Rattenvanger door Karlijn Stoffels

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 798 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 29 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 29 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
137
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Zilveren Zoen (2001 Winnaar)

Boekcover Rattenvanger
Shadow
Rattenvanger door Karlijn Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Rattenvanger
Schrijver/auteur: Karlijn Stoffels

Samenvatting:

Samen met Hakim en Sylvester en nog een kleine groep repeteert Lori voor een musical op school. Mark, de nieuwe buurman komt naast Lori wonen. Ze gaat bij hem langs en worden vrienden. Op kerstavond, wanneer Lori bij hem is, zoent Mark haar plotseling. Lori vindt het verschrikkelijk en ze kan nergens haar aandacht meer bij houden. Het wordt nog erger als Mark verder gaat en haar seksueel begint te misbruiken. Geheel onverwachts sluit Lori vriendschap met Marie-Louise en stort ze haar hart bij haar uit. Na de musical besluiten samen op vakantie te gaan. Mark komt hen stiekem achterna. Als Marie-Louise hem betrapt, slaat ze hem hard op zijn hooft met een tosti-ijzer. Mark maakt dat hij wegkomt. Als Lori thuiskomt, blijkt Mark verhuisd te zijn.

De hoofdpersoon:

De hoofdpersoon in dit boek is Lori. Zij is 14 en ze zit in de 3e klas ze ziet er alleen wel oud uit voor haar leeftijd en haar moeder is psychisch gestoord. Ze is een meisje dat eerst geen vrienden/vriendinnen heeft alleen Sylvester en Hakim heeft ze later komt daar Marie-Louise nog bij. Ze nam ook nooit kinderen mee naar huis vanwege haar moeder. Zij moest ook altijd alles doen zoals schoonmaken, boodschappendoen, wassen draaien en haar moeder verzorgen. Verder wordt er niet veel over haar uiterlijk beschreven alleen dat ze blauwe ogen en blond haar heeft. Ze heeft ook nog in het begin als vriend Mark maar dat veranderd in de loop van het verhaal in een vijand.


De bijpersonen:

Mark, de buurman van Lori een 20 jarige student. Sylvester, een vriend van Lori hij komt uit Suriname. Hakim, een vriend van Lori die verliefd op haar is. Marie-Louise, wordt later in het boek een goede vriendin van Lori, Lori vertrouwt haar haar geheim toe. Iwan, de leider van het toneelstuk, een raar misvormt ventje. Tim, de vader van Lori, die ze bijna nooit ziet omdat haar ouders gescheiden zijn en omdat hij veel reist voor zijn werk.

Plaats:
Dit verhaal speelt zich in het huis van Lori en haar moeder af. Onder hun woont Mark . Lori komt daar vaak over de vloer. Het verhaal speelt zich ook af op school, daar zijn ze aan het oefenen voor de musical. Een beetje in het eind van het boek gaan Lori en Marie-Louise kamperen in Zeeuws-Vlaanderen op de Zuidzande.

Tijd:
Je kan goed aan het verhaal zien in welke tijd het afspeelt. Dat kun je zien aan het taalgebruik. Haar vader komt ook met het vliegtuig aan dus je merk eraan dat het niet in de eerdere tijd afspeelt.

Problemen
De relaties zijn dus over het algemeen wel goed vooral op het begin, op het einde lopen er wat relaties stuk zoals met Mark. Lori vind dat Mark veel te ver gaat (dat is ook zo) maar als Lori Mark dan weer ziet kan ze hem toch weer niet tegenhouden. Op een gegeven moment durft Lori niet eens meer uit het huis te komen want dan komt ze Mark weer tegen. De vader van Lori is ook heel gemeen telkens zegt hij tegen Lori dat hij de volgende vakantie echt iets met Lori zal gaan doen, maar je raad het al dit doet hij dus niet. Ze lost het probleem een beetje op door er over te praten met haar vriendin Marie-Louise.

Titelverklaring:
De titel van het boek heeft te maken met een toneel/muziekstuk wat ze gaan optreden in het boek. Lori speelt piano en schrijft verschillende stukken muziek. Nu zit ze in het schoolorkest en doet ze mee aan een uitvoering“Rattenvanger”. Dit slaat op het verhaal van de rattenvanger van Hamelen (het bekende sprookje) over dit stuk wordt veel geschreven dus een kenmerk van het boek. Daarom is dit boek Rattenvanger genoemd.


Mijn mening

Dit is een heel mooi en spannend boek. Er zit ook aardig wat drama in maar ook leuke en vrolijke momenten. Dit onderwerp is ook heel mooi gekozen omdat het een veel voorkomend probleem is. Ik vind het een heel realistisch verhaal. Nu heeft de schrijfster het mooi gecombineerd een leuk verhaal en een gedeelte van de musical. Het is ook heel leuk verteld echt heel erg levendig dan blijf je er ook sneller, langer in lezen. Want als het allemaal zo langdradig is heb je geen zin om verder te lezen. Het boek leest vlot problemen is een dagelijks onderwerp. De karakters van de personen zijn duidelijk.

Vragen:

• Hoe komt u bij het probleem dat Lori heeft? Hebt u dat zelf ook meegemaakt?
• Wat is de aanleiding dat u over dit onderwerp hebt geschreven?
• Hoe lang heeft u erover gedaan om dit boek te schrijven?
• Wat vindt u zelf van seksueel misbruik?
• Wat zou u hetzelfde doen als Lori als u seksueel misbruikt wordt?

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rattenvanger door Karlijn Stoffels"