A. Zakelijke gegevens
De titel van het boek is Razend, de schrijver is Carry Slee en Van Holkema & Warendorf heeft het uitgegeven in het jaar 2000


B. Korte uitleg waarom het boek gekozen is
Ik heb dit boek gekozen omdat Carry Slee hele mooie boeken schrijft en “razend” is het nieuwste boek van dat zij heeft geschreven.


C. Eerste persoonlijke reactie
Mijn eerste reactie van dit boek is dat het heel erg mooi en realistisch is, net als haar andere boeken (voor mijn leeftijd). Haar boeken zijn mooi door de manier hoe ze schrijft, manier van vertellen. Realistische boeken vind ik ook het leukst om te lezen, omdat als je van die fictie boeken heb gebeuren vaak allerlei dingen die in het echt niet kunnen en dat vind ik niet echt boeiend om te lezen. Er zit ook een bepaalde manier van schrijven in de boeken zodat je het in een keer uit wil lezen.


D. Samenvatting van de inhoud
Sven wordt mishandeld door zijn vader. Hij wordt heel vaak geslagen en zijn broer pest hem en steelt zijn spullen. Sven’s vader doet daar niets aan, want Lennart (Sven’s broer) is zijn lievelingetje. Ook zijn moeder doet niets, want die is te bang voor haar man. Volgens zijn vader is Lennart veel beter dan Sven en is Sven een mislukkeling. Lennart wordt dan ook heel erg voorgetrokken. Dat Sven’s vader Lennart zo erg voor trekt is omdat Lennart een goede zwemmer is en dezelfde interesses heeft als zijn vader. Hij gaat ook nooit tegen zijn vader in en dat doet Sven wel. Sven houdt van filmen en hij wil later dan ook zijn eigen films maken.

Roosmarijn, een meisje uit Sven’s klas, wilt filmster worden en als ze hoort dat Sven een film wil gaan maken en iemand nodig heeft voor de hoofdrol pakt ze die kans gelijk aan. Sven vind Roosmarijn ook leuk dus hij zorgt er ook voor dat zij die rol krijgt.

Als Sven thuis komt van school en aan zijn moeder vraagt waar zijn camera is krijgt hij te horen dat zijn vader hem mee heeft genomen naar de voorselecties waarin Lennart zwemt. Dan kan hij zijn techniek verbeteren. ’s Avonds is het feest, want Lennart is door de voorselectie heen. Sven neemt zich voor om niets te zeggen over zijn camera, maar als hij hoort dat ze hem elke dag meenemen wordt het hem te veel. Hij krijgt ruzie met zijn vader en wordt weer in elkaar geslagen.

Roosmarijn heeft ook een probleem want Bob, de aardigste leraar van school, tast Roosmarijn op haar borst aan, als hij iets aan haar uitlegt. Halima, haar beste vriendin, gelooft het eerst niet maar toen het nog een keer gebeurde wel. Roosmarijn is zelfs aan de raamkant gaan zitten zodat hij niet bij haar kan. Halima laat haar etui vallen en hij doet plotseling het raam open en ziet dat Roosmarijn iets niet snapt en doet het weer.

Op Sven’s verjaardag komt Sven thuis van school en merkt dat zijn ouders en broer er niet zijn. Ze zijn naar Duitsland voor een speciale training voor Lennart. Hij kan niet mee omdat de auto vol zit. Een groter probleem is dat ze zijn camera mee hebben genomen en dat Roosmarijn al niet zo’n zin meer heeft om te filmen. Omdat ze denkt dat Sven een vriendin heeft, wat niet zo is Lennart heeft allemaal leugens verteld toen ze bij hun was voor de eerste dag filmen. Roosmarijn die Sven leuk vind is daardoor verdrietig.

Lennart heeft Roosmarijn uitgenodigd om te komen kijken bij het zwemmen en doet dan net alsof zij zijn vriendin is, terwijl dat niet zo is.

Als Roosmarijn verteld aan de klas wat Bob bij haar doet krijgt ze geen steun alleen maar “commentaar” dat Bob zoiets nooit zou doen en dat ze alleen maar aandacht wil. Alleen Sven en Halima.

Sven’s vader heeft nog steeds Sven zijn camera. En als Sven de camera pakken wil komt zijn vader binnen. Hij laat Sven niet eens uitpraten en slaat hem weer helemaal in elkaar.

De volgende dag hadden Sven en Roosmarijn afgesproken om te filmen, maar omdat Sven zijn camera niet heeft verzint hij een smoes dat zijn camera kapot is en in de winkel ligt.

Zo gaat alles nog een tijdje door.

