Inleiding:
Ramkraak in Kralingen, dat is het boek dat ik gekozen heb. Het leek mij een erg interessant boek, omdat ik benieuwd ben naar hoe het allemaal werkt bij de politie. Ik heb ervoor gekozen om de vragen 1 en 2 te beantwoorden. Vraag 1 en 2 zijn goed samen te combineren, daarom heb ik hiervoor gekozen.
Gegevens boek:
Naam auteur: Ben de Raaf
Titel: Ramkraak in Kralingen
Plaats van uitgave: Vierhouten
Jaar van Uitgave: 2003
Genre:
Dit boek is een detectiveboek, want het gaat over de politie in Rotterdam die op zoek zijn naar een bende die heel veel misdaden plegen, mensen oplichten en zelfs mishandelen. Dus het genre is: detective.
Samenvatting:
In Kralingen, een Rotterdamse wijk is het al lang onrustig. Er worden veel scooters en mobiele telefoons gestolen. Eerst denk de politie nog dat het ongelukjes zijn. De brutaliteit van de daders wordt steeds groter en groter. Er wordt bijna elke dag wel een winkel beroofd. Op een dag vindt er een inbraak plaats in een supermarkt waarbij de eigenaar zwaar gewond raakt. De politie vindt dat het nu genoeg geweest is en ze vormen een speciaal team om deze misdaad aan te pakken. De politie weet inmiddels dat er een jeugdbende betrokken is bij deze illegale activiteiten. Ze weten ook dat de daders minderjarig zijn. Het belangrijkste persoon van het verhaal zit in het politieteam, dat is Roel Westland. Hij doet er alles aan om deze jeugdbende op te sporen. Al snel komen hij en zijn collega’s dat deze jeugdbende een leider heeft die weet wat hij doet. Op een dag gaat de jeugdbende een ramkraak plegen bij een dure motorenzaak. Ze probeerden de politie af te leiden met een brand in een vervallen huis die ze zelf hebben veroorzaakt. Maar gelukkig heeft een politieman de ramkraak zien gebeuren en heeft zijn collega’s gewaarschuwd. Na een wilde achtervolging heeft de politie de bende te pakken gekregen. De politie en de mensen in de wijk Kralingen zijn blij dat de bende achter de tralies zit. Eindelijk heeft Roel Westland tijd voor zijn vriendin.
Mening:
Het is een spannend boek, omdat het niet voorspelbaar is, er komt bijvoorbeeld een achtervolging in voor zoals je in de samenvatting hebt gelezen.
Keuzeopdracht:
1. De opvallendste gebeurtenis is de ramkraak in Kralingen, daar werken alle gebeurtenissen zich naartoe. Aan het begin werden er bijvoorbeeld ook veel dingen gestolen door de jeugdbende, zoals telefoons en scooters, dit werkt zich naar de ramkraak in Kralingen toe. Hierbij komt veel spanning voor. Het is een zelfde soort spanningsopbouw die voorkomen bij andere jeugdboeken die ik heb gelezen. Er is ook veel diepgang, je hebt echt het gevoel dat je in je verhaal zit. Dit komt mede door alle spanning van het boek. Hoe verder je leest hoe spannender het wordt, dit zorgt er ook voor dat hoe verder je komt hoe meer je het verhaal wordt ingezogen. Kortom er wordt veel spanning opgebouwd waardoor je steeds meer in het verhaal gaat zitten.
2. Er is veel vertraging. Op het einde bij de achtervolging kon de schrijver meteen vertellen hoe het was afgelopen, dat deed hij niet. Hij omschreef precies waar ze langskwamen en welke afslagen ze pakten. Er was ook spanning doordat de personen zich bevonden in enge situaties. De auteur heeft het boek nog meer spanning gegeven door er een onverwachte wending aan te geven, iets dat je totaal niet ziet aankomen. Een voorbeeld hiervan is toen Roel de ramkraak per ongeluk zag. Al met al het boek bevat dus veel soorten spanningen.
Slot:
De vragensets waren erg interessant om te beantwoorden, omdat je op een heel andere manier naar het boek gaat kijken. Ik heb geleerd dat een schrijver vaak spanning opbouwt bij het schrijven van zijn of haar boek en dat er verschillende soorten spanningen zijn die schrijvers toepassen in boeken. Het lijkt mij niet heel erg om literatuur voor volwassenen te lezen, omdat die boeken vaak interessanter zijn en ik zelf ook steeds ouder word.
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden