Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes.

 


Naar de vragenlijst


ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Jaar: 2000
Verdere informatie: Razend doet mee aan de Jonge Jury 2001.

Vooraf:
Ik heb dit boek gekozen voor mijn boekverslag, omdat ik het een heel mooi boek vind. Het onderwerp mishandeling spreekt me aan, en over het algemeen kan Carry Slee heel goed boeken over een serieus onderwerp schrijven die toch niet saai worden. Ik verwachtte veel van dit boek. Dat komt omdat ik al veel boeken van Carry Slee heb gelezen, en vooral de boeken voor kinderen van 12 jaar en ouder waren allemaal erg mooi. Je verwacht sowieso altijd meer van een boek van een schrijver die je al kent als je haar boeken mooi vond, dan dat je een boek van een schrijver leest die je nog niet kent, of die je alleen op aanraden van een ander leest.

Omslag:
De illustratie op de omslag is gemaakt door Roelof van der Schans en de vormgeving van de omslag is verzorgd door Toine Post. De achtergrond van de omslag is geel, met overal bruine schaduwen. De illustratie geeft Sven weer met een mes in zijn hand. Het lijkt gemaakt te zijn met verf en ziet er een beetje ruwgeverft uit. De combinatie van die achtergrond en de tekening en daarbij ook nog de rode (bloedkleurige) letters, maken het een omslag die er een beetje eng en kil uitziet. Maar dat geeft wel weer mooi het gevoel dat Sven bij de gebeurtenissen in dit boek heeft weer denk ik.

Schrijver:
Ik heb alle boeken voor kinderen van 12 jaar en ouder van Carry Slee gelezen, en vroeger heb ik ook bijna alle boeken van 8 tot 12 jaar van haar gelezen. Alle boeken van Carry Slee voor 12 jaar en ouder (Spijt, Pijnstillers, Afblijven, Kappen) gaan over problemen in de samenleving. Ik vind dat ze goed met die problemen omgaat. Ze legt uit (in de vorm van een verhaal) hoe het is om zoiets mee te maken, maar maakt het niet een heel zwaar boek om te lezen. Mijn favoriete boek van haar is: pijnstillers, dit gaat over een jongen die zijn moeder aan kanker verliest.

Titel:
De titel van dit boek is Razend. Deze titel past op 2 personen tegelijk:
 Sven is boos op zijn vader, omdat die hem mishandelt en zijn broer Lennart voortrekt.
 De vader van Sven wordt vaak boos op Sven, omdat hij niet alles doet wat hij zegt, zo is Sven gestopt met zwemmen. Daarom mishandelt hij Sven vaak.

Genre:
Het genre van dit boek is: Maatschappelijk geëngageerd, dit is zo omdat het over problemen in de samenleving gaat, zoals:
 mishandeling: Sven wordt mishandeld door zijn vader en dit komt ook veel in gewone gezinnen voor.
 Aanrandingen: Roosmarijn wordt aangerand door haar leraar. En zij is niet de enige op school die wordt aangerand. Ook dit kan voorkomen op een school.
Ik hou van dit soort boeken, ik vind het leuk om boeken te lezen die ook echt gebeurt zouden kunnen zijn. Science Fiction spreekt me niet echt aan, daar kan ik me niet zo goed in inleven.

Thema’s
Het hoofdthema van dit boek is: Mishandeling.
De subthema’s in dit boek zijn:
 Vriendschap (vriendschap tussen verschillende personen).
 Liefde (de liefde die ontstaat tussen Sven en Roosmarijn).
 Seksuele intimiteiten (Bob die zijn handen niet thuis kan houden bij Roosmarijn, en naar wat later bleek ook bij andere meisjes, zoals: Astrid van Lanen.

Samenvatting:
Sven wordt thuis mishandeld door zijn vader. Lennart wordt voorgetrokken, omdat hij alles doet wat zijn vader zegt. Als Sven tegen zijn vader zegt dat hij stopt met zwemmen om meer aan zijn hobby filmen te doen, loopt het helemaal uit de hand.
Sven wil namelijk een film gaan maken met Roosmarijn in de hoofdrol (het meisje waar hij verliefd op is). Roosmarijn heeft zelf ook een probleem, maar houd het niet verborgen, zoals Sven doet. Als ze aan de klas vertelt dat hun favoriete leraar zijn handen niet thuis kan houden gelooft niemand haar, behalve Sven en Halima (haar vriendin). Sven besluit weg te lopen, als blijkt dat Lennart Roosmarijn probeert af te pakken. Hij schrijft een afscheidsbrief, waarin hij aan zijn moeder uitlegt waarom hij weg gaat. Roosmarijn vindt die brief. Ondertussen bedenkt Sven een oplossing voor het mishandelen: als zijn vader hem dan toch dood wil hebben moet hij hem maar meteen vermoorden. Dit doet zijn vader niet, en dan blijkt dat zijn vader vroeger zelf ook mishandeld is.
De leraar die Roosmarijn lastig valt word betrapt en word ontslagen. Roosmarijn en Sven krijgen op het eind verkering.

Samenvatting van het verhaal in 1 zin: Sven wordt mishandeld door zijn vader.

Personen:

De hoofdpersoon:
 Sven Feije

Andere belangrijke personen in het boek:
 Lennart Feije
 Roosmarijn
 De vader van Lennart

Bijfiguren:
 De moeder van Sven
 Bob, de wiskunde leraar van klas 2b
 Halima, de beste vriendin van Roosmarijn
 Bart , de beste vriend van Sven
 Arnout, een van de vrienden van Sven
 Hakim, een andere vriend van Sven
 De oma van Sven
 Astrid van Lanen
 Meneer Hazelman, de conrector op de school van Sven

Sven:
Sven is een jongen die heel erg mishandeld wordt door zijn vader, daarom voelt hij zich vaak diep ongelukkig. Als zijn vrienden geen vrienden meer met hem willen zijn, omdat hij vaak niet komt opdagen, wordt hij nog bedroefder. En als Lennart dan ook nog aan Roosmarijn vertelt dat Sven eigenlijk niet echt verliefd op haar is (wat niet waar is), maar dat hij haar alleen maar versiert om stoer te doen, wil Roosmarijn eerst ook niks meer met hem te maken hebben. Sven’s hobby is filmen, daarvoor geeft hij zwemmen op, daardoor krijgt hij nog meer slaag van zijn vader. Als ik Sven zo bekijk, vind ik het een sympathiek persoon. Hij probeert zijn vriendschap te onderhouden, maar dat gaat niet altijd. Toen hij van Bart (zijn beste vriend) nog een laatste kans kreeg om het goed te maken, ging dat mis. Ze zouden gaan zwemmen, maar omdat hij geslagen was en er nog striemen te zien waren, kon dat echt niet, zo verloor hij dus zijn beste vriend. Sven heeft ook doorzettingsvermogen, hij zegt op de meeste punten wel wat hij vindt, of hij daar nou om geslagen wordt of niet. Ik vind dat wel goed van hem dat hij dat nog durft. Maar het is misschien niet echt praktisch.
Ik zelf zou er denk ik allang vanaf zijn gestapt om mijn mening te zeggen, en mijn vader gaan gehoorzamen.
Een echte beschrijving van het uiterlijk van Sven staat niet in het boek. En ik vind ook niet dat dat echt nodig is. Ik vind het niet echt leuk als je een helemaal precieze beschrijving krijgt van de persoon waar het om gaat. Je kunt Sven voor je zien, en zo hoef je je niet op uiterlijk te beoordelen, het innerlijk van Sven is veel belangrijker in dit boek.

Lennart:
Lennart wordt voorgetrokken door zijn vader, omdat hij alles doet wat hij zegt. Hij gaat wel door met zwemmen, en als zijn vader hem zomaar een trui cadeau geeft waar Sven heel lang voor heeft moeten werken, doet hij er niks aan. Ik vind hem daardoor (en ook door andere momenten) erg onsympathiek, ik zou niet op hem willen lijken. Hij lijkt me heel egocentrisch.
Zo probeert hij op een gegeven Roosmarijn af te pakken van Sven, hij zegt tegen Roosmarijn dat Sven haar alleen maar wil om stoer te doen. En zegt vervolgens tegen Sven dat Roosmarijn hem wel ziet zitten. Tegen zijn vader zegt Lennart dat Roosmarijn zijn vriendin is, als zijn vader dan brieven van Sven aan Roosmarijn in Sven’s prullenbak vindt, krijgt Sven weer slaag, omdat hij de ‘vriendin’ van Lennart af probeert te pakken.
Lennart zegt later als de hele familie in therapie gaat, dat hij eigenlijk wel bewondering heeft voor Sven, omdat hij doet wat hij wil, terwijl hij braaf alles doet wat zijn vader doet. Ik vind dit eigenlijk best wel zwak van iemand, om na al dat gedoe met zijn broer en Roosmarijn te zeggen dat hij eigenlijk best wel tegen hem opkijkt. Al is het misschien wel een manier geweest om aandacht te krijgen van Sven.
Op de een of andere manier, kreeg ik in dit verhaal meer de indruk dat Lennart de grotere broer van Sven was, al wordt er wel in het verhaal gezegd dat hij het kleine broertje is. Maar je krijgt al snel het idee van een ouder iemand, omdat ik me niet echt voor kan stellen dat een kleiner broertje zulke dingen doet bij een grotere broer. Maar dat komt misschien omdat er in de meeste verhalen toch gesproken word van een vervelende grote broer.