Roosmarijn durft echt niet naar wiskunde, dus gaat ze in de aula zitten. Als de rector langs komt zegt ze dat ze niet kan vertellen waarom ze niet in de les is. Op het zelfde moment is Sven heel erg ruzie aan het maken met Bob, midden in de klas. Het wordt hem allemaal te veel en verteld het verhaal van Roosmarijn. Als Sven het verhaal herhaald tegen de rector wordt die heel kwaad, omdat Roosmarijn niets gezegd heeft. En Sven wordt geschorst. Later, als de rector het nog een keer vraagt gaat ze mee in het verhaal dat Bob opgehangen had: zij en Bob hadden een meningsverschil.

Die avond vertelt zijn vader hem dat Sven niet meer beneden mag komen in huis.

De nacht erna loopt Sven weg, maar hij bedenkt zich dat zijn hem vader overal zal vinden waar hij ook heen gaat. Hij zal dus toch terug moeten.

Ondertussen is Bob gesnapt terwijl hij Roosmarijn dwong hem te betasten. Zij en een ander meisje hebben alles verteld en ze is er ook achter gekomen dat Sven geschorst is omdat zij niet eerlijk was tegen de rector. Ze gaat naar zijn huis en als ze aanbelt doet zijn Lennart open. Die stuurt haar naar boven waar ze de afscheidsbrief van Sven vindt.

Sven heeft besloten naar huis te gaan, maar eerst koopt hij een mes. Hij sluipt het huis binnen en gooit de deur naar de woonkamer open. Lennart en zijn ouders zijn aan het eten. Zijn vader springt op en Sven blijft staan. Eerst denkt zijn vader dat Sven hem wil vermoorden, maar dan geeft Sven het mes aan zijn vader en zegt dat hij nu eindelijk moet doen wat ie wilt doen hem dood steken. Zijn vader pakt het mes aan maar elke sec word zijn greep zwakker en het mes valt op de grond. Hij begint te huilen en hij zegt tegen zijn vrouw dat ze de psycholoog toch maar moet bellen en omhelst Sven. De psycholoog praat met iedereen, het blijkt dat Sven’s vader zo doet omdat hij vroeger zelf ook geslagen is. Als Sven naar boven loopt vindt hij een briefje van Roosmarijn op zijn bureau en gaat snel naar haar toe. Ze krijgen verkering. Daarna maakt hij het goed met zijn vrienden.


E. Verhaalanalyse
1). De titel van het boek is Razend. Het is wel een logische titel voor dit boek, want de titel drukt het gevoel van de hoofdpersoon uit. Hij is razend op zijn vader.

2). Er worden veel open plekken gebruikt in het verhaal waardoor je jezelf dingen gaat af vragen. Bijvoorbeeld: “waarom Sven’s vader hem slaat”, “Hoe Sven zijn probleem gaat oplossen”, ”wat Roosmarijn aan de situatie met Bob gaat doen” enz..

3). Personages:

*Sven (hoofdpersoon):
Sven is een jongen met een droom. De droom om te filmen, ook al vindt zijn vader het onzin, en moet ie daar letterlijk onderlijden. Hij is dus een echte doorzetter. Hij voelt zich erg onzeker door de omstandigheden thuis. Niet alleen thuis maar ook op school bij Roosmarijn.

*Roosmarijn (“helper”)
Het is een meisje met een droom om een filmster te worden. Ze heeft een gevoelig karakter en zal dan ook niemand expres kwetsen. Als ze een probleem heeft houd ze dat ook niet voor zichzelf , maar ze vindt het wel vreemd als mensen haar niet geloven.

*Sven’s moeder:
Sven’s moeder is een steunpunt voor Sven zelf, ook al neemt ze het niet op tegen zijn vader staat ze toch achter Sven. Ze is heel erg onzeker en doet precies wat haar man van haar verwacht.

*Sven’s vader:
Sven’s vader is een gemene man, die niet weet hoe hij een zoon moet behandelen. Dat komt omdat ie zelf ook zo behandeld is. Eigenlijk is het een gevoelige man, want aan het einde van het boek komt hij er toch achter dat er iets aan de situatie gedaan moet worden, hij begint zelfs te huilen.

*Lennart (broer):
Lennart is 11 maanden jonger als Sven en is bovendien jaloers op hem. Daardoor treitert hij Sven, steelt zijn spullen en probeert Roosmarijn af te pakken. Hij doet precies wat zijn vader zegt en wordt daardoor voorgetrokken. Lennart is bang voor zijn vader en daarom doet hij ook alles wat zijn vader zegt. Ook al is hij het er net zoals Sven niet mee eens.

4). Het thema van dit boek is kindermishandeling.

5). Het verhaal is logisch-chronologisch verteld. Dat betekent dat het verhaal verteld wordt in een logische volgorde. Het heeft een gesloten eind want er wordt precies verteld hoe het eindigt. >. Er zijn geen tijdsprongen en terugblikken in het verhaal. Er zijn wel meerdere verhaallijnen, want je ziet het verhaal door de ogen van Sven en Roosmarijn. Je komt te weten van hun allebei wat er gebeurt en wat er in hun omgaat.

6). Het verhaal speelt zich af in het heden. Het is een stuk van Roosmarijn en Sven’s leven van ongeveer (denk ik) 2 maanden.

7). Het is een Ik-vertelsituatie want Sven en Roosmarijn vertellen (laten weten) zelf hun probleem en wat er gebeurt.

8). De plaats, de ruimte, waar het verhaal zich afspeelt is op school en thuis.

9). a. Carry Slee heeft de bedoeling van het verhaal de lezer te vertellen over hoe een jongen leeft die thuis mishandeld en verwaarloosd wordt door zijn vader. Zijn vader trekt zijn broer met alles voor en geeft hem complimentjes. Het enige wat hij bij Sven doet is hem in elkaar slaan en zeggen dat hij een mislukkeling is.

b. Ik heb niet echt een duidelijke boodschap er uit kunnen halen. Het zou wel zo kunnen zijn dat ze wil laten zien dat als mensen mishandelt worden dat ze dat dan vaak kunnen verbergen. En dat als je vrienden vreemd doen dat je ze niet gelijk moeten laten vallen, je moet er achter komen waarom hij/zij zo doet en wat er aan de hand is. Misschien kan je ze zelfs helpen met hun probleem in plaats van ze in de steek te laten.


F. Leeservaring grondig beschrijven

Onderwerp:
Het onderwerp spreekt me erg aan omdat het iets ergs is en omdat het ook echt gebeurt. Over kindermishandeling heb ik wel is nagedacht, maar dat is dan na aanleiding van een boeken; Blauwe plekken is daar een voorbeeld van. Het boek heeft me geen nieuwe kanten laten zien van kindermishandeling, ook ben ik er niet anders over gaan denken want ik wist de dingen die erin stonden al. Wat me wel opviel was dat ik dacht dat Sven zijn vader ging doodsteken maar dat is juist niet zo juist andersom hij bood zijn vader het mes aan om hem dood te steken. Ik vond de aandacht voor de oplossing van het probleem van Sven te weinig was. Het is echt zo van, nou ook nu de psycholoog laten komen en het is weer allemaal goed.
Gebeurtenissen:
Het verhaal is goed geschreven. Er komen genoeg gebeurtenissen in voor, wat dan weer vragen oproept, daardor blijft het boek je boeien. Je wilt ook antwoord op je vragen hebben dus dan lees je door en dan heb je die ook. Verder is het verband van het verhaal ook goed, want alles loopt in een normale volgorde in elkaar door. Het verhaal is erg verrassend op het eind; hoe Sven het probleem oplost. De gebeurtenissen zijn ook erg waarschijnlijk, omdat kindermishandeling nog steeds voor komt in de wereld. Ik vind het een mooi verhaal door de manier hoe ze vertelt (schrijft) [ik heb er eigenlijk geen voorbeeld van want het is de manier hoe ze schrijft en het verhaal opbouwt en dan zou ik het hele boek moeten overschrijven]. Het is een realistisch verhaal wat ze geschreven heeft, omdat kindermishandeling ook gebeurt in de wereld.

Personages:
Sven is de hoofdpersoon maar ik zou echt niet in zijn schoenen willen staan, mishandelt worden door je vader, nee dank je. Maar ik vind het wel knap van hem de manier hoe hij het probleem oplost. Omdat het een realistisch verhaal is kunnen alle mensen die erin “spelen” in het echt ook bestaan. De personen reageren niet voorspelbaar bijvoorbeeld: >, >. Van Sven en Roosmarijn kom je het meeste te weten, daardoor begrijp je ook hun gedrag. Het gedrag is normaal, want ze zitten ergens mee en hebben het er moeilijk mee de een kan het tegen niemand zeggen en de ander verteld het tegen de klas maar niemand gelooft haar. Ik zou als ik Sven was het wel vertellen niet aan familie of vrienden maar aan iemand die met meer mensen praten met problemen dat ze snapt waar je door heen gaat en je kan helpen.


Bouw:
Het verhaal heeft een goede opbouw. Het hele boek blijft boeien, want er zijn dingen die gebeuren terwijl je ze anders verwacht had. Er zijn geen terugblikken of herinneringen alleen maar dingen wat er gebeurt op dat moment. Het einde van het verhaal is net een sprookje, (niet dat ik dat erg vind hoor) alles is weer goed; Alle problemen zijn opgelost en Roosmarijn en Sven hebben verkering, (en ze leven nog lang en gelukkig).


