Razend door Carry Slee

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2442 woorden
  • 4 juli 2007
  • 127 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 127 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
144
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2001 Winnaar) , Jonge Jury (2002 Genomineerd)

Boekcover Razend
Shadow

Sven (15) wil regisseur worden en is al volop bezig met filmen. Hij filmt vooral zijn vrienden die aan free running doen en zet de filmpjes dan op YouTube. Hij vraagt Roosmarijn om mee te werken aan zijn eerste speelfilm. Zij mag echter niet te weten komen dat hij thuis regelmatig een park rammel krijgt. Het lukt hem zijn blauwe plekken voor iedereen verborgen te houd…

Sven (15) wil regisseur worden en is al volop bezig met filmen. Hij filmt vooral zijn vrienden die aan free running doen en zet de filmpjes dan op YouTube. Hij vraagt Roosmarijn om…

Sven (15) wil regisseur worden en is al volop bezig met filmen. Hij filmt vooral zijn vrienden die aan free running doen en zet de filmpjes dan op YouTube. Hij vraagt Roosmarijn om mee te werken aan zijn eerste speelfilm. Zij mag echter niet te weten komen dat hij thuis regelmatig een park rammel krijgt. Het lukt hem zijn blauwe plekken voor iedereen verborgen te houden totdat hij er op een dag zo slecht aan toe is dat hij bij zijn oma onderduikt. Daardoor mist hij zijn verjaardag. Roosmarijn denkt dat hij haar niet meer leuk vindt en ook zijn vrienden zijn boos op hem. Hij besluit om voor eens en voor altijd met zijn vader af te rekenen, totdat hij ontdekt waarom zijn vader hem slaat.

Razend door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Razend
Titelverklaring: De titel van het boek is Razend.
Sven razend is op zijn vader, omdat hij hem mishandeld. Zijn vader is kwaad op Sven, omdat hij gestopt is met zwemmen. Daarom trekt hij zijn zoon Lennart voor, omdat hij nog steeds op zwemmen zit.
Naam van de schrijver: Carry Slee
Naam van de Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Jaar van de eerste druk: 2000
Jaar van het gelezen druk: 2e druk jaar: 2000

Inhoud:

Sven wordt door zijn vader lichamelijk en geestelijk mishandeld en bedenkt een maatregel voor zijn problemen.

Roosmarijn op wie het verliefd is mag het ook niet weten dat hij mishandeld wordt.

Hoofdpersoon:

Sven en Roosenmarijn zijn de hoofdpersonen.
Zij zijn de hoofdpersonen, omdat het hele verhaal om hun draait.

Beschrijving van de hoofdpersoon:

Sven is een leuke jongen van een jaar of 15/16. Hij wil later films maken. Sven ziet er af en toe niet uit omdat zijn vader hem weer heeft geslagen. Dan zit hij onder de blauwe plekken en striemen en dat moet hij verbergen. Als het in zijn gezicht zit dan moet hij een smoes verzinnen, want hij wil niet dat zijn vrienden er op school achterkomen. Hij schaamt zich er voor. Als zijn vader hem niet geslagen heeft en Sven zit niet onder de blauwe plekken, ziet hij er best goed uit. Hij is dan goed verzorgd.

Roosenmarijn is een leuk meisje ongeveer net zo oud als Sven. Zij wil later filmster worden en als ze de kans krijgt gaat ze er meteen op in. Ze is wel een beetje onzeker over Sven ze weet niet of hij wel de waarheid spreekt.

Als Roosenmarijn met een probleem zit dan houdt ze het niet voor zichzelf, maar als mensen haar niet geloven dan is ze heel verbaasd. Ze verwacht wel van mensen dat ze hetzelfde zijn als haar dat kan soms voor problemen zorgen, maar verder heeft ze voor mensen om wie ze geeft veel over.

Karakter:

Sven wil graag zijn eigen films maken, maar word totaal niet door zijn vader gesteund.
Hij gaat toch door, en wil zijn dromen waarmaken.Het is een jongen is die niet zomaar opgeeft. Hij is een beetje onzeker, omdat hij een jongen is die mishandeld word door zijn vader, daarom voelt hij zich vaak ongelukkig, maar soms heeft hij heel veel lef door wat hij tegen zijn vader zegt.

Roosmarijn heeft een zachtaardig karakter en zal nooit iemand expres pijn doen. Als ze ergens problemen mee heeft, houd ze dat niet voor zichzelf. Ze is heel open voor iedereen. Ze houdt geen geheimen achter.
Soms is ze wel een beetje onzeker, maar dat gaat vanzelf over als ze die persoon beter leert kennen.

Tijd:

Er zitten geen flashbacks in het boek
Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Het kan nu zijn of misschien een paar jaar geleden, maar niet langer geleden, want er staat in dat ze chatten, internet en gsm hebben en dat is er pas de laatste jaren echt.
De vertelde tijd is twee maanden. Niet zo heel lang, maar toch genoeg om alle gebeurtenissen te laten gebeuren. Roosmarijn sprak ook wel eens met Sven af over een week en er waren zeker al een paar weken verstreken tussen het begin en het einde van het verhaal.

Ruimte:

Het verhaal speelt zich vooral af op school en bij Sven thuis. Maar ook bij Roosmarijn (het meisje waar Sven op verliefd is)thuis, omdat ze daar opnames aan het maken zijn voor de film. Bij Bart gaan ze een paar keer chatten.
Verder zijn er weinig beschrijvingen in het boek hoe de omgeving eruit zou zien.
Op school gebeurt er van alles rond het vriendengroepje van Sven en rond Roosmarijn en Bob

Perspectief:

Het boek is in een hij/zij perspectief geschreven.
Dat zie je bijvoorbeeld in dit stukje:
‘Grapje.’ Roosmarijn lacht. ‘Stel je voor dat je met zo’n gare smoes aan zou komen. Nou, dan kon je mooi ophoepelen.’
Sven wordt rood.
‘Nee, mij neem je niet zo gauw in de maling. Daar zit jouw camera in.’ Roosmarijn wijst op Svens rugtas.
Het zweet breekt Sven uit. Hij weet zo gauw niks te zeggen.

Slot:

Het verhaal heeft een gesloten einde, omdat ik geen vragen meer over het verhaal. Het is wel duidelijk hoe het verhaal afloopt.
Het is helemaal duidelijk hoe het verhaal afloopt.

Bedoeling:

De schrijver wil laten zien dat laten zien hoe iemand zich voelt als hij door zijn vader mishandeld wordt en duidelijk maken dat er soms een rede is waarom iemand een persoon mishandelt.

Eigen mening:

Het was spannend en er zaten ook verrassende stukken in.
Ik vond het verhaal spannend, de stukken waarin werd,verteld dat Sven wordt mishandeld en het stuk over het mes worden erg spannend verteld.
Sommige gebeurtenissen zijn erg verrassend, je verwacht bijvoorbeeld niet dat Sven zijn vader confronteert met een mes en dan vraagt of hij Sven’s leven wil beëindigen.
Het boek heeft me ook aan het denken gezet over hoe ik me in Sven’s situatie zou voelen en wat ik dan zou doen om een einde aan de mishandelingen te maken.

Samenvatting:

Sven wordt thuis mishandeld door zijn vader, omdat Sven niet doet wat zijn vader wilt. Hij wordt heel vaak geslagen en zijn broer (Lennart) pest hem en steelt zijn spullen. Lennart wordt voorgetrokken, omdat hij wel alles leuk vindt wat zijn vader zegt. Hij is veel beter in zwemmen en heeft dezelfde interesses als zijn vader. Hij gaat ook nooit in tegen zijn vader en dat doet Sven wel.
Later stopt Sven met zwemmen om meer tijd te maken voor zijn hobby filmen.
In de klas van Sven zit een meisje, Roosmarijn. Roosmarijn heeft ook een probleem, een leraar bij hen op school kan zijn handen niet thuishouden, en als zij dit vertelt gelooft niemand haar omdat het een hele populaire leraar is. Ze vertelt het aan haar beste vriending Halima, maar die gelooft haar niet. Daarom praat Halima het uit haar hoofd om haar gerust te stellen.
Sven is al een tijdje verliefd op Roosmarijn. Daarom bedenkt de beste vriend van Sven een plan. Ze zoeken nog een meisje die in de film wil spelen. Roosmarijn, die er al heel lang over gedroomd heb om een filmster te worden, gaat gelijk op dit aanbod in, omdat Sven nog niet weet waar de film over gaat zegt hij dat het over meisje dat wegloopt van huis gaat Hij gaat loten wie er in de nieuwe film van Sven mag spelen, want er zijn nog meer meisjes die mee willen spelen in de film.Als Roosmarijn uitgeloten wordt gaat Sven een film gaan maken met in de hoofdrol Roosmarijn, waar hij verliefd op is.
Als Sven die middag zijn camera gaat halen is alleen zijn moeder thuis, want Lennart en zijn vader zijn naar de selecties van het jeugdkampioenschap zwemmen.
Zijn moeder verteld dat zijn vader de camera meegenomen heeft om Lennart te filmen, zodat hij zijn technieken kan verbeteren. Lennart wist dat hij een film ging maken, omdat hij had gezien dat Sven de camera klaar zette. Gelukkig hebben Roosmarijn en Sven het nog druk met het voorbereidende werk van de film. Die dag komen ze niet meer aan filmen toe.
Als zijn vader en Lennart thuis komen, is het feest. Lennart is door de selecties heen. Als hij hoort dat zijn vader hem elke dag nodig heb, wordt het Sven te veel. Hij krijgt weer ruzie met zijn vader en word weer in elkaar geslagen. Hij zou die avond nog naar Bart gaan, maar die belt die af, omdat hij zegt dat hij hoofdpijn heeft. Als Roosmarijn de volgende dag op school komt, durft ze niet meer naar wiskunde, maar Halima haalt haar over om de les toch in te gaan.
Als Bob weer langskomt legt hij zijn hand op haar schouder. Dat doet hij wel bij iedereen, maar als zij zijn hand voelt glijden van haar schouder naar haar borst. Ze zegt het tegen Halima maar die gelooft haar nu wel. Een week later is de volgende afspraak om te filmen, maar Sven heeft zijn camera nog steeds niet terug. Die ligt bij zijn vader in de la van het bureau. Gelukkig zijn ze vandaag vroeger uit en kan hij de camera gebruiken zonder dat zijn vader het merkt. Lennart is ook thuis. Als Sven even weg moet, verteld Lennart aan Roosmarijn dat Sven een vriendin heeft, wat helemaal niet waar is. Op school gaat Halima van plaats wisselen met Roosmarijn, zodat Bob niet meer bij haar kan komen. Die avond komt Sven erachter dat zijn ouders en Lennart met zijn verjaardag in Duitsland zitten voor een speciale training voor Lennart. Sven kan niet mee, omdat de auto al vol zit. Natuurlijk gaat de camera ook mee, maar wat een ander probleem is dat Roosmarijn niet echt veel zin meer heeft om te filmen, omdat ze denkt dat Sven een vriendin heeft. Net terwijl ze steeds verliefder wordt.
De volgende dag krijgt Roosmarijn een bericht dat ze in de feestcommissie zit, wat ze altijd al wou, maar dat wijst ze af, omdat Bob er ook in zit.
Lennart heeft Roosmarijn uitgenodigd om te kijken bij het zwemmen en zorgt ervoor dat het lijkt of ze zijn vriendin is, terwijl Roosmarijn nog steeds verliefd is op Sven. Later zegt ze tegen Lennart dat ze Sven leuk vindt. Lennart zegt tegen Roosmarijn dat Sven een meisjesverslinder is die meisjes versieren als een soort sport gezien. Die dag zit Roosmarijn weer met een veilig gevoel in wiskunde, want ze zit nu aan de raamkant. Toch krijgt Bob weer de kans om aan haar borst te zitten als Halima haar etui laat vallen en die grijpt hij ook. Bob gaat toevallig het raam open doen en ziet dat ze iets niet begrijpt. Na de les vertelt Roosmarijn wat er gebeurd is en niemand gelooft haar, behalve Halima en Sven.
Na school gaat Roosmarijn en Halima nog even naar Lennart toe om nog wat te weten te komen van Sven. Hij zegt dat hij elke weekeinde wel een meisje heeft. Daarna belt ze Sven af. Omdat hij zo van slag was vergat hij de banden te wisselen in de camera en zijn vader denkt dat Sven wilde zorgen dat ze Lennart niet konden filmen. Daardoor slaat zijn vader hem weer in elkaar. Daardoor vergeet hij de afspraak met Bart. Twee dagen later komt Lennart door de selecties door. Daardoor is zijn vader goed in humeur. Als hij besluit uit te leggen wat er met de banden en de camera gebeurd is, hoopt hij dat hij de camera terug krijgt, maar als hij zijn vaders kamer binnen loopt, staat het raam open en is er niemand. Hij loopt de kamer binnen om de raam dicht te doen, maar op dat moment komt zijn vader binnen met een verlengsnoer in zijn hand. Sven wilde nog uitleggen dat hij alleen het raam dicht wou doen. Voor Sven de kans krijgt om iets te zeggen, staan de striemen al in zijn rug. Als Sven naar Roosmarijn aanbelt legt hij haar dat zijn camera gemaakt moet worden en daardoor tien dagen weg is. Roosmarijn is boos om die smoes en smijt de deur voor zijn neus dicht. Hij heeft zijn vrienden ook een beetje verwaarloosd. Als Bart hem nog een laatste kans geeft om die middag te zwemmen is er een probleem, want hij heeft nog striemen van het snoer. Hij besluit ze op te wachten, maar ze fietsen weg zonder hem.
Die avond ziet Sven Roosmarijn aan komen fietsen. Als hij naar benenden wil lopen, komt Roosmarijn niet voor hem, maar voor Lennart.Sven ziet dat Lennart een kus geeft aan Roosmarijn. Lennart heeft nu alles van hem afgepakt, zelfs Roosmarijn. Roosmarijn begreep het zelf niet erg goed.Waarom gaf hij nu ineens zo’n kleffe zoen? Ze vertrouwde het niet. Als Sven de volgende ochtend niet naar school wil, gaat zijn vader vragen wat er aan de hand is, maar opeens ziet hij brieven in de prullenbak die hij aan Roosmarijn geschreven heeft. Zijn vader denkt dat hij de vriendin van Lennart wilde afpakken en hij wordt woest .
Die dag durft Roosmarijn echt niet naar wiskunde, dus gaat ze in de aula zitten. Als de rector langs komt zegt ze dat ze niet kan vertellen waarom ze er niet in de les is. Op hetzelfde moment is Sven heel erg ruzie aan het maken met Bob, midden in de klas. Hij wordt het helemaal zat. Hij zegt precies waar het op staat. Als Sven het verhaal herhaald tegen de rector wordt die heel kwaad, omdat Roosmarijn niets gezegd heeft. Later, als de rector het nog een keer vraagt gaat ze mee in het verhaal dat Bob verteld heeft dat ze een meningsverschil hadden.

Die avond vertelt zijn vader hem dat Sven niet meer mag komen op de benedenverdieping van het huis. Hij mag boven blijven en hij mag niet meer naar beneden komen. De nacht erna loopt Sven weg, maar als hij eenmaal veilig in de duinen zit bedenkt hij dat er geen enkele plaats is waar zijn vader hem niet zal vinden. Hij zal dus toch terug moeten. Hoe dan ook, zijn vader komt Sven achterna. Ondertussen is Bob gesnapt in de lerarenkamer, terwijl hij Roosmarijn dwong hem te betasten. Zij en een ander meisje hebben alles verteld en ze is er ook achter gekomen dat Sven geschorst is, omdat zij niet eerlijk was tegen de rector. Ze gaat naar zijn huis en als ze aanbelt doet zijn Lennart open. Die stuurt haar naar boven waar ze de afscheidsbrief van Sven vindt. Sven heeft besloten naar huis te gaan, maar eerst koopt hij een mes. Hij sluipt het huis binnen en gooit de deur naar de woonkamer open. Lennart en zijn ouders zijn aan het eten. Zijn vader springt op en Sven blijft staan. In eerste gedachte denkt zijn vader dat Sven hem wil vermoorden, maar dan biedt Sven het mes aan zijn vader en zegt dat hij hem maar moet steken. Sven weet toch al dat zijn vader hem dood wil hebben, dus waarom doet hij het niet meteen. Als zijn vader dit hoort, zakt hij door zijn knieën en zegt tegen zijn vrouw dat het tijd wordt om de psycholoog te bellen.
De psycholoog praat met iedereen, het gaat een moeilijke tijd worden, maar ze komen er wel bovenop. Het blijkt dat Sven’s vader zo doet omdat hij vroeger zelf ook geslagen is. Sven vindt een briefje van Roosmarijn op zijn bureau en gaat snel naar haar toe. Ze krijgen verkering. Daarna maakt hij het goed met zijn vrienden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

bedankt voor je boekverslag ik heb hem gelezen en heb zo mijn inspiratie voor het mijne gekregen
bedankt

11 jaar geleden

A.

A.

het is een goed verslag maar iets te veel tekst in de samenvatting

4 jaar geleden

Andere verslagen van "Razend door Carry Slee"