Roosmarijn:
Roosmarijn is het belangrijkste persoon in het boek na Sven. Ze heeft te maken met een groot probleem: ze wordt seksueel geïntimideerd door haar leraar. En dan niet eens een leraar waar iedereen een hekel aan heeft, maar de favoriete leraar van de klas. Ze voelt zich heel ongemakkelijk elke keer als de Bob haar aanraakt. Dat vind ik begrijpelijk, ik denk ook dat ik me heel ongemakkelijk zou voelen. Ik weet niet wat ik in zo’n situatie zou doen. Als ze Sven leuk begint te vinden, kan Sven nog steeds niet filmen met haar, omdat zijn vader nog steeds zijn camera gebruikt voor de opnames van de zwemselectie van Sven.
Sven zegt dan dat de camera kapot is, en dat de winkel hem nog steeds niet gemaakt heeft. Roosmarijn gaat dat controleren met Halima, ze vraagt bij de winkel of de camera er is, als blijkt dat dat niet zo is, vertrouwt ze Sven helemaal niet meer.
Ik kan begrijpen dat ze Sven niet meer vertrouwt, ze weet niet wat er allemaal bij hem thuis gebeurt, dus het is een logische reactie als iemand steeds iets belooft, en vervolgens allemaal leugens vertelt als het niet kan, om dan genoeg van hem te krijgen. Het uiterlijk van Roosmarijn wordt niet echt beschreven, er wordt wel genoemd dat Halima haar mooi vindt, en dat ze zichzelf eigenlijk ook best knap vindt.

De vader van Sven:
Ik vind de vader van Sven geen sympathiek persoon, en ik denk ook dat dat de bedoeling is van de schrijver. Je krijgt de gedachtegang van de vader niet echt te weten. Je weet niet precies waarom hij Sven slaat en Lennart niet.
Mij lijkt het een persoon die vindt dat iedereen naar hem moet luisteren, in ieder geval zijn familie moet dat. Hij laat het niet toe dat zijn vrouw Sven troost of de wonden schoon maakt. Hij denkt waarschijnlijk alleen maar na over zijn gedachten, over wat hij ergens van vindt, en vindt ook dat iedereen zo moet denken.

De moeder van Sven:
De moeder van Sven wordt onderdrukt door haar man. Je kunt in sommige stukken van het verhaal merken (bijvoorbeeld dialogen tussen Sven en zijn moeder) dat ze het niet eens is met de manier hoe haar man Sven behandelt. Toch komt ze niet voor Sven op als hij weer mishandeld wordt. Ik kan best begrijpen dat het moeilijk is als je kind mishandeld wordt door de man waar je van houdt. Ik weet niet wat ik zou doen in zo’n situatie. Het is begrijpelijk als je niet voor je kind op durft te komen, omdat je anders misschien zelf ook klappen krijgt, maar het is ook weer vreemd dat je je eigen kind niet beschermt tegen zoiets.

Bob:
Bob geeft wiskunde. Hij is de favoriete leraar van klas 2b, en bijna alle leerlingen van de school vinden hem aardig. Als Roosmarijn vertelt dat hij haar seksueel intimideert gelooft niemand haar. Sven krijgt in de klas ruzie met hem over wat er rond Roosmarijn gebeurt, als Roosmarijn later bij de conrector ontkent dat ze aangerand is door Bob, wordt Sven geschorst. Daarna wordt Bob betrapt als hij weer aan Roosmarijn probeert te zitten, hij wordt ontslagen.
Ik vind Bob geen aardig persoon, als leraar is hij misschien aardig, maar wat hij daarnaast doet is echt slecht.

Halima:
Halima is de beste vriendin van Roosmarijn. Je krijgt niet echt een persoonlijk beeld van haar. Ze steunt Roosmarijn, is erg behulpzaam als het nodig is en komt op voor haar vriendin als niemand anders dat doet. Het behulpzame kun je o.a. merken doordat ze aan Roosmarijn voorstelt om van plaatst te ruilen bij wiskunde, zodat Bob niet meer aan haar kan zitten als hij langs loopt. Er wordt verder niet echt meer over haar vertelt, maar toch vorm ik me het beeld van haar dat ze een goede vriendin zal zijn die je kunt vertrouwen.

