ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
1) Slee , Carry : Razend.
Carry Slee heeft het boek , razend , zo genoemd , omdat dat een pakkende titel is voor een verhaal , en het heeft ook echt met het boek te maken , want ze wil laten zien dat niet iedereen is zoals het lijkt en dan kunnen er meningsverschillen ontstaan door de problemen van een persoon.

2) Schrijver : Carry Slee
Jaar van uitgave : 2000
Uitgeverij : Van Holkema & Warenhof.

3) Het verhaal gaat over Sven.
Sven word mishandeld door zijn vader. Zijn vader slaat hem vaak en zijn broer pest hem en steelt zijn spullen. Sven’s vader doet daar niks aan omdat Lennart, het broertje, zijn lievelingetje is. Volgens zijn vader is Lennart veel beter en is Sven een mislukkeling. Lennart word door zijn vader voorgetrokken.Dat doet hij omdat Lennart een goede zwemmer is en ze dezelfde interessen hebben.Hij luistert ook altijd naar zijn vader en Sven soms niet. Sven houd van filmen en wil later zijn eigen films maken.

In de klas van Sven zit een meisje, Roosmarijn.Ze heeft problemen met haar wiskundeleraar, hij is erg populair.hij nam haar apart en deed erg close, hij pakte haar hand en ging dicht tegen haar aan zitten.
Toen ze het aan haar beste vriendin, Halima, vertelde, geloofde zij haar niet.
Ze dacht dat het was om haar gerust te stellen.
Sven is al een tijdje verliefd op Roosmarijn, maar hij durft niet op haar af te stappen, daarom bedenkt zijn beste vriend, Bart, een plan.Ze zullen een film gaan maken en dan zoekt Sven nog een meisje om in de film te spelen, en omdat Roosmarijn later filmster wil worden meldt ze zich meteen aan. Sven kiest dan natuurlijk haar.
Snel moet Sven bedenken waar het overgaat en dus verzint hij dat het gaat over een meisje dat wegloopt. Ze spreken af voor die middag.
Als Sven ‘s middags thuiskomt om zijn camera te halen is alleen zijn moeder thuis, ze vertelt dat zijn vader en Lennart naar de voorselecties zijn van de jeugdkampioenschappen.
En dus hebben zijn vader en Lennart de camera meegenomen om het te filmen zodat ze het later terug kunnen zien om de technieken te verbeteren.
Sven weet zeker dat zijn broertje dit expres gedaan heeft om hem te pesten, maar gelukkig hebben Sven en Roosmarijn genoeg voorbereidend werk te doen. Ze komen niet eens aan filmen toe.

Als zijn vader en zijn broertje die avond thuiskomen is het feest want Lennart is door de selectie heen. Sven begint dus maar niet over de camera, maar dan vertellen ze dat ze de camera elke dag nodig hebben word het hem te veel. Hij krijgt weer ruzie met zijn vader en wordt in elkaar geslagen.
De volgende dag hebben ze weer wiskunde en durft Roosmarijn de wiskundeles niet in, maar dan haalt Halima haar over om toch te gaan.
Maar tijdens de les legt hij een hand op haar schouder en dan laat hij hem naar beneden glijden over haar borst.
Ze zegt het tegen Halima en die gelooft haar nu wel.

Een week later willen ze weer gaan filmen en hebben ze een afspraak, maar Sven heeft zijn camera nog niet terug.
Die heeft zijn vader in de la liggen. Gelukkig hebben ze vroeger uit en kan hij hem ongemerkt pakken en weet op tijd terug leggen. Alleen verteld Lennart aan Roosmarijn dat Sven een vriendin heeft, terwijl dat helemaal niet waar is.
Om te zorgen dat Bob, de wiskundeleraar, niet meer aan Roosmarijn kan komen, wisselen ze van plaats.
‘s Avonds krijgt Sven te horen dat zijn ouders en Lennart met zijn verjaardag in Duitsland zitten voor een speciale training voor Lennart en hij mag niet mee omdat de auto vol zit , en natuurlijk gaat ook de camera mee. Maar een erger probleem is dat Roosmarijn geen zin meer heeft in het filmen omdat ze denkt dat Lennart een vriendin heeft. Terwijl ze net zo verliefd is op Sven. En de volgende dag krijgt ze het bericht dat ze in de feestcommissie zit, maar omdat Bob daar ook inzit, weigert ze.
Lennart pesten door te doen of Roosmarijn zijn vriendin is en neemt haar mee naar het zwembad, terwijl ze eigenlijk verliefd is op Sven.
Tegen Sven zegt Lennart dat Roosmarijn hem leuk vind en tegen haar zegt hij dat Sven een meisjesversierder is, en dat hij het als een soort sport ziet.
De volgende les zit Roosmarijn weer een beetje met een veilig gevoel bij de wiskundeles.
Omdat de leraar aan de raamkant niet aan haar kan komen , maar als Halima haar etui laat vallen komt hij even het raam waar zij zit opendoen en ziet dat ze iets niet snapt hij gaat het haar uitleggen en ondertussen zit hij weer aan haar borst.
Niemand uit haar klas gelooft haar, behalve Sven en Halima.
Sven was zo van slag dat hij vergeten is om de banden te verwisselen in de camera.
Zijn vader denkt dan dat hij wilde dat hij Lennart niet kon filmen en slaat hem weer in elkaar.
Twee dagen later is de vader van Sven in een goed humeur omdat Lennart door de selectierondes heen is. Hij hoopt nu uit te kunnen leggen wat er aan de hand is en vertelt het zijn verhaal in de hoop zijn camera terug te krijgen. Als hij zijn vaders kamer binnenloopt is er niemand maar het regent wel en dus doet Sven het raam dicht, dan komt zijn vader binnen en ziet Sven. Hij wil het nog uitleggen, maar zijn vader heeft zijn conclusies al getrokken en slaat Sven met het verlengsnoer op zijn rug.
Roosmarijn wil Sven nog een kans geven, maar als Sven dan de smoes verteld dat zijn camera gemaakt moet worden is ze kwaad en smijt de deur voor zijn neus dicht.
Hij heeft zijn vrienden de laatste tijd wat verwaarloost en dus gaat hij naar Bart die hem nog de kans geeft om morgenmiddag mee te gaan zwemmen, maar hij kan niet mee omdat de striemen nog op zijn rug staan. Als hij hen opwacht bij het zwembad fietsen ze zonder wat te zeggen weg. Die avond ziet Sven Roosmarijn aan komen fietsen, maar als hij naar beneden wil lopen ziet hij hoe Lennart haar een kus geeft. Lennart heeft nu alles van hem afgepakt, zelfs Roosmarijn. Hoewel zij het zelf ook niet zo goed begreep. Door al deze problemen wil Sven de volgende morgen niet naar school. Als zijn vader komt kijken wat er aan de hand is, ziet hij de brieven die hij aan Roosmarijn heeft geschreven en dus denkt zijn vader dat hij haar van Lennart wilde afpakken en word woest.

Roosmarijn durft niet meer naar wiskunde en gaat in de aula zitten en als de rector vraagt wat er aan de hand is kan ze dat niet vertellen, ondertussen zit Sven ruzie te maken met de leraar van wiskunde.Hij zegt even waar het op staat. Maar als hij het verhaal tegen de rector herhaald word deze heel kwaad, omdat Roosmarijn niks heeft gezegd. Later gaat Roosmarijn mee in het verhaal van Bob dat ze een meningsverschil hebben.
Sven wordt geschorst.
En die avond verteld de vader van Sven dat hij niet meer welkom is op de benedenverdieping van het huis. De volgende nacht loopt Sven weg.

Hij gaat naar de duinen, maar beseft dat zijn vader hem toch overal kan vinden en besluit terug naar huis te gaan. Hoe dan ook, zijn vader beheerst zijn leven.
Ondertussen is Bob gesnapt terwijl hij Roosmarijn dwong hem te betasten. Roosmarijn en een ander meisje hebben alles bekend en Roosmarijn is er ook achter gekomen dat Sven geschorst was omdat zij niet eerlijk was. Ze gaat naar zijn huis en als Lennart opendoet stuurt hij haar naar zijn kamer en vind zijn afscheidsbrief.
Nu Sven besloten heeft naar huis te gaan, koopt hij eerst een mes.
Hij sluipt het huis binnen en gooit de deur naar de kamer open.
Lennart en zijn ouders zijn aan het eten.Zijn vader springt meteen op en Sven blijft staan, zijn vader denkt in eerste instantie dat Sven hem wilt vermoorden, maar nee, Sven zegt: “Neem het mes maar, je wilt me toch dood!” Als zijn vader dit hoort zakt hij door de kniën en zegt tegen zijn vrouw dat het tijd wordt om een psycholoog te bellen.
De psycholoog praat met iedereen, en het zal een moeilijke tijd worden, maar ze komen er wel bovenop.
Het blijkt dat zijn vader zo doet omdat hij vroeger door zijn eigen vader is geslagen.
Dan vindt Sven een briefje op zijn bureau van Roosmarijn, en hij gaat snel naar haar toe.
Ze krijgen verkering en Sven maakt het weer goed met zijn vrienden.

4) De hoofdpersonages:

-Sven: de hoofdpersoon.
Sven is een leuke jongen van een jaar of 15/16.Hij zit op school.
Sven wil graag zijn eigen films maken maar word totaal niet door zijn vader gesteund.
Hij gaat toch door, en wil zijn dromen verwezenlijken, zo zie je dus dat het een jongen is die niet opgeeft. Hij is een beetje onzeker, maar dat komt ook door de thuissituatie.

-Roosmarijn: het meisje waar Sven verliefd op is.
Roosmarijn is een heel knap meisje en van Sven’s leeftijd (15/16 jaar).
Het is een eerlijk meisje, want ze zou graag in een film willen spelen, maar dan wel op een eerlijke manier. Ze is ook vrij naïef, want ze heeft helemaal niet door wat er allemaal speelt bij Sven thuis en ze is vrij onzeker ook over Sven, want ze kan geen hoogte van hem krijgen.
Ze begrijpt pas wat er bij Sven speelt als ze de afscheidsbrief leest.

-Sven’s moeder: zij was Sven’s steunpunt.
Zij is Sven zijn steunpunt, ze werd beheerst door haar man en als hij hem sloeg zei ze er niks van, maar ging later als hij het niet merkte toch naar haar toe.
Ze is erg onzeker en doet daardoor precies wat haar vader verwacht.

-Sven’s vader: hij mishandelde Sven.
Sven zijn vader is onrechtvaardig en mishandelde Sven, hij deed dit omdat hij vroeger ook werd mishandeld door zijn eigen vader. Waarschijnlijk om zijn eigen leed te verzachten.
Hij verbergt zijn onzekerheden achter dat gevoelloze masker, maar aan het eind van het boek blijkt hij toch zo slecht niet te zijn.

-Lennart: Het broertje van Sven.
Lennart is het broertje van Sven en zo’n 11 maanden jonger dus hij is een jaar of 14/15.
Lennart is jaloers op de spullen van Sven en bang voor zijn vader, daarom doet hij alles wat zijn vader zegt.

Ik leef het meeste mee met Sven, omdat hij zo veel problemen heeft en niemand dat in de gaten heeft en al zijn vrienden en het meisje waar hij verliefd op is hem laten vallen of worden afgepakt.

5) Het verhaal speelt zich vooral af op school en bij Sven thuis.
Het speelt zich af in het heden.Het duurt zo’n 2 maanden, dus niet zo’n lange tijd.
De hoofdpersoon blijft dus ook hetzelfde.

6) De schrijfster, Carry Slee , wil ons iets vertellen over de problemen van Roosmarijn die zij heeft met haar leraar. Die haar steeds wil betasten.
en over de problemen van Sven die hij heeft met zijn vader.Zijn vader slaat hem vaak in elkaar en trekt zijn broertje voor, omdat hij zijn lievelingetje is.

7) Er zijn me geen bijzonderheden opgevallen aan het boek.

8) Mijn mening over het boek: Razend.
Ik vind het een leuk boek om te lezen, het gaat over kinderen van mijn eigen leeftijd en dan kun ik me daar beter in verplaatsen.Ik kan me echt inleven in de problemen van Sven, het lijkt me verschrikkelijk als mijn vader mij zou slaan of mijn broer voor zou trekken.
Als je zo’n boek leest ga je altijd denken wat jezelf allemaal mee hebt gemaakt. Tenminste ik doe dat wel.
Het is een erg leuk boek wat je echt vlot door kunt lezen, en je wilt het ook niet wegleggen
omdat je wilt weten wat er verder gaat gebeuren.
Het slot vind ik het mooist, maar dat komt omdat het dan allemaal goed komt omdat de familie van Sven en Sven zelf naar een psycholoog gaan. En Sven krijgt verkering met Roosmarijn.
Toen ik begon te lezen begreep ik dat er problemen waren, en verder in het boek werd dat allemaal uitgelegd, als je de titel leest kan er vanalles gebeuren, ik dacht aan iemand die heel kwaad werd om iets. En dat klopte wel een beetje, want de vader van Sven werd altijd kwaad op hem, oftewel razend!!!!

9) Mijn punt voor dit boek.
Ik wil dit boek een 81/2 geven.Want het is mooi geschreven met een mooi einde , wat trouwens erg typisch is voor Carry Slee want zij maakt altijd een goed einde aan een verhaal, hoewel ik dit wel leuk vind.
Het is een mooi verhaal met spannende stukken erin.

Ik vond het leuk om dit boekverslag te maken en ik hoop dat u het goed gelukt vindt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

K heb dit gewoon gekopieerd, k had geen zin om een leesverslag te maken.
thx man!

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Mooi gedaan!!!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

jammer van de spel fouten, maar maakt niks uit door jou heb ik nu een 8 binnen.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

Erg goed geschreven Dikke Tien !! ;)

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Ik vind het een mooi verslag jammer dat er af en toe foutjes in zitten maar ik heb er veel aan gehad!
Groetjes Maud (:

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

pffffffff jou ding is niet normaaal slecht!!! haaal snel weg haal!!
:P geintje nice verslag

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Mai

Mai

hee loez,
bedankt voor je verslag het heeft me erg goed geholpen!

gr. laura

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

eigenlijk heb ik geen commentaar op dit boekverslag..
Ik wou vragen of je toevallig nog een boekverslag hebt van bijv. afblijven.
Als je die zou hebben wil je hem dan opsturen naar mijn email-adres en anders gewoon even laten weten dat je het niet hebt

Groetjes, Rebecca

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

ik vind jouw verslag een hele mooie verslag ik ga het gebruiken hoop ik

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

Hey LoezZz, :P
ik had het boek eerst nog niet gelezen, maar nu... Nu heb ik het al gelese in 2 dagen! ThnX! Ohwja, 'k had een 8.5 voor me boekverslag ;)

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

heey Loes, ik doe mijn verslag ook over razend, en ik heb bes wel veel aan je verslag gehad. ik zit zelf in 2vmbo.

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

heej i wil je ff bedanken dat je het uitreksel op internet heb laten setten want uh danksij joe heb ik un 8 gescoord doe wel mavo maja boeie so kan ik fijn mun exame hale sonder da ik er voor leer kusjahzzzzzzz

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

W.

W.

Hoi,

Ik had een vraagje wat voor cijfer heb je hiervoor gekregen?
En ik wilde zeggen dat ik de samenvatting nogal lang vindt dat je bijna heel het boek over heb getypt.

Groetjes wendy

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

wel goed verslag alleen beetje lange samenvatting!! mzzl Li'L_LoVaH

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

er zitten veel spelfouten in!!


13 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast