Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Radeloos door Carry Slee

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Radeloos
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1055 woorden
  • 14 oktober 2012
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
10 keer beoordeeld

Boekcover Radeloos
Shadow

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij is geen DJ meer op een schoolfeest en zijn vriendin Floor maakt het uit. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. Zijn schuldgevoel wordt s…

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn …

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij is geen DJ meer op een schoolfeest en zijn vriendin Floor maakt het uit. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. Zijn schuldgevoel wordt steeds erger en alleen door een paar biertjes kan hij het even vergeten. Hierdoor raakt hij net zo in de problemen als zijn klasgenote Yara. Zij probeert om haar onzekerheid te verbergen door steeds dunner te worden. Daar gaat ze zo ver in dat ze uiteindelijk geen uitweg meer ziet... Kunnen Paco en Yara elkaar helpen?

Radeloos door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

Algemene gegevens:

Titel: Radeloos

Auteur: Carry Slee

Uitgever: Prometheus Kinderboeken

Jaar van uitgave: 2003

Samenvatting:

Paco is de beste DJ van de school en wordt veel voor feesten gevraagd. Hij gaat ook samen met zijn vrienden meedoen aan een wedstrijd van Super-tape om een website te ontwerpen. In de oldtimergarage van zijn vader staat de bus van Paco die hij helemaal zelf aan het opknappen is. Maar alles veranderd als hij op een ochtend samen met zijn vader in de auto stapt om op een rommelmarkt te gaan kijken voor onderdelen voor de auto’s en mooie platen voor zichzelf.  Zijn vader ziet dat hij zijn mobiel niet heeft opgeladen, ook Paco heeft de zijne niet op zak. Zijn vader wil dat hij zijn mobieltje gaat halen maar daar heeft Paco geen zin in dus rijden ze zonder telefoon naar de rommelmarkt. Op de terugweg krijgt zijn vader een hartaanval hij heeft nog wel de auto op de vluchtstrook kunnen zetten. Omdat Paco geen telefoon bij zich heeft, probeert hij een auto aan te houden maar deze rijden allemaal door. Het duurt een hele tijd voordat er een vrachtauto stopt die naar het ziekenhuis kan bellen voor een ambulance. Paco denkt wanneer hij later die middag het bericht krijgt dat zijn vader is overleden dat dit niet gebeurd zou zijn wanneer hij zijn telefoon bij zich zou hebben. Dit gevoel is zo ondragelijk voor Paco, en als zijn vrienden hem niet vertellen dat Floor het heeft uitgemaakt heeft hij het gevoel dat hij er helemaal alleen voor staat. Een tijd later wordt het hem allemaal te veel en wil hij weglopen van huis. Hij gaat drinken om zijn problemen te vergeten. Wanneer hij door de gangen van school loopt ziet hij Yara op de grond liggen hij bedenkt zich geen moment en grist de sleutels van het busje uit zijn jaszak en rijd met Yara op de achterbank naar het ziekenhuis, -van zijn vader mocht hij alleen op het terrein rijden en alleen bij een levensbedreigende situatie zou hij de weg op mogen, alle beelden van zijn vader komen weer boven als hij, ditmaal voor Yara, op de hal van het ziekenhuis op bericht wacht. Yara beroert geworden omdat ze niets meer eet sinds ze denkt dat Paco niets met haar wil omdat ze dik zou zijn. Yara is uitgedroogd en moet aan een vochtinfuus nu pas realiseert Paco zich hoeveel hij om Yara geeft. Zodra Yara bijkomt, vertelt hij haar wat er allemaal is gebeurt, ook vertelt hij voor het eerst over zijn schuldgevoelens over de dood van zijn vader. Een paar dagen later als Paco weer bij Yara is neemt ze hem mee naar dokter Buis de arts van zijn vader. Dokter Buis vertelt hem dat, ook als zijn vader meteen naar het ziekenhuis zou zijn gebracht hij overleden zou zijn. Terug op Yara’s kamer krijgt Yara te horen dat ze goed vooruitgaat. Daarna durft Yara haar gevoelens voor Paco te uiten en zo loop het allemaal toch nog goed af.

 

Titelverklaring: Ik denk dat de schrijfster deze titel heeft gekozen omdat het over een jongen gaat, Paco. En een meisje, Yara. Paco’s leven staat helemaal op zijn kop als zijn vader plots overlijd, hij denkt dat het ook een beetje zijn schuld is.

Yara vindt dat ze te dik is en gaat zichzelf uithongeren, uiteindelijk komt ze in het ziekenhuis terecht. Paco en Yara voelen zich radeloos, want ze weten niet wat ze moeten doen. Ik denk dat de schrijfster daarom voor deze titel heeft gekozen.

Genre: Jeugdroman

Hoofdpersonen: De hoofdpersonen zijn Paco en Yara. Paco is een eigenwijze jongen die graag een DJ zou willen worden. Yara is een onzekere meid die veel van tekenen houd.

Bijpersonen:

Sterre – Beste vriendin van Yara, komt er achter dat Yara een eetprobleem heeft, werkt ook mee aan de website.

 Hafid – goede vriend van Paco, is handig met computers, werkt ook aan de website.

 Floor – In het begin de vriendin van Paco en heeft Paco alleen maar gebruikt.

 Ramon – Jongen die samenspant met Floor, probeert Paco’s plek in te nemen als dj en zit bij een hockeyvereniging.

 Moeder van Paco – Heeft minder moeite met het verwerken van de dood van haar man en zoekt veel steun bij Pieter Groen. Ze werkt veel.

 Pieter Groen – Zakenrelatie van Paco’s moeder en geeft veel steun aan Paco en zijn moeder.

 Vader van Paco – Heeft een eigen garage en overlijdt in het begin van het verhaal aan een hartaanval

 Chantal – Vriendin van Floor

 Tibo en Arthur – 2 jongens die Paco tegenkomt als hij gaat drinken om zijn problemen te vergeten.

Thema: Rouwverwerking, eetproblemen en liefde.

Bedoeling van de schrijver: Ik denk dat Carry Slee met haar boeken mensen wil amuseren en ook mensen aan het denken wilt laten zetten, omdat het niet bij iedereen thuis even makkelijk gaat.

Ruimte: de garage van paco’s vader, Café ‘Schuim’, kelder van de school, huis van Paco, school, hockeyclub,

Plaats: ergens in Nederland in de grote steden

 

Spanning en opbouw: Het verhaal begon met een gezellige tijd met Paco en zijn vader, waarschijnlijk omdat zijn vader later dood ging. Dat Paco’s vader dood ging is het belangrijkste probleem in het boek. Er is een gesloten einde met een goede afloop.

Perspectief: Het verhaal is in een hij/zij perspectief geschreven.

Stijl: De schrijfstijl van Carry Slee is erg goed. Ze weet je betrokken te maken bij het verhaal. Ze gebruikt niet te moeilijke dingen in dit boek en legt alles uit door dialogen tussen de personages.

Realistisch of niet: Het verhaal is realistisch. Het speelt zich nu af met normale personen en dingen. Ook kan iedereen de dood van zijn vader op die leeftijd meemaken en ook de ziekte van Yara komt voor.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Realistisch of niet: Het verhaal is realistisch. Het speelt zich nu af met normale personen en dingen. Ook kan iedereen de dood van zijn vader op die leeftijd meemaken en ook de ziekte van Yara komt voor.

Mening: ik vond het boek heel mooi en ook zielig omdat de vader van Paco was overleden. Ik vond het ook heel meeslepend boek alsof je er zelf in zat echt een leuk boek.

                           

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Radeloos door Carry Slee"