Bart:
Bart is de beste vriend van Sven. De vriendschap loopt stuk, omdat Sven hun afspraken altijd afzegt. Bart zit hier ook erg mee, maar begrijpt niet waarom en dat kan ook niet omdat Sven niet vertelt aan zijn vrienden hoe het bij hem thuis is.
Je komt ook niet veel te weten over Bart in het verhaal, maar door wat ik van hem weet lijkt het me een aardig persoon.

Arnout en Hakim
Ik doe deze 2 personen samen, omdat ze in het boek alleen maar samen voorkomen. Ze spreken af om te gaan chatten en via de chatbox een vriendin te vinden. Ze doen zich voor als 2 meisjes (Dieke en Lotte) en hopen zo beet te krijgen. Als Sven en Bart dit horen spreken ze af om met Hakim en Arnout te gaan chatten, en zich dan voor te doen als 2 meisjes (Arnout en Hakim weten dit niet).  Als ze een paar keer met elkaar gechat hebben spreken ze een keer ergens af. Als Arnout en Hakim zien dat Sven en Bart hun in de maling hebben genomen worden ze eerst boos, maar daarna kunnen ze er wel om lachen. Voor de rest spelen deze personen geen rol in het boek. Zo kun je aan deze kleine gebeurtenis bijvoorbeeld afleiden dat Arnout en Hakim ook weer heel natuurlijke reacties hebben. Ik vind het een vreemd idee om een vriendin te zoeken via een chatbox, ik zou dat nooit doen. Dus dat vind ik wel een raar trekje in hun karakter.

De oma van Sven:
De oma van Sven komt maar enkele momenten in het boek voor. In die momenten praat ze met haar zoon (Sven’s vader) aan de telefoon. Ze stelt haar zoon voor om naar mevrouw Simons een psycholoog te gaan, maar dat wil hij niet. Sven’s vader zegt dat je de ellende alleen maar uit Sven kan slaan. De oma heeft dus door wat er bij haar thuis gebeurt, maar de vader van Sven luistert niet. Ik denk niet dat dit slim is van hem. Ik denk namelijk dat de oma van Sven best goed zal weten wat ze moet doen, omdat ze deze situatie bij haarzelf thuis ook heeft meegemaakt (toen haar man, de vader van Sven in elkaar sloeg).

Astrid van Lanen:
Bij haar heeft Bob hetzelfde gedaan als bij Roosmarijn. Daarom is ze uit de feestcommissie gestapt. Daarna kwam er een plek vrij voor Roosmarijn in de feestcommissie, maar daar is ze toen dus ook niet in gegaan, omdat Bob er ook inzat.

Meneer Hazelman:
Hij is de conrector die eerst Sven schorst en daarna Bob ontslaat. Verder gebeurt er niks rond hem in het verhaal.

Ruimte:
Het verhaal speelt zich vooral af in het huis van de familie Feije en op school. Dit zijn de belangrijkste plaatsten, want daar gebeuren de meeste dingen, namelijk de mishandelingen van Sven in het huis van Feije. Op school gebeurt er van alles rond het vriendengroepje van Sven en rond Roosmarijn en Bob (de wiskundeleraar). Verder spelen er nog kleine scènes af in het huis van Roosmarijn, en op haar kamer, voor de opnames van de film, en in verschillende zwembaden waar Lennart zwemt. En als Bart en Sven gaan chatten met Arnout en Hakim, dan doen ze dat bij Bart thuis. Het verhaal speelt zich in een normaal milieu af (afgezien van de mishandelingen). De familie lijkt me niet arm. Een gewoon gemiddeld Nederlands gezin. Ik denk niet dat het veel uitmaakt in wat voor milieu het verhaal speelt, mishandelingen, en seksuele intimidaties kunnen overal gebeuren. Bij mensen die rijk zijn, bij mensen die arm zijn en het kan net zo goed in Venezuela als in Nederland. Nou is het wel zo dat er in dit verhaal wel allemaal gebruiksvoorwerpen meespelen, die niet overal op de wereld evenveel zijn, zoals: computers, gsm’s etc, omdat het daar misschien een armer land is.

Tijd:
Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Dat kun je merken onder andere merken door internet. Arnout en Hakim gaan chatten om via een chatbox een vriendin te krijgen. Dat gebeurt tegenwoordig ook. En internet is nog niet zo lang zo populair dat bijna iedereen een computer heeft thuis. Ook wordt er gesproken over gsm’s, dit bestaat al wel langer, maar het is pas sinds kort dat veel kinderen ook een eigen mobiele telefoon hebben. Daarom denk ik dat dit verhaal zich afspeelt tussen 1998 en 2000 (2001 was het boek nog niet geschreven, maar ook voor 2 jaar na 2000 kan dit denk ik nog wel gelden). Het verhaal wordt chronologisch verteld, er zitten geen flashbacks of flashforwards in.Het is wel zo, dat er in het begin van het verhaal verteld wordt: hij herinnert zich nog de ruzies toen hij met scouting stopte. Maar ik denk dat dat geen flashback is, omdat hij dat denkt in de tegenwoordige tijd.

