordt om een psychiater te bellen.
Er komt een psychiater op bezoek en deze praat met iedereen, het blijkt dat Sven's vader zo doet omdat hij vroeger zelf ook geslagen is en Lennart bekent dat hij het zwemmen helemaal niet leuk vindt en ook wel eens een keer leuke dingen wilde doen, maar dat hij bang was dat hij net als Sven geslagen zou worden door zijn vader. En dat hij eigenlijk wel jaloers was op Sven omdat Sven deed wat hij zelf wilde.
Na dit gesprek werd de familie Fije weer een ‘normaal’ gezin.
Sven vindt een liefdesbriefje van Roosmarijn op zijn bureau. Ze schreef dat ze met hem meeleefde en dat ze zich kan voorstellen hoe hij zich al die tijd heeft gevoeld. Sven gaat meteen naar haar toe, en die middag krijgen ze verkering.

Ten slotte maakt Sven het goed met zijn vrienden, en nemen ze Arnout en Hakim nog te grazen door met ze (voordoend als twee meisjes op zoek naar twee leuke jongen, namelijk Arnout en Hakim) ergens af te spreken. Als Arnout en Hakim erachter komen, dat de meisjes met wie ze gechat hebben Sven en Bart zijn, ontploffen ze bijna, later zien ze er de grap wel van in.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Razend door Carry Slee"