Rattenvanger door Karlijn Stoffels

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 850 woorden
  • 4 juli 2007
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 4 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
137
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Zilveren Zoen (2001 Winnaar)

Boekcover Rattenvanger
Shadow
Rattenvanger door Karlijn Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1 Wat is de titel van het boek?
Rattenvanger

2 Wie de schrijfster/schrijver?
Karlijn Stoffels

3 Onderwerp
De thema’s zijn: liefde, vriendschap, verlatenheid en machtsmisbruik. Op welke personen en situaties hebben deze woorden betrekking?
Lori, Mark, Hakim, sylvester en Marie-Louise

4 Ben je door het verhaal anders over het onderwerp gaan denken?
Waarom wel of niet?
Nee, want ik dacht al zo over het onderwerp.

5 Spreekt het genre je aan
Leg je antwoord uit.

De genre spreekt mij niet zo heel erg aan, omdat ik niet zo erg want dit soort boeken hou. Ik hou meer van dikke boeken en dan nog het liefst een drama.


6 De sfeermakers spelen in dit verhaal ook een rol. Leg je antwoord uit.
Ja, want het zijn de belangrijkste personen.

7 Het verhaal wordt chronologisch verteld, maar toch op een speciale manier.
Leg uit wat chronologisch betekent en leg uit hoe de schrijfster dit verhaal opgebouwd heeft.

Chronologisch betekent in de tijd hoe het ook gebeurd.
Het verhaal is chronologisch geschreven met kleine tussen sprongetjes er in, van ongeveer een maand. Je gaat bijv. een keer van oktober naar december. Maar op sommige stukken word het juist weer heel langdradig beschreven. Zoals met kerst, in deze periode wordt juist weer helemaal niks overgeslagen.

8 Personen
Wie vind jij de belangrijkste personen? Beschrijf hun karakters.

Lori: moet bijna elke dag op haar moeder passen. Op school heeft ze twee goede vrienden, maar ze neemt ze nooit mee naar huis. Doordat ze zo ’n grote behoefte heeft aan liefde, heeft ze niet door wanneer er misbruik van haar word gemaakt.
Hakim: een vriend van Lori, hij is verliefd op haar en hij doet(bijna)alles voor haar, maar hij pikt niet alles van haar (bijnaam:kapitein Haak).

Sylverster: een vriend van Lori hij komt uit Suriname en kan heel erg goed drummen. Hij houd er ook van om de leiding op zich te nemen (bijnaam: de kromme).
Mark: de buurman van Lori. Hij is een 20 jarige student en studeert voor psychiater. Hij probeert Lori te helpen maar hij krijgt een zwak voor haar.

Marie-Louise: is erg verlegen maar word later in het boek een goeie vriendin van Lori.
9 Wat vind je van de hoofdpersoon? Zou jij hetzelfde hebben gedaan of zou je het anders aanpakken? Waarom dan en hoe dan?
Lori vind ik de hoofdpersoon. Ik zou het niet toelaten een ouder iemand aan mij te laten zitten.
10 Met welke persoon in het boek voel jij je het meest verbonden? Hoe komt dat?
Mark, omdat ik ook wel eens verliefd ben geweest en diegene op wie ik was merkte dat toen ook niet.

11 Gebeurtenissen
Schrijf in minimaal 20 regels de belangrijkste gebeurtenissen op.
Lori is een 14 jarig meisje die een moeder heeft die niet helemaal 100% is en haar vader reist heel veel en ziet hem soms. Ze heeft 2 hele goede vrienden: Hakim & Sylvester, maar die neemt ze nooit mee naar huis. Ze is dan bang dat haar moeder haar medicijnen niet heeft geslikt en dan raar gaat doen tegen haar vrienden. Lori krijgt een nieuwe buurman, Mark. Hij is 20 jaar en studeert psychologie. Lori raakt bevriend met hem. Ze kan met hem over haar problemen praten. Op kerstavond zoent Mark Lori opeens. Ze schrikt hier erg van en kan zich nergens meer op concentreren. Totdat Mark haar seksueel misbruikt. Ze denkt dat het gewoon liefde is en dat het zo hoort. Ze heeft nog nooit eerder een vriendje gehad. Hakim die vind Lori leuk en dat merkt Lori later ook. Ze wil van Mark af en laat zien dat ze Hakim leuker vind. Lori speelt ook mee in een toneelstuk. Ze speelt er piano. Het toneel stuk was een succes. Na het toneelstuk ziet ze Mark in de zaal zitten en zegt tegen Hakim dat hij een arm om haar heen moet slaan. Ze heeft veel vrienden ontmoet tijdens het toneelstuk. Marie-Louise wordt een hele goede vriendin van haar. Ze vertelt haar nu alles wat er aan de hand is en Marie-Louise is best boos op Mark. In de vakantie gaat Lori samen met Marie-Louise kamperen in Zeeuws-Vlaaderen. Mark die gaat hun stiekem achterna.
‘s Nachts probeert hij Lori’s tent in te kruipen maar Marie-Louise slaat hem op zijn hoofd met een wafelijzer. De eigenaar van de camping hoort het lawaai en kijkt wat eraan de hand is. Mark wordt van de camping afgestuurd. Later als Lori thuis komt is Mark al verhuisd.
12 Wat vind jij van de afloop van het verhaal: had je deze afloop verwacht of een heel andere? Leg je antwoord uit.
Ik had deze afloop eigenlijk niet verwacht, want ik dacht dat Mark nog niet verhuisd zou zijn, dat hij dat pas later zou doen.

13 Beoordeling
Kies twee woorden die je het best vindt passen bij het verhaal. Leg in minimaal 5 regels per woord met voorbeelden uit het boek uit waarom je deze woorden kiest.
Geloofwaardig – leerzaam – spannend – droevig – griezelig – grappig – herkenbaar – verrassend – fantasievol – romantisch – realistisch
1 leerzaam
Omdat er wordt verteld wat je kan doen als je seksueel misbruikt wordt.

2 realistisch
Omdat alles wat er in het verhaal gebeurde kan in het echte leven ook gebeuren.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rattenvanger door Karlijn Stoffels"