Verteller:
In het boek wordt gebruik gemaakt van een alleswetende verteller, maar toch weet je niet meer van situaties dan de personen. Het hele verhaal wordt verteld met hij en zij personen, of door het noemen van de naam van de persoon waar het om gaat. De verteller weet wat Sven denkt, maar ook wat Roosmarijn denkt.
Je volgt het verhaal door de ogen van Sven, maar sommige kleine stukjes ook door die van Roosmarijn, in hoofdstuk 4 begint het met:
Roosmarijn verheugt zich erop een film met Sven te maken. Ze ziet het echt als een kans, Sven is echt keigoed. Daarna komt er nog een stukje waarin je volgt hoe ze zich voelt als ze merkt dat ze weer wiskunde heeft die dag, en dat ze weer het lokaal van Bob in moet.
Het maakt me niet echt uit, wie de verteller is in het verhaal. Ik let er ook niet echt op. Carry Slee gebruikt altijd de alleswetende verteller, tenminste in de boeken die ik van haar gelezen heb. Ik vind het fijn om verhalen zo te volgen, maar het is niet zo dat ik een boek niet zal lezen omdat er een ik-verteller in gebruikt wordt.

Werkelijkheid en fantasie:
Dit boek is ongetwijfeld werkelijkheid. Het verhaal is dan wel verzonnen maar de dingen die er in voorkomen gebeuren in het echte leven ook. Mensen worden mishandeld door andere mensen, mensen worden aangerand door andere mensen, mensen chatten met andere mensen op de hoop om verkering te krijgen, liefde tussen mensen bestaat. Dus dit verhaal zou eigenlijk zo echt gebeurd kunnen zijn.
Ik identificeer me niet echt met 1 van de personen, dat komt omdat ik zelf nog niet echt zo’n situatie heb meegemaakt. Wel heb je de neiging om helemaal mee te gaan leven met de personen in het boek die slachttoffer worden. Zo huilde ik bij het gedeelte dat Sven het mes aan zijn vader gaf. Omdat je daar merkte dat zijn vader toch wel een beetje om Sven gaf.

Stijl:
Het boek is niet kinderachtig geschreven, het gaat er van uit dat je van bepaalde onderwerpen wel wat afweet voordat je het gaat lezen. Zo moet je kunnen begrijpen wat het precies inhoudt om seksueel geïntimideerd te worden. Er wordt wel uitgelegd wat er gebeurt, maar het is beter te volgen als je weet wat het inhoudt.
Er wordt geen gebruik gemaakt van uiterst lange zinnen of veel moeilijke woorden.
Dit boek is geschikt voor kinderen van ongeveer 12 jaar of ouder. Het ligt er natuurlijk aan hoe diep je over de onderwerpen in een boek gaat nadenken als kind en hoeveel je leest (hoeveel woordenschat je hebt), om precies te bepalen wanneer je kunt beginnen met dit boek.

Visie en bedoeling van de schrijver:
Ik denk dat het de bedoeling van de schrijver is geweest om kinderen een beetje te laten merken hoe het is als je mishandeld wordt door je vader, of aangerand word, en hoe je daarbij denkt. Het is niet de bedoeling om de kinderen daarover een lesje te gaan leren, want ze schrijft het boek waarschijnlijk om lekker in te kunnen lezen. Maar toch wil ze er een kleine boodschap bij meegeven.
Het lijkt me vrij logisch dat de schrijver de hoofdonderwerpen in dit boek niet leuk vind. Dat kun je merken aan de manier hoe ze het verhaal vertelt. Ze vertelt het verhaal zo dat je medelijden krijgt met Sven en Roosmarijn, anders had ze het wel zo verteld dat je medelijden krijgt met Sven’s vader en Bob. Dan had ze het ook waarschijnlijk zo verteld dat je het verhaal via hun ogen volgt.

Opbouw:
De opbouw van het verhaal was duidelijk. Het is chronologisch verteld en er zitten geen flashbacks of flashforwards in. Ik vind dat een makkelijke manier van lezen.
Carry Slee zorgde ervoor dat het boek spannend werd door bij sommige stukjes in een keer op een ander onderwerp over te gaan.
Ze heeft er voor gezorgd dat je het boek het liefst in één keer uit wilt lezen, dat doet ze ook door het verhaal zo te vertellen dat je meteen helemaal meeleeft met de personen, daardoor wil je heel graag weten hoe het nou uiteindelijk afloopt.

Mijn mening:
Ik vond dit een heel mooi boek. Dat komt omdat Carry Slee goed over dit soort onderwerpen kan vertellen en de onderwerpen me ook aanspraken. Ik vind Sven de leukste persoon die in dit boek voorkomt. Ik identificeer me toch het meeste met hem, maar dat komt waarschijnlijk ook omdat je van die persoon het meeste weet.
Van Roosmarijn weet je ook veel, maar sommige kleine dingetjes aan haar staan me toch minder aan, zo denkt ze op een gegeven moment: Ik ben ook eigenlijk best wel blij met mijn uiterlijk, ik ben best wel mooi. Daar kan ik me niet mee identificeren ik voel me niet mooi, etc. Ik zal dit boek zeker aan anderen aanraden, en dat heb ik ook al gedaan. Nou hoef je meestal niet te zeggen tegen iemand dat een boek van Carry Slee mooi is, want de meeste jongeren vinden dat toch wel.
Zodra er weer een boek uit is van deze schrijver ga ik hem zeker lezen. Jammer genoeg heb ik tot nu toe alle boeken van haar al gelezen.

Verwachtingen:
Dit boek voldeed aan mijn verwachtingen. Het verhaal ging ongeveer hoe ik me voorgesteld had hoe het ging en had dezelfde stijl als die ik van Carry Slee gewend ben.
Er waren niet echt dingen nieuw voor me in dit boek. Ik had alleen nog nooit een boek gelezen over de belevenissen van iemand die seksueel geïntimideerd wordt, ik had daar al wel informatie over gelezen.
De vorm waarin het boek geschreven was ook niet nieuw voor me, dat komt omdat ik al veel boeken van Carry Slee gelezen heb, en daardoor ken ik haar schrijfstijl een beetje.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

milan van gorp

milan van gorp

Heel erg bedankt,

ik wilde je heel erg bedanken voor de info van het doorgaande boek..
gr, milan

10 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

mooi ding zeg lamodf

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Ja, het is wel een goed verslagje alleen waarom staat er niks over de opa van Sven ??

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

hallo iris erg bedankt ik kon zo mijn boek verslag veel makkelijker maken alles wat ik nodig heb stond erin je hebt hem echt heel goed gedaan
gr esmee

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

Thanxxxx ik heb niet alles overgenomen maar ik heb een paar dingentjes gebruikt

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

heel erg bedankt, jij hebt mij heel erg geholpen en geinspireerd. ik heb jou een beetje als voorbeeld genomen maar het toch in m'n eigen woorden overgezet.

tip: kopieer dit niet want docenten hebben een programma waar mee ze kunnen zien dat je het van internet hebt gekopieerd en dan krijg je een 1 voor de moeite.

6 jaar geleden

Antwoorden

C.

C.

2 jaar geleden

gast

gast

B.

B.

ik kon nog nooit iets zo beters vinden ;)

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

Hey Esmee, Ik vond het een geweldig uitreksel en zit zelf nu op mavo 2 en haalde met dit uitreksle een 9,6. erg bedankt en veel succes verder, Mvg Robin

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

G.

G.

btw de vader van sven slaat hem omdat door hem zijn echte vader dood is en hij wil dat ze egt zoon mee kan doen aan de onlimpich spele

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

wow dankje echt bedankt xoxo- thea

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

heeyuuhhhhh prachtig verteld kind hier moet je trots op wezen maar vertel ook ff wat over de uitgeverij enzo

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

G.

G.

Dankje nu hoef ik het niet meer te doen ;)

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

samenvatting van het verhaal in 1 zin wordt ook wel hoofdgedachte genoemd (;

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Z.

Z.

ik vond het echt een goeie boek verslag ik heb alleen info gepikt alleen dat he echt een goeie boek verslag groet zainaaz

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

Ik vind het een goed boekverslag.
alleen in de samenvatting heb je niet alles wat er in staat genoemd. en je bent best wat details vergeten. maar verder vind ik dat je het echt goed hebt gedaan !

x

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Ik zit nu in 2VWO en ik het heel knap dat je zo'n mooi uittreksel hebt gemaakt! GtZ SveN W

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

hoi Iris,
je hebt et goed geschreven, dat verslagje van RAZEND, maar je bent 1 ding vergeten, namelijk de PLAATS waar et zich afspeelt. maar tog is et goed. hep jij ook msn? stuur et me

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

F.

F.

Haii iris!