G. Informatie over de auteur
Carry Slee werd is 1949 geboren in Amsterdam. Al sinds dat ze klein is, is ze veel met verhalen en boeken bezig. Op de lagere school had ze een schrift waarin ze korte verhalen en gedichten schreef. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Woord en Gebaar in Utrecht en is dramadocent in op de hogere scholen geworden. Doordat ze goed kon schrijven werd het een groot succes. Ze bedacht met de kinderen een verhaallijn en daarom heen maakte ze een verhaal.

Carry Slee heeft twee dochters, Nadja (1979) en Masja (1981) die haar grootste inspiratiebron zijn. Toen haar dochters nog jong waren, schreef Carry Slee verhalen voor hen waarin ‘Keetje Karnemelk’ de hoofdrol speelde. Nadja en Masja vonden de verhalen zo leuk dat Carry Slee besloot ze naar het tijdschrift Bobo te sturen. Daarin werden ze in geplaatst. Door het succes van ‘Keetje Karnemelk’ stortte Carry Slee zich op een boek over de belevenissen van de tweeling Rik en Roosje. Ze gaf het verhaal aan de uitgeverij Van Holkema & Warendorf, waar het in 1989 tot boek gemaakt is. Hiermee begon een succesvolle carrière.

Carry Slee schrijft voor kinderen van alle leeftijden. De situaties die ze beschrijft, zijn heel herkenbaar.

De personages zijn zo goed uitgewerkt, dat de kinderen zich zelf kunnen herkennen in het boek. Carry Slee is niet bang om moeilijke onderwerpen als homoseksualiteit, pesten en scheiden te gebruiken.

Carry Slee ( 1949) is één van de populairste Nederlandse kinderboekenschrijfsters. Ieder jaar doet zij weer mee met de Jonge Jury en de Kinderjury, die haar boeken zelfs negen keer bekroonden. Zo werd Meester Paardenpoep bekroond door de Kinderjury 1999 (categorie 6-9 jaar), ook met Afblijven (categorie 10-12 jaar) gebeurde hetzelfde. De Jonge Jury koos het boek Spijt! tot beste boek van het jaar in 1998, een jaar later was Pijnstillers het favorietst.

De boeken die Carry Slee geschreven zijn:

Vanaf 4 jaar:
Hallo Baby
Hierperdepiep
Morgen mag ik in het diepe
Rood met witte stippen
Sneeuwman, pak me dan
Met zonder jas
Zandtaartjes
We zijn er bijna
Lekker weertje koekepeertje
Kwispelstaartjes:
Giechelvisjes nieuw
De konijnenkeuteldropfabriek
De knorreborreboerderij
Een krokodil in de heg
Piep, zei de muis
De kinderen van de Grote Beer:
Een kringetje van tralala (groep 1)
Wiebelbiebeltanden (groep 2)
Opgepast, ik lust een hele boekenkast (groep 3)
Rekenen in het oerwoud (groep 4)
Help, juf is verliefd (groep 5)
Klapzoenen en valsspelers (groep 6)
Schreeuwende slaapzakken en stiekeme stropers (groep 7)
Broodje gras en linke soep (groep 8)

Vanaf 7 jaar:
Het drakepad
Kaatje Knal en de biefstukbende
Hokus Pokus... plas! Nieuw
De smoezenkampioen
Ridder Schijtebroek
Meester Paardenpoep
Markies Kattenpies 9

Vanaf 9 jaar:
Verdriet met mayonaise
Confetti conflict
Kilometers cola en knetterende ruzie
Geklutste geheimen met strafwerk toe

Vanaf 11 jaar:
Spijt!
Pijnstillers
Afblijven
Kappen!
Razend

Razend is een te nieuw boek dus er zijn nog geen recensies geschreven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

Goede samenvatting, thnx ! :]

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

K vind het een goed boekverslag.
Moet vrijdag een samenvatting schrijven over razend.
K hoopt dat het goed gaat:P:P

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Ik vind het een goed boekverslag.
Ik deed mijn boekbespreking over het boek Razend en haalde een negen.
Ben zo trots op mezelf:P:P

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

leuk!

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

hoi irene.
ik wil je heel erg bedanken want ik moets een boekverslag inleveren maar ik had nog hellemaal niks gelezen.
en door jou heb ik toch een 8 gehaalt
heeeel erg bedankt.
love ya groetjes xxxjes melissa van over_y

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

F.

F.

hoi hoesie alles goed? heb je misschien nog wat meer uittreksels van carry slee want ik vindt dat jij heel goed kan schrijven(als ik jou uittreksels bekijk dan ben ik een prutser) nou ja
alvast bedankt

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

hee goed!!!!!!!!!!!!

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

G.

G.

heel goed dat je het er op heb gezet. erg bedankt

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast