Rattenvanger door Karlijn Stoffels

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 915 woorden
  • 3 mei 2007
  • 17 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.8
  • 17 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
137
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Zilveren Zoen (2001 Winnaar)

Boekcover Rattenvanger
Shadow
Rattenvanger door Karlijn Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1. Gegevens over het boek
Titel: Rattenvanger
Auteur: Karlijn Stoffels
Uitgever: Querido
Jaar van uitgave: 2000
Genre: probleemboek
Pagina’s: 137 blz.

2. Gegevens over de schrijfster
Karlijn Stoffels heeft naast dit boek ook de boeken Mosje en Reizele, Stiefland en Khalid geschreven. Voor het boek ‘Rattenvanger’ heeft ze de Gouden Zoen in 2001 gewonnen. Ook was het boek genomineerd voor de Gouden Uil in 2001. Ze is geboren op 24 juni 1947 te Amsterdam. Aan de universiteit heeft ze Nederlands en Frans gestudeerd. Later volgde ze ook cursussen om te leren hoe je toneelstukken en scenario’s schrijft. Ze woont met haar dochter in Amsterdam. Toneel schrijven vindt ze veel leuker dan boeken schrijven.

3. Gebeurtenissen
Lori is veertien jaar oud en zit in de derde klas. Haar ouders zijn gescheiden. Ze woont samen met haar psychisch zieke moeder die ze verzorgt. Ze heeft twee goede vrienden: Hakim en Sylvester. Ze gaan repeteren voor de musical die over de rattenvanger van Hamelen gaat. Zij speelt piano, Sylvester drumt. Hakim speelt de rattenvanger. Op een dag krijgt ze een 20-jarige nieuwe buurman, Mark. Hij is erg aardig. Lori kan bij hem alles kwijt. Op kerstavond is Lori bij hem. Mark zoent haar opeens. Ze geeft andere dingen nu veel minder aandacht, zoals: vrienden en school. Later wordt het erger en Mark begint haar seksueel te misbruiken. Bij elk probleem vluchtte ze automatisch naar Mark. Marie-Louise doet ook mee aan de musical. Ze speelt viool. Marie-Louise zat bij Lori op de basisschool, maar ze waren nog nooit echte vriendinnen geweest. Onverwachts worden ze vriendinnen. Ze besluiten om te gaan kamperen. Iets doen buitenschools. Daar heeft Lori weer geen rust, want Mark komt ze achterna. Als ze ’s nachts erachter komen dat hij er ook is, slaat Marie-Louise met het tosti-ijzer op het hoofd van Mark. Gelukkig is er niets ernstigs aan de hand. Als Lori weer terug thuis is, blijkt dat Mark is verhuisd en alles is opgelost.


4. Persoonlijke beleving
Ik vond het een spannend boek, want ik wilde steeds doorlezen. Het was absoluut niet saai. Serieus is het ook wel als Mark Lori begint te mishandelen. Ik kon me het meest meeleven met Lori, want het verhaal wordt verteld vanuit haar standpunt. Haar gevoelens zijn echt heel erg goed beschreven.

5. Ruimte
Het verhaal speelt zich meestal op een paar plaatsen af. Dat is de school, het huis van Mark en soms het huis van Lori. De kluisjes op school zijn niet goed en de deurscharnieren zitten niet goed. Het huis van Lori is grotendeels blauw. Haar kamer zag er eerst niet uit; het behang lag er bijna vanaf en het tapijt van de grond rolde zich aan de zijkanten op. In de woonkamer van Mark staat een tafel, een bureau, twee stoelen, een bank en een tv. Ook zijn er veel boeken bij hem thuis. Tijdens het kamperen is het weer slecht. ’s Nachts regent het dan. Het doel van de schrijver is het karakter van de personages duidelijker te maken.

6. Tijd
Het verhaal begint op school en loopt thuis af. Het verhaal is niet chronologisch verteld, want eerst gaat het over het derde jaar van Lori op de middelbare school en opeens wordt er wat verteld over de basisschool van Lori. Soms zijn er flashbacks, bijvoorbeeld wanneer Lori aan Marie-Louise denkt toen ze nog bij haar op de basisschool zat. Er zijn soms ook wel tijdssprongen, dit heeft de schrijfster gedaan om spanning op te wekken bij de lezer.

7. Perspectief
Er is een ik-perspectief. Dat is Lori. De gebeurtenissen worden uit haar perspectief beschreven. Hiermee wordt spanning opgewekt. Toch word er ook wel wat hij/zij perspectief in verwerkt. Zodat je wat meer komt te weten over de andere mensen.


8. Verteller
Er is een ik-verteller. Lori verteld alles. Ik denk dat de schrijfster dit heeft gedaan om de gevoelens van Lori duidelijker over te brengen. Zo kan de lezer makkelijker met haar meeleven. Ze vertelt alles op het moment zelf, niet achteraf.

9. Personages
De hoofdpersoon is Lori. Over haar uiterlijk wordt alleen maar verteld dat ze blauwe ogen en blond haar heeft. Ze is een aardig meisje, maar heeft aan het begin van het boek alleen maar twee vrienden. Later komt Marie-Louise hier ook bij.

De bijpersonen zijn Mark, Hakim, Sylvester, Marie-Louise, Tim en Iwan.
- Mark is de buurman van Lori. Hij is een 20 jarige student.
- Hakim is een vriend van Lori. Hij is verliefd op Lori. Zijn bijnaam is ‘de Haak.’
- Sylvester is ook een vriend van Lori. Hij komt uit Suriname. Zijn bijnaam is ‘de Kromme.’
- Marie-Louise wordt later in het boek een goede vriendin van Lori. Zij helpt haar van Mark af.
- Tim is de vader van Lori. Lori ziet haar vader amper, omdat hij moet reizen vanwege zijn werk.
- Iwan is de leider van de toneelstuk. Lori beschrijft hem in het boek als een raar misvormt ventje.

10. Stijl
De schrijver gebruikt actieve zinnen. Alles wordt op de toon verteld van de gevoelens van Lori. Dat is elke keer weer anders. Het taalgebruik in de brieven voor haar vader is anders dan die in de briefjes voor Mark.

11. Thema
Het probleem van Lori is dat Mark zegt dat hij van haar houdt en haar daarmee seksueel misbruikt. Daardoor schenkt Lori vrienden, familie en school veel minder aandacht. Waardoor ze een paar vrienden kwetst. Het thema is drama. Liefde en vriendschap kunnen daar ook bij, want het verhaal gaat ook over liefde en vriendschap. Door vriendschap helpt Marie-Louise Lori om van Mark af te komen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rattenvanger door Karlijn Stoffels"