Bedankt voor je boekverslag.. (ik heb het niet helemaal overgenomen hoor :P) Maar je hebt me er erg mee geholpen. Ik had het namelijk erg druk, ik had het boek wel gelezen, maar dat was al lang geleden. Omdat de opdracht van mij toch niet zo groot was, had ik er veel aan! :D Heel, heel, heel, heel, erg bedankT!
Kus, Francis

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

he heb jij dit geschreven??? best goed hoor

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

heeel erg vet bedankt voor je uitreksel, ikm heb er veel aan gehad

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

heey jij kan goed schrijven zeg heb je dit allemaal zelf geschreven? als ik dit over ga nemen gelooft me lerares me nooit..!! jaar..:P doehh xxjes Ik hoop iets terug te horen..

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

een heel goed boekverslag. ik heb er ook wat informatie uitgehaald ;-)
het klopt helemaal, je legt alles goed uit.

thx
groetjes
adine

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

hoi bedankt voor suppah uittrksel

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

F.

F.

he iris ik vond het een mooi uitreksel maar er zat een foutje in bob werd niet ontslagen hoor maar hij werd geschorst en later preaten sven en roosmarijn er over dat hjij vsat wel ontslagen wordt toch???????????..... maja maak nix

Liefs +kusjes femkeuit 2 Havo

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

F.

F.

ik vind je boekverslag heel mooi maar er zitten toch nog wat kleine schoonheid foutjes in maar ik vind het heel goed!!!

ik wacht op je reactie
afz fatima

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

hey iris

dank je wel dat je je leesverslag op internet heb gezet ik heb er echt super veel informatie van jouw leesverslag in mijn leesverslag gezet. ik heb um bijna helemaal van jou.

tnx xxx Natascha

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

hoi ik ben samira ik vind het wel leuk maar soms lastige woorden sorry gr samira

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

hoi iris

hoes? met mij ok wat kan jij goede verslagen schrijven zeg!!!! echt knap hoor

groetjes rianne

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

hallo iris,

ik wou even zeggen dat ik de samenvatting die jij had gemaakt heel mooi was en ik er een deel voor mijn boekbespreking ervan kan gebruiken


inge

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

ik vond het een goed boekverslag en had er veel aan.

dat was het
bye bye

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Ik vind het een heel goed verslag.
Ik hoop dat je er nog meer op gaat zetten, omdat ik er voldoende informatie uit heb gehaald.
bedankt
marnix

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

Goed gedaan zeg.

-xxx-jes
Iris :)

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

ik vond het een mooi en duidelijk geschreven uittreksel.
ik weet bijna zeker dat ik er heel veel aan zal hebben!
ff lekker de lerares neppe!
harstikke bedankt

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

he wat een goe werkstuk hb je ik heb er heel wat aan gehad. thanx xx marga

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Ik vind het een mooi en goed boekverslag de mazzel joyce

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

P.

P.

THNX voor je uittreksel

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

ik moet een resensie hebben over dat boek...Kun je dat opsturen ...alsvast bedankt....!!

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

ha iris,
kei ruig boekverslag!!
k had een vraagie had je ook een recensie nodig!!
zo ja waar had je die gevonden??
k kon er nergens geen vinden!! maar k hoor wel
doeg
groetjes leonie!!

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Anoniem

Anoniem

Hallo Iris.
Ik zit ook in de 2e.
Ik wou je aleen een compliment geven over die uitreksel van Razend.
Je kon er alles uitvinden wat er allemaal in dat boek stond.

groetjes ayse

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

ik vindt het een gaaf uittreksel
ik hoop de leraar ook
doei en bedankt
marianne

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Beste, Iris

Weet je wel hoeveel ik hier aan heb gehad,
Daar bedank ik je voor.
En ik hoop dat je het nog ver gaat schoppen.

Vele groeten,
Jasper HAVO/VWO 2

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

de samenvatting was veel te kort. verder heb ik er veel aan gehad. groetjes: Ellen

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

V.

V.

Ik heb met enthousiasme je uittreksel gelezen van Razend! Wat een schrijfstijl heb jij zeg! het is bijna een uittreksel door Carry Slee zelf! Volgens mij ben jij uitermate hoog begaafd, bedankt voor je uittreksel, ik heb er een 9.7 mee gescoord!!

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

Hoi ik vond het wel een goede boekbespreking alleen een paar mmoeilijke woorden die zou ik niet kunnen gebruiken want ik zelf zit op het Jeanne d'Arc college in maastricht. In de brugklas en hou een boekbespreking over het boek RAzend . maaar nou had ik nog een vraag waar het zich afspeelt in welke plaats
groetjes Caroline

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

hé jij hebt wel erg veel van je werkstk gemaakt zeg, maar ik heb er erg veel aan gehad
groetjes

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

hey onwijs bedankt voor je samen vattig

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

hey iris

Ik wilde ff zeggen dat dit een heel goed boekverslag is...... bedankt...... want ik heb het erg goed kunnen gebruiken

doeg carina

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

hoiii ik vind het heel mooi wat je allemaal geschreven en het is handig voor school ik weet wel zeker dat ik hier voor een goed cijfer zal halen.

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

hey..
ik heb een vraag... watvoor cijfer had je er op??
ik hoop dat je me dat ff mailt! bedankt alvast!
ijfke!

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

goed boek toen ik hem inleverde voor nl op mijn school 2vmbo kreeg ik een 10 dus dankje wel

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Hoi ik vind het heel goed en heb ook zelf dat boek gelezen maar wij moeten op school ook hoe de personen eruitzien(met kleding en zo). Ik zit ook ik 2VWO en wil graag ene antwoord als jij hem heb

xxxx Maaike

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Hallo Iris,

Kei mooi boekverslag heb jij gemaakt!!!

Groetjes,
Jessie

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

hai iris ik vind dat je het heel mooi hebt geschreven maar je had het een beetje te veel uitgediepd ik heb hem wel gebruikt en ik had een 8.2 dus bednkt.....

groetjes jamilia

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

hoi iris,
wat heb je eigenlijk voor die boekbespreking gekregen? Ik had jou info gebruikt en ik had een 10 Dankje wel

Groetjes Lysanne

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

hey Iris,

Bedankt voor je uitreksel en ik hoop dat ik er wat aan heb!!!
nou doei en nog veel succes met school!!

groetjes van Evelien (doet 4vbo)

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

hai iris

ik vind dat je een heel mooi boekverslag hebt gemaakt en je beschrijft de hoofdpersonen en bijpersonen heel goed!! ik heb het boek namelijk ook gelezen en ik vond hem ook geweldig!! ik vind dat je het boek uitstekend hebt samengevat en dat voor een 2e klasser!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mijn complimenten!!

hartelijke groet,
Masha

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

ik wilden je alleen even laten weten dat ik het een heel goed boekverslag vind en dat ik er heel wat aan gehad heb.
ik ben alleen wel benieuwd wat voor cijfer je der voor had.
als je tijd en zin hebt zou jij mij dit dan eventueel willen toe sturen?
in ieder geval bedankt !!!
groetjes mascha

18 jaar geleden

Antwoorden

holyy

holyy

ze heeft een 7.8

1 jaar geleden

gast

gast

L.

L.

ik vindt dat je een heel goed verslag hebt gemaakt, ik zal je wel laten weten wat voor cijfer ik er voor heb

groetjes lies

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Rebbie

Rebbie

goed boekverslag man! Alleen ik was gewoon een beetje aan het rondkijken want ik maak me boekverslagen zelf vandaar!!! maar hijs wel goed! xxrebecca

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

beste iris,
ik heb jou boekverslag gevonden bij www.scholieren.com
daar stond jou boek als beste aangegeven, dus heb ik deze uitgekozen. ik heb er niet alle informatie van nodig, dus moet ik 'm nog wel veranderen. ik hoop dat ik er een goed punt voor haal.
alvast bedankt
groetjes karin

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

hallo Iris
ik vond je boekverslag heel goed ik kon hem mooi printen voor mijn boekverslag dankje ik vond hem wel een beetje lang maar dat maak niet uit ik hoop dat ik net zo hoog cyfer haal dan jou ik denk dat ie hoog is omdat jij in 2vwo zit en ik in vmbo maar bedankt dag Karin op den Brouw

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

Ik vond het echt een heel mooi boekverslag ik heb hem er wel afgehaald maar niet gebruikt( als ik deze zou gebruiken kreeg de leraar argwaan)

Nou doei

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

Ik ben nu je uittreksel aan het uitprinten, heel erg bedankt. Het is ook een beetje in mijn schrijfstijl dus dat is wel handig! Heel erg bedankt dus! Liefs Nicky

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

Iris ik vind dat je heel goed hebt geschreven.
Want ik moet namelijk ook een boekverslag schryven en ik heb voor razend gekozen

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

[quote]Titel:
De titel van dit boek is Razend. Deze titel past op 2 personen tegelijk:
? Sven is boos op zijn vader, omdat die hem mishandelt en zijn broer Lennart voortrekt.
? De vader van Sven wordt vaak boos op Sven, omdat hij niet alles doet wat hij zegt, zo is Sven gestopt met zwemmen. Daarom mishandelt hij Sven vaak.[/quote]

Sven wordt eigenlijk mishandelt omdat zijn vader ook mishandelt werd, niet omdat hij stopte met zwemmen.

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast