Rattenvanger door Karlijn Stoffels

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1085 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 25 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 25 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
137
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Zilveren Zoen (2001 Winnaar)

Boekcover Rattenvanger
Shadow
Rattenvanger door Karlijn Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Wat is de titel van het boek?
Rattenvanger

Wie de schrijfster/schrijver?
Karlijn Stoffels

Onderwerp
De thema’s zijn: liefde, vriendschap, verlatenheid en machtsmisbruik. Op welke personen en situaties hebben deze woorden betrekking?
Liefde: Lori is niet verliefd op Hakim en Mark is verliefd op Lori.
Vriendschap: Marie-Louise, Hakim, Silvester en Iwan zijn vrienden van Lori.
Verlatenheid: De vader van Lori (Tim), is er nooit.
Machtsmisbruik: Mark maakt misbruik van Lori. Hij is ouder en denkt dat hij daardoor meer kan.


Ben je door het verhaal anders over het onderwerp gaan denken? 0 nee
Waarom wel of niet?
Want ik dacht zo over het onderwerp.

Spreekt het genre je aan 0 ja
Leg je antwoord uit. Gebruik hierbij de theorie op blz. 138 van NN.
Het ging over meerdere dingen in één verhaal. Het ging niet alleen over liefde, maar ook over vriendschap, verlatenheid en machtsmisbruik. Al die onderwerpen spraken me erg aan, want die dingen komen ook vaak voor in het echte leven.

De sfeermakers spelen in dit verhaal ook een rol. Leg je antwoord uit. Gebruik hierbij de theorie van NN blz. 102
Er wordt bijvoorbeeld verteld wat voor een weer het is en hoe de omgeving eruit ziet. Daardoor kan je zien of Lori zich goed voelt of niet.


Leg uit wat chronologisch betekent en leg uit hoe de schrijfster dit verhaal opgebouwd heeft. Gebruik hierbij de theorie van NN blz. 102
Chronologisch betekent dat het verhaal in de volgorde van hoe het in het echt ook gegaan is word verteld. Lori denkt soms terug aan de tijden toen haar moeder nog wel aan de medicijnen was en ze haar vader nog wel vaak zag.

Personen
Wie vind jij de belangrijkste personen? Beschrijf hun karakters. (niemand is geen antwoord).
Lori en Mark, want eigenlijk gaat het verhaal over het toneelstuk Rattenvanger, maar er gebeurd heel veel met Lori en Mark in het verhaal. Vanaf dat Mark de buurman van Lori is geworden, gaat het allemaal over de gebeurtenissen tussen Lori en Mark.

Wat vind je van de hoofdpersoon?
Ik vind Lori wel zielig en eenzaam. Ze heeft niet zoveel vrienden, haar vader ziet ze nooit meer en haar moeder zit niet meer aan de medicijnen.

Zou jij hetzelfde hebben gedaan of zou je het anders aanpakken? Waarom dan en hoe dan?
Ik ben iets ouder dan Lori, dus ik zou het wel anders hebben gedaan omdat ik er zeg maar al wat meer “verstand” van heb. Ik zou me niet zo laten gebruiken door Mark, maar als ik net zo jong als Lori zou zijn, dan zou ik misschien wel hetzelfde reageren als haar. Alleen ik zie mijn ouders allebei gewoon en mijn moeder zit niet aan de medicijnen. Lori ziet haar vader niet en haar moeder zit aan de medicijnen etc. Dus ik denk dat ik er eerder met mijn ouders, (mijn moeder) over zou praten.

Met welke persoon in het boek voel jij je het meest verbonden? Hoe komt dat?
Met de hoofdpersoon: Lori. Want er wordt het meeste over haar verteld en het hele verhaal draait eigenlijk om haar. Over haar kom je veel te weten en over de andere personen veel minder.

Gebeurtenissen
Schrijf in minimaal 20 regels de belangrijkste gebeurtenissen op.
Lori is 14 jaar oud en ze woont samen met haar moeder in een flat. Haar moeder is gestoord. Daarom zit haar moeder aan de medicijnen. Eerst neemt ze wel haar medicijnen, daarna stopt ze er even mee, maar later gaat ze toch weer haar medicijnen gebruiken. Haar vader woont niet meer thuis, want hij reist de hele wereld rond en daarom ziet hij Lori bijna nooit. Lori gaat alleen met Hakim en Silvester om, verder heeft ze geen vriendinnen. Er komt een nieuwe buurman wonen: Mark. Lori denkt dat ze nu eindelijk iemand heeft om mee te praten. Ze gaat dat ook doen en daardoor gaat het wat beter met haar. Lori gaat samen met Hakim, Silvester en nog een paar mensen repeteren voor een musical: Rattenvanger. Door het toneelstuk raakt ze bevriend met Marie-Louise. Op een gegeven moment begint Mark Lori te zoenen, maar dat vind ze helemaal niet fijn. Daarna gaat Mark nog verder en gaat Lori seksueel misbruiken. Lori denkt dat het liefde is wat Mark doet, maar dat is het juist helemaal niet. Als Lori samen met de andere kinderen het toneelstuk Rattenvanger gaat optreden, ziet Lori Mark opeens staan. Ze schrikt heel erg. Marie-Louise en Lori gaan samen kamperen in Zeeuws-Vlaanderen om even alles te vergeten. ’S Nachts komt Mark opeens bij Lori de tent binnen vallen. Marie-Louise slaat Mark met een tosti-ijzer op zijn hoofd. Mark bloed helemaal, maar toch blijft hij proberen om naar Lori toe te komen. Hij zegt tegen Lori dat hij van haar houdt en daardoor word Marie-Louise nog bozer en slaat Mark nog een keer met het tosti-ijzer. De bazin van de camping hoort lawaai en gaat kijken wat er aan de hand is. Ze stuurt Mark van de camping af. Als Lori en Marie-Louise weer thuis komen, zien ze dat Mark verhuisd is.

Wat vind jij van de afloop van het verhaal: had je deze afloop verwacht of een heel andere? Leg je antwoord uit.
Ik had niet verwacht dat Mark naar de camping zou komen om Lori op te zoeken en dat het daardoor eigenlijk toch nog goed is afgelopen. Ik had gedacht dat ze gewoon zelf de politie wel zou bellen omdat ze het helemaal niet leuk vond hoe Mark tegen haar deed. Maar ik had wel verwacht dat het goed af zou lopen, alleen ik wist niet hoe.

Beoordeling
Kies twee woorden die je het best vindt passen bij het verhaal. Leg in minimaal 5 regels per woord met voorbeelden uit het boek uit waarom je deze woorden kiest.
Geloofwaardig – leerzaam – spannend – droevig – griezelig – grappig – herkenbaar – verrassend – fantasievol – romantisch – realistisch

1 realistisch, omdat:
Het zou mij ook kunnen overkomen dat ik een andere buurman kreeg en hij mij zo ging behandelen. Het zou namelijk iedereen kunnen overkomen. In het echt worden mensen ook verliefd en is er vriendschap, verlatenheid en machtsmisbruik. Ook zijn er in het echt mensen zoals Mark, die meisjes seksueel misbruiken.

2 droevig, omdat:
Het is best zielig dat Lori zo eenzaam is. Omdat ze zo eenzaam is, probeert ze iemand te zoeken waarmee ze kan praten. Dan heeft ze iemand gevonden (Mark) en dan wordt ze zo misbruikt. Dat vind ik best zielig. Ook ziet ze haar vader nooit en haar moeder is niet echt iemand om mee te praten als ze aan de medicijnen zit.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rattenvanger door Karlijn Stoffels"